Jump to content
Порталът към съзнателен живот

От къде да започна с окултизма?


Sunshine

Recommended Posts

Здравейте аз съм момиче на 15 години,което става на 16 на 20-ти април и много иска да се занимава с окултизъм.Виждам,че тук хората са много напреднали и бих искала да ви помоля за съвет да ми дадете основа.Например да ме посъветвате за някоя книга или някой начин на медитиране.Живея в Лом и тук няма абсолютно никакви школи и разни такива,а в момента е невъзможно да прекъсна училище и да тръгна насам и натам из София например <_< Пък и майка ми и баща ми няма да останат очаровани от идеята.В тежки моменти единствено тези сайтове ми помагат има толкова много добри и страшно умни хора,а когато ми спрат интернета...блях :thumb down: .Единствено от нета мога да черпя информация,затова искам да ме посъветвате...Бих искала да науча някоя техника за медитация,някой упражнения чрез,които можем да виждаме аурата си,някоя книга,която на ваз ви е помогнала и ви е научила на нещо.Моля помогнете,защото вече ми писна да седя на една място искам да се развивам.Благодаря ви предварително.Надявам се найстина този път да намеря опора,защото където и да питам никой не се отнася насериозно с моето желание.Bye :angel::feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

  • Отговори 91
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Здравей, Sunshine!

Чудесно е че искаш да учиш и да се развиваш и не е необходимо за това нито да си в София, нито да си част от някоя школа. В днешно време е достатъчно да имаш интернет. По сложното е друго – да се научиш да пресяваш. В момента сме залети от море езотерична литература и този, който не може да плува в това море – спокойно може да се удави. Същото е положението и с окултните школи – ангажирането с тях трябва да е само вследствие на високо съзнателен избор.

Може да се натрупа много, много знание и информация, но не и мъдрост, защото Мъдростта е знание+любов и Истината е знание+любов. И в крайна сметка човек има да се учи само на три неща в това си съществуване – на любов, на прошка и на търпение.

На сайта www.spiralata.net има много литература, защо не започнеш с „Войнът на светлината” на Паулу Куелю?

Желая ти светли дни

Изида :)

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей Греещо Слънце,

Аз долу горе на твоята възраст започнах да се занимавам с езотерика. По въпроса, който си задала могат да се изпишат страници. Все пак ето някои идеи.

Бих ти препоръчал да прегледаш следните теми като отправна точка за размисъл (щракни върху тях, за да се отворят):

Първи крачки в Пътя, Опасностите в Пътя, Целта на Духовния Път, За нуждата от Учител, Разлика между религия, секта и учение, Пророчества. Епохата на Водолея., За прераждането, За благодарността и прошката

Може би някой друг от участниците в Портала може да ти даде своя селекция от теми, които сме обсъждали.

Книжките "Селестинското Пророчество" и книгите на Паулу Коелю (особено "Алхимикът") също са добра отправна точка. Томовете "Акордиране на Човешката Душа" (съставител Боян Боев) също ми се струват добри за начало. Можеш да прегледаш и някои от статиите в библиотеката ни.

Най-важното е да се довериш на своята интуиция и вътрешен глас. Те ще те водят. Следвай сърцето си.

Иначе Изида ти е дала добър отговор.

Успех и нека мечтите ти се сбъднат!

Иво

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря ви страшно много за отзивите.Супер сте. :thumbsup: Много ми помогнахте. :smarty: Бих искала да попитам за осъзнатото сънуване :sleeping: ...много искам да го практикувам и искам да ви питам с информацията,която е дадена в сайта мога ли да го постигна найстина.И имали някакво значение в годините.Например сега като съм по неопитна ще ми е по-трудно и ще ми трябва повече време,но с усилена работа все някога ще го постигна нали?Сори за тъпия въпрос,но найстина ми е интересно. :rolleyes: Thanx!!!

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей! Много си естествена, искренна и интелигентна!

Интересното... не винаги е най - нужното!

Но ти ще си усетиш!

По принцип ние човеците сме големи умници...експериментатори...но не всичко си струва да бъде преживяно...има много излишни неща! ...но всеки по неговата си писта и с неговата си съдба и с неговите си комбали по неговата си глава!..Ти трябва да си от групата на бъдещите мъдри ...можеш го така , че бързай...бавно!Дай Боже , амин!

Любов + Светлина+Мир +Радост!

Линк към коментар
Share on other sites

Интересното... не винаги е най - нужното!

Но ти ще си усетиш!

По принцип ние човеците сме големи умници...експериментатори...но не всичко си струва да бъде преживяно...има много излишни неща! ...но всеки по неговата си писта и с неговата си съдба и с неговите си комбали по неговата си глава

Надявам се като и друг го казва да бъда вече разбран!

Линк към коментар
Share on other sites

....:))))

Безспорно всички сте прави , но човека искаше по-практичен отговор , като за 15 години в това новото си тяло ...:)))))))

Ми за това е Светата Православна Църква .

Да те научи да четеш Библията и на основните закони във Вселената .

Пък после ако Душата ти и Духът ти ги превлича "тайното " и "скритото" - сиреч невидимият магнетизъм на Писанията. Ако те събуждат в Човека спомени и представи от .... някъде си ... :))) . Човек ще се вслуша в тихия глас на безмълвието ...сиреч интуицията си . Пък после каквато му е еволюцията на всики човек. Това вече е различно ...

Линк към коментар
Share on other sites

Най - безопасния метод е : сутрин да мислиш за Бога , че е Любов, че е Всемъдър и Всеблаг.

Това е първата молитва.Всяка сутрин , като станеш помисли 1-2 минути върху това, че Бог е Любов, че Бог е Всемъдър, че Бог е Всеблаг ...

и веднага ще почувстваш добро разположение, ще тонизираш мозъка си и сърцето си.

След като се произведе туй състояние, има и други методи.

Като помислиш за Бога,че е Любов, ще се стопли сърцето ти, топлината ще дойде , а заедно с нея ще дойде и чистотата.

Като помислиш за Бога , че е Всемъдър, ще дойде светлина в ума ти.

Учителя казва тъй:

светлина в умовете ви, чистота в сърцата ви и истина в душите ви.

Светлината ще ви даде знания, чистотата ще ви даде сила и стремеж,а истината в душите ви ще ви даде свобода.

По - хубава молитва от тази няма в света : да помислиш с благодарност,че

Бог е Любов, Бог е Всемъдър, Бог е Всеблаг.

Опитай ! И бъди спокойна и търпелива , който търси - намира.

Любов + Светлина +Мир+Радост!

Линк към коментар
Share on other sites

Уважаема госпожице,

Окултизмът в този вид, както си го представяш ти, дори и да успееш да го упражняваш, няма да ти донесе нищо добро, освен разочарование и погубване на душата. Окултизъм не значи магия и свръхестествени способности, а стремеж към знание и труд за благото на ближния, а в определен момент и готовност за саможертва в името на хората. Някои от учениците на Учителя Петър Дънов също мечтаели, като теб, за бързо придобиване на някакви магически сили и способности и негодували от необходимостта да живеят и се трудят години наред, без да има някакъв особен "магичен" ефект от това, но той им дал един много прост пример защо това е така: "Представете си че пътувате в трамвай(или ако искате сега в автобус, тъй като тогава не е имало такива) и някой неволно ви настъпи или бутне. Вие със сигурност ще се разгневите и ще му пожелаете най-малко да върви по дяволите или нещо друго от този род. И ще бъде добре, ако не притежавате някаква скрита сила, защото едно такова пожелание в този случай действително би пратило този човек по дяволите или в пъкъла, само заради едно настъпване или бутане." Ако този пример не ти говори много, то запознай се с историята на д-р Фауст(има такава книга) и едва тогава, ако все още имаш желание, търси учители по окултизъм. Извън всичко това трябва и да знаеш, че до 30 години необходимите центрове на човека не са развити и можеш да навредиш и на здравето си. А сега чети художествена литература, слушай музика, интересувай се от изкуство и това ще бъде най-добрата медитация за теб.

Линк към коментар
Share on other sites

Общо взето окултизъм и духовност може да са две различни неща.

Окултизма касае работа със силите на природата, Духовността (общо) примерно да я отнесем към духа и душата.

Основно изискване е пречистване и смирение. Но окултните методи може да се използват в духовния път, поне в Школата на Учителя е така.

"За да прилага окултните знания за трениране на ума и сърцето си, човек трябва да е постигнал известна чистота, външна и вътрешна. Няма ли нужната чистота, тия знания ще му причинят пакости и нещастия."

Учителя

Но също така Учителя е давал езотерични методи, подходящи и за деца (съответно и за юноши) работа с дълбоко дишане, с пръстите, музика и паневритмия.

"Дишането помага за оформяване на човешкия характер. Правилното дишане усилва светлината на ума и топлината на сърцето.

Правилното дишане прави лицето красиво. Ако човек не диша правилно, кожата на лицето и на ръцете му преждевременно се набръчква. Набръчкването се дължи на разстройство на черния дроб и на неправилно дишане. Щом започне да диша правилно, бръчките от лицето и от ръцете на човека постепенно изчезват.

Някои избягват дълбокото дишане, защото се измъчвали. Какво от това? В човека има нещо инертно, което не обича да се измъчва. Нека се мъчи, няма защо да го жалите. Като се мъчи инертното, човек се възпитава. Същото се отнася и до малките деца. Ако не дишат правилно, те не могат да мислят и да чувствуват правилно."

“Божествен и човешки свят” изд. Хелиопол 1995 г. стр. 269-276

За дишането

"Упражнение: Дясната ръка право напред. Палецът на дясната ръка хваща

малкия пръст на същата ръка, пуска го; след това палецът и безименият се допират, отпускат се; после палецът и средният и най-после палецът и показалецът и сеотпущат. Педята широко се отваря.

Палецът, малкият пръст и показалецът се съединяват, след това и безименният се присъединява, само средният пръст остава прав, после и той се присъединява. След това показалецът се отделя, после средният, безименният и мал- кият, ръката се слага отпред на масата. Същото се прави и с лявата ръка.

Като правите тия упражнения, умът ви трябва да се концентрира в пръстите. На пръв поглед това ще ви се види детинско упражнение, но в дадения случай, когато концентрирате ума си, ще видите, че то има добри резултати. Всеки един пръст е свързан с известни течения. За пример, вие искате да образувате

в себе си една черта на достойнство и благородство. Ако искате да работите над ума си, съединете палеца и показалеца си много бавно, а другите пръсти да останат свити. Съсредоточете ума си върху тази група пръсти (палеца и показалеца съединени).

Искате да развиете самосъзнанието, съединете палеца и средния пръст, и ще възприемете онази необходима енергия, която ще въздейства на съзнанието ви. Искате да развиете изкуството, обичта към Природата, съединете безименния с палеца. Искате да бъдете тактични, ще съберете палеца и малкия си пръст, защото някой път вие постъпвате нетактично, сприхави сте. Сутрин и на обед ще правите това упражнение и ще видите какво влияние ще окаже. Това са елементарни упражнения. Имайте едно нещо предвид: ако вие отидете да разправяте тези неща другиму, този ключ е изгубен. Знаете ли защо е изгубен? Този, който ще прави упражнението, ще мисли за вас, ще си казва: Чакай, какво ли прави онзи? И като мисли така за вас, веднага ще се прекъснат съобщенията. Ако вие кажете тези упражнения някому, той ще каже: Аз с тия залъгалки с пипане на пръстите не се занимавам, това е глупава работа. Ти ще се върнеш дома с едно прекъсване на сърцето. Не трябва така да постъпвате. Най-първо вие ще проверите тия работи сами. Ще направите туй упражнение веднъж, дваж, и като видите резултата тогава може да го препоръчвате и на другите. Тия упражнения може да ги употребите и за възпитание на децата си. Ще кажете на детето си: Ха, татовото, ха да направим едно упражнение. Някой път майката не може да умири детето си. Ще вземе да направи туй упражнение с детето си и то ще се умири. Някой път се скарате в къщи. Ще правите упражнението с пръстите, то е свирене, и ще се свърши работата. Едно отлично упражнение е то. Ако някой път не си разположен духом, прави туй упражнение, и ще видиш, че няма да минат 5-10 минути, и ти ще имаш едно прекрасно разположение на духа, иначе ще мислиш защо светът е тъй създаден, и какви ли не други въпроси. А тъй, ще си побуташ пръстите и туй, което ти трябва, ще го приемеш. Някой път има изключения, но все-таки ще гледате всякога умът ви да присъства, в правенето на упражнението, да вярвате, но твърдо да вярвате, а не само някаква глупава вяра да имате. Опитайте един закон, да видите има ли резултати или не. Последователност се иска в това, за туй Природата е създала ръцете, известно предназначение имат те."

“Положителни и отрицателни сили в природата”, ООК 2 г., 2 том,

изд.1998 г., стр. 311-313

За пръстите

Линк към коментар
Share on other sites

Уважаема госпожице,

Окултизмът в този вид, както си го представяш ти, дори и да успееш да го упражняваш, няма да ти донесе нищо добро, освен разочарование и погубване на душата. Окултизъм не значи магия и свръхестествени способности, а стремеж към знание и труд за благото на ближния, а в определен момент и готовност за саможертва в името на хората. Някои от учениците на Учителя Петър Дънов също мечтаели, като теб, за бързо придобиване на някакви магически сили и способности и негодували от необходимостта да живеят и се трудят години наред, без да има някакъв особен "магичен" ефект от това, но той им дал един много прост пример защо това е така: "Представете си че пътувате в трамвай(или ако искате сега в автобус, тъй като тогава не е имало такива) и някой неволно ви настъпи или бутне. Вие със сигурност ще се разгневите и ще му пожелаете най-малко да върви по дяволите или нещо друго от този род. И ще бъде добре, ако не притежавате някаква скрита сила, защото едно такова пожелание в този случай действително би пратило този човек по дяволите или в пъкъла, само заради едно настъпване или бутане." Ако този пример не ти говори много, то запознай се с историята на д-р Фауст(има такава книга) и едва тогава, ако все още имаш желание, търси учители по окултизъм. Извън всичко това трябва и да знаеш, че до 30 години необходимите центрове на човека не са развити и можеш да навредиш и на здравето си. А сега чети художествена литература, слушай музика, интересувай се от изкуство и това ще бъде най-добрата медитация за теб.

Благодаря ти за искренния съвет Ннберчев,но мисля,че си се заблудил.А и аз не съм го написала както трябва.Не си мисли,че искам да достигна някакви свръх магически способности или да правя ритуали и подобни.Това не е за мен.

1.Вярвам,че магийте са си бъркане в законите на природата и затова и никога не искам и не мисля и да искам да ги практикувам

2.Пък ако някой път ми бръмне нещо в главата (в което много се съмнявам)и да искам няма да постигна желаните резултати...знам,че там

се изисква концентрация,а при мене такова нещо няма.. :rolleyes::blink:

Можеби съм сбъркала с думата окултизъм...чрез поста си имах предвит да ми дадете малко подкрепа и да ме насочите към по духовните по истинските неща в света,тези които си заслужават.

Искам да науча истината за света,за живота ,любовта и хората.

ИСкам да мога да постигна някакво състояние при,което да си кажа "РАЗБРАХ най-накрая"..с една дума да постигна някакво духовно извисяване или равновесие,защото в момента въобще не съм доволна от себе си.Толкова много сълзи и болка сред хората и толкова много въпроси си задавам и без нито един отговор.Надявах се да мога след време да си отговоря,да намеря спокойстиве,да прочиста моята грешна "душица" от всичките мисли,които понякога ме сполетяват и които виждам,че ми вредят.Надявам се да си ме разбрал..Исках просто да знаеш,че не съм такъв човек влиян от силата и мързела да се справи сам с препядствията...а просто човек,който иска да знае ЗАЩО?

Поздрави от Катето :angel:

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте!

Интересното... не винаги е най - нужното!

Но ти ще си усетиш!

По принцип ние човеците сме големи умници...експериментатори...но не всичко си струва да бъде преживяно...има много излишни неща! ...но всеки по неговата си писта и с неговата си съдба и с неговите си комбали по неговата си глава!..

Добре казано за пистата ,съдбата, комбалите и главата. А за уж интересното -то в повечето случаи е загубено време и пари, но все да не пропуснем нещо или да не останем по назад. :harhar:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Здравейте, пиша първото си мнение в този готин форум. Аз съм запалена по всякакви окултни науки и като цяло ми е много интересно. Виждам че тук също има такива хора,които разбират много.

Ще ми се да почна да се занимавам с нещо и аз,да почна да чета такава литература....

Иска ми се да се занимавам с нещо от което има така да каже ясни "последствия"

Бих се занимавала с астрология,но тя не може да ми предложи това което искам.

Ще ми се да се занимавам се нещо което не е и опасно за здравето ми.

Сигурна съм че има и такава окултна наука,а вие ще ми помогнете да я открия!

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей, Радост1 от Благост+ Христос Воскресе! + Добре дошла при нас!

Един материал за теб и всички търсещи приятели като допълнителна информация! Надявам се да ви е интересен+ да ви е нужен и полезен+ да ви послужи,+ аз го прилагах не с месеци, а по седмици...сега сме в други времена...по динамични....важна е Вярата, Постоянството, Всеотдайността и целта/мотивацията...Всичко да е за Славата Божия и за Благото на всички!

Р  Ъ  К  О  В  О  Д  С  Т  В  О        П О          ЕЗОТЕРИЧНО  ЗНАНИЕ

  ОБЩИ ИЗИСКВАНИЯ КОИТО ВСЕКИ СТРЕМЯЩ СЕ КЪМ ОКУЛТНОТО  РАЗВИТИЕ  ТРЯБВА  ДА  ПОСТАВИ  КЪМ  СЕБЕ  СИ 

/ Спомагателни  упражнения /  Р У Д О Л Ф  Щ А Й Н Е Р   

В следващите редове се дава основата на всяко окултно развитие.Нека никой не си въобразява,че може да НАПРЕДНЕ чрез каквито и да били мерки приложени към ВЪНШНИЯ или ВЪТРЕШЕН живот,освен ако не изпълни тези условия.Всички упражнения в МЕДИТАЦИЯ,СЪСРЕДОТОЧАВАНЕ или каквито и да са други упражнения са БЕЗМИСЛЕНИ и до известна степен ВРЕДНИ,ако човек не РЕГУЛИРА живота си в унисон с тези условия. Фактически никакви сили не могат да се предадат на едно човешко  същество; ВСИЧКО,КОЕТО МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ Е ДА СЕ ДОВЕДАТ ДО РАЗВИТИЕ СИЛИТЕ,КОИТО СА ВЕЧЕ ВЪТРЕ В НЕГО.Те не се развиват от само себе си,защото външни и вътрешни пречки ги спират.Външните пречки се намаляват чрез следните правила за живот;ВЪТРЕШНИТЕ ЧРЕЗ СПЕЦИАЛНИ НАСТАВЛЕНИЯ ЗА МЕДИТАЦИЯ,КОНЦЕНТРАЦИЯ и ДРУГИ ПОДОБНИ. ПЪРВОТО условие е култивирането на АБСОЛЮТНО ЯСНО МИСЛЕНЕ.За тази цел човек трябва да се освободи от скитащи мисли,дори за съвсем кратко време през деня - за около 5 минути (колкото по-дълго,толкова по-добре).Той трябва да стане господар на своя мисловен свят.Той не е господар,ако външни обстоятелства, професия,някои традиции,обществени отношения,дори принадлежност към дадена раса,ежедневието,някоя дейност и т.н.определят неговата мисъл и я обработват.Следователно,чрез това кратко време и действувайки само по напълно свободна воля,той трябва да изпразни душата си от обичайните ежедневни потоци на  мисълта и по собствена инициатива да постави една единствена мисъл в центъра на своята душа.Мисълта не трябва да бъде особено забележителна или интересна.

Всъщност ще бъде по-добре за онова,което трябва да бъде постигнато в окултен смисъл,ако бъде избрана една съвсем неинтересна и незначителна мисъл.Тогава  мисленето е принудено да действа със собствената си енергия,докато една интересна мисъл носи мисленето със себе си.По-добре е ако това за контрола над мисълта бъде предприето с една карфица отколкото с Наполеон.

Ученикът си казва:ЗАПОЧВАМ С ТАЗИ МИСЪЛ И ЧРЕЗ СОБСТВЕНАТА СИ ВЪТРЕШНА ИНИЦИАТИВА СВЪРЗВАМ С НЕЯ ВСИЧКО,КОЕТО И ПРИНАДЛЕЖИ.

В края на определения период мисълта трябва да бъде толкова жива, колкото е била в началото.Това упражнение трябва да се прави ежедневно за около един месец;

ЕЖЕДНЕВНО МОЖЕ ДА СЕ ВЗЕМА НОВА МИСЪЛ ИЛИ ПЪК ЕДНА И СЪЩА МИСЪЛ ДА БЪДЕ ИЗПОЛЗВАНА НЯКОЛКО ДНИ.

В края на упражнението човек трябва да направи усилие да стане напълно съзнателен за едно чувство на стабилност и сигурност,което скоро ще забележи,ако се отдава по-фино внимание на собствената си душа;

СЛЕД ТОВА УПРАЖНЕНИЕТО СЕ ЗАВЪРШВА КАТО СЕ СЪСРЕДОТОЧАВА МИСЛЕНЕТО В ГЛАВАТА И В СРЕДАТА НА ГРЪБНАЧНИЯ СТЪЛБ (мозъка и гръбначния мозък),КАТО ЧЕ ЛИ УСЕЩАНЕТО НА СИГУРНОСТ СЕ ИЗЛИВА В ТАЗИ ЧАСТ НА ТЯЛОТО.Когато горното упражнение се е практикувало да речем за 1 месец,трябва да се прибави 2то изисквания.

Да си измислим някакво действие,което в обикновения живот не бихме правили.След това си поставяме задача та да извършваме това действие ежедневно.Ще бъде добре да се избере действие,което може да се изпълнява всеки ден и което да се продължава колкото е възможно по-дълго време.Ще бъде добре да се започне с някакво незначително действие,което трябва да се насилваме да правим;например ДА ПОЛИВАМЕ В ОПРЕДЕЛЕНО ВРЕМЕ И ЕЖЕДНЕВНО ЕДНО ЦВЕТЕ,КОЕТО СМЕ КУПИЛИ.След известно време към първото се прибавя второто подобно действие;по-късно трето и т.н.толкова,колкото е възможно да извършваме,без това да пречи на останалите ни задължения.Това упражнение също би трябвало да продължи 1 месец.Но доколкото това е възможно през 2ия месец е добре да продължаваме и 1то упражнение,макар че това не би трябвало да бъде напълно изоставено,защото в този случай бързо ще се забележи,че се губят добрите резултати от 1ия месец и немарливостта и неконтролираното мислене започват отначало.Трябва да се грижим,когато веднъж спечелим тези резултати,да не бъдат отново загубени.Ако чрез 2то упражнение се постигне тази инициатива за действие,то тогава чрез повишено внимание осъзнаваме чувството на един вътрешен импулс на дейност в душата;ИЗЛИВАМЕ ТОВА ЧУВСТВО В ТЯЛОТО,КАТО ГО ОСТАВИМ ДА ПОТЕЧЕ НАДОЛУ ОТ ГЛАВАТА ДО ТОЧКАТА НАД СЪРЦЕТО.

В 3ия месец,животът трябва да се съсредоточи в ново упражнение - развитие на известно хладнокръвие към промените на радост и скръб,удобство и болка:"ВИСОТИТЕ НА РАДОСТТА" и "ДЪЛБОЧИНИТЕ НА ОТЧАЯНИЕТО" би трябвало твърде осезателно да бъдат заместени с уравновесено настроение.Трябва да имаме грижата никакво удоволствие да не ни отнесе съвсем,никоя скръб да не ни потопи в дълбините,никакво преживяване да не ни довежда до гняв или раздразнение,никакво очакване да не ни кара да се тревожим или страхуваме,никакво положение да не ни разстройва и т.н.Не бива да се страхуваме,че едно такова упражнение ще направи живота ни сух и непродуктивен;СКОРО-СКОРО ЩЕ ЗАБЕЛЕЖИМ,ЧЕ ОПИТНОСТИТЕ КЪМ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ТОВА УПРАЖНЕНИЕ ПОРАЖДА ПО-ЧИСТИ КАЧЕСТВА НА ДУШАТА.Преди всичко,ако се поддържа едно фино внимание,един ден ще забележим едно вътрешно спокойствие на тялото и както в горните 2 случая изливаме това чувство в тялото,като го оставим да потече от сърцето към ръцете,краката и накрая към главата.Това естествено не може да се направи след всяко упражнение,защото тук не се касае до едно единствено упражнение,а до поддържано внимание към вътрешния живот на душата.Поне веднъж дневно това вътрешно спокойствие ще трябва да се извиква пред душата и това упражнение да се излива от сърцето.Поддържа се и връзка с упражненията от 1ия и 2ия месец,както през 2ия се поддържаше връзката с упражнението от 1ия месец.

В 4ия месец трябва да се култивира едно ново упражнение,което се нарича"ПОЛОЖИТЕЛНО ОТНОШЕНИЕ КЪМ ЖИВОТА".То се състои в това,винаги да търсим доброто,похвалното,красивото и т.н.във всички същества,във всички неща.Това качество на душата най-добре се характеризира от една персийска легенда за Христос. Един ден той се разхождал с учениците си и те видели едно мъртво куче да лежи на края на пътя в състояние на напреднало разложение.Всички ученици се отвратили от неприятната гледка и отминали;само Христос не отминал,а погледнал замислено трупа и казал:"КАКВИ ПРЕКРАСНИ ЗЪБИ ИМА КУЧЕТО!".ТАМ КЪДЕТО ДРУГИТЕ ВИДЕЛИ САМО ОТВРАТИТЕЛНОТО,ТОЙ ПОТЪРСИЛ КРАСИВОТО.

Така трябва езотеричният ученик да се стреми да вижда ПОЛОЖИТЕЛНОТО във всяко явление и във всяко същество.

Скоро той ще забележи,че зад воала на нещо отблъскващо се крие КРАСОТА,че дори във външния вид на един криминален престъпник има скрито нещо добро,че под маската на един луд някъде се крие божествената душа.В известно отношение това упражнение е свързано с онова,което се нарича "ВЪЗДЪРЖАНЕ ОТ КРИТИКА".

Това не бива да се разбира в смисъл да се нарича бялото черно и черното бяло.Има обаче разлика между една преценка,която произтича само от собствената ни личност,е оцветена с елемента на лична симпатия и антипатия и едно отношение,което с обич навлиза в чуждо явление или същество,като винаги си задаваме въпроса: КАК СЕ Е ДОШЛО ДО ТОВА ИЛИ КАК МОЖЕ ДА СЕ ДОЙДЕ ДО ТАКОВА ДЕЙСТВИЕ?

Едно такова отношение по собствената си природа е повече склонно да подпомогне онова,което не е съвършено,а не просто да се изтъкват грешките и да се критикува.  ВЪЗРАЖЕНИЕТО,че обстоятелствата на живота карат много хора да търсят грешките и да осъждат тук не е валидно.В такива случаи обстоятелствата са такива,че въпросното лице просто не може да мине през едно истинско окултно обучение.Има наистина много обстоятелства в живота,които правят невъзможно окултното обучение,отвъд известна точка.В такива случаи лицето не трябва нетърпеливо да напредва въпреки всичко,което е възможно само при известни условия.

Онзи,който съзнателно обърне ума си за 1 месец към положителната страна на своите преживявания,постепенно ще забележи в него да пролазва чувството,като че ли кожата му става пореста отвсякъде и като че ли душата му се разтваря на всички страни за всевъзможни тайни и деликатни процеси в заобикалящата го природа,който дотогава напълно са му отбягвали.Важно е човек да се пребори с едно много преобладаваща липса на внимание към тези финни неща.Ако веднъж бъде забелязано,че описаното чувство се изразява в душата като блаженство,трябва да се направят мислени усилия да се насочи това чувство към сърцето и от там да се остави да потече в очите,а от там навън в пространството наоколо.

Ще се забележи,че чрез това се пробива едно интимно отношение към това заобикалящо пространство.Така да се каже,човек нараства извън и отвъд себе си.Научава се да се счита част от заобикалящата го обстановка като част от себе си,като принадлежаща нему.Много съсредоточаване е необходимо за това упражнение и освен това да се осъзнае факта,че всички буйни чувства,всички пресилени емоции имат разрушително въздействие върху казаното настроение Упражненията от 1ия месец се повтарят,както при предишните месеци.

В 5ия месец трябва да се направят усилия да се посрещне всяко ново преживяване с голяма широта.

Езотеричния ученик трябва напълно да скъса със склонността ,която го кара пред нещо,което току що е видял или чул да възкликва:"НИКОГА НЕ СЪМ ЧУВАЛ ТАКОВА НЕЩО!" или "НИКОГА НЕ СЪМ ВИЖДАЛ ТОВА НЕЩО!","НЕ МОГА ДА ПОВЯРВАМ -ТОВА Е ИЛЮЗИЯ!".

Всеки момент той трябва да е готов да срещне и приеме съвсем нови преживявания.Онова,което е смятал до скоро да е в унисон с естествените природни закони или онова,което е смятал за възможно,не трябва да бъде пречка да приема една нова истина.Макар,че е изразено основно,е абсолютно правилно ако някой дойде и каже на езотеричния ученик:"ОТ СНОЩИ КАМБАНАРИЯТА НА ЕДИ КОЯ СИ ЦЪРКВА Е НАПЪЛНО НАКЛОНЕНА",езотерикът трябва да се остави вратичка евентуално да бъде убеден,че предишното му знание за природните закони може някак си да бъде разрешено с този изключителен факт.

Ако обърне вниманието си през 5ия месец към развиване на това настроение на ума,ще забележи,че в душа та пълзи чувство като че ли нещо оживява,размърдва се в пространството,за което говорихме във връзка с 4то упражнение.Това чувство е крайно финно и деликатно.Трябва да се направи усилия човек да бъде внимателен към тези деликатни вибрации в заобикалящата среда и да я остави да потече през 5те сетива,особено през очите,ушите и през кожата,доколкото последната е сетиво за топлина.В тази степен на езотеричното развитие се обръща по-малко внимание на впечатленията действащи на другите сетива - ВКУС,МИРИС и ДОПИР от тези стимули.

При тази степен на езотерично развитие все още не е възможно да се различават множеството лоши влияния,които се смесват с добрите влияния в тази сфера:УЧЕНИКЪТ СЛЕДОВАТЕЛНО ОСТАВЯ ТОВА ЗА ПО-КЪСНА СТЕПЕН.

През 6ия месец се правят усилия да се повторят всичките 5 упражнения систематически и пак да се редуват.

По този начин постепенно ще се развие прекрасното душевно равновесие.Специално ще  бъде забелязано,че недоволствата изпитвани преди от някои явления и същества в света напълно изчезват.

Душата бива завладяна от едно настроение помиряващо всички ПРЕЖИВЯВАНИЯ.

НАСТРОЕНИЕ,което съвсем  не е индиферентност ,а напротив,дава възможност на човека за първи път да работи в света за неговия истински напредък и подобрение.Самите движения и жестове на човека се променят под влиянието на такива упражнения и ако един ден той може да види, че и характера на почерка му се е променил тогава може да каже, че той вече приближава 1то стъпало на стръмния път.

И отново две неща трябва да бъдат подчертани:

* 6то упражнение парализира зловредните влияния,които други окултни упражнения могат да имат,така че остава само онова,което е благотворно;

*Тези упражнения само осигуряват усилията за медитация и съсредоточаване да дадат положителен резултат.

Езотерикът не може да бъде доволен само ако изпълни изискванията по конвенционалната моралност,тъй като този вид моралност може да бъде крайно егоистична,ако човек си каже:"АЗ ЩЕ БЪДА ДОБЪР,ЗА ДА МЕ МИСЛЯТ ХОРАТА ЗА ДОБЪР".

Езотерикът не прави добро,защото иска да го считат за добър,а защото малко по малко той осъзнава,че само доброто подтиква еволюцията напред. 

З А  Д Н И Т Е  Н А  С Е Д М И Ц А Т А

Има 8 дейности.Естествено най-добре е да се вземе САМО ЕДНО упражнение в дадено време,за една или две седмици например,след това да се започне с 2то и т.н и после се повтарят.Междувременно най-добре е 8те упражнения да се правят едновременно всеки ден.Тогава се постига едно истинско само познаване и се усеща направения напредък.След това по-късно - като се започне от СЪБОТА - едно упражнение за около 5 минути може евентуално да се прибавя ежедневно към 8то така,че съставното упражнение ще попада от време на време на същия ден.Така събота - МИСЛЕНЕ, неделя - РЕШЕНИЕ, понеделник - ГОВОРЕНЕ, вторник  -  ДЕЙСТВИЯ,  сряда – ПОВЕДЕНИЕ, четвъртък  - УСИЛИЕ , петък -  УЧЕНИЕ.

  С  Ъ  Б  О  Т  А  ДА ВНИМАВАМЕ С НАШИТЕ ИДЕИ.

Да мислим със значение.Малко по-малко да се научим да отделяме в нашите мисли СЪЩЕСТВЕНОТО от НЕСЪ ЩЕСТВЕНОТО, ВЕЧНОТО от ВРЕМЕННОТО, ИСТИНАТА от САМОМНЕНИЕТО и ВПЕЧАТЛЕНИЕТО.Като слушаме как ни говорят нашите братя - човеци, да се опитаме да бъдем вътрешно тихи,предварително да се въздържаме от съгласие и още повече да се въздържаме от НЕБЛАГОПРИЯТНО СЪЖДЕНИЕ (критика,отхвърляне…) дори в мислите и чувствата си.Това може да се нарече ПРАВИЛНО МИСЛЕНЕ.

    Н  Е  Д  Е  Л  Я    ДА ВЗЕМЕМ ДОРИ И ВЪРХУ НАЙ - НЕЗНАЧИТЕЛНИЯ ВЪПРОС  РАЗУМНО ОБОСНОВАНИ РЕШЕНИЯ.

Всяко необмислено поведение, всички несъзнателни и необмислени действия трябва да се държат далеч от душата.

Човек трябва да има винаги добре преценени причини за всичко.Определено човек трябва да се въздържа да не прави нищо, за което няма никаква значима причина.След като веднъж човек е убеден в правилността на едно решение, трябва здраво , с вътрешно постоянство да се придържа за него.

Това може да се нарече ПРАВИЛНО РЕШЕНИЕ, след като е взето -  независимо от нашите симпатии и антипатии.

    П О Н Е Д Е Л Н И К    ГОВОРЕНЕ.

Само онова, което има смисъл и значение би трябвало да излиза от устата на стремящия се към висше развитие.Всяко говорене заради самото говорене за да се убие времето - в този смисъл е вредно.Обикновения вид разговор,нехармоничната смесица от забележки - трябва да се отбягва.Това не означава всеки човек да избягва отношения със себеподобните си, точно тогава разговора би трябвало… да се доведе до значителен разговор.Човек трябва да се замисли за всеки разговор и отговор, като взема в предвид всички страни на въпроса.Никога не говорете без причина - по-скоро мълчете.Човек трябва да говори твърде много или твърде малко.Първо слушайте спокойно, след това размислете върху казаното.

Това упражнение може да се нарече ПРАВИЛНА ДУМА.

    В Т О Р Н И К    ВЪТРЕШНИ ДЕЙСТВИЯ.

Тези наши действия не трябва да безпокоят нашите братя - човеци.Когато някакъв случай изисква действие от вътрешното ни същество,внимателно размислете как може най-добре да се справите със случая - за доброто на цялото, за вечното щастие на човека, за вечността.Когато вършите нещо от себе си, по собствена инициатива, размислете много добре предварително за въздействието на действието.Това се нарича ПРАВИЛНО ДЕЛО.

    С Р Я Д А        ПОДРЕЖДАНЕ НА ЖИВОТА.

Да се живее според ПРИРОДАТА и ДУХА.Да не бъдете повлечени от вътрешните дребнавости на живота. Избягвайте всичко, което носи неспокойствието и бързане в живота.Не бързайте никога когато вършите нещо, но също така не бъдете и мързеливи.Гледайте на живота като средство към по-висше развитие и нагласявайте поведението си съответно и винаги с ВЯРА.

Във връзка с това може да се говори за ПРАВИЛЕН МИРОГЛЕД.

    Ч Е Т В Ъ Р Т Ъ К    ЧОВЕШКО УСИЛИЕ.

Трябва да се внимава да не се върши нещо,което не е по силите ни - ала и също да не оставяме нищо несвършено от това, което е по силите ни. Да гледаме отвъд ежедневието, отвъд моментното и да си поставяме цели и идеали, свързани с най-висшите задължения на едно човешко същество.Например с оглед на предписаните упражнения,да се стремим така да се развиваме,че след това да сме в състояние да подпомагаме и съветваме нашите братя - човеци, макар че това може би няма да стане в непосредствено бъдеще.

Това може да бъде сумирано така:ДА НАПРАВИМ ДА БЪДАТ ВСИЧКИ КАЗАНИ УПРАЖНЕНИЯ  НАВИК.

    П Е Т Ъ К  УСИЛИЕ ДА НАУЧИМ КОЛКОТО СЕ  МОЖЕ ПОВЕЧЕ ОТ ЖИВОТА.

Нищо да не минава край нас без да ни даде възможност да научим опитности, които са полезни за живота. Ако човек извърши нещо зле или неправилно,това става причина да го направи добре или правилно след това. Ако видите някой да прави нещо - наблюдавайте го с цел (но не студено или безразлично).И човек не трябва да върши нещо без да погледне назад към минали опитности,които могат да му помогнат при решение и постижения.Човек може да се поучи от всеки - дори и от децата,ако бъде внимателен.Това упражнение се нарича ПРАВИЛНА ПАМЕТ (да си спомняме наученото от опитностите/.

    Р Е З Ю М Е    От време на време обръщайте поглед навътре,дори само за 5 минути ежедневно по едно и също време.При това човек трябва да потъне навътре в себе си,внимателно да се посъветва със себе си,да изпита и оформи принципите на живота си,мислено да прегледа своето знание или липсата му,да прегледа задълженията си, да помисли за собствените си грешки и несъвършенства.

С други думи:ПОТРУДИ СЕ ДА ОТКРИЕШ ДЪЛГОТРАЙНИТЕ,СЪВЪРШЕНИТЕ НЕЩА И УСЪРДНО СЕ СТРЕМИ КЪМ СОБСТВЕНИ ЦЕЛИ (например,да придобиеш ДОБРОДЕТЕЛИ).Да не попаднеш в грешка като си мислиш ,че си извършил нещо добро, а непрекъснато да се стремиш.  Това упражнение се нарича ПРАВИЛНО ИЗСЛЕДВАНЕ.

Г Л А В Н О    У П Р А Ж Н Е Н И Е

Рано сутрин,непосредствено след събуждане,преди каквото и да е друго впечатление да е преминало през душата,ученикът се отдава на своята медитация.Той се стреми към пълна вътрешна тишина,която означава, че цялото внимание е оттеглено от външни впечатления и всякакви спомени от ежедневния живот.Също така ученикът се стреми да освободи душата си от всякакви грижи и тревоги,които биха могли да я потискат през това време.Едва тогава започва медитацията.За да се улесни тази вътрешна тишина съзнанието първо се отпраща към една единствена цел,може би идеята "ПОЧИВКА",а след това се позволява тази идея да изчезне от съзнанието,така,че никакъв образ да не остане в душата,и тогава се оставя в душата да живее съдържанието на следните 7 реда,като се изключи всяко друго нещо.Тези 7 реда трябва да се държат в съзнанието в течение на 5 минути.Ако други образи пречат,ученикът трябва непрекъснато да се връща с дълбок размисъл към следните 7 реда:

      В най-чисто излятата Светлина

      Трепти Всевишния на света.

      В най-чиста Любов към всичко що живее

      Се излива божествеността на моята душа.

      Почивам си във Всевишния на света;

      Там ще намеря себе си,

      Вътре във Всевишния на света.

След като това се практикува в продължение на 5 минути,ученикът продължава със следното:Поема спокойно и силно въздух;след вдишване издишване също така спокойно и силно,че да няма пауза между вдишване то и издишването.След това се въздържа от дишане за кратък период,стараейки се дъхът да остане напълно извън тялото.Би трябвало да се спазват приблизително следните периоди           

* времето,през което се вдишва е по желание,според капацитета на лицето;

*издишването трае 2 пъти по-дълго от вдишването;

*въздържанието трае 3 пъти по-дълго от вдишването.

Ако например са необходими 2 секунди за вдишване,то издишването е 4 секунди,а въздържанието от дишане - 6 секунди.Това вдишване,издишване и задържане от дишане се повтаря 4 пъти.

По време на вдишването и издишването -  умът е изпразнен от мисъл и цялото съзнание е отправено към дишането;обаче през първото въздържание от дишане ученикът се съсредоточава в точката между и малко отзад веждите, в корена на носа, вътре в предната част на мозъка, докато изпълни цялото си съзнание изключително с думите:

      А  З      С  Ъ  М

При 2то въздържане ученикът се съсредоточава в една точка вътре в ларинкса,докато изпълва съзнанието си изключително с образа :

      Т  О    М  И  С  Л  И

При 3то въздържане от дишане ученикът се съсредоточава в двете си ръце и длани.Ръцете се държат или сгънати(скръстени),или дясната е поставена върху лявата.Същевременно той изпълва съзнанието си с образа :

      Т  Я    Ч  У  В  С  Т  В  А

При 4то въздържане от дишане той се съсредоточава в цялата си повърхност на тялото си; това ще рече - той си представя телесно себе с възможно най-голяма яснота и изпълва съзнанието си с :

      Т  О  Й    Ж  Е  Л  А  Е    ( И  С  К  А )

Ако тези упражнения за съсредоточаване се правят усилено няколко седмици,нещо ще се почувства в точките, в които съзнанието е било съсредоточено : в основата на носа, в ларинкса, поток в ръцете и дланите и по цялата външна повърхност на тялото.

По време на концентрация върху дланите и ръцете,ученикът ще усети като че ли някаква сила раздалечава ръцете му;той ги оставя да се раздалечават,следвайки линията на силата,обаче той не трябва сам да си внушава това.Усещането трябва да дойде само.

В "ТО МИСЛИ","ТО" означава ВСЕМИРНОТО КОСМИЧЕСКО МИСЛЕНЕ,което трябва да живее като БЕЗЛИЧНА СИЛА в нашите думи.

В"ТЯ ЧУВСТВА","ТЯ" означава КОСМИЧЕСКАТА ДУША -това означава,че ние ще чувстваме не ЛИЧНО,а БЕЗЛИЧНО в смисъл,в който КОСМИЧЕСКАТА ДУША е БЕЗЛИЧНА

В "ТОЙ ИСКА","ТОЙ" означава БОГ,вътре в чиято ВОЛЯ влагаме ЦЯЛОТО НАШЕ СЪЩЕСТВО. След като ученикът е провел тези 4 дихателни упражнения,той излъчва своето съзнание за известно време с един единствен образ,от който е погълнат така,че през това време нищо друго не присъства в душата му. Този образ е:МОЯТА СИЛА  или "АЗ В МЕНЕ" или "АЗ ИСКАМ".

След това преминава в пълно потъване,за 5 минути,а нашия собствен БОЖЕСТВЕН ИДЕАЛ.Това упражне ние би трябвало да се изпълни с възможно с най-голямо БЛАГОВЕНИЕ и НАБОЖНА ПРЕДАНОСТ.

Цялата медитация не трябва да трае повече от 15 минути.Всички обозначени по-горе периоди не се наблюда ват с часовник,а според нашето усещане.Трябва да се внимава да поставим тялото си в такова положение, така че самото тяло да не може(поради умора,например)да предизвика разсейване.

      В най-чисто излята Светлина        Трепти Всевишният на света.

      В най-чист Етерен огън      Се излива възвишената Сила,която е "АЗ".

      Почивам в Духа на света.  Там ще открия себе си завинаги  Във Вечния Дух на света.

О Б Я С Н Е Н И Е  Н А  ПРЕДИШНОТО ГЛАВНО УПРАЖНЕНИЕ

Всеки,който се стреми към езотерично развитие преди всичко би трябвало да му стане ясно,че някои съвсем прости формули крият сила,която въздейства само ако тези формули или изречения оживеят в душата.Той не схваща правилно какво означава това,ако се опита да разбере такива изречения само с интелекта си.По  този начин те ще му кажат твърде малко.

За известно време той трябва да изпълни цялото си същество с такова изречение,като се излее в него с цялата си душа.

Такова изречение е: "АЗ СЪМ".

Цялата тайна на съвременното човешко съществувание наистина се крие в изречението "АЗ СЪМ".

Само едно същество,притежаващо една външна форма,подобна на тази на съвременния човек,може да мисли,да чувства и да насища тези думи с воля.Формата на това същество трябва да се е развила по такъв начин,че целта на всички сили,работещи в тялото,да е предната форма на сводестото чело.Това сводесто чело и "АЗ СЪМ" си принадлежат едно на друго.В ранната еволюция на човешката форма е имало,стадий,когато тя не е била достигнала до такова чело.По онова време това "АЗ СЪМ" не е могло вътрешно да бъде мислено,чувствено и желано.Обаче би било погрешно да се мисли,че формата на тялото,както е описана по-горе,може от само себе си да породи "АЗ СЪМ".Това "АЗ СЪМ вече е съществувало,само че не е могло още да се изрази в подходяща форма.Така както сега то се изразява в телесна форма на човек,така през едно по-ранно време,то се е изразявало в един душевен свят и точно тази сила на "АЗ СЪМ" е,която като се е съединила в далечното минало с едно човешко тяло,на което е липсвала съвременната формация на челото,е принудила челото да заеме настоящата форма.

Това ще рече,че човек като потъне дълбоко в "АЗ СЪМ",може да почувства вътре в себе си силата,която го е формирала настоящата форма.И тази сила е по-висша отколкото са силите,които в обикновения живот действат вътре в него днес,тъй като творческата сила на душата е която формира телес ната природа от думата.

СЛЕДОВАТЕЛНО всеки,който цели да се издигне до езотеризъм трябва за кратък период,да живее напълно в неговото "АЗ СЪМ".Той трябва да обмисля това "АЗ СЪМ",докато същевременно той преживява вътре в себе си нещо като:

"АЗ СЕ РАДВАМ,ЧЕ КАТО ЕДНО НЕЗАВИСИМО СЪЩЕСТВО,МОГА ДА УЧАСТВАМ В РАБОТАТА ЗА ОФОРМЯНЕ НА СВЕТА".

И той би трябвало също така да преживява нещо като:"АЗ ПОЖЕЛАВАМ МОЕТО СОБСТВЕНО СЪЩЕСТВУВАНИЕ.АЗ РЕШАВАМ ДА СЕ ПОСТАВЯ В ЦЯЛОТО СЪДЪРЖАНИЕ НА СВЕТА".

Ако човек съсредоточи всичко това в един единствен акт на съзнание и същевременно измести цяла та сила на неговото съзнание нагоре в областта на челото и във вътрешните членове на мозъка под него,то тогава той фактически се прехвърля в един по-висш свят,откъдето формацията на неговото чело е излязла в съществуване.

Никой обаче не трябва да мисли,че ще може да постигне тези висши светове утре сутринта.Ще трябва да има търпението да повтаря тази медитация ден след ден в течение на много дълго време.И ако ученикът има търпение,след известно време ще забележи,че в него израства една мисъл - вече не само едно понятие,а мисъл трептяща от живот и сила.

Той ще е в състояние да каже на себе си:"СИЛАТА,СЪДЪРЖАЩА СЕ В СЕМЕТО НА ЕДНО РАСТЕНИЕ,НАЛАГАЙКИ МУ ДА ОФОРМИ ОРГАНИТЕ НА РАСТЕНИЕТО,НАВЯРНО Е ВЪТРЕШНО ЖИВА,ТОЧ НО КАКТО ТАЗИ МИСЪЛ В МЕН".

И скоро тази мисъл ще му се разкрие,като че ли излъчва светлина.В това вътрешно излъчване на светлина,той ще се усеща щастлив,изпълнен с радостта на съществуването.Изпълва го чувство,което може да се опише като "РАДОСТНА ОБИЧ ОТ ТВОРЧЕСКОТО СЪЩЕСТВУВАНЕ".И на волята му се предава сила, като че ли мисълта излъчва топлина чрез волята,изпълвайки с енергия волята.Всичко това може да се получи при правилно потапяне на своето себе в "АЗ СЪМ".

И постепенно той ще осъзнае,че най-висшата интелектуална,психическа и морална сила се ражда по този начин в него,и че чрез това постепенно довежда себе си все по и по-съзнателно в един висш свят.

ВТОРОТО изречение е "ТО МИСЛИ".Това “ТО МИСЛИ" представлява - по начин,който съответства на казаното за "АЗ СЪМ" - силата чрез която от висшите светове е била развита формата на човешкия говорен апарат,когато мисленето е функционирало все още от един висш свят и все още навътре в човешкото тяло,то е работило от този висш свят по такъв начин,че говорния апарат,все още несъществуващ в човешка форма е бил внедрен в нея.СЛЕДОВАТЕЛНО,ако езотеричният ученик изпрати своето мислене,чувстване и волята си в дълбините на "ТО МИСЛИ" и същевременно съсредоточи своето съзнание в областта на ларинкса,ще преживее в себе си опитността на творческата сила на душата,която,от висшите светове се е проявила в сътворението на говорния апарат.И ако приложи търпението,описано по-горе,ще преживее как то "ТО МИСЛИ" излъчва лъчи,които са като встъпителни хармонии на духовната музика;те го изпълват с чувство  на благовенна набожна преданост и същевременно една сила,която му казва:"ОНОВА,КОЕТО АЗ ИСКАМ КАТО ЧОВЕК ПОСТЕПЕННО ЩЕ РАСТЕ В МЪДРОСТ.

Едно указание ще му дойде,че онази сила,която като божествено-духовна сила излива себе си през Космоса направлява всички неща според мярка,число и тежест.

ТРЕТОТО изречение "ТЯ ЧУВСТВА".В по-ранни времена силата на това изречение също така не е присъствала вътре в човека,а е живяла във висшия духовен свят.Работейки надолу от този висш свят,тя преоформила формата на човешкото тяло.Дотогава е нямало разлика между ръцете и краката.Те са били идентично оформени органи за движение.СЛЕДОВАТЕЛНО,човекът още не е бил достигнал своето изправено положение.Голямата стъпка напред в човешката еволюция е била,когато предните органи за движение са  били трансформирани в органи за ръчна работа.Тогава той е бил в състояние да възприема своето изправено положение и по този начин да възмогне своята нисша природа,тъй като неговият поглед е бил отправен на вън и нагоре към небесните светове на Духа.Чрез това той също така за първи път е бил в състояние да си създава КАРМА,тъй като само когато едно същество възприеме по този начин изправената форма,делата му стават подвластни на собствената му индивидуална отговорност.По този начин Духовните Същества преобразиха човека, когато силата "ТЯ ЧУВСТВА",която преди това се е намирала само на тях е протекла в човешкото тяло.Ето защо езотеричният ученик се потопи в "ТЯ ЧУВСТВА" отново по начин,описан по-горе,той се издига до съответните Творчески Сили на висшите светове.

Но заедно с "ТЯ ЧУВСТВА" към него ще потече опитност от неописуемо блажен живот.Това чувство може да се опише като "ОБИЧ В ДЕЙСТВИТЕЛНО СЪЩЕСТВУВАНЕ".Чрез това той осъзнава как Творческата Любов тече през космическото пространство и чрез своето дело излива във всички неща дъха на живот.

ЧЕТВЪРТОТО изречение "ТОЙ ИСКА".Чрез силата на това изречение в първичното минало на човешко то тяло,то за първи път,като цялост е било отделено като независимо същество от заобикалящата го обстановка.Преди това тази сила е работила върху човека от висшите светове,а човешкото тяло не е било затворено от всички страни от външна кожа.Потоци от вещество са се втичали в тялото от всички страни и след това са изтичали.То не е имало независим живот,а е било напълно потопено в живота на заобикалящата среда.В онази епоха,разбира се,заобикалящата го среда е била съвсем различна от тази през наше време.

Ако езотеричният ученик отново потопи цялото свое мислене,чувстване и воля в "ТОЙ ИСКА",съсредоточавайки своето съзнание в цялата повърхност на външната си кожа,той постепенно прехвърля себе си във възвишените творчески сили на "ТОЙ ИСКА".Това са силите на свръхсетивния свят,чрез които на нещата от сетивния свят е била дадена тяхната форма и контури.Ако ученикът има достатъчно издръжливост,ще почувства в дълбока вътрешна опитност на своята мисъл,като че ли е издигнат над всяко мисловно-телесно съществуване и гледа надолу към полето на сетивното сътворение,за да работи върху него в унисон с Божествени те мисли,постигнати в духовния свят.Силата,която протича от тези мисли е,че си радостно прехвърлян в чисти духовности и постигането на едно съзнание,че от висшите области човек може да донесе на сетивния свят онова,което той се нуждае.

Когато дълбоко потъне в тези мисли,които са сили,езотерикът ще трябва да съсредоточи внимание върху своя дихателен процес и за кратко време да го трансформира от един несъзнателен процес в едно съзнателно регулирано действие.Тъй като докато силите,работещи от висшите духовни светове върху човешката форма

са постигнали казаната трансформация,същите тези сили са произвеждали,вътре в тази форма,съвременната дихателна система - системата необходима за едно същество,чието тяло има независимо съществувание,работата,на чиито ръце са неговата собствена отговорност,чиито говорни органи могат да я превръщат опитностите в духовен живот във вътрешни чуваеми звуци.Изкачването на висшите области на световното творчество се подтикват още повече,когато по този начин се отправи вниманието към дихателните процеси.

Ако езотеричният ученик постепенно се научи по този начин да преживява съзнателно висшите Космически сили,които наистина винаги спят вътре в него,но които до тогава не е забелязал,тогава онова,което той вече е асимилирал чрез учене - оживява в него,започва да блещука като възпремаема действителност.Той ще  трябва вече да е придобил знанието,че човекът,заедно с еволюцията на Земята като цяло,е преминал през разли чни степени на преобразуване преди съвременната да е дошла в съществуване.Тези степени на преобразуване се наричат : САТУРНОВО, СЛЪНЧЕВО и ЛУННО състояние.Езотерикът би трябвало също така да придобие и знанието,че през по-късните епохи има известно повторение на по-ранните състояния.Така САТУРНОВОТО,СЛЪНЧЕВОТО и ЛУННОТО състояния са били повторени през Земната еволюция и то по такъв начин, че САТУРНОВОТО състояние отговаря на творческата работа на "ТОЙ ИСКА" върху външната обвивка на човешкото същество.

СЛЪНЧЕВОТО повторение отговаря  на творческата работа на "ТЯ ЧУВСТВА" върху  ръцете и китките,а

ЛУННОТО повторение на "ТО МИСЛИ" върху органите на говора.

Идеята за човешкото тяло като продукт само на сетивния свят е вече изоставена и езотерикът проправя своя път на виждане на онези висши светове,от които идват силите които работят творчески върху човека.Също така голите понятия,които са били придобити за такива неща като САТУРН, СЛЪНЦЕ и ЛУНА стават действителни възприятия и опитности.

И така наистина би трябвало да бъде,за да се проправя все повече и повече пътя от екзотеричното към езотеричното.

Дадените тук упражнения,разбира се,ще трябва да се приемат само като едно начало.

Ученикът обаче би тря бвало да работи усилено с тях и чак след това той да достигне точката,при която ще може да получи следващите упражнения чрез които още по-висши сили,спящи в него ще бъдат събудени.

Целта на първите упражнения е да се получи някакъв намек за духовните факти,които лежат в основата на думите:

"АЗ СЪМ" ,"ТО МИСЛИ","ТЯ ЧУВСТВА","ТОЙ ИСКА"

и да се усети тяхната връзка с устройството на човешкото  тяло,чиято форма е възникнала от духовния свят.

За сведение трябва да прибавим,че споменатите Думи и Сила,  3те форми са добре основани в природата на висшите светове.

      Т  О  -  Т  Я  -  Т  О  Й

"ТО"е ДУМАТА на СИЛАТА за КОСМИЧЕСКО МИСЛЕНЕ:Това ще рече за онези същества във вис шия свят,на които принадлежи ТВОРЧЕСКОТО МИСЛЕНЕ в същата мяра,в която сетивното възприятие  принадлежи на човешките същества под тях.

"ТЯ" е ДУМАТА на СИЛА за КОСМИЧЕСКАТА ДУША,от която произхожда чувството,което тече от нея,от където произлиза човешкото чувство,бидейки стимулирано отвън.Това е ЧУВСТВОТО на СВЕТОВНАТА ДУША е ТВОРЧЕСКАТА КОСМИЧЕСКА ЛЮБОВ,която създава всички неща.

"ТОЙ" е ДУМАТА на СИЛАТА за КОСМИЧЕСКАТА ВОЛЯ,КОСМИЧЕСКИЯ ДУХ,чиято воля действа от него,докато човешката воля се задвижи в действие от външния свят"ТОЙ" е ТВОРЧЕСКАТА, ПРОТОТИПНА СИЛА на СВЕТА.

ЛЮБОВ+СВЕТЛИНА+МИР+РАДОСТ

Линк към коментар
Share on other sites

Според мен все пак някои неща, които е давал Щайнер са специфични за неговата школа (и може би за западноевропейците)

На мен стила и методите на Учителя са ми по-близки (примерно не съм срещал от Учителя задържане на дишането след издишване а само три такта - вдишване, задържане и издишване)

Но примерно ахлимическия път на северното посвещение, за което е говорил Щайнер - с преживяване на същността на металите,

Нещо подобно е давал и Учителя според мен (за златото и среброто).

Линк към коментар
Share on other sites

Радост, какво те влече най-много?

Аз преди 12-13 години бях в подобна ситуация - четях много, търсих много, лутах се...

С голяма доза скептицизъм си купих една книжка с извадки от Учителя Беинса Дуно...но скептицизма ми се стопи много бързо.

И оттогава нямам никакво съмнение, че това е Учението което следвам.

Сигурен съм, че и ти ще намериш своя Път и гласът в теб ще проговори!

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 months later...

Реших,че няма да е излишно да събудя тази поизоставена тема.

Много от това, което цитира Благост и това, което вече чета в беседите на Учителя, го чух да ми го обяснява една жена от Централна Африка.

Това, че живеят в някакво обшество подобно на Братството, не ги спираше да изполлзват ВУДУ и сега, знам ,че използват всяка форма на Черни Магии за собствено облагодетелстане.

Мисля, че тяхната църква се казваше ,,ВТОРОТО ПРИШЕСТВИЕ".

Как това, което говори П.Дънов в беседите си се предава от поне 200 години от уста на уста в групи хора в Централна и Южна Африка в момента още не ми е ясно.

Проблема беше, че се занимаваха с прекалено много черна магия и това ми беше неприятно....

Някой има някакво обяснение за това?!

Благодаря.

1110495341107.jpg

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте аз съм  момиче на 15 години,което става на 16 на 20-ти април и много иска да се занимава с окултизъм.

Здравей Sunshine,

Аз се включвам късно и не съм много напреднала, макар, че имам желание да се уча, но на мен лично ми направи голямо впечатление книгата на Лазарев "Диагностика на кармата", част 1 и част 2. Тя е доста трудна, но има много отговори, които по един или друг начин могат да бъдат намерени във всяка духовна философия. Хареса ми и книгата на Нийл Уолш "Разговори с Бога", но тя е малко като бляскав американски филм, имам предвид, че според мен е малко по-далеч от православното християнство с една атрактивност и до известна степен показност.

Пожелавам ти късмет и постоянство /на мен често ми лиспва :v: /

Морски поздрави :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте, приятели! Страннико, странно объркан постинг + със силно елементарни предположения и допущения! И даже подвеждащо несериозен и мръъъсничък енергийно...колко неблаги думи си изписала само...веселба! Отново преплиташ нещата както при ситуацията с темата за молитвата. Но пък така се вижда кой кой е и какви ги пуска в пространството...Свят шарен и хора разни !

Рудолф Щайнер и Учителя Петър Дънов .....Африка...200 години..

Боже пази света от обърканите хора...Помогни им!

Мога само да кажа и още ...Господи, прости невежеството на странника макар че знае какви ги пише.

Добре че не се вземаш на сериозно щото и аз! Светът е оцелял защото смело на глупостите се е смял.

Любов+Светлина+Мир+Радост

Линк към коментар
Share on other sites

:P:P:P

Еххх... Благост, ама наистина мноооого неблаги думички си издумала . Миии..тоо... шарен свят , шарени хора . Покрай тези наводнения гледам по телевизора окочили едни ми ти толстолопи, едни ми ти шарани по оградите на къшите... :P . Няма нужда човек да ходи за риба по язовирите, те рибоците самички скачали вече в тиганите. Ти защо им пречиш на рибоците да си скачат където си искат . Ми белким дойдат още рибоци и се хванат на хорцето. :P

Ти сега какво искаш? Ми не можем да бъдим всички еднакви. Ми шарен е света, к`во сега !? Сигурно има по Африката още изостанали духове тук-таме в процес на ограмотяване и мешат религийте. Лично и собственно не се очудвам на този миш-маш когато човек започва да се занимава с окултизъм . Според мене важното е да се учи без да нагазва в калната вода от наводненията ако няма поне рибарски ботуши до ... ушите , че и над тях , иначе... . Е хайде, че се отплеснах като един заплес .... :P

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей, братко в Христа! :hypocrite:

Що ли ми квалифицираш думите...благи - неблаги....относително е! :unsure: не усещаш ли благостта между буквите и силата на молитвичките, които не са за странника, а за всички нас....!Не че не е важно какво правят хората по света, или например някои хора/души и духове в Африка...ама па баш по Словото и Делото и то да го деформират....веселба...на принципа за сестрата...пък после иди разказвай че нямаш сестра...че и аз ...да се обадя -на принципа - каквото почукало - такова се обадило!!!

А ти си ми нещо като вдъхновение от време на време, за което благодаря! :smarty:

Любов+Светлина+Мир+Радост

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей Благост,

Не знам :feel happy:

какво те стряска в постинга ми :hmmmmm:

но ситуацията ,която описвам е действителна. :angel:

Реакцията ти ми даде някоя и друга идея :dancing yes:

Вярваш или не

аз искрено съжелявам

that we can't get it right with you! :yinyang: ?!

LOVE& LIGHT

много :):):)>>>> за всички.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...