Jump to content
Порталът към съзнателен живот

НЛП - котви


Recommended Posts

Котвите в НЛП се обясняват с кондиционирането (обуславянето) на връзка между неутрален стимул с дадено преживяване. Котвите могат да бъдат конестетични (телесни), звукови, зрителни, обонятелни, вкусови или смесени. Те разбира се, не са нищо ново под слънцето, но по-скоро са нещо ежедневно. Например можем да закотвим изгрева на слънцето със състояние на радостна свежест и блага хармония. Или дадена мелодия, при която сме преживели любовен момент да бъде з анас котва за отключване на това вътрешно емоционално състояние при чуването и след време. Котва може да бъде даден жест, допир, даден глас или личност на харизматичен човек, например духовен водач. Котва за отключване на състояние може да бъде молитва или мантра...

В бизнеса и терапията котвите се ползват съзнателно. Но могат да се ползват навсякъде, кудето има общуване.

Линк към коментар
Share on other sites

В окултизма го наричат понякога и ключ. Например, ритуали, които продължават десетки минути, с ключ се извършват за секунди. Прословутото Абракадабра и то може да е ключ ;)

А как може да се премахне котва? Това е интересното :)

Линк към коментар
Share on other sites

А как може да се премахне котва? Това е интересното :)

Автоматичната реакция може да се премахне само с будност на съзнанието. Значи, трябва да се научим да забелязваме тези неща, които служат като спусък, задействащ съответната автоматична реакция от наша страна. Да не допускаме съзнанието ни да бъде приспано и подсъзнанието да поема контрола върху психиката ни вместо него. Подсъзнанието не е способно на нищо повече от това да възпроизвежда това, което е записано върху него. Ако се оставим в негова власт то ще възпроизвежда винаги едни и същи записи при наличието на определени стимули от околната среда. Истината е, че хората в преобладаващата част от деня действат автоматично. Необходимо е сериозно постоянно, честно, безпристрастно самонаблюдение. Необходима е силна воля за промяна, търпение, постоянство, упоритост. Всичко това означава, че трябва сериозно да развием психиката си, интуицията и умствените възможности. Без изброените, най-доброто което можем да направим е да заменим една автоматична реакция с друга автоматична реакция – подсъзнанието просто не е способно на нищо друго.

Линк към коментар
Share on other sites

Да, така е - будност!

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...