Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Сключване на втори трудов договор по време на платен отпуск


Recommended Posts

Здравейте!

Пуснах тази тема, защото не мога да намеря подробно инфо относно следния казус:

Ще започвам нова работа на срочен трудов договор, докато ми тече платен отпуск от първата работа на безсрочен трудов. Понеже съм пуснал предизвестие за напускане от първата, договорът ще изтече, след като съм започнал да работя на втората работа.

Въпросът ми е дали има някакво значение за втория работодател, че започвам да работя, докато ми тече първия договор, трябва ли да го предупредя? Има ли значение за осигурителните вноски и т.н.?

Търсих инфо в нета, но даже и в Кодекса на труда не пише подробно.

Поздрави!

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей anonimen,

Според мен по закон може да си на два трудови договора, осигуровките и при първия и при втория работодател се внасят, а трудовия стаж си е един.За предупреждение на работодателя, изборът си е твой.

Хубав ден!

Линк към коментар
Share on other sites

Не съм голям специалист, но няма как да не предупредиш втория работодател - нали най-малкото се вижда по трудовата книжка. Човек може да работи по един основен и по един или няколко допълнителни трудови договора, както и по граждански такива. Мисля, че имаше някакво ограничение при допълнителните относно това на пълен или непълен работен ден, но в случая това е без значение.

Доколкото разбирам тук казуса касае само месец примерно, нали се прекратява първия договор след изтичане на платения отпуск. Според мен най-добре е да се пусне новия договор след прекратеването на първия. Може първият работодател да ти плати дължимия отпуск. Той сигурно ще се съгласи, защото няма да внесе осигуровки за теб за времето, което е трябвало да си в платен отпуск, а за теб е сигурно все едно (освен ако заплатата на първото работно място не е много по-голяма), защото веднага започваш на друго място, пак с осигуровки.

Срочността на договора в случая не е съществена.

Линк към коментар
Share on other sites

В случая се касае за 10 дни.

Опасявам се, че от втората работа може и да не ми платят дните, в които съм платен отпуск. Очевидно ще си преговарям с тях.

Забравих да попитам как стои положението с датите на договорите, например:

договорът ми свършва, да речем, на 16 декекември (петък).

С каква дата трябва да пусна следващият - с 19-и декемеври (понеделник) или почивните дни се нямат предвид като пауза и ще трябва да го пусна от 17 декември (събота)?

Благодаря!

Редактирано от anonimen
Линк към коментар
Share on other sites

Защо при условие, че има тема за трудовите договори, създаваш нова, не е необходимо.

Сега, за това, което питаш първо искам да те попитам на какъв договор си на втората работа, член от КТ?

И сключен ли е този втория, имаш ли дата от която ще престираш труд на нея?

Друго, как си представяш, че едновременно ще работиш на втората работа, а ще си и отпуска на първата. Ще ти се засекат ПСД-тата.

Няма да е лошо да кажеш на втория работодател, че все още си на трудов договор при предишния работодател, предполагам, че ще те изчакат.

Линк към коментар
Share on other sites

Пуснах нова тема, защото видях, че е с насоченост прекратяване и съкращения, за което се извинявам.

Не мога да кажа по кой член от КТ ще е договорът - не съм го сключил още - но със сигурност ще е срочен трудов с изпитателни 6 месеца.

Ще започна работата 10 дни преди да е свършил платения отпуск и съответно първия трудов договор.

Редактирано от anonimen
Линк към коментар
Share on other sites

Аз работих на два трудови договора повече от месец и нямаше проблем. На новата работа първоначално ме назначиха на 4 часа, защото не е възможно да си на пълен работен ден по два договора едновременно. След това с допълнително споразумение увеличиха работното време и размера на заплатата. Предполагам, че старият работодател би се съгласил да плати в брой платения отпуск, без друго е задължен по закон да направи това при приключване на договора. По взаимно съгласие един договор може да се прекрати преди да е изтекъл срока на предизвестието.

Линк към коментар
Share on other sites

Ще си на безсрочен по чл. 67 или на някой от срочните по чл. 68 от КТ.

Срокът на изпитване не е срочен трудов договор това хората много бъркат, той просто е клауза от договора.

Когато ти събират документите за трудовия договор, ще ти искат и трудовата книжка и ще им стане ясно, че все още работиш. В такъв случай те както преценят това ще направят. Има и вариант да не си отработиш предизвестието, което си отправил, но в такъв случай, дължиш обещетение за неотработено предизвестие.

Ако се окажеш на два трудови договора, ще имаш две ПСД-та от двама работодатели по едно и също време. Това евентуално ще ти окаже влияние един ден при пенсиониране, имала съм такъв случай и разправиите са наистина много.

Линк към коментар
Share on other sites

По взаимно съгласие един договор може да се прекрати преди да е изтекъл срока на предизвестието.

Това са два различни члена от Кодекса на труда за прекратяване на трудов договор или едното условие, или другото. При отправено предизвестие, то трябва да се оттегли, за да се прекрати договора по взаимно съгласие.

Линк към коментар
Share on other sites

Привет anonimen,

не уточняваш дали си се договорил да отработваш предизвестието, явно те тревожи да си зает на две места.Не можеш да съвместиш трудовите си задължения на две места или?!Отпуската си е отпуска, в досието ти независимо къде си зает на две или три места, тр. стаж е един, а те осигуряват от съответните места, и на два трудови договора да си, и допълнително да има граждански такъв.Осигурителните задължения към НОИ си съществуват от работодателите и теб в това число.Отпуската се зачита за тр. стаж, независимо дали е платена или не.Трудовия договор се пуска в работен ден, защо от съботен?!Ако работодателят е упоменал в договора каква е работната седмица- с колко часов работен ден, какъв режим на работа- сменен или не.Ако е упоменат режим на работа включващ и съботите, е друг въпроса.Но договора се сключва двустранно, посочва се кога влиза в сила, от коя дата. Така,че нещата стоят много ясно.

Хубав ден!

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря за изчерпателните отговори и мнения!

Отпуската, през която ще работя е платена - аз няма вече да работя там, но ще ми се плати, все едно ще съм си на работа. Въобще нямам проблеми стова. Така или иначе ми стана ясно, че ще ми платят от втората работа това, което ще работя през отпуската, и че не мога да съм на два трудови договора по 8 часа едновременно.

Благодаря и поздрави на всички!

Ако желае, администраторът може да премести или да изтрие темата, за да не виси самостоятелно...

Линк към коментар
Share on other sites

Отпуската, през която ще работя е платена - аз няма вече да работя там, но ще ми се плати, все едно ще съм си на работа.

Би ли обяснил как точно ще стане това и какво искаш да кажеш?

Защото така написано се разбира, че си вече освободен, т.е. имаш прекратяване на трудовия договор и ще ти се изплати обещетение за неползван платен годишен отпуск.

Линк към коментар
Share on other sites

Отпуската от първата работа, през която ще работя на втората работа, е платена - аз няма вече да работя за първия работодател, но отпуската ще ми се плати, все едно ще съм си на работа при първия.

Линк към коментар
Share on other sites

Отпуската от първата работа, през която ще работя на втората работа, е платена - аз няма вече да работя за първия работодател, но отпуската ще ми се плати, все едно ще съм си на работа при първия.

Това, става само, когато имаш прекратяване на трудовия договор. И тук нямаме все едно, ти няма да имаш вече престация на труд при първия работодател и затова той ти изплаща обещетение.

Редактирано от Лора Витанова
Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 months later...

Работя на безсрочен трудов договор. Възможно ли е да взема платен годишен отпуск по време на който да работя на друга длъжност, в друго звено пак при същия работодател? Имам съответна квалификация за другата длъжност и тя е свободна. Как трябва да се оформи документално ако е възможно?

Линк към коментар
Share on other sites

Работя на безсрочен трудов договор. Възможно ли е да взема платен годишен отпуск по време на който да работя на друга длъжност, в друго звено пак при същия работодател?

Здравей, какво е другото звено - цех, отдел или нещо друго? С един Булстат ли са, т.е. една фирма ли е?

Ти ли работеше в тази сфера на човешките ресурси?

Линк към коментар
Share on other sites

Не, не работя в сферата на човешките ресурси. Ръководя заведение и то има свой Булстат. Моя работодател е кмета. Кмета се явява работодател и на другата длъжност.

Благодаря, че се отзоваваш на въпроса ми .

Линк към коментар
Share on other sites

Не знам доколко мога да ти помогна, ако си държавен служител, защото това мисля, че е държавна администрация за което ти говориш.

Иначе има няколко варианта, можеш на срочен трудов договор да работиш на някоя от точките на Чл. 68, може и по Чл. 119 от КТ, да смениш длъжността примерно. Има вариант и за съвместяване на длъжностите.

Според мен изобщо не е нужно да си пускаш отпуска. Иначе длъжността в същото заведение ли е?

Линк към коментар
Share on other sites

Не съм държавен служител. И двете длъжности изискват по 8 часа присъствие дневно. А няма как да съвместявам двете работи - едната е ръководна, другата изпълнителска. И са различни заведения. Целта ми е да заработя нещо допълнително

Линк към коментар
Share on other sites

В КТ от Чл.110 до Чл. 115 са уредени допълнителните договори. Има ограничение в часовете обаче по основен и по допълнителен трудов договор. Не знам доколко можеш да си пуснеш отпуска и за колко време могат да ти разрешат изобщо, за да работиш на другото място.

Попитай за възможност за граждански договор.

Линк към коментар
Share on other sites

Не мисля, че ще стане с граждански договор . Длъжността е субсидирана от държавата дейност и за нея общината получава средства за заплата . Ако не се назначи служител ще се спестят бюджетни пари. На гр. договор ще е невъзможно - няма средства да заплащането в издръжката.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...