Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Saper

Колко често да ядем месо

Recommended Posts

Всички, сме слушали за вредата от свинското месо, също така всеки знае, че именно в него, се съдържат аминокиселините, нужни на човешкия организъм. :)

Въпросът ми е: колко месо трябва да се яде и колко често? :hmmmmm:

А, ако завинаги, се откажем от него или го хапваме в годината един, два пъти? :feel happy:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
Guest valentinus

НИКАКВИ продукти от убити животни не трябва да се консумират, защото:

1. Създават карма

2. Астралните им сили свалят вибрациите ни

3. Те са главният причинител на рака и мн. други тежки заболявания

4. Без тях имаме много по-голяма сила и енергия / те са тамастични храни/

5. След една-две години въздържание се усеща в действителност отвратителната им миризма на труп и вонята на хората, които ги употребяват

6. Тяхната полезност и незаменимост е мит, създаден от слугите на Княза

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
Guest Оптимист

Saper,

Простичко е. Хапваш и си пийваш всичко което не ти пречи на организма и се чувстваш добре. Като не ти понася месото на организма - не го яж. Щом не ти понася да ядеш месо, значи не го яж. Според мене мерките за различните хора са различни. Но ако не можеш да си определиш собствената мярка - ми не я определяй, рано ти е още. .. :))))

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Saper-че,

Хапвай това което отговаря на вибрациите на организма, само имай предвид че съзнателността няма нищо общо с насилието... А това, че нужните аминокиселини са само в месото е МИТ, отдавна развенчан в диетологията... (кликни тук ако искаш инфо :)

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Всички, сме слушали за вредата от свинското месо, също така всеки знае, че именно в него, се съдържат аминокиселините, нужни на човешкия организъм. :)

Ето крато обяснение защо не трябва да се яде свинко с два цитата:

"Сега ще ви дам едно малко определение: защо не трябва да се яде свинско месо или някои меса не трябва да се ядат, говеждо месо или свинско. Аз ще се спра на свинското, защо не трябва да се яде.

Психологически ето как стои въпросът: понеже клетките на свинята са крайно индивидуализирани, когато тия клетки влязат в нашия организъм, ние трябва да харчим два пъти повече енергия, за да ги запазим. И който яде свинско месо, лесно заболява, понеже тия свински клетки по някой път не работят, и тогава стомахът спира. Затова ние наемаме работници отвън. Не е ли умно? Ама ако наемеш стотина работници и нищо не работят, струва ли си да ги наемеш? Защо да ги наемеш? Ще платиш, без да ти свършат работа. Ще кажете: "Какво да правим тогава?" Не наемай работници от свиня да ти работят. От картошките, от житцето, от морковите, от зелето, от пипера, от магданоза, от гулията, от крушите, от черешките, от това - онова, ще наемеш тия прекрасни работници, които, без да платиш, работят отлично и без стражари. Тъй стои великата истина! И затова Писанието казва: "Ние трябва да живеем много чист и свят живот." Сега работниците, които ние наемаме, 10-20 души работят някои, гледам, на шосето, ама войници с байонети седят, и те работят, но не работят от любов, пушка има. И гледам някой път стражарят, като се захласне някъде, работникът избяга. И казват тогава: "Еди - кой си затворник избягал." Така е и със свинските клетки, всеки ден все напущат и бягат и затова казвам: в нашия организъм да няма затвори! В себе си най-първо вие унищожете затворите, в своя ум, стомах, и всички клетки, които работят, понеже са разумни, ще работят по закона на истината, защото всички се движат към Бога. " (източник)

"Каквото е храната на човека, такива ще бъдат и резултатите. Затова е казано на човека да се храни с чисти мисли и чисти чувства, за да не поквари ума и сърцето си, а оттам и цялото си тяло. От храната на човека можете да съдите за неговата мисъл. Видите ли, че някой учен яде по няколко пъти на ден свинско месо, предварително можете да знаете, каква ще бъде неговата ученост.

Храната, която човек употребява, трябва да отговаря на неговата мисъл. Между човека и храната, която той употребява, трябва да има известно отношение. Той трябва да обича храната, която употребява, но и храната трябва да има разположение към него. Това наричаме ние жива храна, жив хляб. Христос казва: Аз съм живият хляб. Вие ще намерите този хляб във всички храни и плодове. Търсите ли Божественото ще го намерите и в храните и в плодовете. За да се свърже с Божественото в храната, човек трябва да яде всичко с благодарност и любов. В това се крие философията на храненето. Който е могъл само един път в живота си да яде с любов и благодарност, той е разбрал смисъла на храненето. Не е въпрос да яде човек разнообразна храна, но той трябва да яде с любов и да благодари на Бога за великото благо, което му е дал. Тогава и най-простата храна е благословена." (източник)

Според мене мерките за различните хора са различни.

:thumbsup::thumbsup::thumbsup:

И един мой постинг от темата за вегетарианството:

:thumbsup2: Напълно подкрепям това твое твърдение Врабче. Вегетарианството не е за "кичене", а за практикуване и то не на всяка цена. Примерно аз познавам хора, които не са пълни вегетарианци, но са свели месото до минимум, примерно един път в седмицата и то само пилешко/рибешко. Мисля че това звучи доста разумно, като за първа стъпка....

Желая ти успех!

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Преминавайки на безместна диета човек може да ускори своята еволюция.

И поне с ядене на месо да не трупа нова карма. От друга страна самата чиста храна изчиства.

А ако понякога думите са безсилни, нека отворим врата към Безмълвието...

Храни душата с Тишина,

за да бъде тя тиха.

Храни ума си с Светлина,

за да е светло в Пътя.

Сърцето стопля Любовта-

Вечната Божествена Магия.

С волята лети към Свобода,

изпълнен със Божествената Сила.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
:D ОО Ям месце всеки ден където и да съм. Немога без месце! Чувствам се ненаситен ако ям само постничко. Само на най-големите християнски празници съм вегетариянец!!! :)

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Аз лично също имам нужда от време на време от месо..,признавам си.. :unsure: ,но само от пиле или рибка..мислиа че стях не би трябвало да вредя на организма си,нали.. :rolleyes: ..Много рядко хапвам и телешко...,но в периодите в които не сам яла никакви животински продукти/по време на пости например/..се чуствам лека като перце..и испълнена с енергия...и това се отразява и на състоянието на духът ми..,наистина мисля че начина по който се грижим за тялото си има голямо отражение във психическото ни състояние,душата ни.И е нормално ако се храним с "трупове" душата ни да не се чуства много добре.Все пак не сме животни.На тях това им е заложено,а ние имаме свободната воля и разум да изберем сами.... :hypocrite:B)

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Хубаво, но какво очакваш като отговор на това заявление?:)

Това е мнение, не въпрос! Затова не очаквам отговор. :D Темата е добра. Честито обаче на не месоядците, те поне живеят здравословно. :)

И е нормално ако се храним с "трупове" душата ни да не се чуства много добре.Все пак не сме животни.На тях това им е заложено,а ние имаме свободната воля и разум да изберем сами....  :hypocrite:  B)

Извини ме, но така ни е създал Бог - "По свой образ и подобие". Не съм виновен, че родителите ми са ме научили да ям месо и да го харесвам даже. Пък и не забравяйте самият Ийсус също е ял месо. И не друго а печено агънце се прави в жертвоприношение за Бог... :) Тези, които обичат месо да си ядат месо, онези, които ядат тревичка, да си хапват тревичка-никой на никого не пречи! Ина далеч по-големи грехове и по вредни съставки от тези на месото!

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравейте,

Привет и на теб Никола.

По темата за вегетарианството са изписани томове, правени са научни изследвания, изказват се мнения...Информацията е достъпна и почти навсякъде.

Всеки зрял, самостоятелен човек може да я проучи и да вземе решение за състава на своето хранене. Човек има свобода, изборът му е свещен - последствията и отговорността – ясни и неминуеми. Ти имаш своите причини и всеки би трябвало да уважава твоя избор - та бил той вегетарианец или месоядец.

Всеки върви по своя път.

Обаче, да казваш дали Исус е бил вегетарианец или не, е твоя хипотеза. Исторически погледнато – няма данни. Духовно, окултно, мистично или както и да го наречем погледнато – становището е ясно – вегетарианец е бил. Но дори и да не приемеш това, което е твое право, ще се съгласиш, че месоядната версия за Исус търпи сериозни критики.

Поздрави,

Радислав

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

:D

"31 Между това учениците молеха Иисуса, казвайки: Учителю, яж.

32 А Той им рече: Аз имам храна да ям, за която вие не знаете.

33 Затова учениците думаха помежду си: Да не би някой да Му е донесъл нещо за ядене?

34 Казва им Иисус: Моята храна е да върша волята на Онзи, Който ме е пратил

и да върша Неговата работа."

Св. ев. от Иоана

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Обаче, да казваш дали Исус е бил вегетарианец или не, е твоя хипотеза. Исторически погледнато – няма данни.

Радислав

Здрастии! :) Аз съм чел, че е Ял риба, пък и тогава какво постно освен хляба, не мисля, че е имало голям избор и че въобще е съществувал подобен спор вегетариянство-месоядство. Пък и аз самия не мога да кажа, че съм изцяло зависим от месото. Но си ми е нужно и си го набавям като хранителна съставка. Въпросът ми е дали правилно се храним като цяло, без значение включва ли храната ни месо или не!? :hmmmmm: Нека да не се нападаме с исторически факти, за които също си има съмнения за достоверността им!!!! Самият факт, че чак сега се откри прословутото Евангелие на Юда, говори, че не всичко е излязло на бял свят... А и аз не критикувам Учителя и навиците Му, ни най-малко, но и нямам правото-моралното и духовното да го правя! Не мога обаче да не се замисля за това, че има скрити и покрити факти и че някой хора са решили само определени събития да излязат наяве. :(

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Храната е източник на енергия и градивни вещества за организма, съдържанието на които определя и нейната ценност. Според Библията човек е бил сътворен да се храни с плодове, но впоследствие Бог му е разрешил да яде и месо, главно от чифтокопитни животни, с една уговорка: месо с кръвта му да не яде.

Ценността на един хранителен източник зависи от близостта му в хранителната верига до слънцето, във връзка с което най-ценни като храна са растенията, след това месото от тревопасните животни и така нататък. Хищните животни не би трябвало да се употребяват за храна.

На Земята има народи които са чисти вегетарианци, има предимно месоядни и най-много са тези със смесено хранене. Дълголетници има от всичките.

Убийството на животни за храна не обременява кармата, ако това се върши по необходимост, с необходимото уважение и благодарност към тях и без настървение и кръвожадност. Но за духовното израстване на човека месоядството се смята за вредно. Въпреки това има много велики йоги и светци, които не са практикували строго вегетарианство. Според аюрведичната медицина за определен тип хора могат да бъдат вредни и някои зеленчуци и плодове.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Колкото по-рядко, толкоз по-добре. А може би без месце се живее по добре? ;)

Да, ама май само на приказки... :D Всеки може да каже "не" на някои свои потребности и след време отново да си ги има тези потребности и да си ги уталожи забравил за казаното "не"! Пък и аз лично не съм чувал, че масовото население на Бг и на света като цяло е вегетарианско. <_< Приветствам всеки земен жител с всичките му качества, недостатъци, морал, вяра, поведение, стига да не са в разрез със Законите на моя Бог - Христос! Следователно затова знам, че никъде в библията не пише "не консумирай месо!" :thumbsup1:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
:feel happy: Никола,струва ми се че не си достатъчно чел по темата , или може би не си преживал достатъчно.Има много информация по темата и ако те интересува ще я прочетеш.А по въпроса дали Христос е ял месо- препоръчвам ти книгата на Хуан Хосе Бенитес-"Операция троянски кон".Пък прочети и стария завет, има какво да научиш по въпроса.А иначе съм съгласна с теб , че трябва да приемаме всеки човек - месоядец или не- това си е негов избор.Отговорността за живота му също .Последиците от избора - също. Незабравяй обаче , че много велики хора са видяли не само ползата от неяденето на месо , ами и причината за него."Човечеството няма да се оправи,докато човекът е направил от тялото си гробище за умрели животни" Б.Брехт.Когато ти хареса "месцето" , си помисли , че това животно не ти е дало доброволно месото си за твое удоволствие , а е убито,че то също е имало очи , гледащи света като тебе и емоции...За всяко нещо идва времето , но когато не си буден можеш и да го пропуснеш.Желая ти късмет и прозрение! :feel happy:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

:feel happy: Никола,струва ми се че не си достатъчно чел по темата , или може би не си преживал достатъчно.Има много информация по темата и ако те интересува ще я прочетеш.А по въпроса дали Христос е ял месо- препоръчвам ти книгата на Хуан Хосе Бенитес-"Операция троянски кон".Пък прочети и стария завет, има какво да научиш по въпроса.А иначе съм съгласна с теб , че трябва да приемаме всеки човек - месоядец или не- това си е негов избор.Отговорността за живота му също .Последиците от избора - също. Незабравяй обаче , че много велики хора са видяли не само ползата от неяденето на месо , ами и причината за него."Човечеството няма да се оправи,докато човекът е направил от тялото си гробище за умрели животни"  Б.Брехт.Когато ти хареса "месцето" , си помисли , че това животно не ти е дало доброволно месото си за твое удоволствие , а е убито,че то също е имало очи , гледащи света като тебе и емоции...За всяко нещо идва времето , но когато не си буден можеш и да го пропуснеш.Желая ти късмет и прозрение! :feel happy:

:D Аз съм буден вече 5000 земни години, вярвай ми знам си себе си. :thumbsup2: А за Христос вече съм сигурен, той е употребявал риба в храната си! Това е било едно от основните ястия на всяка трапеза тогава!!!!

Според Библията човек е бил сътворен да се храни с плодове, но впоследствие Бог му е разрешил да яде и месо, главно от чифтокопитни животни, с една уговорка: месо с кръвта му да не яде.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Аз съм буден вече 5000 земни години, вярвай ми знам си себе си.
Прелюбопитно твърдение. Не казвам невъзможно е прелюбопитно.

Малко съвпада с мойсеевата посвета в мистериите.

А за месото ...

ап.Павел казва... / по памет/ - " Ако съм свободен в Христа, мога да ям месо. Но да не съблазнявам брата си - няма да ям месо... " .... :D

Никола_ Публикувано на Jun 17 2006, 06:42

Здрастии!  Аз съм чел, че е Ял риба, пък и тогава какво постно освен хляба, не мисля, че е имало голям избор и че въобще е съществувал подобен спор вегетариянство-месоядство. Пък и аз самия не мога да кажа, че съм изцяло зависим от месото. Но си ми е нужно и си го набавям като хранителна съставка. Въпросът ми е дали правилно се храним като цяло, без значение включва ли храната ни месо или не!?  Нека да не се нападаме с исторически факти, за които също си има съмнения за достоверността им!!!! Самият факт, че чак сега се откри прословутото Евангелие на Юда, говори, че не всичко е излязло на бял свят... А и аз не критикувам Учителя и навиците Му, ни най-малко, но и нямам правото-моралното и духовното да го правя! Не мога обаче да не се замисля за това, че има скрити и покрити факти и че някой хора са решили само определени събития да излязат наяве.

Да. Има ги скритите факти. И аз се замислям- и кой ще ме спре да се замислям , и да търся отговорите...? А е казано..."Който търси намира" ... "Чукайте и ще се отвори".. . Отделен е въпросът вече, за това кой ще повярва на личната опитност на малцина. Точно е казано в подчертания цитат- съгласен съм. И това е така , защото не сме укрепнали всички за цялата истина на фактите.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Прелюбопитно твърдение. Не казвам невъзможно е прелюбопитно.

Малко съвпада с мойсеевата посвета в мистериите.

А за месото ...

ап.Павел казва... / по памет/ - " Ако съм свободен в Христа, мога да ям месо. Но да не съблазнявам брата си - няма да ям месо... " ....

Извинявай, но никого не съблазнявам. Ако това искаш да кажеш. Всеки сам е отговорен за себе си. Няма реални доказателства, че Христос е бил вегетарианец. Търся книги или източници-никъде не открих точното твърдение, че не е консумирал месо-по точно риба, затова и на определени църковни празници се разрешава само риба да се яде. Тя е благословена от Него! За свинското и другото не твърдя нищо. Знам само, че свинското е смятано за "нечисто" според някои вяри и е забранено да се консумира. :)

Отделен е въпросът вече, за това кой ще повярва на личната опитност на малцина. Точно е казано в подчертания цитат- съгласен съм. И това е така , защото не сме укрепнали всички за цялата истина на фактите.

Не искам да ми "вярва" някой, това е лично мнение-ако сте чували израза! Не е необоримо и 100% вярно и никое мнение не може да бъде с такъв статут! Не, че не сме укрепнали всички, със скриването и унищожаването на дадени факти и събития са ни направили слаби и почти инвалиди в отношението ни и убежденията ни както към Светата Църква така и към Вярата като цяло. Вярвам, че света щеше да епо-добър ако всичко си беше така, както тогава когато за първи път е била завършена и непреведена на всички езици библията и после като приведена, да бе преведена точно и конкретно по начина, по който е била написана. А не както сега, кой каквото решил от "преводачите", това добавил "да каже библията"....Но темата няма нищо общо с религията, така че до тук.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
:feel happy: Пре,пре любопитно твърдение Никола!А през всичките 5000 години , през който си буден сменяше ли физическите си тела, или си от рода на "безсмъртните" :harhar: Къде си чел , че Христос е ял риба?Аз пък съм сигурна , че човек е създаден за да се храни със светлина,но ..... Дали да ядеш месо или не , това не е толкова здравословен проблем- всички съставки на месото могат да се набавят и от растителна храна.Има едно много интересно изследване на американски учени в тази насока.Това вече е безспорно за науката.Пък и си спомни , че най- силните животни на планетата са слона и бика - и двете се хранят само с растителна храна.Въпроса е ще приемеш ли заради твоята любов към "месцето" да бъде убито живо същество?Но това пак е много вътрешно за всеки решение ! :feel happy:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
:) Хареса ми поста ти! "Месцето" не е необходимо за да си здрав и силен, нито е необходимо за да живееш. Въпрос на избор е вкусовия нрав. Пък и честно да ви кажа дълбоко се съмнявам, че онези от вас, които пишат в този форум са напълно вегетарианци. <_< Да съди някого е работа не на човека, а на Бог-без значение дали Бог е или не е консумирал месо-било то и риба. B):whistling:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Направете си регистрация или влезте в акаунта си, за да коментирате

Трябва да сте регистриран участник, за да можете да оставяте коментари

Направете регистрация

Регистрирайте се в Портала. Лесно е!

Нова Регистрация

Влизане

Вече имате регистрация? Влезте тук.

Влизане Сега

×