Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Основни форми на страх. Как да го лекуваме?


Recommended Posts

Здравейте Форумци (може би е по-точно да кажа Порталци хехе),

В последно време размишлявам за ефекта на различните видове страх върху моя живот. Наблюдавайки това чувство започвам да откривам колко много действия в живота ми са свързани с различни видове страх - от най-малките и глупавите до по-големите и важните.

Някой може ли да помогне?

Според вас кои са основините форми на страх? Как страха променя живота ви/ни?

От какво се страхувате/ме? И най-вече ЗАЩО?

Как се лекува страхът?

Вие мислили ли сте по тези въпроси? :hmmmmm:

Поздрави,

Иво.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 301
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Здравей Иво :),

това за страха е много важен въпрос. Ти си прав - ефекта е голям. Надали си даваме точна сметка колко от нашите мисли, чувтсва и действия са диктувани от страха. Според Учителя страха е спънка за духовното развитие на човека.

Но това мисля, че е ясно на всички ни. Като разграничим предпазливост и страх, мисля че всеки съзнава че страха не е положително качество.

Всички се сблъскваме със страха и най неприятното е когато незабелязано му се поддаваме.

Според Учителя страх и съмнение се явяват там където има пространство и време. И също че страха е свързан с пространството, а съмнението с времето

Но как да се освободим от него и да го победим - да станем по-силни от страха и паниката?.

Това е добър въпрос, както се казваше в една реклама на Мобилтел :).

За страха и съмнението има доста в тази Беседа от Учителя (Противоречия в живота, МОК - 1 година, беседа Противоречия в живота)

За да я прочетете щракнете ТУК

Бих искал да пожелая на вас и на мен да се освободим от страха, защото ние си знаем колко пречи.

Поздрави,

Ради

Link to comment
Share on other sites

Темата е много добра. Аз мисля, че от страха произтича всичко, което възприемаме като негативно в живота. И аз се оптивам по някакъв начин да се справям със страховете си. Моята формула е следната: най-напред се опитвам да идентифицирам страха, да разбера от какво точно се страхувам, след това си признавам, отпускам се и не започвам да му се противопоставям, а просто признавам пред себе си, че ужасно много се страхувам. След това се опитвам да почувствам, че аз самата съм любов и се оптивам да разбирам и да не обвинявам себе си и всичко извън мен. Освен това ми помага и знанието, че всеки проблем си идва с решението и щом като сама сам си го избрала по една или друга причина, отговора или решението се съдържат в мен. И още знам че всяко нещо, което ми се случва е въпрос на мой личен избор. Знам също, че дали ще изживея живота си с радост е мой личен избор и зависи единствено от мен. :thumbsup2:

Link to comment
Share on other sites

Здравей Севдалина,

това е един прекрасен метод:))).

Аз възприемам страха от нещо и като знак, че аз трябва да го овладея. Да развия такива качества и сили в себе си, които да овладеят дадената ситуация или проблем.

Всъщност съмнението и страха ни показват точно къде имаме да "поработим".

Много добре си го казала : отговора и решението се съдържат в нас, и проблема не е случаен.

И всичко е личен, свободен избор - самия живот почива на принципа на свободата.

Учителят е дал една формула, която действа безотказно в случай на страх : "Без страх и без тъмнина".

Всеки може да я опита и да сподели ефекта, а който я е опитал може направо да сподели ;).

Поздрави,

Ради

Link to comment
Share on other sites

Здравейте,

Съгласна съм, че е много важно да можеш да се бориш със страховете си .......... има ли страх красотата, вярата и любовта си отиват .............

Някъде бях чела,че през страха трябва да се преминава, а не да се заобикаля – да се обърнеш с лице към него и да се пребориш със смелост и вяра. Аз поне така се опитвам ..........

“Преодолееш ли СТРАХА, откриваш ЧУДОТО”

Р. Бах (“Бягство от сигурността”)

Поздрави,

Силви

Link to comment
Share on other sites

По-скоро мисля че трябва да ги приемаме и разбираме ... отколкото да се борим с тях... Метода, който спомена Севдалина например много ми допадна. Ще пробвам тази техника... :rolleyes:

Мисля също че идентифицирането на страха е първата стъпка за решаването му. От какво и най-вече защо се страхуваме.... Правя малки опити със себе си. Не е лесно. :unsure:

Иво.

Link to comment
Share on other sites

Здравейте, отново!

Аз, също поддържам мнението, че човек трябва да се научи да разбира и приема нещата и хората такива каквито са с любов. Борейки се с каквото и да е, ние само го привличаме по-силно към себе си.

Искам да обърна внимание и на нещо, което според мен е важно, за да можем по-успешно да откриваме сибе си и да се чувстваме по-добре. Един сигурен начин е като повдигаме енергията в организма си. Аз всяка сутрин правя 5 определени упражнения. Описани са в книгата на Петер Келдер- "Тибетски тайни на младостта и жизнеността". Ако някой се интересува и не може да открие книжката, мога да ги напиша. Това са 5 тибетски ритуала, които увеличават движението на енергията в чакрите на човек, а това води до подобряване на здравето, жизнеността, младостта и т.н.

И така, повдигайки енергията си, контролирайки мислите си и не на последно място приемайки всичко в живота като божествено или по друг начин казано, като частица от нас самите, бихме могли най-малкото да изживеем живота си по-щастливо.

Искам още веднъж да Ви благодаря, че Ви има и с Вас се чувствам щастлива.

Сев

Link to comment
Share on other sites

Здравей Сев,

Да чувал съм за тях. Мои приятели са ги пробвали. Аз лично не съм, но мога да препоръчам това което съм пробвал. Упражнения за общо тониране на организма - известни са като 6-те упражнения.

Има още 4 други които са за усилване на волята.

Ако не ги знаеш и не си ги пробвала и те интересуват ... мога да потърся в коя точно книжка са описани.

Иво.

Link to comment
Share on other sites

Здравей, Иво!

Искам да споделя какво съм прочел напоследък в една книжка ("Спектър на съзнанието").

Когато човек е потопен в илюзията за отделност (мая), съзнанието му губи досега си с Единия и той забравя за връзката (единството) на всичко съществуващо. Възприемайки и идентифицирайки се последователно с една все по-малка част от себе си - тази, възприемана съзнателно - човек се "отчуждава" от същността си и губи връзка с реалността.

Започва делене на "добро" и "зло". Човек в съзнанието си разделя живота от смъртта, въпреки че те са едно, част са от един неделим процес. Страхът от смъртта поражда илюзията за време. Човек един вид "измисля" бъдещето, за да постигне безсмъртие, като по този начин обаче губи пълноценното изживяване на настоящето.

Въпроса за основните форми на страха според мен е важен и обширен, но аз не бих моъгл да дам класификация сега. Но ще импровизирам:

- страх за целостта на тялото си (физическото);

- страх от загуба на общественото си положение; страх от публичен провал;

- страх от загуба на собственото си одобрение, страх за комфорта в съзнанието си; сртах от провал пред самия себе си;

- ...

Когато човек се страхува от определени свои качества, той ги подтиска и ги превръща в свое несъзнато, или своя "сянка". Затова лекарството, изцелението е обратно "приемане" на себе си - такъв, какъвто си, без значение общественото и др. мнение. И тогава човек забелязва, че неговите "отрицателни" страни, от които доскоро се е плашел и се е правел че ги няма, всъщност са част от него самия и всъщност съвсем не са "отрицателни", а го правят пълноценен :rolleyes: .

Link to comment
Share on other sites

Здравейте всички :),

Движенията са наистинина важни и могат да ни помогнат.Оттам идват и различните упражнения.

Аз също съм имам опит с едни 6 упражнения, незнам дали са същите за коит Иво говори. Ето ги тях :

1. ПЪРВО УПРАЖНЕНИЕ

Служи за урегулиране на предната част на мозъка.

Издигане на двете ръце отстрани на тялото с длани надолу. до височината на раменете. След това дясната ръка се издига бавно нагоре под ъгъл 45 градуса спрямо равнището на раменете, а лявата се спуща надолу под ъгъл 45 градуса спрямо равнището на раменете. В това положение се присяда долу шест пъти.

По време на упражнението мисълта е съсредоточена към предната част на мозъка.

2. ВТОРО УПРАЖНЕНИЕ

Служи за урегулиране на чувствата

Изпълнява се както първото, само че лявата ръка се издига нагоре под ъгъл 45 градуса спрямо равнището на раменете, а дясната се спуска надолу под същия ъгъл, при което пак се присяда шест пъти.

По време на упражнението мисълта е съсредоточена към сърцето.

3. ТРЕТО УПРАЖНЕНИЕ

Служи за урегулиране на гръбначния стълб

Изнасяне на двете ръце назад с длани обърнати една срещу друга. Гребане напред с присядане шест пъти.

По време на упражнението мисълта е съсредоточена към гръбначния стълб.

4. ЧЕТВЪРТО УПРАЖНЕНИЕ

Служи за урегулиране на стомаха

Издигане на лявата ръка нагоре и напред към изток, а дясната остава надолу. Въртене на тялото около кръста и плаващи движения с ръцете шест пъти.

По време на упражнението мисълта е съсредоточена към стомаха.

5. ПЕТО УПРАЖНЕНИЕ

Служи за урегулиране на нервната система

Поставяне ръцете на кръста. Закрепване на тялото върху левия крак, а десният се изнася навън и надясно; прави се с него полукръг отдясно наляво шест пъти. След това тялото се закрепва здраво на десния крак и с левият крак се правят описаните движения шест пъти.

По време на упражнението мисълта е съсредоточена към нервната система.

6. ШЕСТО УПРАЖНЕНИЕ

Магнетично събличане и обличане

Издигане на ръцете встрани на височината на раменете. Бавно издигане нагоре, докато се допрат пръстите на ръцете над главата (магнетично обличане). Повдигане на тялото на пръсти и в това положение - бавно присядане долу, при което ръцете се снемат надолу покрай тялото (магнетично събличане). Прави се шест пъти.

Упражнението представлява завършване на първите пет упражнения.

Тези упражнения са дадени от Учителя и ги има публикувани в сайта www.bratstvoto.net и вляво във връзка Упражнения.

Васко, съгласен съм с теб. Живота е Единен и всяко фрагментация в съзнанието води до тези последствия.

Но трябва да имаме предвид, че в зависимост от това КАК живеем, ние се приближаваме към този Живот или се отдалечаваме...

Поздрави,

Ради

Link to comment
Share on other sites

Здравейте Форумци :thumbsup: ,

Аз говорех за едни други 6 упражнения, които обикновенно се правят преди Паневритмия и са препоръчани да се играят цяла година. Но тези също ми се струват интересни и най-вероятно ще ги пробвам.

Ради, какво усещаш като ги играеш?

Какви резултати имаш? Как тези упражнения те променят?

Васко,

Мерси много за споделения опит и размисли. Много ми допадна метода: "приемане на себе си такъв какъвто си". По въпроса за ефекта на сянката ... Знам за него и в тази връзка писах за него ТУК:

Цитирам:

Бих искал да споделя нещо с вас във връзка темата за основните ни цели/задачи в живота ...

Наскоро четох една книга "Път със Сърце" от Джек Корнфийлд (http://www.books.bg/book.php?ISBN=9548945428, http://iztok.net/article269.html), човек който около 20 години е обникалял из различни храмове на Изтока - Индия, Тайланд и т.н и който после защитава докторска степен по клинична психология в USA. Та той пише за една опасност, която съществува в духовния път, но която аз мисля че е валида и за всеки житейски път. Опасността се състои в т.нар. фрагментация на съзнанието т.е. едно постоянно отделяне в съзнанието ни на това кое е важно и кое е маловажно в живота ни, кое е духовно и кое светско... Получава се едно вътрешно противопоставяне, коет кара човек да хвърля повече труд и усилия въху "важните" и "духовните" неща.... което пък води до ефекта на сянката (първоначално обеснен от Карл Юнг). Ефекта на сянката се състои в това че докато човек прави усилия да хвърля, символично казано, светлина върху една част от живота си, друга част от живота остава във сянка. Съзнанието на човека е фрагментирано и той не се радва на живота в неговата пълнота и целокупност, а постоянно избягва ситуации (или пък се бори) от сенчестата страна и се стреми към ситуации от светлата страна... Т.е. няма разбиране и приемане, а постоянния омагьосан психологичен кръг - борба или бягство... който не води никога до нищо добро. Статия за ефекта на сянката писана от астропсихолог можете да намерите тук: http://www.astrohoroscope.info/psychology.htm#sh

Какво мислите по въпроса? Аз мисля че това вече са тънкости.  :rolleyes:  :)

Иво.

Важно според мен е, след като разгледаме теорията на страха и основните му форми, да видим практиката. Какви методи има за работа с него? Например много ми хареса Севдалина какъв метод, който е изпитала, даде. Ради също спомена интересни упражнения.

Относно видовете страх - мисля че има различни класификации. Малко по-нататък ще ви пиша за една класификация от немски психотерапевт, която поради и тази тема, и която сериозно ме накара да се замисля за страх-овете в моя живот... Ако аз трябва да отговоря за видовете страх, ето някои от тези, които съм наблюдавал: страх от смъртта, страх от промяна, страх от страха (това звучи смешно но е факт), страх от загуба на любим човек, страх от побъркване, страх от свръхсетивното, страх от провал пред обществото и пред себе си, страх от неяснота по основни задачи в живота, страх от някои видове общуване, страх от преходността на всичко, страх от мнението на обществото, страх от неизпълнение на обещание/задължение и последиците от това, страх от определени мисли, които ни посещават, страх от определени чувства (не искаме да ги изпитваме, а въпреки това го правим... и така ги подтискаме), страх от самота, страх от изоставеност, страх от конкретни хора или обекти, страх от задържане на едно място(с едно действие, един човек и т.н.) - страх от познатото, страх от неибежното страх от ограниченост и т.н. Сега не се сещам за други... но предполагам че листата може да се продължи доста още.

Интересното при страха според мен е, че сам по себе си той не е страшен. :) Страшни са неговите ефекти, които объркват живота ни. Примерно ефект от страха от общуване е затваряне в себе си и изолиране от света, намаляване комуникацията до минимум, намаляване на способността за поддържане на партньорски взаимоотношения и т.н. и т.н. Как се работи с този страх? Страхливият първо да осъзнае проблема, да го признае пред себе си с едно топло и състрадетлно чувство, и после да започне да общува с максимално много хора на максимално различни теми примерно. Друг пример, страхът от смъртта. Много труден въпрос. Ако човек се страхува сляпо и не мисли върху него, ще бъде в много лошо житейско положение. Повечето хора, с които съм разговарял по този въпрос, се страхуват даже да мислят за нея. Как да се работи с този страх? Всеки сам да намери отговор за себе си. Моя метод е работа с различни видоше школи и езотерични науки. Могат да се пробват и упражнения за засилване на вярата и т.н. Важно при работа със страха според мен е да се излезе от омагьосания кръг - борба или бягство.

Много от другите чувства и състояния като гняв, депресивност, самотност, обърканост мисля че са ефекти от страха. Следователно ако можем да излекуваме страхът, те сами ще отпаднат и намалеят... или поне така си мисля. Съгласни ли сте?

Извода ми е следния:

Веднага щом човек открие някаква форма на страх в себе си, каквото и да е - от най-незабелижимата до най-голямта, трябва да почне съзнателно да работи върху нея, за да я осъзнае, приеме и трансформира. Ако това не стане получава се затлачване, заблатяване в областта на чувствата и в живота на човека могат да станат драматични обрати. Първо малки обратчета, които човек не ги забелязва. Но както е казал народа "капка по капа - вир". Така става и с ефектите на страхът. Малки проблемчета и изведнъж те се превърнали в камара и ни докарали някои сериозен проблем. Интересно е да се отбележи, че като че ли страхът ни подтиква да мислим. Като че ли това е една разумна сила, която постоянно ни нашепва - работи, събуди се, осъзнай се и т.н.

Интересно е да се помисли как възниква страхът? И защо възниква?

Защо се страхуваме?

Вие как мислите?

Поздрави,

Иво.

Link to comment
Share on other sites

Здравейте :),

получи се едно преплитане между темата за страха и упражненията. Така ще представя опита от глдна точка на страха:). Тези упражнения регулират енергията, която вследствие на много причина на някои места е повече, на други по-малко (например повече в лявото полукълбо на мозъка, отколкото в дясното). Това разбира се, не е естетсвеното състояние и се получават разни напрегнати състояния. От енергийна гледна точка страха може да се разгледа и като такова неправилно разпределение на енергията в човека. Следователно тези упражнения помагат и в тази насока - да "ударим" страха енергийно, т.е да го оставим без сила:).

Иначе при правенето на упражненията задължително ума трябва да е концентриран в сътветната зона, за която е упражнението и ръцете трябва да са стегнати.

Поздрави,

Ради

Link to comment
Share on other sites

Ради, благодаря ти за упражненията! Не ги практикувам редовно и ми е полезно да си ги припонмя. Може би е уместно да почнем отделна тема само за упражнения.

Link to comment
Share on other sites

Здравейте всички:),

привет Васко:),

да може да си отворим отделна тема за упражнения:). Оосбено ако вземем предвид, че има не само физически упражнения, ами и такива с молитви, формули, текстове от Библията. Всички те ни помагат да развием нашата висша природа и да овладеем низшата. А страха е част от низшата :).

Поздрави,

Ради

Link to comment
Share on other sites

Привет ;) ,

Темата за страховете и последиците от тях е наистина много важна. Те са препятствие по пътя ни към Бог. И осъзнаването им наистина е първата стъпка към преодоляване.

цитирам Иво:

Интересно е да се помисли как възниква страхът? И защо възниква?

Защо се страхуваме?

Според мен страховете възникват от незнание и неразбиране на определени въпроси. Това поражда първо несигурност, а после страх. Борбата с него обаче не трябва да се приема буквално като борба....

цитирам Сев:

Аз, също поддържам мнението, че човек трябва да се научи да разбира и приема нещата и хората такива каквито са с любов. Борейки се с каквото и да е, ние само го привличаме по-силно към себе си.

... по скоро трябва да се осмисли и асимилира.

Мисля че развитието е начина на борба със страховете защото колкото по-напред вървиш толкова по от високо можеш да виждаш. Така решенията които са ти убягвали до момента стават вече достъпни, но за жалост или за късмет заедно с тях виждаш и нови въпроси и страхове.

Дали наистина продължава винаги така: решение на стария и появяване на нов проблем или страх? :o

Link to comment
Share on other sites

Здравейте:),

Тони - винаги ще имаме задачи (проблеми) за решеване, но страха няма да ни съпътства. Той е свързан с тримерното пространство и всеки човек в един момент от развитието си ще победи страха.

Поздрави,

Ради

Link to comment
Share on other sites

Цитат от Антон:

Според мен страховете възникват от незнание и неразбиране на определени въпроси. Това поражда първо несигурност, а после страх.
А не си ли получава омагьосън кръг тогава? Страхуваме се защото нямаме знание и разбиране... а нямаме знание защото се страхуваме... Ако да, как да излезем от него?

Цитат пак от Антон:

Дали наистина продължава винаги така: решение на стария и появяване на нов проблем или страх?

Страхът, както казва Ради, може би ще изчезне на един етап. Не знам, поне така си мисля... но мисля че проблемите/въпросите за разрешаване - няма. Човек колко и да се изкачва в съзнанието си винаги ще се откриват нови проблеми за разрешаване. Старите, които доскоро изглеждаха трудни, ще ни се струват по детски лесни... но пък ще има нови. Поне това показва моят ограничен човешки опит досега.

Иво :P

Link to comment
Share on other sites

Здравейте :),

получи се едно преплитане между темата за страха и упражненията. Така ще представя опита от глдна точка на страха:). Тези упражнения регулират енергията, която вследствие на много причина на някои места е повече, на други по-малко (например повече в лявото полукълбо на мозъка, отколкото в дясното). Това разбира се, не е естетсвеното състояние и се получават разни напрегнати състояния. От енергийна гледна точка страха може да се разгледа и като такова неправилно разпределение на енергията в човека. Следователно тези упражнения помагат и в тази насока - да "ударим" страха енергийно, т.е да го оставим без сила:).

Иначе при правенето на упражненията задължително ума трябва да е концентриран в сътветната зона, за която е упражнението и ръцете трябва да са стегнати.

Поздрави,

Ради

Здравей, във 12 том на "Изгрева" (съставител Верегилий Кръстев, по протоколи, стр. 22-24, ISBN 954-9915-03-4)

има допълнителни пояснения за 6 те упражнения от 1920 г. а ако след тях се направят и 4 те от 1921... :angel:

Link to comment
Share on other sites

Здравей,

пробвал съм ритуалите, но може да действат напрягащо, още повече, ако се правят много пъти.

Според мен четирите упражнения за волята ("Беседи и упътвания 1921 г." фототипно издание

стр. 7-10, 56-61) от Учителя могат да бъдат подходяща замяна, също за чакри.

а за страха Учителя е давал в смисъл, че центъра на страха е само 1/40, има и други центрове освен него,

в миналото е имал значение, но сега от страх>предпазливост

и също

тук...:)

Link to comment
Share on other sites

"Някога, кога не помня,

мълния на мен удари,

от тялото остана прах,

но вратата се отвори.

Кат безсмъртен дух летях

всред вселенските простори.

И вече от смъртта не ме е страх,

защото смърт не съществува,

към нови светове врата,

от гъсеница към пеперуда."

:yinyang:

Link to comment
Share on other sites

Здравейте :)

Основният страх, от който произлизат всички разновидности, е страхът от смъртта, от изчезване, от унищожение.Той се появява малко след раждането и инстинкта за живот е проява на този страх.

Страхът го има само при хората.Защото само те изграждат свой образ за себе си като отделни обособени същества и се стремят цял живот да го запазят от разрушаване.Това е необходимо все пак до определен момент от развитието, иначе човек става беззащитен и уязвим.

Когато интелектът обаче е развит и започнем да се питаме за причините за много неща, започнем да търсим истинската си същност - вече можем да видим, че това его е фалшиво, само черупка.И че причината за всички страхове се корени в него.

Спасението от страха идва само чрез смъртта на егото.Това обаче не е смърт на тялото, нито на интелекта.Човек не става безумен.

Това е Великото Освобождение.

Както е казал Кабир:

"Умри така, че да не ти се налага да го правиш отново."

И няколко изречения от Учителя по повод дуалността на света (която е причина за страха и разделението) и излизането извън нея:

"Затуй казва Христос, Който е разбирал този закон: Да се отречем от себе си, да оставим на това място други да живеят. Щом човек се отрича, става слуга, и, като стане слуга, Господ казва: Аз те обичам.

Във всички вас, които искате да разберете закона на подобието, действа законът на контрастите, и затова сте нещастни; трябва да излезете от закона на противоположностите и да влезете в закона на подобието, а законът на подобието е САМООТРИЧАНЕ.Да се самоотречеш не значи да изгубиш живота си, ни най-малко; ще замениш само една служба с друга. Неразположен си, мразиш, одумваш, нещастен си — ти си в закона на противоположностите. Трябва да го напуснеш, или, в научна форма казано, да излезеш от закона на контрастите и да влезеш в закона на подобието.

Онези духове, които живеят под закона на противоположностите, нямат разположението да се върнат в закона на подобието, и затова тях Господ не може да пренесе от една област в друга. Първото нещо в християнството е границата, която съществува между тия два закона. Като дойдем до границата, трябва да оставим всичкия багаж — мисли и желания, които са под закона на контрастите, и да влезем чисти в закона на подобието.

Когато влезете в закона на подобието. Тази кожа ще падне от вас, и Господ ще ви даде генералска дреха с еполети, които ще бъдат много пъстри."

(източник: щракнете тук, Духът и плътта. Приливи и отливи в живота, Сила и Живот, втора серия, беседа държана на 2 ноември 1914 г.)

:)

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

:angel: Здр

първо страхът е състояние на което човека при което той вижда засрашаваща живота му опасност. Относно упражненията...колокото и да се правят упражнения кой ще си признае че като му се случи нещо и изпита страх не действа почти инстиктивно и неосмислено....колко човека мислят преди да направят нещо....за съжаление съвременната наука не е открила кое е първото мисълта или дийствието...

Сраха се проявява когато човек не е сигурен във себе си - от тук идват и различните форми на страха...от провал, от незание, от грешка.... и т.н. Как може да се преодолее - трябва да се изправим срещу него. Да се работи не означава само до се мисли върху него :thumbsup: а и да се прави, което според мен може да се постави със въпроса КАК ДА НАПРАВИМ СТРАХА СЪЮЗНИК? нещо като катапулт - всеки сам ще намери различни методи как да го използва....

Сремейки се към удоволствия човек къде подсъзнателно или съзнателно се стреми да намали чувството на тревожност в себе си (страха е най-висшата степен). Кой относително нормален човек няма да харесва нещо хубаво, лесно - без мъки.:)

:ph34r: така че как ще се изправиш срещу нещо което се сремиш по всякакъв начин да избегнеш (тук човек включва различните защитни механизми - много са и човек витаги им дава рационално обяснение) е направо немислимо и всеки ще намери всякакви причини за да не го направи. Но:))) ако това нещо работи за нас ще е по-добри и по-лесно да го приемем:) начини много приложение никакво:)))

Link to comment
Share on other sites

:)

Здравей!

Предлагаш да се изправим пред различни опасности, за да победим страха и го направим съюзник.

Както говориш, сигурно имаш някаква опитност.Какво разбра от срещата си със страха?

Съюзник за какво може да ни бъде, в какъв смисъл?

И какво значи да приемем страха?

:o

Много въпроси... B)

:yinyang:

Link to comment
Share on other sites

Наистина въпросите са много :hmmmmm:

защото това ще работи по един начин за мен и по друг за теб или които и да е било. Опитностите които съм имал не са зависили от мен (специално смъртно опсаните) а другите които са що годе премерен риск. Може би целта за всички ще е да разберат че са способни на чудеса и на много повече отколкото си мислят че могат....така става едно постоянно съзнателно надскачане на собствените ни възможности (докато стигнем момента на използване на други скрити в нас сили)

За съжаление разбирането понякога се бави - съзнанието отказава да приеме понякога какво се е случило. Аз разбрах че ако можеш да направиш това което зависи от теб (пр. 50%:)) другото ще ти баде пратено от Небето под формата на някяква помощ - приятел, непознат, касмет и др. щастливи случайности.

Друго важно което осъзнах е че повечето ги е страх от смъртта под форма на физическа болка и ужас от мъките...незная как защото в такива моменти не ти остава да мислиш за това - то става бързо и неболи....боли после като се замислиш....АКО ПРИ ВСЯКО НЕЩО ОТ КОЕТО ЧОВЕК СЕ СТРАХУВА УСПЕЕ ДА ПРЕМАХНЕ ТОЗИ СТРАХ ОТ ФИЗИЧЕСКА, ЕМОЦИОНАЛНА И ВСЯКАКЪВ ВИД СТРАХ ОТ БОЛКА ЩЕ УСПЕЕ ДА РАЗБЕРЕ НА КАКВО Е СПОСОБЕН, КОЛКО МОЖЕ ДА НОСИ И ЩЕ РАЗБЕРЕ ЧЕ ЧОВЕШКОТО ТЯЛО ВЪПРЕКИ ЧЕ Е КРЕХКО ПОНАСЯ ГОЛЕМИ НАПРЕЖЕНИЯ ОТ ВСЯКЪКВ ВИД. :thumbsup:

ЧОВЕК ИЗДЪРЖА НА ВСИЧКО СТИГА ДА СЕ ПОЗНАВА :ph34r:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share


×
×
  • Create New...