Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Sign in to follow this  
Ради

Вегетарианство

Recommended Posts

Здравейте,

какво мислите за вегетарианството? Вече и науката и все повече се убеждават в неговата полза и необходимост.

Но безкръвната храна има положително влияние в много сфери и аспекти.

Вие как разбирате и прилагате вегетарианството, вашите впечатления как то се приема от другите?

:)

Поздрави,

Ради

Тази тема е вече затворена поради големия брой мнения.

Можете да дадете своето мнение в новата тема: ТУК

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравейте форумци и ти Ради,

Преди 10 г. за пръв път ме заинтересува темата за вегитарианството. Тогава все още бях ученик. Бях чел за него и ми допадаше, но още ми беше някак далечно.След известно време дойдоха Велики пости. Идеята беше понабрала сила и постите се оказаха ключов момент. Тъй като постенето все още ми изглеждаше доста трудно, сметнах, че ще употребявам яйца и млечни продукти. С две думи реших да спра само месото, и то по-скоро от любопитство. Нямах ни най-малка идея да ставам вегитарианец а само да експериментирам със себе си за 40 дни.

Нещата обаче се развиха по друг начин.

Първата седмица ми беше наистина много трудно, защото в къщи се готвеха месни ястия.След 20-ия ден вече се свиква и към края на постите, месните храни придобиват характерна миризма. Определено се чувствах по-лек и необяснимо защо по-добре от преди.

По силата на някакво вътрешно усещане реших да продължавам докато ми е приятно, но още не бях решил да ставам вегитарианец. Така неусетно привикнах към този начин на хранене.

2г. по-късно обаче влязох в родната казарма. Там отново проядох месо. Тогава реално започнах да осъзнавам какво ми е давало вегитарианството - душевен мир, невероятно спокойствие, различен поглед върху света и още ред промени които бяха настъпили незабележимо. Всичко това сега постепенно се пропиваше с агресия. Дадох си сметка че храната наистина влияе не само върху тялото ми, но и върху съзнанието.

Отново спрях да употребявам месо почти 2 г. по-късно но вече с ясното съзнание че ще е завинаги.

Все още съм вегитарианец и съм на мнение че вегитарианството много помага. Далеч съм обаче от мисълта да убеждавам когото и да било в моето виждане по въпроса. Всеки си има право на Избор и е длъжен сам да взема решения.

Надявам се споделения от мен опит само да помога на някой който сега тръгва по този път!! :thumbsup:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравейте Приятели,

Моята история е следната. Когато бях на 12 години се случи нещо с мен. Не мога да го oбясня с думи или по някакъв логичен начин. Започнаха да стават поредица от "странни" (особено за тогавашното време) събития. Едно от първите от тях беше, че станах вегетарианец. Попада ми някаква книга по йога.. Прочетох я на един дъх, прочетох и раздела за вегатарианството и това беше краят на месото- отведнъж. Дни наред спорех (и плаках) с родителите ми, но най-накрая си отстоях на своето. Сега като си мисля се чудя как може 12 годишно дете да вземе такова кардинално решение от раз и да защитава така убедено позицията си. Вегетарианец съм и до днес. Всъщност физическото вегетарианство не беше постижение за мен... като че ли беше нещо естествено, нещо изградено и просто си го припомнях. За мен не е под никакъв върпос дали вегетарианството е правилния начин... Покрай словесните схватки с родители и приятели докато бях малък прочетох огромно количество литеретура по върпоса, за да се почувствам интелектуално силен по темата. Не ям риба, яйца рядко. Това което обаче ми е трудно е т. нар. емоционално и мисловно вегетарианство т.е. чистота в мисли, чувства и действия. Мисля че вегетарианството свъзрано с физическото хранене е само първата стъпка към един труден и дълъг процес.

Успех на всички. :)

Иво. :rolleyes:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравейте,

да има вегетарианство във физически план - храната която ядем. Но има и емоционална и мисловна храна - точно затова споменава Иво - да се храним с чисти мисли и чувства.

Но нека минем към физическото вегетарианство :) - аз съм вегетарианец от 10 години. При мен нещата станаха по-рязко - от отявлен месоядец (не можех да ям ако няма месо) престанах да ям изобщо. Нямам и намерение да ям повече:).

Повлияха ми едни събития с мен и 2 книги на Пако Рабан - Траектория и Апокалипсис.

В началото ми бе много трудно, но винаги когато в бъдеще (било казарма, било друга причина) съм хапвал месо - направо ми е ставало лошо, ставах агресивен и груб.

Аз гледам на вегетарианството като единствената възможна алтернатива за храна.Поради следните причини:

1. Обичаме животните и ядем месо?

2. Заблуда : аз не убивам животните. Те вече са убити не по моя вина, аз само ги ям. Точно когато ги ядем, други хора заради нас ги колят. И те изостават много, защото с това се прехранват - да убиват заради нас. Не че те не си носят вината и последствията.

Другата важна причини : месото е изключително вредно за нас самите. Невъзможно е да се развиваме в правилна посока и да ядем месо.

Разбира се за вегетаринаството могат да се изпишат и са изписани томове. Но аз мисля че дълбоко в нас гласа на сърцето казва как да постъпим. Остава да го чуем и да го послушаме.

Поздрави на всички,

Ради

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравейте,

За мен основната причина, за да съм вегетарианец е принципа на любовта и доброто (принципа за ненасилие в никаква форма над никое същество). Също много ми повлияха мечтите (понеже бях малък като станах вегетарианец) за напреднали йоги и тяхното дълбоко разбиране за живота, техните сили и способности... исках да съм като тях. Малко наивно но... тогава така ги виждах нещата. :)

Иво.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравейте всички вегитарианци и невегитарианци, :D

Съгласен съм с Иво и Ради, че освен с храненето - вегитарианството е свързано и с мисълта. Тези две неща са взимна предпоставка едно за друго.

Имайки предвид обаче факта, че сред нас невегитарианците преобладават, може би е по-добре да чуем и тяхно мнение.Благодарение на форума всеки може да изкаже своето становище по въпроса. А самия факт, че човек постъпва или не постъпва по определен начин означава, че е направил избор. Именно за този избор става въпрос, да споделим кое ни е накарало да постъпим точно така. Ако сме го направил съзнателно да обясним защо - може някой да е сбъркал и това да го накара да се замисли, а ако е несъзнателен по силата на насадените навици да го осъзнаем и да потърсим правилния път.

Наистина е интересно да има различни мнения по един въпрос, но това да не предизвиква спорове и негативни усещания а просто една спокойна дискусия. Всеки да изкаже и да чуе мнение, и да избере. Защото правото на Свободен Избор е Божие право.

Поздрави! :yinyang:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравейте :rolleyes: ,

Всъщност имайки предвид темите, които се разглеждат тук, мисля че едва ли има много невегетарианци от участниците. Аз вече споделих как станах вегетарианец и защо... нека сега да кажат и другите желаещи да споделят. :P

Иво. :D

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравейте,

Станах вегетарианка по един много странен начин, т.е. почти не разбрах как. Никога не съм обичала да се храня с месо, а за риба въобще и не допусках възможност да се говори :) Ядях всичко друго, а месото все си оставаше. Родителите ми никога не са ме насилвали да се храня, въпреки че не ядях много. Когато дядо ми се пенсионира започна да се занимава с отглеждане на животни. Веднъж ме накара да стоя и да гледам как убиват някакво животно - аз плаках, пищях и спрях да ям каквито и да било домашни меса или животински продукти като кашкавал, сирене, мляко и др. Тогава започнаха да ме убеждават, че месото навсякъде било еднакво затова спрях и другото месо :D Финално ядях само пиле и кренвирши. Скоро обаче се оказа, че без да се усетя съм спряла и тях. И така вегетарианка съм от 5 години. Но процеса на отказване продължи 10 години.

Въпреки това не съм напълно съгласна с тези, които смятат, че млечните продукти са недопустима храна. Чувала съм различни теории, но аз съм се спряла на една - след като животното не е страдало, заради млякото което са издоили бих могла да ям млечни продукти. Друг е въпросът дали животното страда или не и дали не взимаме млякото на малкото. Също дали млякото и млечните продукти са вредни или не. Аз за себе си съм решила да не изпадам в крайности. Яйца ям стига да не са домашни, защото има вероятност да са имали зародиш. Изкуствено създадените, както и ако ги има в някои храни ги ям, но не бих тръгнала да си правя омлет :D

Суровоядството е практикувано сред мои познати, но смятам, че не е за мен :) Интересно ми е какво мислите и за децата вегетарианци. Вече познавам няколко такива и съм сигурна, че ако имам дете бих го отгледала като вегетарианец. Но дали по този начин то ще се чувства добре? Няма ли да се чувства по-различно от останалите деца и няма ли да е изолирано и да му се подиграват. Всички знаем колко откровени и жестоки са децата понякога.

Стига толкова за днес.

До скоро,

Иви

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравей Антоне :),

вегетарианец съм:), малко по-нагоре съм го писал.

Мога само да добавя, за тези на които им е трудно да се откажат от месото, но имат желание, че щом аз го отказах значи всеки може. Просто преди 10 на години унищожавах повече месо от глутница вълци в Балкана, не можех да се наям без месо.

Сега разбирам какво съм си причинявал на организма:).

Поздрави,

Ради

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

относно децата, известно ми е поне за няколко

деца, родени от майки вегетарианки и расли без месо!

Разказваха ми за едно момиченце, което не искало да яде месо, но баба му го "НАУЧИЛА" :hmmmmm:

а после бащата станал вегетарианец, а тя...

трябва да се работи за това

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

опасна заблуда е, че децата не могат без месо.

Въпреки, че не съм лекар и аз така мисля.

Моя личен опит за повече от 12 год. вегетаринаство, показва че човек може само да спечели ако стане вегетарианец... Може и да има изключения при някои болести.... не знам...

Иво.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравейте,

Аз също мисля, че месната храна създава напрежение и агресия в организма на човека. От три години се храня разделно и така незабележимо за мен намалих до минимум консумацията на месо. Рядко си хапвам риба или пилешко, ако нямам друг избор.

:D ,

Сев

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравей Сев:),

това е много хубаво:).

По - принцип колкото е по-висше животното, толкова по-зле ако ядем месото му.

Особено свинското е пълно с много психически отрови.

Поздрави,

Ради

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Според една теза, в момента на убиване на животното, то изпитва панически страх, и месото му се напълва с психически и химически отрови. Когато човек яде това месо тези отрови се поглъщат от организма му... и му влиаят зле в живота.

Предполагам това има предвид Ради.

Иво.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Учителя е казал, че със 100 гр. жито може да се живее цяла седмица, стига да усвояваш правилно енергията събрана в житните зърна. Според индусите, на по висши етапи на развитие основния начин за пречистване и зареждане с енергия е праната. Излиза, 4е колкото по напред си в "еволюцията" си в толкова по първичен вид можеш да обработваш енергията. :huh:

Антон

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Наскоро някъде четох следното интересно наблюдение, което доказва съществуването на праната в храната. Ако човек е вършил тежка физическа работа и огладнее... и седне да се храни, 20-30 мин. след като се наяде му идва нов прилив на сили. За 10-20 мин. никаква храна не може да се обработи и да стигне до клетките.

Иво

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравейте,

:)

Иво това за праната е интересно:).

За тези които избягват месото (и също като мен доскоро не знаеха) искам да кажа че желатина се прави от костно брашно ...и само от него. Т.е навсякъде където има желе, желирано нещо (крем, плодове,...) има стрити кости! В някои топени сирена за мазане също има желатин.

По принцип трябва навсякъде където го има да пише.

Та случайно ако някой друг освен мен не е съобразил тази подробност и не си пада по костния "деликатес", да знае какво правят хората.:)

Поздрави,

Ради

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Често се чудя... ако на съвременните хора им дадат да си заколят животното дали ще ядат след това от месото му. Питал съм много хора за мнение. Повечето (особено жените) - не биха. Защо продължават тогава? Само защото е пълно с подправки и мирише на хубаво?

Месото се възприема от организма за над 30 часа. Плодовете и зеленчуците за 1-2.

А ако човек всеки ден яде месо... какво затлачване става в организма само!

Липсват воля и елементарни познания за нуждите на нашия така крехък, но толкова съвършен в същото време, организъм.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Един път бях казъл на един приятел (българин, който живее в Америка), че съм вегетарианец. И той тогава ми каза, че вегетарианството има два аспекта морален и здравен. Хване ли те моралния - нямало оттърване. :D

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравейте:),

Истинското вегетарианство никога не може да има само материален аспект, както и всяко нещо няма само материален аспект.

Но ако разширим понятието вегетарианство значи хранане само с добри мисли и чувства, с красиви постъпки и цели.

Не е задължително да си физически вегатарианец и да си добър, но за да си истински добър е задължителна безкръвната храна.

Поздрави,

Ради

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравейте,

опасна заблуда е, че децата не могат без месо.

Поздрави,

Ради

Така е наистина. Децата могат без месо. Аз самата съм вегетарианка. А и ми се иска да не научавам сина си да яде месо, но около хората с които живея се налага понякога и той да го опитва а и ми харесва това (колкото и жестоко да звучи), че той го повръща. Знам, чувствам че за него това е вредна храна така както и той го усеща засега подсъзнателно.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Интересна статия за вегетаринството: ТУК

Ето извадки от нея:

"

...Месната индустрия, подкрепяна от закърнелите разбирания на обществото, е могъща икономическа и политическа сила. Тя е застанала на пътя на истината, поради което дори учебниците предлагат на хората грешна информация относно храненето. Физиологичните, социалните и екологичните последствия от месоядното хранене са напълно скрити. Въпреки че учебниците не могат да отрекат съществуването на вегетарианците и вегетарианските общества, в тях най- често се твърди , че човекът не може да живее без консумацията на месо. Но противно на това мнение, милиони хора по света са вегетарианци, а голяма част от тях се хранят единствено с растителна храна и ако се повярва на учебниците, те би трябвало да са болни и умиращи. В действителност е точно обратното – те са много енергични, жизнени и са по- малко податливи на заболявания, отколкото хората, хранещи се с месо...

Милиони години човекът се е развивал, и еволюирал като се е хранил с плодове, ядки, зеленчуци. Едва по време на последния ледников период, когато обикновеният му начин на хранене е станал невъзможен, човекът за да оцелее е започнал да яде животинско месо...

Отделните общества, които основно се прехранват с месо и мазнини показват изключително бързо остаряване. Киргизите в Източна Русия рядко надхвърлят 40 години, а средната продължителност на живота при ескимосите е едва 28 години. От друга страна, вегетарианците и вегетарианските общности, пръснати из целия свят, са известни с високата си средна продължителност на живот и ниска степен на заболеваемост. За пакистанските хунизийци или за отомите в Мексико не са нещо необичайно здрави и активни хора на възраст 110 – 115 години.

Думата “вегетарианец” не произлиза от VEGETABLE (растение), а от латинската дума VEGETARE, което означава оживявам, съживявам....

“Животните са мои приятели, а аз не ям приятелите си.”

Джордж Бърнард Шоу

Поради своята неразумност или жестокост, човечеството всеки ден убива над 50 милиона животни...."

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Някои факти относно вегетарианството:

" Присъствието на месото в храната на хората е главната причина за основните световни проблеми.

· През последните 500 години човечеството е унищожило повече от 2/3 от световните гори, най-вече за да увеличи обработваемата площ, въпреки че за изхранването му е необходима 10 пъти по-малко земя.

· В следствие на изсичането на горите, ерозията всяка година превръща 12 милиона хектара земя в пустиня. Това е площ по-голяма от България.

· До голяма степен, поради унищожаването на горите, замърсяването на атмосферата и биосферата наближава критичната си точка. Хиляди животински и растителни видове са вече напълно заличени от лицето на Земята.

· Всяка секунда човечеството ненужно отнема живота на 600 невинни животни (50 млн. дневно)

Световната промишленост създава един всеобщ кръговрат непризнаващ държавните граници, поради което независимо в коя част на света живееш, ти си потребител на световната продукция.

· aко станеш вегетарианец, ще спестиш растителна храна достатъчна за изхранването на 12 души.

· aко станеш вегетарианец, за десет години ще спасиш от унищожаване 24 декара обработваема земя или 20 декара гора.

Освен участието ти в решаването на световните проблеми:

· aко станеш вегетарианец, вероятността да развиеш заболяване на сърцето или друго заболяване на кръвоносните съдове ще е 8,5 пъти по-малка. Вероятността да развиеш която и да е от всички най-разпространени болести на съвременното човечество за теб ще е между 3,5 и 8,5 пъти по-малка.

· Освен това, така ще можеш да намалиш разходите си за храна с около 50%."

източник: тук

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
Гост
Тази тема е затворена за писане.
Sign in to follow this  

×