Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Лечебни билки по Мария Требен


Recommended Posts

Плавун /Lycopodium clavatum/

Plavun.jpg

Приготвяне на чай:

1 равна чаена лъжичка плавун се попарва с 1/4 л. вряла вода и се оставя малко да покисне. На ден се пие само една чаша на глътки и то сутрин, половин час преди закуска. При чернодробна цироза и злокачествено чернодробно заболяване се пият две чаши на ден.

Възглавнички с плавун:

Изсушен плавун / в зависимост от големината на схванатото място се вземат 100 г., 200 г. или 300 г./ се напълва във възглавничка, която се поставя през нощта върху болезнените спазмични места, тази възглавничка запазва действието си до една година.

Баня на половината тяло:

За такава баня се взимат само половин кофа пресни или около 100 гр. сухи билки /плавун/. Накисват се във студена вода и се оставят да пренущуват- На следващия ден водата се подгрява и този екстракт се добавя към водата за банята. Продължителността на банята е 20 мин. Водата във ваната трябва да е до над бъбреците. Подгрята отново водата може да се използва още 2 пъти. Хубаво е след такава баня човек да легне за около час и да се затопли.

Билката се нарича още магьоснически знак, подагричен мъх, пикочогонна билка и змийски мъх, и съдържа радий.

На болни от подагра и ревматизъм, даже когато вече са се проявили промени в ставните форми, при хроничен запек и хемороиди се препоръчва най-горещо чай от плавун. Но страдащите от разстройтво трябва по-предпазливо да използват чая, за да не се появят спазми в червата. Билката не се вари, а само се попарва с вряла вода. Чая намира приложение и при всички заболявания на пикочните и полови органи, при болки и втвърдявания на тестикулите, при пясък в бъбреците и пикочни колики. Плавунът е незаменим при възпаление на черния дроб при болестотворни вегетации на съединителната тъкан, даже те вече да имат злокачествен характер. Помага на лекуващите да възвърнат цялата си сила.

С напълнени с плавун възглавнички могат да бъдат излекувани спазми в стъпалата и прасците у много хора. Също и торбичка с изсушен мехур в областта на пикочния мехур, когато е възпален и има спазми има много помага. Торбичка от плъвун поставена върху бъбречната област има много силен и добър ефект срещу високо кръвно налягане. При спазми в пикочния мехур се препоръчват и бани на половин тяло. При спазми в прасците плавунът се слага на кърпа, с която се увиват прасците. Рани се затварят за много кратко време с брашно от плавун / в някои аптеки може да се получи като пори от плавун/.

Източник: Кн. "Здраве от аптеката на Господ" на Мария Требен, 1992 г. ЕФ "Бонкомерс" - Берковица

Още за билката: http://atanas-ko.hit...rbs/plavun.html

Edited by Аделаида
Link to comment
Share on other sites

Див чесън, Див лук /Аllium ursinum/:

small.jpg

Див лук, горски чесън, магьоснически или цигански лук е силно лековит.

Той притежава качествата на нашия чесън, но е значително по-лековит, поради това е особено подходящ за прочистващи лечения през пролетта за възстановяване от хронични кожни болести. Препоръчително е листата да се използват на пролет пресни, а не в сухо сътояние, като подправка ситно нокълцани, но прибавени сурови или поръсени върху филия с масло.. Младите листа се събират още през април и май още преди цъфтужа, а луковиците през късното лято и есента. Луковиците могат да се използват по същия начин като градинският ни чесън. Хора с чувствителен стомах трябва да залеят с топло мляко нарязани на ситно листа и луковици и , да ги оставят два - три часа да покиснат и след това да пият на глътки от тази течност. За да имате в къщи през цялата година лечебната сила на дивия чесън се пиготвя ракия от него:

Ракия от див чесън:

Нарязани на ситно листа или луковици се нарязват на ситно и се напълва бутилка до гърлото без да се тъпчат. След това се заливат с 38-40% житна или друга домашна ракия и бутилката се оставя да престои 14 дни на слънце или близо до печката. 4 пъти на ден от нея се взимат от 10 до 15 капки в малко вода. Те помагат за усилване на паметта и предотвратяват артериосклероза. Прогонват и редица други оплаквания.

Дивият чесън действа благоприятно на стомашно-чревната ситема. Благоприятно действие при остри и хронични разстройства, газове и колики, също и при запек, глисти. намаляват предизвиканите от стомаха сърдечни смущения, безсъние, високо кръвно налягане, виене на свят, натиск в главата и тегота.

Вино от див чесън:

Шепа нарязани на дребно листа се слагат да поврат малко в около 1/4 литър бяло вино, след това се подслаждат на вкус с мед или сироп. От това вино се пие дене бавно и на глътки. Виното е чудесно лечебно средство за всички стари хора със затлачени с храчки гърди и в тази връзка със затруднения в дишането. Храчките насъбрали се в гърдите изчезват а след това и задуха. Това лечебно средство се препоръчва и пи туберколоза и водянка.

Прясно събраните и употребени листа пречистват още и бъбреците и пикочния мехур и стимулират отделянето на урина. Трудно зарастващи рани заздравяват бързо, ако се мажат с изцеден сок от див чесън. Дори заболяване на сърдечно околовръстни артерии намират подобрение. Кръвоспиращо средство е доказано при хронично нечиста коже.. Оздравява кръвта, прогтонва и убива отровни вещества. Вечно болнави хора, с циреи и лишеи, ревматични и скрофульозни би трябвало да почитат дивия чесън като злато. Силно ефикасна за прочистване на стомаха, червата и кръвта.

Източник: Кн. "Здраве от аптеката на Господ" на Мария Требен, ЕФ "Бонкомерс"-Берковица, 1992 г.

Още: http://atanas-ko.hit.bg/nely/herbs/divluk.html

Edited by Аделаида
Link to comment
Share on other sites

Зарастличе, Чер оман /Symphytum officinale/:

703_2.jpg

Нарича се още и голям кокеш. Растението спада към нашите незаменими и най-добри билки, с които природата ни дарява. Расте по мокри поляни и полски синори, във влажни ями и край води, също и покрай огради и сметища, и цъфти през цялото лято. Прясната билка се събира преди и по време на цъфтенето.

Тиктура:

Корените измити и изчисетни се нарязват на дребно и се пълнят в бутилка без да се тъпчат до гърлото, отгоре се заливат с житна или плодова ракия и се оставят 14 дни, да престоят на слънце или до печката.

Тинктурата от това растение крие в себе си чудесна сила. Болни които дълги години са били лекувани от ревматизъм и отичания на ставите, могат да намерят в тази тинктура чудесна и бърза помощ. Пре такива проблеми се препоръчват разстривки на ставите с тази тинктура.

Кашечни компреси:

Добре изсушени корени се смилат ситно и в чаша гореща вода и няколко капки готварско олио се разбъркват бързо на каша, слек което тя се намазва на ленена кърпа и както е топла се поставя на болното място и се превързва.

Листата от растението попарени и наложени като топла каша върху схванати крайници помага през нощта , ако болката е предизвикана от пренатоварване, изкълчване, навяхване, или апоплектичен удар. Топлите компреси с каша от билката помагат при загнояване на костта за една нощ!

Също и бучки от мъртва кост по ръцете и краката закърняват благодарение на такива кашечни компреси. Тези компреси могат да доведат дори до облекчение при парализа от кръста надолу, също и при разширени вени, ревматични мускулни одебелявания, подагрени израстъци, тумори, тилни болки, болезнени ампутирани крайници и дори при възпаления на надкостницата.

Чай от корените:

2 ч.лъжички с нарязани на ситно корени се накисват в 1/4 литър студена вода и се оставят да пренущуват, на сутринта леко се подгряват и прецеждат пие се на глътки.

От корените може да се приготви и чай от за вътрешна употреба при бронхит, увреждания на храносмилателната система, стомашни кървения и плеврити, денем се пият от две до четири чаши на глътки.

Смесен чай при стомашни язви:

1 препълнена ч.лъжичка от сместа се попарва в 1/4 л. вода и се оставя 3 мин. да покисне. През деня се пият от 3 до 4 чаши на глътки.

При стомашна язва се препоръчва смесен чай от 100 г. зарастличе, 50 гр. невен и 50 гр. пача трева.

Баня цяло тяло:

500 ГР. пресни или сушени листа се оставят да пренущуват в около 5 л. студена вода. На следващия ден водата се слага на печката да заври и селд това се прибавя към водата към банята.

Листата на растението се изпозват и като прибавка към водата за баня за цялото тяло при ревматични оплаквания, подагра, болки в костите, смущения в оросяването и увреждания на интервертербалния хрущял. При смущения в оросяването на краката и при разширени вени се правят бани само на половината тяло /банята се приготвя по същия начин като за цяло тяло, но само с 200 гр. листа/!!!

В някои краища се слагат и листа от това растение в тесто за омлет и се изпичат, така полезните вещества на зарастличето са добре дошли за цялото семейство!

Източник: Кн. "Здраве от аптеката на Господ", ЕФ "Бонкомерс"-Берковица, 1992 г.

Още инфо: http://atanas-ko.hit.bg/nely/herbs/zarastliche.html

Link to comment
Share on other sites

Коприва /Urtica dioica/:

tractor271.jpg

Копривата като се започне от корена и се стигне до стъблото и листата, та чак до цветовете е много полезна. Още от древността тя е била на голяма почит. Албрехт Дюрер /1471-1528/ е нарисувал един ангел, който с коприва в ръка лети нагоре, към трона на Височайшия. Насекомите и животните да са я унищожили отдавна, ако не бе защитена от паренето си.

Майка, която след раждането на седмото си дете постоянно се разправяла с екземи по препоръка на М. Требен е пиела чай от коприва.

След кратко време изчезнали и екземите и главоболието което тя постоянно имала. Требен я е насочила към този вид чай, тъй като копривата помага при пясък в бъбреците и в пикочния мехур и тя предположила, че бъбреците на жената са се развалили от последното раждане. често бъбречните заболявания се съпровождат от силно главоболие. И тъй като екземите имат в повечето случаи вътрешни причинители, те трябва да се лекуват от вътре с кръвопречистващи билки.

Копривата е най-доброто ни кръвопочистващо и кръвообразуващо лечебно растение. Влияе добре и на панкреатичната жлеза. Чая от коприва намалява съдържанието на захар в кръвта. Стимулира и ходенето по голяма нужда.

Сутрин на гладно половин час преди закуска се изпива една чаша, и през деня още една до две чаши на глътки. Требен казва, че даже и сутрешния чай трябва да се пие на глътки за да се усили действието му.

Требен е пиела такъв чай!!! За по префинените и тези които не харесат вкуса, тя казва че може да се смеси с малко лайки или мента. В народната медицина се пропоръчва чая от коприва като продължаващо седмици лечение при болки в черния дроб и жлъчката, заболявания на далака, та даже и при тумор на далака, пи образуване на слуз в стомаха и дихателните органи, при стомашни язви и спазми, чревни язви и белодробни заболявания.

За да се извлекат полезните вещества чайт само се запарва. Този чай се пие през цялата година всеки ден за профилактика!

Копривата помага чудесно и при вирусни заболявания и бактериални екскременти.

ПРи водянка копривата помага като изтегля сълно водата, помага при малокръвие, анемия и други кръвни заболявания. Заедно с други лечебни билки копривата се прилага с успех и при левкемия. Помага и при алергия включително и сенна хрема-чй да се пие по-продължително време. Помага и при подагрични и ревматични болки.

При ишияс се препоръчват бани на цяло тялос коприва /по 200 гр. билки на баня/.

При косопад се препоръчва косата да се мие с отвара от прясна коприва и отвара от корените на коприва. Много благоприятна е и тинктурата от коприва.

Копревата оказва помощ и при стеснявания на съдовете. Правят са бани на стъпалата с корените на растението, когато се започнат на време би могло да се предотврати и ампотация на крак.

Копревата прочиства организма. Чаят от коприва утолява много добре жаждата, освежава и премахва всякаква умора.

При ишияс, ломбаго и възпаление на нерв на ръцете и краката се натриват съвсем леко местата, където боли с прясна коприва.

При ишияс например прясното растение се прекарва съвсем бавно по външната страна на краката като се започне от кокалчето и се върви към ханша и от там по вътрешната страна на крака и се върви до петата, това се повтаря два пъти и накрая се минава от ханша надолу през седалището. По подобен начин се процедира и при други пострадали места. Най-накрая съответните места се напудрят.

Една жена при силни вегетации на рак в стомаха и при предложена от страна на лекарите операция започнала да пие всеки ден чай от коприва. След известно време отишла на лекар и се оказало че вече е здрава, а лекарят се чудел къде са шевовете от операцията?!?!?!

Запарка на чай от коприва:

1 препълнена ч. л. само се попарва с 1/4 литър вода и се отавя малко да покисне.

Тинктура:

Корените изровени през пролетта или есента се измиват и почистват с четчица, нарязват се надребно и се напълват в бутилка до гърлото. Заливат се с 38-40% житна ракия и се отсавят 14 дни да престоят на някое топла място.

Бани на краката:

По две препълнени шепи измити и почистени корени на прясна коприва се накисват и оставят да пренощуват в 5 л. вода. На следващия ден се слагат на печката докато водата заври. И в продължание на 20 мин. се накисват краката но водата да е на такава температура на която може да се издържи. копривата остава вътре. Тази банвя отново затоплена може да се използва от два до три пъти.

Миена на глава:

8-10 препълнени шепи прясна и изсушена коприва се слагат в 5 л. тенджера със студена вода и на слаб огън се оставят бавно да кипнат, оставят се 5 мин. да покиснат. Ако се ползват корените тогава се използват две шепи и се накисват в студена вода да пренощуват на следващия ден се загряват докато водата заври и след това 10 мни. се оставят да се изкиснат. За миенето на главата е добре в този случай да се използва сапун за пране.

Източник: Кн. на Мария Требен "Здраве от аптеката на Господ" , ЕФ "Бонкомерс" Берковица, 1992 г.

още инфо може да видите и тук: http://atanas-ko.hit.bg/nely/herbs/copriva.html

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Цариче (Alchemilla vulgaris)

zariche1.jpg От растението се събира цялата билка по време на цъфтежа, а по-късно само листата и всичко това се разстила на тавана да съхне. Растението се слави предимно като билка за жените.

Царичето оказва благотворно влияние не само при менструални смущения, бяло течение, коремни оплаквания и неразположение в критическата възраст, но заедно с белия равнец въздейства положително върху периода на настъпващия пубертет. Когато на млади момичета не им идва менструацията въпреки лекарските медикаменти, царичето заедно с белия равнец, смесени в равни количества, оправят нещата.

Царичето има свиващо и бързо заздравяващо действие, използва се също като отводняващо и усилващо сърцето средство, при треска след нараняване, гнойни рани и занемарени язви. При изваден зъб царичето е едно от най-препоръчителните средства: след многократни изплаквания с него раната заздравява за един ден. Царичето отстранява слабост в мускулите и ставите и помага при малокръвие.

Билката е голям помощник при увреждания след раждане, при склонност към спонтанни аборти, за закрепване на плода и усилване матката. Такива жени би трябвало да пият от третия месец чай от цариче. То е универсално лечебно средство за всички женски болести и заедно с овчарската торбичка помага даже при смъкната матка и херния. В последните случаи би трябвало да се пият на ден четири чаши чай на глътки, който по възможност да се приготви от прясно набрана билка. Освен това пострадалите места да се масажират с тинктура от овчарска торбичка, като при смъкната матка разтриването започва от влагалището нагоре. Тук допълнително се прилагат и бани на половината тяло с овчарска торбичка (100 г билки за една баня; на седмицата общо три бани, тъй като подгряна, водата може да се използва още два пъти).

Нашите предци са използвали растението като билка за рани – вътрешно и външно, при епилепсия и против изсипвания. Ето един цитат от една много стара билкарка книга: „Когато човек е сломен, било млад или стар, той слага две шепи цариче в съд с вода, слага я известно време да ври и след това пие от нея”. В днешната народна медицина царичето отново заема определеното му място. Пастор Кюнцле възхвалява неговите качества: „Две трети от операциите на жените биха били напълно излишни, ако тази билка се употребяваше навреме и по-продължително, тъй като тя лекува всички коремни възпаления, треска, изгаряния, загноявания, язви и изсипвания. Всяка родилка би трябвало да пие доста от нея в продължение на 8-10 дни. Така някои деца щяха да си имат майка, а сломеният вдовец – жена, ако познаваха този божи дар. Външно, надробено и наложено, царичето лекува рани, срязвания, бодежи. Деца, които въпреки доброто хранене имат слаби мускули, заякват след като пият от този чай.

Царичето, което расте по високите места, се нарича от народа сребърно цариче, тъй като долната страна на листата му блестят в сребристо. Сребърното цариче се използва особено при затлъстяване. Две до три чаши на ден се отразяват много добре. Той показва много добри резултати и при недобър сън. Диабетиците би трябвало да пият често от него. Слабовати деца укрепват видимо, когато във водата им за къпане се добави наслойка от цариче или още по-добре от сребърно цариче. За една баня се взимат около 200 г билки (виж „Бани за цялото тяло” в „Обща част”).

В комбинация с овчарската торбичка царичето премахва, както се посочва в статията за овчарска торбичка, атрофия на мускулите и тежки, нелечими мускулни заболявания. Това висококачествено лечебно растение се прилага и при мултиплена склероза.

От Бургенланд ми съобщиха, че чаят от цариче, изпиван вътрешно, а външно използван за сърдечни промивки, донесъл за кратко време значително подобрение при тежко увреждане на сърдечния мускул.

ВИДОВЕ ПРИЛОЖЕНИЯ И РЕЦЕПТИ

Приготвяне на чай: Една препълнена чаена лъжичка с цариче само се попарва от ¼ литър вода и се оставя малко да покисне.

Билков компрес: Съответно количество прясно цариче се измива малко, върху дървена дъска се стрива с точилка и се налага.

Прибавка за баня: За баня на цялото тяло се взимат 200 г изсушени или няколко шепи пресни билки, слагат се да пренощуват в кофа студена вода и на следващия ден всичко това се затопля. Тази вода се прибавя към водата за къпане (виж „Бани за цялото тяло” в „Обща част”).

Изт.

Edited by Пламъче
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Guest pavletA

Конкретни рецепти на Мария Требен не съм ползвала, но книгите и се появиха на българския книжен пазар след 1989г.Може би два или три пъти съм ползвала "Шведската горчивка", наистина си заслужава да опита всеки продукта.Невероятен букет от алпийски билки!

Link to comment
Share on other sites

Конкретни рецепти на Мария Требен не съм ползвала, но книгите и се появиха на българския книжен пазар след 1989г.Може би два или три пъти съм ползвала "Шведската горчивка", наистина си заслужава да опита всеки продукта.Невероятен букет от алпийски билки!

pavletA,аз съм ползвала билковите рецепти и "Шведска горчивка" - наистина помагат!:)

Много съм доволна от комбинацията - невен,коприва,бял равнец.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Майка ми купи книгата на Мария Требен преди около 15г.Ползвала съм много рецепти,както за мен така и за близки,семейство,приятели.От личен опит мога да кажа,че действат почти безотказно .Подобряване на състоянието се усеща почти веднага след приемането на съответната билка,освен в случаите,когато има тежки вътрешни инфекции или възпаления,тогава е нужно по-продължително приемане или прилаганена билковата рецепта,или косултация с лекар..Мога да препоръчам:широколист живовляк при белодробни проблеми; по 1,2литра отвара от мечо грозде при бъбречни болки или песъчинки;налагане на топли компреси от отвара от бял равнец или правене на частична баня след онкологична операция на матка,яйчници или др.гинекоч.орган/за подробности прочетете рецептите в книгага/.Но най-употребявана в къщи е шведската горчивка и никога не оставям без нея.Употребата й е почти универсална:използва се при проблеми с гърлото,с ушите,при запек,при простудни заболявания,при болно и слабо сърце и мн.други.Препоръчвам Ви да си купите книгата,няма да съжалявате.Бъдете здрави.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...