Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Синархията


Recommended Posts

Здравейте, приятели!

СИНАРХИЯТА - какво знаем за нея?

Чела съм, че Синархия е обратното на анархия ( безвластие, отсъствие на държавно управление и законност;състояние на безредие, бъркотия, разпуснатост). Имате ли какво да споделите за Синархията ?

Любов + Светлина + Мир + Радост !

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...
 • Replies 39
 • Created
 • Last Reply

Top Posters In This Topic

Здравейте, Благост,

Чувал съм термина Синархия употребяван многократно от М Иванов (ученика на Учителя, разпространил учението по цял свят). За мен терминът е равнозначен на Йерархия, тоест на космическата йерархия на светлината и любовта! Или както казваш - ред, универсален ред и хармоня!

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Чувал съм, че синархията е форма на държавно управление, при която водачът е едновременно управляващ, пълководец и жрец. Това е нещо като съчетание на духовното и държавното. Примерно голяма част от бъларските канове от старо време са били не само велики пълководци, но и велики посветени в тайните. Благост, би ли ни казала повече?

Цитирам тук едно мнение на Васил, което мисля, че е в духа на темата:

Формата на държавно управление, наречена "Демокрация" е далеч от съвършенството. Базира се на механизма на подтискане на волята на малцинството за сметка на тази на мнозинството. Поради това, дисхармонията е заложена в самата и основа.

Използват се техники за манипулиране на общественото мнение, за да се компенсират отчасти тези недостатъци и да се внесе стабилност. Което опопрочава идеята.

А каква е идеята?

Идеята е, че човекът е достоен да определя бъдещето си. Именно антропоцентричните идеи на ренесанса са в основата на прехода от монархия към република. Да си спомним и за Апостола на свободата В. Левски...

Уви, човекът все още не е в състояние да носи отговорността за собствената си съдба. Но все-повечве се приближава към това състояние  :thumbsup2:

Това е свързано с процеса на събуждане на човешката душа и с епохата на Водолея.

В идеалната държавна уредба:

1) Стратегическите цели и ценности се споделят от всеки член; Индивидуалната инициатива и свобода се поощрява от обществото.

2) Всеки има възможност за достъп до информация относно управлението;

3) Всеки има възможност да инициира промени обществената система;

4) Различните дейности се извършват в оптимална организация.

Идеално уреденото общество може да се състои преди всичко от свободни хора, постигнали свободата си по вътрешен път. Никакво обществено мнение и навиване "колко сме добри" не може да помогне в случая. Само узряване на съзнанието до необходимото ниво  :angel:

Link to comment
Share on other sites

:v: Здравейте, приятели! Здравей, Васил!

Идеално уреденото общество може да се състои преди всичко от свободни хора, постигнали свободата си по вътрешен път. Никакво обществено мнение и навиване "колко сме добри" не може да помогне в случая. Само узряване на съзнанието до необходимото ниво 

Така е , право мислиш и пишеш. Дисхармонията обаче е заложена във всяка една човешка форма на организиране и управление , но това всъщност е и начинът /процесът на "узряване" на съзнанието до "необходимото" ниво - всичко което ни се случва е част от пътя , всяко ниво на дисхармония води до ниво на относителна хармония и отново и отново...растем и се развиваме...

Всички хора са добри и те правят "зло" неосъзнато или осъзнато защото по тяхно мнение нуждата/потребността от нещо и съответния интерес ги движи да постъпват точно така.Иначе всеки иска доброто НО всеки по своему!!!

Как да примирят/хармонизират своята Воля/желание с Благата, които тя желае/пожелава непрекъснато и безкрайно...

Неограничените човешки потребности/желания и ограничените блага/ресурси/средства и съответното им СПРАВЕДЛИВО разпределение са в постоянна дисхармония...

Всъщност именно при Синархията би трябвало да съществува този социален закон/ механизъм на ХАРМОНИЯТА , създаващ във всеки народ и във всички хора това свято "примирение/балансиране" на потребностите с наличните ресурси/блага и справедливото им ползване , за този Божествен съюз и за тази Хармония на разновидностите помежду им си мисля че е възможна .....голямо узряване тече... :thumbsup2:

:thumbsup2: Да бъде Виделина!

:feel happy: Любов + Светлина+ Мир+Радост :feel happy:

Link to comment
Share on other sites

 • 6 months later...

Дайте място на ДЪРВОТО НА ЖИВОТА  да расте във вас!

Дайте място на бащата - ЛЮБОВ, на майката - РАДОСТ и на чадото им - МИРА, за да сте в свръзка с Бога!

Дайте място на бащата - ДЪЛГОТЪРПЕНИЕ и на майката - БЛАГОДАТ и на детето им- МИЛОСЪРДИЕ, за да сте в общение с Ангелите!

Дайте място на бащата - ВЯРА , на майката - КРОТОСТ и на чадото им - ВЪЗДЪРЖАНИЕ, за да сте в свръзка с добрите хора полицето Земята и с лзбещите вас ваши напреднали братя и сестри в Царството на Мира!

Прочее,

Да посеем семето на ЛЮБОВТА и РАДОСТТА, за да поникне МИРЪТ в умовете ни;

Да посеем семето на ДЪЛГОТЪРПЕНИЕТО  и БЛАГОСТТА , за да поникне плодът на МИЛОСЪРДИЕТО в сърцата ни;

Да посеем семето на ВЯРАТА и КРОТОСТТА, за да поникне плодът на ВЪЗДЪРАНИЕТО в живота ни.

Така пълният ни Живот ще се прояви, сърцето ни ще се облагороди, интелигентността ни ще просветне, Любовта ни ще се развие и щастието ще се придобие.

Това ВЪЗХОДЯЩИЯТ  път на Бога за индивида, за обществото и за човечеството.

Само така от трънения венец на България ще се изплете великото благо на балканските народи и славянството, и само по този път ще се дойде до обединение.

Само ще допродължа:

" Плодът на ДУХЪТ е :

ЛЮБОВ+ РАДОСТ + МИР ,

ДЪЛГОТЪРПЕНИЕ + БЛАГОСТ + МИЛОСЪРДИЕ +

ВЯРА + КРОТОСТ + ВЪЗДЪРЖАНИЕ

против таквизи, няма Закон!" Галатяни 5 : 22-23

Девет дават , че са плодовете на Духа ! По три във всеки един от трите свята!

Отличен си е Възходящия път на Бога за индивида, за обществото и за човечеството!

Царството на МИРА е именно Божието Царство - където всичко е ХАРМОНИЯ неизменна вечна безпределна...(извън времето и пространството)

Да бъде Виделина! Амин

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост

Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...

:) Здравейте, приятели!

:sleeping: Мисля си защо все така от древността и вечността допускаме да ни се случват все дисхармонични нещица...защо ни е толкоз трудно на нас человеците да заживеем с Хармонията на Вселената и да я споделяме с ближните си?

:sleeping: Защо все избираме да се гърчим в блатато на анархията , а не да вървим по възходящия път на синархията?

:huh: Толкоз ли сме слепи + глухи + сънни + неразумни + безумни :lol::blink::whistling:

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Link to comment
Share on other sites

Guest Зара_

:)

:sleeping: Мисля си защо все така от древността и вечността допускаме да ни се случват все дисхармонични нещица...защо ни е толкоз трудно на нас человеците да заживеем с  Хармонията на Вселената и да я споделяме с ближните си?

:sleeping: Защо все избираме да се гърчим в блатато на анархията , а не да вървим по възходящия път на синархията?

:huh: Толкоз ли сме слепи + глухи + сънни + неразумни + безумни :lol: 

<{POST_SNAPBACK}>

Може би си попадала на "Бягство от свободата" на Ерих Фром. А ако не си, попадни ;)

Edited by Зара_
Link to comment
Share on other sites

Може би си попадала на "Бягство от свободата" на Ерих Фром. А ако не си, попадни  ;)

Да, изключително ценна книга и според мен :thumbsup:

Link to comment
Share on other sites

:) Попадала съм :smarty: даже я имам ама е горе на таванааа :) ориентирайте + подскажете по точно :) моля :D

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Link to comment
Share on other sites

Здравей Благост,

Накрако за тази книга:

Според мен тезата на Фром тук основно сичи към извода, че човека като личност не е зрял за своята свобода. Под различни форми и по различни причини той избягва да бъде свободен. Най-често незабелязано и неосъзнавано, под влияние на това което "е редно"и на което е бил приучен от обществените норми и механизми. Което нашето потребителски ориентирано общество приема радушно, не отчитайки възникващата опасност за него самото.

Латентните психични сили в човека, жадуващи за самоизява и свободна реализация, се насочват в алтернативни посоки. Човек прибягва до дейности - заместители, до ценности - заместители. Човек бяга от себе си и от собствената си свобода. Бяга от самият себе си като същност. И го прави напълно "разумно' и "логично", "обществено полезно и приемливо"... Нормално за неговото неосъзнато състояние, според мен. Специфичното при Фром е моста, който построява между личност и общество. Показва връзката която съществува между света вътре и света вън от нас. Между малкото и голямото. Между индивидуалното и социалното.

В тази книга Фром идентифицира основната болест на съвременното западно

общество. В други свои произведения: в "Да имаш или да бъдеш" и в "Изкуството да бъдеш" Фром представя своят план за лечение - на човека като индивидуалност, а оттам и на нашите общества.

Забележителен и любим за мен автор! :sorcerer:

Link to comment
Share on other sites

Guest Зара_

Изпревари ме :) , но си обяснил много по-точно и по-подробно, отколкото аз щях да го направя.

Link to comment
Share on other sites

 • 5 months later...

:) Приятели, благодаря за отговорите...малко късничко + но знайно е, че по- добре по - късно отколкото още по - късно или никогаж :king: и малко информация, която много ми хареса :thumbsup2: щото става дума и за РЕАЛИЗАЦИЯ...не само за слово + алабала + ция :v:

М.И.Р. = Методи за Интегрална Реализация

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Edited by Благост
Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...
 • 5 years later...

Закон синархии - Владимир Шмаков

...когато една поредица от частни представи се обединява в една общност, то в тази общност се получават качества, които не са били характерни за нито един от нейните елементи, и обратно, много, а понякога и всички качества на отделните съставляващи изобщо не се проявяват в цялото, защото взаимно се парализират. Този факт може да се докаже с многобройни примери, но е достатъчно да се вземе която и да е сложна представа, за да се убедим в абсолютната истинност на общия закон: всяка сложна представа се отличава от своите съставляващи не само количествено, но и качествено, тъй като тя съдържа в себе си нещо съществено ново, по-общо и синтетично. Следователно, всички елементи на нашето мислене са разположени на различни стъпала на йерархията.

...

Светът съвсем не е хаотично множество от отделни явления, напротив, те всички са свързани помежду си с последователно нарастващи закономерности..... Общият закон на йерархията е толкова точен, обаче, че ако знаем към коя група принадлежи произволен елемент, ние можем с голяма точност да предположим неговите свойства.

....

Отвлечените индукции и дедукции свидетелстват за йерархичния апарат на самия разум, а възможността за прилагането на тези методи към емпиричното изучаване на околната природа свидетелстват за нейния собствен йерархичен строеж. По този начин законът на йерархията по отношение към нашия разум представлява едновремнно и вътрешен, и външен императив. Само благодарение на неговото съществуване произтича и хармоничната закономерност със вселената и възможността за нейното познание от нашия разум. Ако законът на йерархията не същесвуваше в самия свят, той би представлявал пълен хаос, а ако не присъстваше в нашето съзнание, то нашето съзнание нямаше да съдържа нищо друго освен хаотични, разкъсани и взаимно обезсилващи се диференциално малки единични представи. И така в основата на цялото мислене лежат способностите за анализ и синтез, т.е. умението да променяме йерархичното ниво на нашето съзнание в съответствие с положението на срещаните от нас обекти от йерархията на космоса и органично да ги обвързваме помежду им.

...

Колкото по-далеч отива процесът на развитие на съзнанието, толкова по-способно става то да възприема причинните системи, толкова по-малко стават отделните етапи в последователната верига. В края на този процес – в съвършено развитото съзнание последователната верига се съкращава до едно цялостно заключение, благодарение на което мисленето преминава в съзерцание. И така законът на йерархията еднакво се проявява както в статиката, така и в динамиката на разума.

цялата глава

Link to comment
Share on other sites

 • 2 years later...

Какво реално имаме по отношение на синархията, казано от П. Дънов? В беседите открих единствено това:
 

И сега, казвам, че в света има промисъл. В този Божествен промисъл едни вярват, а други не вярват. На мнозина животът се вижда като нещо случайно, като че има в него някакъв произвол. Привидно е така, има някакъв произвол, но за мъдрия човек не е така. Той ще види, че в света има известен ред и порядък. Така е и за всеки, който разбира - той вижда навсякъде ред и порядък. И в Природата съществува един ред и порядък, съществува едно царство, което не може да се уподоби нито на монархия, нито на теокрация, нито на демокрация, нито пък на република. Някои видни окултисти го кръщават с името „Синархия”, а в Евангелието го наричат с името „Царство Божие”. Под думата „синархия” ние разбираме най-разумните хора в света, които са се докоснали до тайнството на живота, които са минали през ред изпити, завършили са своята еволюция и наистина могат да се нарекат „хора”, а не които нищо не знаят.
 
Та казвам: понякога се повдига въпросът какво управление да има човек. Монархическото управление у човека се представя чрез главата, теократичното - чрез дробовете и дихателната система, а демократичното - чрез стомаха. Монархията води своя произход от бащата, теокрацията води своя произход от майката, а демокрацията - от синовете и дъщерите. Или: бащите създадоха монархията, майките - теокрацията, а синовете и дъщерите създадоха демокрацията. И понякога ме запитват кое управление е идеално. Казвам: като съедините монархията, теокрацията и демокрацията в едно, вие приблизително ще имате едно управление, подобно на това в Природата: това Божествено управление, което наричат синархия. При туй не трябва например да дойде монархическото управление и да изхвърли теократичното или обратно. Всички управления трябва да функционират едновременно, така е и в Природата. Обаче в обществения живот не е така, в индивидуалния живот на хората не е така. Външността представя външния човек. Това, което става вън от хората то временно отдалечава умовете. Много пъти ние се самоизмамваме мислим, че като се изправи светът, това ще ни помогне нещо. Това е едно заблуждение. Като се говори, че светът трябва да се оправи, това подразбира, че отношенията, които съществуват между хората и Бога, както и помежду им, не са още прави. Това не значи, че и Природата не е права. Нима ако някой баща е оставил голямо наследство на своя син, а той се предава на пиянство и изхарчва всичко, това значи, че бащата го е оставил на сина си за тази цел именно? Ни най-малко. И когато Бог е създал света, нима Той го е създал с цел хората да вършат ред престъпления, както виждаме, че става? И ако хората вършат престъпления, те са извън естествения ред на нещата. И всякога, щом човек излезе от този ред на синархичното, на Божественото управление, започват постепенно да го сполетяват всички нещастия и страдания. В Божественото управление съществуват само радост и мир, а извън него в света съществуват само страдания и мъчения. Защото всички хора на Земята все имат някакво заблуждение: те искат да станат царе, да станат управители на света, да станат богати и т.н.

Да се облечете с новия человек

 

Синархия означава съ-управление или управление от група от хора. Терминът се използва с различен смисъл. В конспиративните теории се визират примерно т.нар. невидимо правителство или тайните общества управляващи задкулисно човечеството, следвайки собствените си политически и бизнес интереси. В окултизмът също се имат в предвид тайните общества, само че този път интересите, които се защитават, се допуска, че може да са в полза на всички хора. Това е смисълът в който термина е употребяван от Сейнт-Ив Далвейдър.

 

Като цяло терминът синархия може да включва, но може и да изключва йерархичността. В смисъла, в който се употребява от П. Дънов, то синархията е форма на йерархия. Всеки управлява според достигнатото ниво на развитие, и в този смисъл равенство при вземането на решения не може да има. Управления от типа кръглата маса на крал Артур или пък народното събрание на РБ, явно са възможно най-далеч от синархията в този смисъл. При синархията решенията би трябвало да се вземат в съгласие между участващите и най-тежката дума и отговорността да се поемат от най-компетентния. При гласуването няма съгласие, а равнопоставеността на гласовете на компетентните и некомпетентните участници направо прецаква всичко. И все пак в съвременната форма на управление има нещо синархично. Това е разделението на управлението на държавата на отделни министерства, като всеки министър отговаря за поверената му област. Разбира се проблем е, че назначенията стават политически, а управляващата политическа партия се избира от нищо не знаещи какво правят хора, но такава си ни е действителността за момента. И все пак има един министър, който поема отговорността за цялото управление, въпреки че не се меси много във функциите на другите министри (поне би трябвало да не го прави). Така че и тук имаме някаква йерархичност, но в същото време разпределение на функциите в различните области между компетентни да се справят с тях лица.

 

Ако направим аналогия с човека, ще забележим, че имаме различни системи - нервна, кръвоностна, дихателна, храносмилателна, костна+двигателна - които изпълняват различни равнопоставени функции, но все пак в своя синхрон представляват единно цяло.

Link to comment
Share on other sites

Ако направим аналогия с човека, ще забележим, че имаме различни системи - нервна, кръвоностна, дихателна, храносмилателна, костна+двигателна - които изпълняват различни равнопоставени функции, но все пак в своя синхрон представляват единно цяло.

 

Отличен пример за синархия, благодаря! 

Ако следваме принципа на организма, т.е. 

ниво 1 на йерархията - клетка

ниво 2 - орган (съставен от клетки, но вече качествено ново образувание)

ниво 3 - организъм (съставен от органи, които са съставени от клетки), но вече качествено различно образувание

дотук следва, че всички живи организми сме на едно йерархично ниво - т.е. между нас самите няма йерархия, а само разновидности

кое е ниво 4 - т.е. по-високото от нас йерархично ниво, в което сме включени? 

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

кое е ниво 4 - т.е. по-високото от нас йерархично ниво, в което сме включени? 

Може би екосистемата - тя включва в себе си всички организми, но самата тя не е организъм, а нов тип единство.

Но каква е поуката за човека? С какво променя мисленето, чувствата и постъпките осъзнаването на синархичните отношения в тази вселена?

 

 

Link to comment
Share on other sites

 • 2 years later...
Цитат

се избират най - достойните хора?

Цитат

 

Та казвам: понякога се повдига въпросът какво управление да има човек. Монархическото управление у човека се представя чрез главата, теократичното - чрез дробовете и дихателната система, а демократичното - чрез стомаха. Монархията води своя произход от бащата, теокрацията води своя произход от майката, а демокрацията - от синовете и дъщерите. Или: бащите създадоха монархията, майките - теокрацията, а синовете и дъщерите създадоха демокрацията. И понякога ме запитват кое управление е идеално. Казвам: като съедините монархията, теокрацията и демокрацията в едно, вие приблизително ще имате едно управление, подобно на това в Природата: това Божествено управление, което наричат синархия.

Станимир . Две мнения по горе цитира Дънов .

 

 

пп . аналогийте дават добра представа за отношенията в  конкретното общество . За пояснение виж мнението

Edited by АлександърТ.А.
Link to comment
Share on other sites

преди 13 минути, Кон Сивобелев каза:

Синархията не е ли форма на демокрация, при която се избират най - достойните хора?

не.

Синархията не предполага съществуването на йерархия в рамките на едно синархично ниво. Т.е. по-високото ниво на йерархия от хората в една общност е... самата общност като организъм. Нужно ни е да се научим да усещаме този организъм... 

Link to comment
Share on other sites

И все пак няма ли някакви ръководители? Нали по аурите хората ще виждат кои измежду тях са най - възвишени... И аз си направих извода, че при синархията, обществото се ръководи от най - умните и най - духовните.

Няма ли да има някакви по - изявени в общността личности, които да действат в името на общото благо?

Link to comment
Share on other sites

Не. Всяка личност е изявена и уникална и полезна на общността с нещо. Духовният водач има нужда да се храни, облича и обува. Земеделецът няма време да се грижи за образованието и възпитанието на децата си. Учителят е умен в своята област и глупав и некадърен в областта на останалите. Само колективният ум е по-умен от отделните умове. Ако владеете руски език, искрено препоръчвам книгата на Владимир Шмаков 

zakon_sinarhii.doc

Синархия - глава 1.doc

синархия глава 2.doc

синархия глава 3.doc

Link to comment
Share on other sites

Цитат

И все пак няма ли някакви ръководители? ,,,,,,,,,,,,,,,,,, обществото се ръководи от най - умните и най - духовните.

До сега сме гласували  доверие на така посочените . В бъдеще ще се гласува , найстина за служители с определени отговорности .До сега обществото са го управлявали .В бъдеще ще има служители на обществото .Ако има нужда от координатор , ще се избере подходящия .Ако си забелязал сега подобни думи , за служба на обществото , употребяват за да се оправдаят  .Усещат от къде идва истината , но нямат нито душа нито дух да я последват.

Link to comment
Share on other sites

Линкът за книгата не работи.

Александър, тоест правилно предположих (в ума си), че навярно иде реч за координатори (не за упражняващи власт).

Edited by Кон Сивобелев
Link to comment
Share on other sites

Синархия - Вл. Шмаков

оригиналът

превод глава 1

превод глава 2

превод глава 3

Линковете са валидни до 19 август - дотогава ще се опитам да им намеря постоянно място.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share


×
×
 • Create New...