Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Смисълът


Бобаля

Recommended Posts

Този въпрос е твърде всеобхватен, затова ще го смаля до един друг въпрос - какъв е смисълът на нещата. Какво значи смисъл? Как се намира смисълът на нещо?

Аз живея с неясното, но дълбоко убеждение, че всичко си има смисъл. Много рядко и за много малко неща обаче се замислят хората обикновено. Много рядко се питат хората, защо нещо е по точно определен начин и дори и да се попитат бързо се отказват да намерят отговор на въпроса. Защото един такъв въпрос изисква много знания, много търсене, много труд, а хората са готови на всичко друго, но не и на това, защото обичат всичко друго, но не и смисълът на нещата. Смисълът на едно нещо, ако бъде намерен е толкова дълбок, че обезсмисля всичко останало и човек си създава непоносимо много работа, докато намери смисъла на всичко.

Някога замисляли ли сте се, защо доматите са червени? Защо точно червени? Какво значи, че са червени? Ако има Бог, за когото толкова много се говори, който е създал всяка частица от нас и около нас и при което се твърди, че това създаване не е случайно, значи въпросът защо доматът е точно червен не е безсмислен! Няма нищо случайно, защото случайно наричаме онова, което сме направили ние хората без да мислим, но във висшия свят работи мисълта.

И така... колко често се замисляте върху някои факти, като чисто експериментален метод: защо това дърво е тук? Кои фактори са му повлияли? Кои ще му влияят за в бъдеще? Защо аз съм пред него? Имам ли някакво отношение към него? Или защо листата на здравеца са по-различни от листата на мушкатото? Защо тия две растения се различават, кои фактори са им влияли? Какви качества имат, за да са такива листата им или цветовете им? Какво означава това? Или защо тръгвам на ляво, а не на дясно, защо се почесвам по главата, защо ме сърби изобщо? Какво е сърбжът всъщност? А защо хората защитават природата с акции? Дали наистина ги е грижа за природата или ги е грижа за егото им на природозащитници? Защо някой да вдига много шум, за да направи нещо, след като може да го направи и безда вдига шум? И т.н.

А за смисъла на живота Учителят е казал, че само Бог знае какъв е, защото е негов замисъл, но смисълът на всичко останало, което ни се предлага, според мен трябва да бъде разбран. Тогава очите ще се отворят и ушите ще чуят.

Поздрави!

Линк към коментар
Share on other sites

Да, всичко си има смисъл или (от това, което си написала) по-скоро обяснение/основание за неговото съществуване, състояние; ситуациите също ...

И да, замислям се, често, макар на повечето от околните да им се струва странно, защо се замислям, когато понякога заговоря за това и за някои мои хрумвания в това отношение.

И знаеш ли, дори това, което ние хората правим без да мислим, не бих нарекла случайно smile.gif

Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 months later...

Живей така, че да оставиш хубави спомени след себе си! Единственият начин да наджевееш себе си, и други да ти помагат да промениш кармата се към по - добро!

Линк към коментар
Share on other sites

„Целта и смисълът на съществуването е да се стремим зад пределите на Известното, Нагоре, и да си помагаме един на друг.“

Огненият опит – Е. Рьорих

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...