Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Две професии - има ли такава тенденция?


Recommended Posts

Напоследък съчетавам 2 професии. Не се отказвам засега от никоя, защото всяка от тях ми дава време и възможност и за другата. А и като че ли всяка обогатява другата и й придава друг нюанс и смисъл.

Имам и други познати с такъв начин на живот.

Преди време бях чела статия, в която се казваше, че професионалното развитие ще се промени в 2 посоки:

- ще се наложи постоянно усъвършенсъване и учене ( което вече е факт)

- поради по-дългия период на работоспособност ще стане актуално хората да сменят професията някъде по средата на професионалния си път. Това ще става поради личностно израстване и необходимост от промяна при самия човек.

Какво мислите?

Какви наблюдения имате върху себе си и околните?

Линк към коментар
Share on other sites

  • Отговори 25
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Да, има такава тенденция. И аз наблюдавам много хора около мен, а в известно отношение и аз може да се каже, че съм или в близко бъдеще съвсем ще бъда в подобна позиция.

Причините за това са много.

За мен беше интересно това явление и от чисто астрологическите предпоставки за избора на професия. Съжалявам, че може би малко ще изместя плоскостта на разглеждане на темата (ако се наложи ще отворя нова във форум Астрология), но наистина е много интересно.

Много често първоначално хората си избират професия, която е свързана/отговаря на знака на техния асцендент. Защо? Защото това хората са го правили миналия път (в миналия живот), така да се каже вече го знаят, могат, чувстват се уверени на това поприще - лесно и бързо си припомнят нещата и несъзнателно ги влече към такива професии, защото усещат, че това им идва отвътре, че ще се справят добре, ще им е по-спокойно ...

Животът обаче непрекъснато ги тика към професия/поприще, което да е характерно/в съзвучие със слънчевия им знак. Човекът започва такава работа, но скоро започва да усеща дискомфорт или затруднения (а то е нормално да има такива - все пак тази професия е съвсем нова и непозната за него, изисква развитие на други качества и опитности от него) и ... започва да се стреми и да си търси работа пак от "асортимента" на знака на асцендента си :) . Намира, обаче животът/съдбата отново създава такива обстоятелства, че пак да се върне към професия според слънчевия знак и т.н.

При някои хора (особено на които Слънцето е в подвижен* знак) това "лашкане" от едно работно място към друго е много забележимо, защото в най-общия случай те са по-склонни към смяна на работата (разбира се, ако Сатурн или някоя др. планета не се противопоставя на това).

Но и при останлите хора, които са работили нещо в унисон с асцендента си, се забелязва това, което казва късметче - поне веднъж в живота, някъде на средна възраст, най-често около 42 си година правят това, за което писах: започват да изпитват влечение към професия, която е характерна за слънчевия им знак. Опитваме се (защото и аз съм в този кюп, дори още бягам по перваза между двете поприща :P ) да хванем както се казва последния влак и да се сдобием с тези качества и опитност, заради които сме се родили този път на Земята.

--------

* подвижен знак - това са знаците Близнаци, Дева, Стрелец и Риби

Редактирано от Диана Илиева
Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря за темата, късметче! :thumbsup: Не съм сигурна дали смисълът, който влагаш ти в практикуването на две професии е същият, който аз бих вложила, но определено намирам допирни точки. :)

Преди години съчетавах работата си в библиотека с работа на музикант. Тогава го намирах абсурдно, както и колегите ми в единия и другия бранш, и все ми се струваше,че трябва да съм изцяло отдадена или на едното или на другото, докато в един момент желанието ми да се занимавам с музика надделя. След време си дадох сметка, че заниманията ми с литература, организацията на работата в библиотеката са допринесли също в справянето ми с проблемите на постоянно пътуващия музикант - и битови, и чисто професионални. Сега обаче, до такава степен се усещам променена и различна, че постоянно мисля и планирам "преквалифицирането" си. :) Някак си с възрастта се смениха и приоритетите ми, и намирам за крайно необходимо да направя решителна промяна и да сменя работата си. Признавам,че влияние ми оказват много външни фактори и до скоро се колебаех дали не съм прекалено голяма авантюристка да си фантазирам,че на 43 години мога да правя точно това, което искам, както и във време на "световна икономическа криза" да изоставям "сигурната работа", за да започвам нещо ново и различно, сменяйки и местоположението си от Норвегия в България, но така или иначе силата, която ме води към тази промяна е по-голяма от масовите предубеждения и страх и единственото, което ми остава е да се надявам, че не съм на грешен път. Във всеки случай това, което вече усещам е една свобода и лека приповдигнатост, чувствам се сякаш заредена с нови сили и енергия, а имам и толкова идеи за бъдещите ми занимания, които съчетават и опита ми като музикант, и като библиотекар, и познанията, които натрупах в Портала - и от беседите на Учителя, и от контактите ми с хората тук, и въобще целия ми житейски опит... :angel:

Някъде бях чела преди време, а и от личния си опит знам, че рутината в една професия не винаги е по-добрият учител. Разбира се,че зависи от случая, но ентусиазма и енергичността, присъщи на "новака" в работата много често са по-ценни от уморения от еднообразие, па макар и по-опитен служител. А какво по-хубаво от това да съчетаваш и взаимодопълваш две професии. Мисля,че тогава се получава още по-интересно и полезно. :feel happy:

П.С. Понеже, докато съм писала, Диана е публикувала своя пост, искам да й благодаря! И да кажа,че всъщност всичко, за което говоря, е само едно потвърждение на астрологическите закони. :)

Редактирано от Моника13
Линк към коментар
Share on other sites

Не съм сигурна дали смисълът, който влагаш ти в практикуването на две професии е същият

Темата тръгна от мои размишления по повод на един човек, който обединява 3 занятия:

постоянната му работа е административна, вечер прави мартеници ( в продължение на цялата година), а няколко пъти в годината пътува до чужбина да внася коли втора употреба. Звучи много материално, но къде другаде се проявява духовността , ако не в материалното. Та без да губи толкова време , колкото аз, за духовните си стремления, този човек е в услуга на много хора и техните желания, като взима и своето полагаемо, без да причинява вреда на околните. За него няма криза- нито материална, нито морална - нима това не е признак за добро ползване на живота на земята?

Аз, честно казано, му се чудя какво прави с толкова много пари, като е и така зает. Преполагам, че ще усигури за бъдещото си семейство спокоен живот. Малките стъпки в живота, при това в добра посока, са достойни за уважение.

Моите занимания не са толкова доходоносни , но затова пък чрез тях постигам своята си хармония ( както той постига неговата си :) ).

Редактирано от късметче
Линк към коментар
Share on other sites

Аз практикувам основно 2 професии и още около 4 от време на време. Е, все пак те са в една област - на визуалните изкуства, но си изискват различни умения, нещо като да си пианист ама да свириш още на 3 инсррумента :) Направила съм този избор за да имам по-голяма възможност да избирам проектите върху които работя - да ми гоставят удоволствие и да не са съвсем в разрез с моралните ми убеждения.Естествено по-този начин чисто занаятчийски нямам възможност да се осъвършенствам толкова добре, но пък за сметка на това съм много по-креативна и избягвам чисто занаятчийските клишета, които се налагат като стандарт.

Линк към коментар
Share on other sites

7 професии при мен! :o Аз да не съм ненормална! :huh:

Или просто напред с материала. :)

Сега се сещам да сравня с преуспелите бизнесмени на Запад, овечето от които са преминали през различни длъжности от най-ниско ниво докато се издигнат по стълбицата... но това не са дейности по призвание, а за оцеляване. Може самото оцеляване да е тяхното призвание - да покажат на света как се прави.

Тина, сподели повече - поне са областта на твоите занимания.

Линк към коментар
Share on other sites

Тина, сподели повече - поне са областта на твоите занимания.

Инженер по автоматизации, електрончик, директор на компания, счетоводителка, специалист по стрес мениджмънт, специалистка по козметика с натурални продукти, счетоводителка и ... чистачка! Ма-а-а изкарах ги 8, ама по първата не ми се работи в момента... :)

Линк към коментар
Share on other sites

Всяко нещо което работите ли възприемате като професия?

Щото жените имаме поне няколко по подразбиране - чистачка, перачка, готвачка... :)

Ъ-ъ - НЕ - аз си работя като чистачка на компанията (не в къщи)! :D

Редактирано от Tina
Линк към коментар
Share on other sites

Всяко нещо което работите ли възприемате като професия?

Toва е добър въпрос, още повече - за българина се казва, че работи всичко друго, но не и това , което е учил.

Според мен професионално е заниманието, при което излиза продукт на професионално ниво, търсен е и получава адекватно заплащане. Говорим за стоки и услуги.

Поддържането на лична и битова хигиена и др. домашни задължения, по традиция разпределяни неправилно в Балканските страни - това е друга тема.

Редактирано от късметче
Линк към коментар
Share on other sites

Ето и мнението на Уикипедия по въпроса за професията, а дали е пълно и актуално, всеки решава сам:

(Във всеки случай - забавно.)

Професията е вид трудова дейност (служба или занятие), която изисква продължително и интензивно обучение и владеене на специализирани знания и умения и обикновено се регулира от професионална организация, етически кодекс и процес на лицензиране или сертификация.

В Европа и Сев. Америка професионалисти са библиотекарите, дипломатите, счетоводителите, инжинерите, правистите, преподавателите, архитектите, лекарите, социалните работници, психолозите, фармацевтите, финансистите, военните, духовниците, медицинските сестри, както и тези, които провеждат научни изследвания в различни области на науката.

В класическия свят е имало само три професии: духовенството, медицината и правото, понеже тези три професии се придържали към конкретен кодекс на етика и членовете почти навсякъде се изиквало да се закълнат в определен вид клетва, че ще се придържат към тези етически приниципи, като по този начин "професират" един висок стандарт на изпълняване на задълженията и на отговорност. Тези три професии също така предлагат на студентите и изискват от членовете си продължително и интензивно обучение по значението, ценностите и важността на тяхната клетва по отношение на практикуването на професията. Някои социологически теории определят професиите като самоопределили се елити на властта, които са организирани по линии на гилдиите. От тази гледна точка, специализираните познания и етическия кодекс изпълняват функциата да съхраняват властта, която професията или гилдията притежава за разлика от обикновеното население (например, правото на лекарите да практикуват медицина и да предписват лекарства, правото на духовниците в някои страни да сключват или разтрогват граждански бракове или правото на психолозите да дават и интерпретират определени психлогически тестове, чието съдържание и значение се пази в тайна). От друга гледна точка, професиите се дефинират като дейности, при които дадено лице, което притежава специализирани знания или умения предлага срещу заплащане на други лица или организации да прилага своите знания или умения в тяхна полза (обикновено срещу заплащане).

Линк към коментар
Share on other sites

Аз малко ги разделям нещата. Едно е да си нает за да свършиш определена работа - имаш дефинирани задължения и срещу тях получаваш определено възнаграждение. Второто е - да вложиш време и усилия за придобиване на определена квалификация - учител, инженер, лекар. Дали работиш като такъв - няма значение, то е професия. Много от нас съчетават професията с духовните си търсения или интереси.

Линк към коментар
Share on other sites

Да, има разлика, едното е длъжност, другото е професия.

Темата акцентира върху длъжност или професия , която реално се упражнява - има дейност и продукт от нея.

Защото много хора имат разни дипломи за украса. Това (поне за мен) не е интересно.

Линк към коментар
Share on other sites

Значи трябва да ги разделим на "професионални" умения и интереси за които получаваме пари и такива за които не получаваме, нали?! (Но все пак ни отнемат времето определено като "лично".) От друга страна...ние може и да поизлекуваме някого без пари, защото можем, но не ни е професия, а интерес. Ама че парадокс!

Редактирано от Tina
Линк към коментар
Share on other sites

Хубава тема.Благодаря на Диана за астрологическото обяснение, успокоих се , относно едни мои питанки.

Интересно е да се наблюдава детето как расте, от какво се интересува и с какво се занимава най-често.

В периода на своето детство то по един или друг начин проявява части от миналите си опитности, които са добра база за развитие на интереса му в определена професия.

Грешка на родителя е, много често, че насочва детето си към "неправилните" професии и това води до голямо тримислие и лутане на вече порасналия човек в по - зрелия му живот(не винаги разбира се).

При мен объркването ,мисля :) , започва да се избистря.Дете което -рисуваше, пееше и танцуваше и имаше разни нетипични дарби , бях насочена от баща ми към техническа професия.След 6 години перфектен техничар, съвсем внезапно -за 1 месец, напуснах и си намерих работа свързана с изкуството , въпреки че си нямах идея какво ще правя там, но се оказа успешен избор.След 2 години работа с красотата разбирам, че всичко е било , за да премина напред и да навлезна в човешката психика.Тъй като това изисква сериозно изучаване ми се налага малко да постудентствам :) .Най-интересното беше , че когато го споделях с моите приятели всички казаха , че отдавна чакат да се насоча натам, защото това е моята професия.

Неправилния старт ми отне 10 години , в които лутането си беше много ползотворно.

Та като говорим за професии според мен е хубаво човек да се замисли за своите първи интереси.

Заниманието с различни професии в една и съща област според мен говори, че или човека продължава да търси и се върти в кръг(когато се чувства неудовлетворен).Или е в точната за него област(ако се чувства пълноценен). Когато има потребност за ново начало и смяна на заниманията е хубаво, ако можем, да го следваме, защото иначе ежедневието става не много приятна част от живота ни.

Редактирано от didi_ts
Линк към коментар
Share on other sites

Интересно ми е, че в темата не се включват хора с по една професия. Явно "мултифункционалността" вече не е тенденция ами явление :)

И все пак нали това беше целта на така наречения "технически прогрес" - да отмени хората в извършването на досадни и рутинни или енергоемки действия та да му остане ресурс за по-креативни дейности.

А теорията на Диана за избор на професия спрямо асцендента .... :hmmmmm: май за мен не е много вярна, защото не мисля че някога съм се увличала по "рачешки" дейности :)

Линк към коментар
Share on other sites

Аз пък, докато я четох, имах чувството,че направо е писана за мен! :D Зодия рак съм с асцендент лъв и откак се помня до сега, влечението ми към сцената винаги е било неустоимо, въпреки съзнателните опити и натиск на родителите ми да ме отклоняват от нея. От няколко години обаче си мечтая за работа в библиотека, което не означава, че сцената няма да ми липсва. А музиката винаги ще е неразделна част от същността ми, за мен тя е като въздуха - не мога без нея.

Много ми хареса това, което е казала Светлата по-горе и мисля по същия начин:

Направила съм този избор за да имам по-голяма възможност да избирам проектите върху които работя - да ми гоставят удоволствие и да не са съвсем в разрез с моралните ми убеждения.Естествено по-този начин чисто занаятчийски нямам възможност да се осъвършенствам толкова добре, но пък за сметка на това съм много по-креативна и избягвам чисто занаятчийските клишета, които се налагат като стандарт.

Мисля също и, че колкото повече интереси има човек или колкото по-широк е интерсът му в една и съща област, толкова възможността да не изпада в униние или безпътица, е по-голяма. :rolleyes:

Линк към коментар
Share on other sites

Интересно ми е, че в темата не се включват хора с по една професия. Явно "мултифункционалността" вече не е тенденция ами явление :)

И все пак нали това беше целта на така наречения "технически прогрес" - да отмени хората в извършването на досадни и рутинни или енергоемки действия та да му остане ресурс за по-креативни дейности.

А теорията на Диана за избор на професия спрямо асцендента .... :hmmmmm: май за мен не е много вярна, защото не мисля че някога съм се увличала по "рачешки" дейности :)

Да, възможно е при теб да е така - имам три предположения:

- ти си напреднала душа и още от самото начало се стремиш към това, за което си се родила този път;

- имаш разширен 1 дом - тогава първоначално човекът може да го влече професия и от следващия (включен) знак;

- имала си/имаш някакви дарби и наклонности според асцендента, които по една или друга причина (примерно давление от страна на семейството) така и не са ти станали професия.

Например едната ми дъщеря също е с асц. Рак и на крехката 13 годишна възраст реши, че е много приятно да готви и започна: още първите й опити бяха успешни, а все така се случваше, че аз не можех дори да я посъветвам, камо ли да помогна; след няколко по-прости рецепти и изпълнения, започна да прави неща с мая, торти и др. - като се замисля аз се осмелих да пипна мая едва на 26-27 години :rolleyes: . Но не я виждам някак да стане готвач; дори я питах дали иска да кандидатства в такава гимназия (сега й предстои), че после да учи примерно за технолог по храните - отказа, това било само хоби, за удоволствие, не искала това да е професията й.

Но затова пък до преди няколко години искаше да е учителка и то начална. :)

Тя е слънчев Телец и все повече се ориентира към някакво приложно изкуство или архитектура, така че може би и тя няма да започне с професия според асцендента си, а направо според Слънчевия си знак.

При мен се получи същото - започнах с професия според Слънчевия си знак, макар че съчетаваше и този на асцендента; след това обаче и длъжност типична за Слънчевия, но имах затруднения и ... избягах :rolleyes: . Върнах се към дейност според асцендента. Обаче само след няколко години съдбата пак ме върна в "правия" път; сега понякога като ми се струпат много неща на главата пак ми се иска да избягам ... :unsure: .

Редактирано от Диана Илиева
Линк към коментар
Share on other sites

С Нептун в десети дом каква ми е "професията"? Е, имам такава т.е. призвание, но не фигурира като специалност в университета. ;) Музикантската професия е само едно измерение на Нептун. Остана си хоби, макар че това правех най-естествено като дете.

Имам Юпитер като господар на 10ти дом в трети. И Меркурий като господар на 4ти дом (където е Слънцето), е в трети дом, но в по-късен градус. Ми... ученичка цял живот. Меркурий ми управлява и петия дом. Вероятно ще го обичам това, второто, и ще го правя до края на живота си (4ти дом). Дали ми харесва или не... Слънцето е в тригон с асцендента, поне тук няма нужда да се мъча да избирам.

И пак се занимавам с 15 неща едновременно.

Линк към коментар
Share on other sites

Oсвен да помоля някой да даде инфо за зодиите и присъщите им професии... така всеки би могъл да прецени за себе си и да коментира, ако иска.

(Пък може и да се пренесем в другия форум).

Редактирано от късметче
Линк към коментар
Share on other sites

И аз се забърках с тези постове, защото нищо не разбирам от астрология. :angry:

Нека все пак включим астрологията, ама да кажем КОГА човек си сменя порифесиите или почва няколко - няма значение според какво в астрологията....

Линк към коментар
Share on other sites

Ами не може да се каже така генерално.

Но много хора около 42 си година сменят курса ;) така да се каже.

Все пак много е разично при всички.

Но тенденцията се забелязва.

Знам, че за професията в дебелите книги по астрология пише други неща, но това са мои лични наблюдения и се връзва също с някои разработки от кармичната астрология.

Ако искаш дай да разгледаме конкр. случай.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...