Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Stoyan_V

Участници
  • Общо Съдържание

    66
  • Дата на Регистрация

  • Последно Посещение

  • Days Won

    2

Stoyan_V last won the day on Ноември 8 2012

Stoyan_V had the most liked content!

2 Следващи

За Stoyan_V

  • Рожден Ден 10.05.1980

Профил Информация

  • Пол
    Мъж
  • Местоположение
    Бургас, България

Последни Посещения

6015 посещения на профила
  1. Учителя неслучайно казва на с. 245 от серията „Сила и живот“ в томчето беседи „Ето човека“ следното: „Сега хора, които не разбират дълбокия смисъл на първообразния език, могат да направят един или друг превод, да разместят думите. Но има известни закони, които регулират човешката мисъл и които не допущат едно своеобразно разместване. Докато човек не се научи да мисли правилно, той ще прави грешки и ще ги изкупува с ред страдания ... В трета серия на „Сила и живот“, озаглавена „Солта“, на с. 177 можем да прочетем: „Имайте предвид, че в това, върху което ще ви говоря, всяка дума има особен смисъл. Когато употребявам известна дума, аз търся нейните вибрации, защото думите се определят, тъй както се определят слънчевите лъчи. Не може да произведете известен цвят, ако не произведете вибрациите, които му съответстват. Следователно, като се говори за добродетели например, трябва да произведете вибрации, съответни на добродетелта, и тогава ще разберете съответния смисъл на тази дума. Само така ще имате една обективна реална истина,“
  2. Здравейте, приятели! Извинявам се за безпокойството. Бих искал да запитам защо е било допуснато определени беседи от Учителя да бъдат публикувани в два различни варианта? Повод за моето питане е нещо, което забелязах съвсем наскоро в електронните книжарници. Посочвам един конкретен пример: беседата "Мир на този дом", от 5 март 1933 г. В страницата на братството (Petardanov.com) ясно е посочено, че лекцията има първи и втори вариант. В библиотеката "Triangle.bg" е поместена само втората версия. В 1-ия вариант, в един от абзаците четем : "Всяка страна, в която се изсичат горите, тя е осъдена на страдания. Всяка страна, в която животните се избиват безразборно, е осъдена на страдания. Всяка страна, в която хората се избиват безразборно, страданието е още по-голямо. ..." Съответно, във 2-ия вариант, изречението "Всяка страна, в която животните се избиват безразборно, е осъдена на страдания." е пропуснато ...Забелязал съм ,че и други последователи на Учителя изразяват своето негодувание от това, че беседи са подложени на редакция (вероятно под претекст за някакви уж стилистични различия), като в някои случаи се забелязва промяна, "доукрасяване", или пропускане на цели важни изречения (като в горепосочения пример). ...
  3. „Кола-кола“ и Пепси са канцерогенни и причиняват рак „Кока-кола“ са изправени пред тежко предизвикателство. След поредица анализи, екип от американски учени са доказали, че комбинацията от вещества в двете напитки, е канцерогенна и причинява рак. Специалисти от Калифорния са открили в колата огромни количества от веществото 4-етилимидазол, за което е доказано, че причинява редица ракови заболявания. Опасният химикал се получава вследствие на смесването на четири различни карамелени оцветителя, за да се получи характерния за Кока-кола тъмен цвят. Той се получава при загряването на кафява боя, заедно с амониев сулфат. Който пък се използва основно като… изкуствен тор! Заради скандалните разкрития и от „Кока-кола“, и от Пепси обявиха, че ще променят технологията на производство на продуктите си, за да се спре синтезирането на опасното вещество. Само че то не е единственият опасен химикал в така обичаните напитки. Голяма част от всички останали синтетични оцветители в напитката също са изключително вредни за човешкото здраве, предупреждават от Hotarena.net. Въпросните химикали са причинители на редица проблеми, най-вече при децата и подрастващите, които са им най-големите фенове. Тези оцветители се сочат като основните причинители на астма, нарушения в концентрацията, хиперактивност и други. Заради всички тези опасни странични ефекти, властите в Калифорния дори излязоха с предложение върху бутилките на „Кока-кола“ и Пепси да се слагат предупредителни надписи, както на цигарите, че съдържанието им е опасно за хората и здравето им. Подобна перспектива обаче е немислима и за двете компании. Затова те обявиха, че ще измислят друг начин да синтезират оцветителя, за да не представлява той риск за здравето на потребителите им. /razkritia.com/
  4. Какво точно се съдържа в пържените картофки на Мак Доналдс? Картофи: Мак Доналдс използва сортове като "Ръсет Бърбанк", които имат хубава овална форма и съдържат правилния баланс на нишесте и захар. Излишната захар може да предизвика появата на кафяви петна по пържените картофки, когато те бъдат пре-карамелизирани, оставяйки загорял вкус и отклонение от обичайния за жълтите лентички цвят. За всеки случай, картофите биват бланширани след нарязването им, водещо до премахване на излишъка от захар. Натриев кисел пирофосфат (SAPP) *: Картофките могат да придобият един неприятен оттенък, дори след като са изпържени - желязото в картофите реагира с фенолните съединения в картофа, което води до обезцветяване на тъканта. Фосфатните йони в Натриевия кисел пирофосфат хващат железните йони, прекъсват реакцията и поддържат картофите хубави и бели на цвят по време на целия процес. Растително масло: В добрите стари времена, пържените картофки на Макдоналдс бяха приготвяни в говежда лой. Но търсенето от страна на клиентите за по-малко наситени мазнини предизвика промяната към растително масло в началото на 90-те години. В този сучай, това означава масла от различни насищания, комбинирани в нещо напомнящо на говежда лой. Съдържа канола (около 8 процента наситени мазнини), соево масло (16 процента), и хидрогенирано соево масло (94%). И за да се замени вкусът на говежда лой? "Естествен аромат на говеждо месо", който съдържа хидролизирана пшеница и млечни протеини, които могат да бъдат източник на аминокиселини с месен вкус. Още растително масло: Точно така, пържените картофки получават две партиди от растително масло- една при предварителното пържене във фабриката и още една при банята от олио, която получават на място (в самия ресторант-б.п.). По време на второто пържене се добавя царевично масло и добавка, наречена TBHQ, или трет бутилхидрохинон , който при високи дози може да предизвика неприятни странични ефекти при плъхове ( Хм ... стомашни тумори) . Макдоналдс използва това масло за всяко свое пържене, така че тази смес обикновено се съхранява в големи каци, което означава, че може да гранясва, тъй като кислородът извлича водороди от липидите. TBHQ действа като антиоксидант, заменяйки тези ограбени водороди със своя собствена доставка . Декстроза: Кратко потапяне в царевичен захарен разтвор замества достатъчно от естествената сладчина, която се отстранява чрез бланширането. Резултатът е по-хомогенен външен слой, който се карамелизира равномерно. Вие ще добавите още захар по-късно, когато изстискате върху им кетчуп. Сол: Поръсени непосредствено след пържене, кристалите са с еднакъв диаметър-достатъчно големи, за да бъдат абсорбирани бързо от врялото олио. Сега добавете кетчуп и сте постигнали хедонистичната триада: мазнини, сол и захар. (*Натриев кисел пирофосфат е набухвател, който се използва за производство на пандишпани, рула, бисквити и др. В комбинация с други фосфати от група Е450 се използва и в месарската индустрия за кутиране, тумблиране и т.н. Може да се използва като съставка в рецепти за бакпулвер.) /Източник: http://goweloveit.info/technology/what-exactly-is-in-mcdonalds-famous-french-fries/?utm_source=taboola&utm_medium=referral
  5. Документалният филм на БНТ "Богомилите и Светият Граал" , сниман в Окситания, Южна Франция: http://www.dailymotion.com/video/xlbrc2_%D0%B1%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B8-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%8F-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B0%D0%BB_shortfilms#.UaKsgmOnbD2
  6. Генетично-Модифицираната соя-свързана със стерилност, ранна смъртност при хамстери "Проучването беше обичайна практика", казва руският биолог Алексей Суров, за това, което би могло да се окаже омаловажаването на века. Суров и неговите колеги решават да открият дали Генно-Модифицираната(ГМ) соя на Монсанто, отглеждана върху 91% от соевите насаждения в САЩ, води до усложнения в растежа и възпроизводството. Това, което той е открил е в състояние да изкорени една промишленост, свързана с много милиарди долари. След като са хранили хамстери в течение на две години, обхващащи три поколения, онези, подложени на ГМ диета и в частност групата на крайна диета от ГМ соя, показали поразяващи резултати. До третото поколение, повечето хамстери, хранени с ГМ соя загубили способността да имат потомство. Те също така страдали от забавен растеж и висока смъртност сред новородените . И ако това не е достатъчно ужасяващо, някои от третото поколение дори са придобили окосмяване в устната си кухина- феномен, рядко срещан, но очевидно по-широко разпространен сред хамстери, хранени с ГМ соя. Проучването, проведено съвместно от Института на Суров за Екология и Еволюция към Руската Академия на Науките и Националната Асоциация за Генна Безопасност, се очаква да бъде публикувано след три месеца(Юли 2010)--така че техническите подробности ще трябва да почакат. Но Суров нахвърли основните щрихи за мен в електронно писмо. Той е използвал хамстери порода "Кембъл", с бързи темпове на възпроизводство, разделени в 4 групи. Всички били хранени нормално, но едната диета е била без никаква соя, втората е съдържала обикновена соя, третата е използвала ГМ соя, а четвъртата е била с високо съдържание на ГМ соя. Използвали 5 двойки хамстери в група, всяка от които създала 7-8 потомци, общо 140 бозайника. Той избрал нови двойки от всяка група, които оставили още 39 потомци. Имало е 52 малки, родени от контролната (първата- б.п.) група и 78 от групата, хранена с обикновена соя. От групата, при която е използвана ГМ соята, обаче, само 40 хамстери са се родили. И от тях 25% са загинали. Това е била петкратно по-висока смъртност от 5-те процента, наблюдавани сред контролните. От хамстерите, хранили се с високо съдържание на ГМ соя, единствено една женска е родила. Тя имала 16 малки; около 20% умряли. Суров казва "Ниската численост при F2 (третото поколение) показва, че много от животните са били стерилни " Публикуваният труд ще съдържа също измервания на размерите на органите при третото поколение животни, включително тестиси, далак, матка и т.н. И ако екипът успее да събере необходимите средства, те също ще анализират нивото на хормоните в събраните кръвни проби... Автор: Джефри Смит (www.huffingtonpost.com/- със съкращения)
  7. Този запленяващ мит с т.нар." гробница на Бастет" беше отдавна напълно опроверган от племенницата на баба Ванга-Красимира Стоянова, която е била свидетел и една от петимата участници в експедицията в Мишкова нива- Странджа, през далечната 1981 г. Всичко на което са били свидетели според нейния разказ в онази нощ (на 5 май) са били странни светлинни явления проектирани върху северната стена на известната скала в местността. Всички други небивалици за Бастет,извънземни материи, жезли, скрити тунели и уж направени "открития ", според нея са родени единствено във въображението на Кръстъо Мутафчиев, които той умело си е съчинил в затвора, когато е бил осъден за злоупотреби с държавни средства, като ръководител на отдел "Културно наследство". Пълният и подробен разказ на К.Стоянова беше публикуван още преди десетина години в списание Усури. Може да се прочете на този адрес: http://www.usuri-bg.net/index.php?option=com_content&task=view&id=319&Itemid=55&lang=bg
  8. "Ако може да се докаже, че едно нематериално и разумно същество има живот в себе си независимо от тялото и, че е по-зле в тялото, отколкото извън него, тогава без съмнение телата имат само второстепенно значение и възникват от време на време, за да отговарят на различните условия на разумните същества." (из "Подбрана библиотека на Никейските и След-Никейски Отци на Християнската Църква" ) "Така че, всички онези, които слизат на Земята - съобразно със своите заслуги или с това място, което са заемали там (в света, т.е. в съответствие с предишните опитности - Ред.) - в този свят е определено да се родят в различни страни, между различни народи, в различни връзки, с едни или други слабости, и да произхождат или от богобоязливи, или от по-малко благочестиви родители. Така, понякога се случва ,че израелтяни попадат сред скитите, а бедни египтяни се озовават в Юдея." ( Ориген- "За началата"- III век сл.Хр. превод: П.Петрова)
  9. Опасен хербицид засечен в телата на българи "Опасният хербицид глифозат, познат и с търговското наименование “Roundup”, е открит у един на всеки десет българи. Те са дали доброволно проби от урина за участие в тестове, проведени от Екологично сдружение „За Земята“ и „Приятели на Земята“. Изследванията са направени в 18 европейски държави, а резултатите показват, че близо половината от тях са положителни. В Полша, Германия и Великобритания 70% от пробите са положителни, а в Малта те достигат 90%. Всички тествани живеят в големите градове и никой от тях преди пробите не е имал контакт с продукти, съдържащи глифозат. Някои от тях са месоядни, а други са вегетарианци. Хербицидът може да наруши функциите на човешкaта ендокринна система. Доказано е, че може да премине през плацентата по време на бременност. Малка част от него може да се разгради до киселина , която е още по-опасна за хората. Тестове върху плъхове показали, че глифозатът уврежда нивата на тестостерон в мъжките екземпляри. Изследвания в Южна Америка, където се отглежда соя, показали, че в тези райони има бум на вродените дефекти у бебетата. В Парагвай се оказало, че новородените на жени, които живеят в радиус от 1 км от полета, пръскани с глифозат, са два пъти по-застрашени от вродени дефекти. Глифозатът е един от най-използваните от земеделците и градинарите хербициди по света. С него се пръскат и някои от ГМО културите, внасяни в България и Европа за добавяне във фуражите. Най-големият му производител е Монсанто, който го продава под търговската марка“Roundup”. Използва се за изчистване на плевелите преди сеитба и покълване на културите. Прилага се върху пшеница, ечемик, ръж, маслодайна рапица, царевица и слънчоглед преди прибиране на реколтата. “Roundup” се употребява и от жителите на градовете за борба с тревата по тротоарите, парковете и кварталните градинки. Въпреки, че се използва широко, наличието на хербицида в храната и водите и рядко контролирано, а у нас изобщо не се следи. Глифозатът е одобрен за използване в целия ЕС през 2002 г., но европейските регулаторни агенции не правят собствени изпитвания за безопасност, а разчитат на данните, предоставени от производителите. Екоорганизациите съобщават, че безопасността на глифозата е трябвало да бъде преразгледана в ЕС през 2012 година, но съюзът е отложил преоценката за 2015 г. В същото време, 14 глифозат-резистентни генномодифицирани култури очакват одобрение за отглеждане в Европейския съюз. Според изчисленията на екоорганизациите, ако те се разрешат, употребата на опасния хербицид може да се увеличи с 800%" (agronovinite.com)
  10. Здравейте! Бих искал да попитам дали Паневритмия се играе някъде в Ирландия ( в или в близоcт до Дъблин).Благодаря ви много предварително за всяка информация. Светъл ден!
  11. "Всички знаят отдавна, че водата е най-здравословната напитка. Ако на ден изпивате около литър и половина вода, по този начин можете да предотвратите много заболявания, да намалите вероятността от ранна поява на бръчки и дори да подобрите обмяната на веществата! Доста полезни свойства, а в същото време водата е една от най-евтините напитки. Но не само водата е полезна за човешкото здраве, твърдят британски учени. Кафето, въпреки да е смятано от много като вредно за 3дравето, намалява риска от развитие на алцхаймер и диабет, а също така от поява на камъни в жлъчката. ... Портокаловият сок е идеален за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания. Антиоксидантите, които се съдържат в него, се борят активно с възпаленията на кръвоносните съдове. Чаят от лайка ще ви помогне да останете спокойни, а зеленият чай ще ви помогне в борбата с излишните килограми. Полифенолите, които се съдържат в него, подобряват процеса на обмяна на веществата и спомагат за по-бързото изгаряне на мазнините. Черният чай ще ви спаси от риска да се разболеете от рак на кожата благодарение на съдържащите се в него флавоноиди. В това отношение е полезен и доматеният сок, защото в него се съдържа много Ликопен. Прясното мляко с какао съдържа много протеини и въглехидрати , които помагат за възстановяване на силите след физически упражнения. Мускулите се възстановяват по-бързо, ако изпиете една чаша мляко с какао след тренировка. Умората преминава много по-бързо благодарение на антиоксидантите, които се съдържат в какаото. Единственият риск е, че може да ви се доспи – това е ефектът на прясното мляко... В зеления чай се съдържат много флавоноиди, полифеноли и антиоксиданти, които защитават клетките от вредни въздействия и неутрализират свободните радикали. В зеления чай се съдържа и флуор, който благотворно влияе на костите и зъбите. Ако не е подсладен, в него се съдържат нула kалории. Ментовият чай е безценен при стомашни разстройства, колики, помага на храносмилането, а също така облекчава преминаването на храната през стомашно-чревния тракт. Ментата има противоспазматично действие, намалява болките в мускулите и мускулното напрежение. Ментовият чай не съдържа калории, ако не го подсладите. Прясното мляко с един процент масленост е полезно, защото в него се съдържат сложни въглехидрати, белтъчини и малко мазнини. Поради тази причина то се усвоява бавно и вие не усещате глад дълго време. Благодарение на сложните въглехидрати нивото на захар в кръвта остава стабилно. Калцият и витамин D, които се съдържат в млякото, се усвояват идеално в комбинация. Освен това калцият помага на клетките да изгарят мазнините. В една чаша мляко от 250 милилитра се съдържат 120 калории. Соевото мляко намалява риска от възникване на сърдечно-съдови заболявания. Хранителните влакнини и белтъчини, които се съдържат в соевото мляко, намаляват нивото на лошия холестерол и на триглицеридите. Но ако решите да замените изцяло кравето мляко със соево, няма да ви достигат калций ,Витамин А и витамин D. Ако в семейството ви има случаи на рак на млечната жлеза, обсъдете употребата на соево мляко с лекар. В него се съдържат фитоестрогени, които могат да провокират това заболяване. В 250 милилитра соево мляко се съдържат 81 калории. Горещият шоколад и какаото подобряват настроението и защитават от съдречно-съдови заболявания. Полифенолите, които защитават клетките от свободните радикали, подобряват и производството на серотонин, който е отговорен за усмивката ви. В 250 милилитра се съдържат 195 калории. Доматеният сок предпазва от възникването на много сериозни заболявания и се грижи най-вече за мъжкото здравe. Ликопинът, който се съдържа в него, защитава сърцето от въздействието на свободни радикали и предпазва от сърдечни болести. В 250 милилитра се съдържат 43 калории... Сокът от моркови, които през есента са изключително евтини, е истинска съкровищница на витамини, като особено висок процент е съдържанието на каротин, който в организма се превръща във Витамин А . Освен това морковите съдържат калий, желязо, мед, фосфор, фитонциди и йод. Сокът от моркови се препоръчва при липса на витамини, при липса на апетит, за активация на междуклетъчните възстановителни процеси, при анемия и гастрити. Сокът от моркови се препоръчва и при инфаркт на миокарда, а също така и на кърмачки за увеличаване на количеството на млякото. Употребата на сока от моркови не се препоръчва при язва. За най-добър ефект се консумира по една чаша прясно изцеден сок от моркови в комбинация с една чаена лъжичка мед три пъти дневно след хранене... Cокът от тиква е сезонен и е най-добър, когато се изстиска през октомври от напълно узрели тикви. Той съдържа целулоза, фитин, белтъчини, калий, калций, магнезий, желязо и кобалт. Тиквен сок се пие при състояние на обща отпадналост, сърдечно-съдови заболявания, болести на черния дроб и на бъбреците и при различни отоци. Той е безценен за простатата. Сокът, изпит преди лягане с мед, успокоява нервната система и спомага за добрия сън. Тиквичката е роднина на тиквата, но е по-бедна на въглехидрати и каротин, затова пък има повече витамин С. Сокът от тиквички се пие три пъти дневно, подсладен с мед, след хранене." (gotvach.bg)
  12. 25-те най-полезни храни на планетата Още един списък на най-здравословните храни ни предлага в новия си брой американското популярно списание "Health". Своеобразната класация е съставена на основата на най-новите научни изследвания за всеки от продуктите. Според изричното уточнение на авторите, храните не са подредени според своята полза. 1. Кайсии В състава им има много бета-каротин, който не позволява на свободните радикали да разрушават вътрешните структури на клетката. Особено полезни са за очите. В организма бета-каротинът с преработва до витамин А, за който се смята, че намалява риска от някои видове рак. Един плод съдържа 17 калории, 1 г въглехидрати и никакви мазнини. Съвет: Купувайте твърди кайсии - когато омекнат те губят част от хранителните си вещества. 2. Авокадо Олеиновата киселина и ненаситените мазнини в него понижават нивото на холестерола и увеличават количеството на липопротеините с висока плътност (т.нар. добър холестерол - HDL). В авокадото има и много целулоза. Едно парче съдържа 81 калории, 8 г мазнини и 3 г въглехидрати. Съвет: Опитайте да замените майонезата в сандвичите и салатите с няколко парченца авокадо. 3. Малини Те са богати на киселини, за които нови изследвания показват, че прекратяват растежа на раковите клетки, витамин С, който понижава нивото на холестерола в кръвта и намалява вероятността от сърдечно-съдови заболявания, както и голямо количество целулоза. Една чаша малини съдържа 60 калории, 1 г мазнини и 8 г въглехидрати. 4. Диня Витамин С и бета-каротинът, съдържащи се в нея, са сред най-силните антиоксиданти, които предпазват клетките от вредните свободни радикали. В половин диня се съдържат и 853 мг калий, който способства за намаляване на кръвното, 97 калории, 1 г мазнини и 2 г въглехидрати. 5. Манго Един плод със среден размер съдържа 57 мг витамин С. Мангото спомага за предотвратяване на артрита и зарастването на раните, а освен това укрепва имунната система. То съдържа и големи количества витамин А. В един плод има 135 калории, 1 г мазнини и 4 г въглехидрати. 6. Домат Ликопенът в тях доказано е един от най-силните каротиноиди, който действа като антиоксидант. Доматите намаляват риска от заболявания на пикочния мехур, стомаха и понижават с до 50% риска от рак на дебелото черво. Един среден домат съдържа 26 калории, 1 г въглехидрати и няма никакви мазнини. Съвет: Добавяйте към салатата от домати зехтин - ликопенът се усвоява по-добре с малко количество мазнини. 7. Стафиди Те са основен източник на желязо, което способства за пренасянето на кислорода към тъканите. Половин чаша стафиди съдържа 218 калории, 3 грама въглехидрати и никаква мазнини. Съвет: Добавяйте стафиди към овесените ядки. 8. Смокини Те са сред основните естествени източници на калий и въглехидрати. Освен това съдържат голямо количество витамин В6, който отговаря за производството на серотонин (хормона на удоволствието) и за понижаването на холестерола. Една смокиня има 37-48 калории, 2 г въглехидрати и никакви мазнини. 9. Лимон Той е богат на витамин С - безспорно най-популярния антиоксидант. Съдържа много малко калории и няма никакви мазнини и въглехидрати. Съвет: Добавяйте лимонов сок или парченца лимон към салатите. 10. Лук Някои изследвания сочат, че той намалява риска от рак, тъй като съдържа голямо количество флавоноиди. Една чашка нарязан лук съдържа 61 калории, 3 г въглехидрати и никакви мазнини. Съвет: Освен на салата, можете да го задушите в зехтин, да го сервирате с ориз или различни зеленчуци. 11. Джинджифил Той спомага за намаляване на тежестта в стомаха и гаденето. 1 ч..л. пресен джинджифил съдържа 1 калория, 0 мазнини и 0 целулоза. Съвет: Обелете твърдата кафява кора, нарежете го на парченца и го запържете в кипящо масло. 12. Броколи Съдържащите се в него индол 3 метанол и сурфорафан намаляват риска от рак на гърдата. Броколите са богати и на витамин С и бета-каротин. Една чашка съдържа 25 калории, 0 мазнини и 3 г целулоза. Съвет: Добавете към задушените броколи лимонов сок. 13. Спанак Лутеинът, зеаксантинът и изобщо каротиноидите възпрепятстват дистрофията на ретината, която е главна причина за влошаването на зрението в по-напреднала възраст. Една порция спанак съдържа 7 калории, 1 г въглехидрати и 0 мазнини. Съвет: Добавяйте спанак, подправен със зехтин и чесън като гарнитура към различните ястия. 14. Китайско зеле То е богато на брасинин, за който също се твърди, че предпазва от рак на гърдата. За това допринасят и голямото съдържание на индоли и изоциоцинати (които понижават нивото на естрогена). Една порция зеле съдържа 158 г калций (чието нормално съдържание в организма намалява риска от остеопороза), 20 калории, 3 г въглехидрати и 0 мазнини. Съвет: Нарежете белите сочни стъбла на зелето и ги добавете към пържолите или кюфтетата непосредствено преди тяхното сервиране на масата. Можете да ги консумирате и подправени със зехтин и чесън. 15. Тиква Всички растения от семейство Тиквени съдържат голямо количество витамин С и бета-каротин. В една порция има 80 калории, 6 г въглехидрати и 1 г мазнини. 16. Чесън Сярата, влизаща в състава на продукта и придаваща му специфичния аромат, намалява количеството на вредния холестерол, понижава кръвното и риска от рак на стомаха и дебелото черво. Една глава чесън съдържа 4 калории и никакви мазнини и въглехидрати. 17. Лапад В половин чаша има 5 г белтъчини, желязо, рибофлавин (витамин В2) и магнезий. Съвет: Добавяйте лапад в супите, за да увеличите количеството на белтъчините, но не забравяйте преди това да изплакнете добре листата. 18. Пшеничен зародиш 1 с. л. съдържа приблизително 7% от необходимото за деня количество магнезий, който има пряко роля за нормалната сърдечна дейност и предотвратява появата на мускулни спазми. Пшеницата е и добър източник на витамин Е. В 1 с. л. се съдържат 27 калории, 1 г въглехидрати и мазнини. Съвет: Добавяйте пшеничен зародиш към млякото и плодовете. 19. Леща Тя е богата на целулоза, която способства за здравето на сърцето, на изофлавони, които предпазват от рак на гърдата и съдържа внушителните 9 г белтъчини в половин порция. В нея има още 115 калории и 0 мазнини. Изофлавоните се запазват и след термична обработка, т.е. можете да купувате лещата в изсушен, консервиран вид или на супа. Съвет: Лещата е особено подходяща за един богат на протеини обяд. 20. Орехи Те съдържат само ненаситени ("добри") мазнини и затова понижават с до 20% риска от сърдечни заболявания. В 30 г се съдържат 166 калории, 17 г мазнини и 2 г целулоза. Съвет: шепа орехи за идеално средство за преодоляване на глада между основните хранения за деня без да се консумират мазнини, но пък с много калории. 21. Шарен боб Половин порция от него съдържа над 25% от препоръчителната дневна доза фолати (фолиева киселина), които спомагат за намаляване на риска от сърдечни заболявания и вродени дефекти. В половин порция боб се съдържат 103 калории, 1 г мазнини и 6 г целулоза. 22. Мляко с ниско съдържание на мазнини Бактериите в млякото предотвратяват развитието на различни заболявания, а калцият укрепва костите. Една порция съдържа 155 калории, 4 г мазнини и 0 целулоза. 23. Обезмаслено мляко То съдържа рибофлавин (витамин В2), който е необходим за доброто зрение, витамин А, който предотвратява възникването на рани и алергии, калций и витамин D. Една порция съдържа 86 калории, 0 мазнини и 0 целулоза. 24. Морски дарове Всички ракообразни (мекотели, миди) са богати на витамин В12, който поддържа функциите на нервите и умствените способности, желязо, минерали (магнезий и калий). 100 г съдържат 126-146 калории, 2-4 грама мазнини и 0 целулоза. Раците са основен източник на витамин В12 и цинк. 100 г съдържат 84 калории, 1 г мазнини и 0 целулоза. Съвет: Раците в суши всъщност се правят от риба -затова по-добре си купувайте замразени или консервирани раци. 25. Сьомга Рибите в студените морета (сьомга, тон, скумрия) са основен източник на омега-3 мастни киселини, които намаляват риска от заболявания на сърцето. 100 г съдържат 127 калории, 4 г мазнини и 0 целулоза. (zdrave.bg) източник
  13. "Генно модифициран организъм е такъв, на който му е добавен ген от друг организъм. Идеята е един "полезен" ген, да кажем за студоустойчивост на някакво студоустойчиво растение, да се предаде на друго, така че то да може да вирее и на по-студено. Звучи прекрасно, но генното инженерство е твърде млада наука с много неизвестни. Така например генетиците не знаят къде точно ще се вгради новият ген в хромозомата. Не могат също да бъдат сигурни дали следващото поколение на новият организъм ще притежава същата генетична модификация. Освободени пък в природата, гените на новите организми могат да прескачат върху гени на други организми, последствията от което са още неясни, но от тук нататък контролът над разпространението на генетично модифицирани организми става невъзможен, което увеличава потенциалният риск, както за био- разнообразието, така и за човешкото здраве. За да отговори на тези въпроси и предизвикателства, на науката са й нужни десетилетия. Но индустрията, поблазнена от новите възможности на генното инженерство, не желае да чака." Автор: Дорейд ал Хафид, Dnevnik.bg "Tостерен хляб „Златна Добруджа", минивафли „Фамили" и шпек „Народен" са със съдържание на генно модифицирани организми (ГМО) над 2%. Това оповести в Пловдив Илия Цонев от Научната асоциация на пчеларите. Той се позова на официални данни, изнесени на сайта на Националната лаборатория за контрол на генетично-модифицирани храни към Столичната РИОКОЗ. В нея са посочени още храни, чието съдържание на ГМО е над 2%, като допустимото според закона е 0.9%. Според Цонев по-тревожното е, че не е ясно колко над тези 2% е реалното съдържание на ГМО в посочените храни. Ученът заяви още, че е нужно изграждането на система за контрол на надписа за ГМО в етикетите. Той допълни, че това е работа на РИОКОЗ и НВМС, а дълг на обществото е да изисква от двете институции този контрол. Производителите са длъжни да етикетират храните, надхвърлящи допустимия праг от 0.9%, с необходимата информация, заяви Михаил Христов от Марк институт. По думите му за България най-засегнатите от ГМО земеделски култури са соята и царевицата. ГМО има в царевичното нишесте, царевичния сироп, фруктозата, аспартама и в други хранителни добавки. Михаил Христов предупреди, че животинските продукти не подлежат на етикетиране, но това не означава, че не съдължат ГМО, защото много от животните са се хранили с такава храна. Експертът съобщи още, че ГМО са налични в шоколадовите изделия, в соевия сос и във фъстъците. Той обърна внимание и на високата честота на заболеваемост от рак при производителите на фъстъци." (източник:darikfinance.bg)
×
×
  • Добави...