Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Американска теменужка


Recommended Posts

Привет!

Моля за отговор - кога и как се размножава американската теменужка?Доколкото знам се слагат листенца във вода за вкореняване - но как точно???

Благодаря предварително!

Линк към коментар
Share on other sites

Привет!

Моля за отговор - кога и как се размножава американската теменужка?Доколкото знам се слагат листенца във вода за вкореняване - но как точно???

Благодаря предварително!

Африканска?

saintpaulia.jpg

Линк към коментар
Share on other sites

В чаша с вода сложете парченце дървени въглища, а на повърхността опънете целофан. Надупчете го и в дупките поставете резниците така, че да не се докосват, но краищата им да са натопени във водата. След 2-6 седмици ще се покажат първите коренчета. Когато те достигнат 1,5-2 см, резникът се засажда в малка сакийка (с диаметър 3-4 см). Полива се с топла вода. Може да се постави под полиетиленов плик. Когато се появят малките растения и пораснат малко, те се разделят и се засаждат в отделни саксийки, в хубава пръст.

От тук.

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря, vorfax!

И малко практически допълнения за сейнтполията - добре е листата да са отчупени чисто, точно от основата на розетката, също листото да е добре развито, а не съвсем младо (на практика най-лесно се отчупват най-долните/стари листа). Ако отчупването на листото не е станало добре (смачкана и/или разкъсана долна част и т.н), то се отрязва с остър нож наранената част. Вкореняване е възможно и директно в малка саксийка, напълнена по възможност с торф, или пясък, или перлит (много е важно субстратът да е колкото може по-чист/стерилен, за да се избегне развитието на гъбички или бактерии, което би довело до изгниване). Края на дръжката на листото се потапя в счукани дървени въглени )може да се използва и вкоренител - течен или на прах), в предварително умерено навлажнения субстрат се прави отвор с молив или др. подобен предмет, чийто диаметър е мааалко по-голям от дебелината на дръжката на листото, под наклон около 45 градуса и на дълбочина 1-2см. След това внимателно се поставя там листото и се притиска около него, за да се закрепи в това положение. Слага се на топло място с разсеяна светлина и се изчаква; може периодично да се навлажнява леко субстрата (особено ако е пясък или перлит), докато от основата на листото не започне да се оформя малката розетка на новото растение.

Тогава се изнася на по-ярка светлина, може внимателно да се прехвърли в по-голяма саксийка и вече да се прилага капилярно напояване - чрез пълнене на подложката за няколко часа. Това е полезно за всички растения с мъхести листа, защото при поливката отгоре би могло да попаднат капчици вода по листата или дръжките, които ще се задържат от власинките за по-дълго време и това би могло да провокира гъбично или бактериално заболяване.

Линк към коментар
Share on other sites

 Из интернет има най-различни материали, свързани с отглеждане на сенполията.Та преди малко си свалих една книжка на руски - "Узамбарские фиалки" на Н.Ширяева.В нея много странно впечатление ми направи един нетрадиционен начин за размножаване с изрязване на пъпките и цветовете и вкореняване на самите цветни дръжки. Много интересно, досега не бях срещал подобно нещо. 

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...