Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Що е живот?


Иво
 Share

Recommended Posts

Що е живот?

Преди време гледах един филм по Discovery, в който се говореше за различните форми на живот, за това дали има форми на живот, които ние не познаваме и т.н. В един момент от своето изследване обаче учените стигат до един ключов въпрос: Що е живот?

И те установяват, че не могат да отговорят на този въпрос. До скоро учените са смятали, че живота е базиран на въглеродна основа, но изглежда, че това схващане е остаряло вече. Явно учените трябва да предложат нова теория.

Но като си мисля стигам до извода, че този въпрос е важен не само за учените, но и за всеки човек. За да разберем живота и за да можем да си отговорим на основни житейски въпроси може би първо трябва да дефинираме понятието "живот".

Що е живот според вас?

:angel:

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 57
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Guest Зара_

Понякога точно "дефинирането" води до голямо объркване.

Абсолютно всичко е живот, щом Е. От тази гледна точка живот=съществуване.

Съществуването има различни форми, но няма нещо, което да не живее, било то на земята или другаде, било то във физическо тяло или не.

Link to comment
Share on other sites

Абсолютно всичко е живот, щом Е. От тази гледна точка живот=съществуване.

Съществуването има различни форми, но няма нещо, което да не живее, било то на земята или другаде, било то във физическо тяло или не.

Това не е определение, но аз съм съгласен с това определение. :1eye:

Живот е динамичността, способността за развитие, промяна и движение. Това е поне от нашата материйна позиция, въпреки че това са качества несъщностни за материята сама по себе си. Извода е, че живота не е присъщ на материята, но това е само по себе си ясно. А и това е само от гледище на нашето ограничено рационалистично мислене. Въпреки, че Животът сам по себе си не би имал смисъл без съответен приносител, който да оживотворява и в интерес на истината и по-фините му приносители са изградени от някакъв вид почтиматерия... До едно време... И после вероятно идва Статиката... Няма ли там живот? Ами няма, то е нещо повече от живот, понеже включва в себе си едновременно и изгрева и залеза... Значи е повече - причина и не само. Това май е доста далеч, а и аз се поотнесах и пообърках.

Духът е живот и животът е в духа. Контрата може да е, че не всичко притежава дух, но контраконтрата :P е, че не всичко притежава индивидуален дух, но е част от Вселенския примерно... :blink: От къде я изсмука тая тема бе, Иво?! :o

:):1eye::D:P;)

Link to comment
Share on other sites

Ако всичко е живот това означава, че има живот и в камъните, минералите, звездите. А основно качество на живота е разумността. Това значи, че зад всичко живо, т.е. и зад най-малката частица от Вселената има разум. Ако е така тогава материалистичното схващане за живота е много ограничено и съвременните учени имат още доста да работят докато стигнат до една по-нова теория.

„Ако мислите, че животът представлява само материалната част, или че е изтъкан само от идеи, тогава вие сте в грешка. Ако под думите дух и материя разбирате полюсите на живота, който се изразява в две течения - материализъм и идеализъм — тогава вие сте на прав път. Животът се изразява посредством полюсите: дух и материя, мъж и жена и т. н. " (източник)

А може би, за да разбереме живота трябва да си обясним това що е реалност и как живота се проявява, като едно съзнателно движение в природата.(справка, НБ, 21.11.1926)

Стъпалата на Космичната Стълба на Реалността са:

Първо стъпало: Материята е кондензирана Енергия;

Второ стъпало: Енергията е кондензирана Светлина;

Трето стъпало: Светлината е кондензирана Мисъл;

Четвърто стъпало: Мисълта е кондензирана Любов;

Пето стъпало: Любовта е плод на Духа;

Шесто стъпало: Духът е проява на Космичното Начало.

(източник)

Може би по всички тези стъпала тече и се проявява живота.

А може би животът е там, където се проявява Бог. (виж например тук)

Също говорим и за категориите: старозаветен, новозаветен, праведен и ученически живот. (виж например тук)

Както и за физически, духовен и Божествен живот.

Говорим също и за Дърво на Живота, както и за завета от Библията: "Това е живот вечен, да познаят Тебе, Единаго Истинаго Бога и пратения от Тебе Исуса Христа."

А може би същността на живота - това е Любовта. (виж например тук)

А може би е задача на бъдещето да разберем какво е това живот. "Животът е най-голямата загадка" - казва Беинса Дуно. (виж например тук)

Малко нахвърляни идеи... :angel:

Link to comment
Share on other sites

Живот, хм, дали живота е всичко , което е живо и диша, или живота е много повече? Дали и камъните са живи?

Може би са живи тези същества,които имат душа, и се развиват и променят сами, защото камъка не може сам да се промени, трябва външна сила.

Живот е процеса за развитие, промяна, растеж. Другото е материя, нежива природа, контекст на живата.

Живо е всичко на което Бог е вдъхнал живот, вдишва и издишва Божия дъх.

Link to comment
Share on other sites

Горният постинг на Иво е толкова изчерпателен и систематизиран, че трудно може да се добавят много същностни схващания по темата. Според мен живота в прякото значение на думата е СИЛА - ЕНЕРГИЯ - тази енергия може да се проявява като Любов, Разумност на различни степени, но зад тях винаги стои СИЛАТА!!! Може да се проявява през различните Йерархии на Светлината, но това е същата тази Сила. Силата е материя и материята е сила - различна честота на вибрация. Силата се проявява в нашето измерение като двуполюсна, във висшите светове тези полюси са слети. Тази сила идва от някъде - дори зад фино материалните светове, зад тези седем или дванадесет слоя на битието стои източникът на тази сила - в Кабала се нарича Айн Соф Аур - Незнайната Светлина.

Айн

Айн Соф

Айн Соф Аур

По горният начин е представена горната част на "Дървото на Живота", т.е., Незнайна Светлина, източникът на която е незнайното, Айн Соф, а неговият източник е просто отрицанието "Не", Айн, тоест и самият Господ Бог в проявеният си вид не знае нищо за Истината. Понякога си правя една детинска аналогия на Живота като електронна игра с нейните няколкко нива, добре или не толкова добре програмирана от някой си или от екип програмисти, в която живота такъв какъвто го познаваме и ни предстои да познаваме тече... :)

Link to comment
Share on other sites

Аааа, тук малко нещо... И самия Бог какво?! Щом мислиш, че кабала определя истината като пълната непроявеност ( аз - не точно ), то значи самородилата се първопричина все пак извира от тази Антиабсолютна истина и пак няма как да не я познава.

Нататък:

А може би животът е там, където се проявява Бог.
Не знам защо е това "може би". Обаче кажете ми: къде се проявява Бог? Къде не се проявява? Има ли такози място-немясто?! :blink::hmmmmm::ph34r::sleeping:

Нататък: не знам защо, или почти, но ми се струва, че и камъчето, а и камъчището може да се промени/развие, ако ви се чака достатъчно дълго да го видите...

Link to comment
Share on other sites

Е, не ми се филосовства - полза няма никаква - Искам просто да съм щастлив - истинският Аз в мен. Нещо по-практично по темата - на руски език Живот значи Корем - Центърът на живота в човешкото тяло е долната част на стомаха - центърът Хара - простатата, респективно яйчниците... Слава на Алаха :)

Link to comment
Share on other sites

Орлин,

Нещо по-практично по темата - на руски език Живот значи Корем - Центърът на живота в човешкото тяло е долната част на стомаха - центърът Хара - простатата, респективно яйчниците...  Слава на Алаха :)

а пък според Кабала, Центърът на Живота е в Тифарет - който отговаря на сърдечната чакра (чийто анатомичен аналог е в гръдната кост)... интересно разминаване, не мислиш ли :P...

Сърдечната чакра - радостта, мирът, блаженството, Духът, чудото, чувството за хумор...дали не е нещо от това и Животът.

:ph34r::yinyang:

Link to comment
Share on other sites

Венци, в повечето езотерични школи се говори за проявено и непроявено битие, някъде го нариачт битие и небитие, проявен и не-проявен Бог и от там имаме проявен и непроявен живот. В някои хиндуистки течения примерно се говори за издишки (проявеното) и вдишки (обратно към непроявеното) на Брама. При растенията това е семката (непроявения, неразгърнатия живот) и стеблото с плодовете (проявения живот). При човека имаме таланти и дарби (непроявени) и тяхната реализиция, плодът им (проявения живот). Имаме и божественото, което живее в човека (непроявенеото) и божественото, което човек изявява (проявеното). Също говорим за Мировата Любов, която в терминологията на Школата на Беинса Дуно, тече от центъра на периферията, и за Космичната Обич, която тече от периферията към центъра. Любовта е творческия принцип в Космоса, а обичта градивния. В тялото тези два принципа се проявяват като венозна и артериална кръв, вдишване и издишване. В Паневритмията, 2-ата част - Слънчеви Лъчи, също са заложени тези два принципа. В електромагнетизма също, в мозъка, в смяната на сезоните, на денят и ноща, в принципа на еволюция и инволюция, във вземането и даване, в молитвата и медитацията, в майката и детето, в потенциалната и кинетичната енергия и т.н. Значи благодарение на този поляритет се изявява живота. Този поляритет е едно условие живота да се прояви.

И все пак от къде извира живота и що е живот?

Има една такава песен от Марин Камбуров (някой може и да знаят кой е той).

Живот, живот велик

Живот, живот велик,

много странен е твоя лик. (2)

От къде извираш?

Где се таиш?

Аз света пребродих.

Всичко проверих.

Не те открих. (2)

Извирам от Всемира.

От Първата Причина.

Долитам на земята -

на слънцето със светлината. (2)

Значи човек може да преброди целия свят, да обходи всички филисофски и духовни течения, но ако не разбере от къде извира живот, ако сам той не станe Живот, ще е кимвал що дрънка. В този смисъл, Орлине и Венци, философстването и разсъжденията имат дотолкова смисъл, доколкото всеки от нас може да почерпи сокове за изграждането на своя живот. Ако тези разсъждения, не помагат да разширим съзнанието си, да разберем по-добре себе си, ще си играем само на кой казал по-умно нещо и т.н. и ще загубим ценно време... от живота си. И от край време разните философски школи спорят за терминологията и понятията. Спорят и за същността на живота, но той си остава неразбран, остава най-голямата загадка. И каква е крайната придобивка от подобни спорове и дискусии? Ще се обърнем пак към мъдростта на поета. Песента продължава така:

Живот, човекът днес

желае да те опознай

и да те използва,

както той си знай.

Но вижда - не може,

Ти си неуловим.

Всесилен, всевластен,

неподебим. (2)

Аз се прекланям само на Любовта.

Извор на всичко в света.

Тя всичко движи, всичко гради-

велика майка, що ме роди.

Човека живота ще завладей

в Любовта свята, щом заживей. (2)

Понякога музиката, поезията дават директни отговори на сърцето, на подсъзнанието, на душата. Няма нужда от много разсъждения и философствания, щом човек усеща отговора, истината със сърцето си.

Link to comment
Share on other sites

Любо, здравей - Тиферет в слънчевата система е Слънцето, а в човешкото тяло слънчевият сплит - според Михаил Иванов например, слънчевият сплит е истинското сърце. Той, заедно с центърът хара и половите органи в човешкото тяло е центърът на живота, на силата. Органите по-нагоре от диафрагмата са центровете на съзнанието - интелект и духовен разум. В слънчевата система също има орган подобен на диафрагма и това е метеоритен пояс на ниво между орбитите на Марс и Юпитер! В системата на Кабала нашата планета се нарича "Царство" - царството Божие и в човешкото тяло отговаря на центърът Хара! А за разсъжденията - да, добре е да се разсъждава конструктивно, не само като реторична гимнастика. А най-добре е да се осъзнава директно - да се чувствознава!!! :1eye:

Link to comment
Share on other sites

Да, Благост, точно така - ДВИЖЕНИЕ !

Съвсем скоро използвах точно това сравнение - по повод лични състояния...

Та казах така - животът е като река, спре ли, реката ще стане блато. Аз не искам да живея в блато. Животът е река.

Link to comment
Share on other sites

Да, дано вечно да има вода във вътрешните ни реки - защото май програмата ни е бързо да пресъхват - каквото и да правим... е, добре че има прераждане!

Link to comment
Share on other sites

:v: Животът е ДВИЖЕНИЕ !!!!!

Здравей, Милкана!

Да, Благост, точно така - ДВИЖЕНИЕ !

Съвсем скоро използвах точно това сравнение - по повод лични състояния...

Та казах така - животът е като река, спре ли, реката ще стане блато. Аз не искам да живея в блато. Животът е река.

Подсещаш ме с думичката БЛАТО... за една любима ми крилатка, усъвършенствана по правилата на новото мислене......писах я някъде из безбройните форумски темички...

1.Всяка жаба - да си знае гьола!

2.Мястото в блатото и

3.Реда за квакане! :P Това е положението - от ясно по ясно!

Относно ЖИВОТА И ДВИЖЕНИЕТО ....ще го измислим някога ... нали сме си умнички :smarty: мен лично не ме интересува изобщо кой/кое е възникнало първо/кой кого създал ...кокошката или яйцето...животът или движението.

:smarty: По интересен ми е следния момент например :

Някъде някога бях чела/чула , че ВСИЧКО , което ПОРАЖДА движение е БЕЗПЛЪТНО/енергия , а ВСИЧКО , което се движи е ТЕЛЕСНО / МАТЕРИАЛНО. Примери има достатъчно.

Замислих се :sleeping: ...и още ще си мисля по въпроса :1eye: когато имам импулсче :dancing yes:

Имаше някъде тема за живи и неживи...кой , какво и как... :sleeping:

Как мислите :unsure: дали телата могат да действат от самите себе си...... :1eye:

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Link to comment
Share on other sites

Енергия и материя са двете лица на една монета! Материята, както и енергията имат безкрай степени на проява - това което ние бихме нарекли енергия, защото е твърде фино за нас, за други по-висши същности ще е материя, среда на живота им! Светлината какво е? Заряд енергия с определена честота - но в същото време се състои от материята на фотоните! Електричеството е енергия! Но се състои от насоченото движение на електроните! Е, кое е първо - кокошката или яйцето - нек адруг каже! :)

Link to comment
Share on other sites

:v: Значи да не тръгваме да пипаме слона :1eye: големите и далечните и общите неща лично мен не ме вълнуват изобщо - те са част от Божия План , помисли моля те за кое "яйце" става дума и моля те много те моля ...да оставим кокошката и яйцето :1eye: кое е първо - Светлината или окото :1eye::1eye::1eye: Светлината си е създала органа око/очи, както от яйцето може да излезе славейче - може и змийче... и т.н. "яйцето " си е яйце /аура например :1eye: мисля си за тук и сега - конкретно, с мъничък периметър....относно .... е ли всичко , което поражда движението - "безплътно", а всичко ЖИВО което се движи - "телесно"!

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Link to comment
Share on other sites

Бях тръгнал да проявявам сарказъм, но си изтрих започнатото и се извинявам, по специално на Иво. Но ти какво все пак се опита да ми обясниш?! Може би, идентичността на живота и истината...

И все пак, опитай, ако искаш, да разбереш за какво съм говорил и какво точно съм казал. А за теориите, които най-старателно ми разясняваш, ми се струва, че малко по-пълно можеш да разбереш с някои примери от Египетския гносис. Ето пример - Един ражда Себе си и още Двама... Мноу яку :blink: .

Като си чета постинга, виждам пак възможностите за криво тълкувание, но пиша каквото мисля в момента. Няма агресия никаква, въпреки че останах леко позасегнат от придаденото ми невежество. Не се опитвам да върна жеста, а чисто приятелски давам полезна според мен насока. Иво :feel happy: !

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Венци, постинга ми не е имал за цел да те засегне, а даде обзорна инфо по въпроса за проявения и непроявения живот / битие и то за широк кръг от хора. Смея да вярвам, че този мой постинг е мнение, а не оценка на това какво знаеш и мислиш. :feel happy:

Бих искал в тази тема да цитирам едно мнение на Донка, което мисля че е точно по темата:

.... ще препиша от книгата това, което всъщност ме впечатли най-силно и ме накара да се замисля над това - Какво е Живот?

Предварително моля да бъда извинена за цитата, но с него не искам да изразя своето мнение, а по-скоро дискусионна теза.

"... Има ли нещо, което да е вярно за всички видове живот, независимо къде се намира и каква е химичната му основа? Ако съществуват форми на живот, чиято химия се основава на силиция..., ако се открие форма на живот, която не е основана на химията изобщо, а на електронно ревербериращи вериги, ще има ли някакъв общ принцип, валиден за целия живот? Аз... бих заложил на един фундаментален принцип. А той е законът, че всеки вид живот еволюира чрез диференцирано оцеляване на реплициращи се същности. Генът, ДНК молекулата, е реплицираща се същност, която преобладава на нашата планета. Може да има и други такива....Те почти неизбежно биха станали основата на еволюционен процес.

...Мисля, че един нов вид репликатор отскоро вече се е появил на същата тази наша планета.Той... все още се люшка в първичната си супа, но вече достига еволюционна промяна с такава скорост, че оставя стария ген да се задъхва далеч назад.

Новата супа е супата на човешката култура. Ние се нуждаем от име за новия репликатор...за единица имитация. ...Мимем - или съкратено - мем ...може алтернативно да се смята като свързано с memory (памет)....

"Мемовете трябва да се разглеждат като живи структури не само в метафоричен, но и в технически смисъл."- Н.К.Хъмфри..."

Ричард Докинс - Себичният ген - УИ "Св. Климент Охридски" 1998г. стр.258-259

Може би греша - не ви ли звучи това като "менталното ни тяло" - мемен комплекс, който се е стабилизирал и еволюира, "избирайки" си подходящи белтъчни носители, за да се прояви?  :hmmmmm:  :hmmmmm:

Има ли нещо, което да е вярно за всички видове живот, независимо къде се намира и каква е химичната му основа? - много интересно и точно поставен въпрос.

Ако можем да си отговорим на този въпрос поне частично, може би бихме разбирали живота по-добре?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Я, каква интересна тема е останала в забвение.

Въпросът е по-интересен, хехе, опит за дефиниция на живота...

Някой може ли го това? Екзюпери е направил това с една дума - ВОДА.

В мненията има доста сполучливи попадения.

Що е живот, не бях се замисляла до този момент.

Link to comment
Share on other sites

Guest aorhama

Животът и Времето са тясно свързани. Това ми напомня за Подвига на Спасителя, т.е. Възкресението. Духът на Твореца се възнася във всеки един от своите последователи, защото следата на Христианството е в душите, а не във време-пространството.

Така прекрачваме прага на Смъртта и намираме: усмивката на Живота, полета на птицата, повея на вятъра, капката на дъжда, светлината на Слънцето, самотата на светците, болката на майката, загубила дете, парфюма на цветята, песента на реката, яснотата на мислите, залеза на чувствата, изгрева на свободата да сме ние, премеждията на търсача, приятелството на Съдбата, ръката на приятел - всичко, което знаем и не знаем и носим в себе си.

Гладът и жаждата са онова, което ни отваря очите.

Ау!

carrying.jpg

Edited by aorhama
Link to comment
Share on other sites

Ако трябваше да опиша живота с една дума, бих си избрал думичката "действителност".

А аз не мога с по-малко от две - действителност+неизразимост. Защото според всички обичайни хорски стандарти неизявеното е недействително; но и учените, и мистиците знаят, че без неизявеното така наречената действителност би била съвсем невъзможна...

Edited by Добромир
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share


×
×
  • Create New...