Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Мотивите зад промените в критериите за красиво и нормално през вековете


Recommended Posts

Мотивите зад промените в критериите за красиво и нормално през вековете

(Модераторска бележка: Заглавието на темата бе променено по молба на автора.)

 

Какви са те според вас ? Да вземем за пример модата обезкосмяване.

 

Защо много жени не харесват мъжкото окосмяване / прекаленото мъжко окосмяване (процентът на тези жени се очаква да става все по - висок) ?

Защо още повече мъже не харесват женското окосмяване (или поне част от него) ? Процентът на тези мъже навярно ще става все по - голям. Засега,  женското обезкосмяване на тялото (и то пълното) има повече привърженици и сред двата пола, отколкото  мъжкото.

Не знам кога точно, но предполагам през миналия век е станало модерно жените да се обезкосмяват. Епилирането е станало модерно за жените, преди да стане модерно за мъжете.

Преди 1 500 години примерно, мъжете и жените са били по - рунтави от сега и това се е приемало за напълно нормално. Това мъжете да си бръснат брадите е станало модерно през Средновековието - първо в Западна Европа, а после и в източната част на континента ни. Знам, че в Древен Египет също както и днес, обезкосмяването е било модерно.

Като погледнем човешката история, ще видим, че постепенно се върви към намаляване на космената покривка - по естествени и по изкуствени начини.

Не отричам, че обезкосмяването освен модерно е и хигиенично. Но се замислих за психологическата страна на въпроса...Как така, стотици хиляди години, мъжете и жените са се чувствали привлечени един от друг сексуално и са се обичали въпреки космаляците си, а през последните десетилетия, вкусовете им започнаха да се променят и тази промяна обхваща все по - голям процент от хората ? Мъжките косми, считани за белег на мъжественост, стават все по - малко харесвани сред представителките на нежния пол. Все повече мъже предпочитат жените да се обезкосмяват.

Как така половете преди да се харесвали неепилирани ? Или може би не са харесвали, но са стискали зъби, когато са правели секс ? Например, бабата е харесвала косматото тяло на дядото, харесвала го е с брада, дядото също е нямал против естественото окосмяване на женското тяло, а сега внуците им искат партньорът ако не напълно, то поне на някои места да се обезкосмява ?

Освен модните внушения, има ли някаква друга причина от психологическо естество, която да е допринесла за това обезкосмяването да печели все повече привърженици и космите да се струват отблъскващи на все повече представители на двата пола ?

Както казах, не споря, че то е хигиенично - питам за психологическата страна, за промяната във възприятията за естетично, привлекателно, нормално.

Понеже сайтът е езотеричен - може да правите и езотерични коментари по темата, ако желаете и ако има какво да се коментира от езотерична гледна точка.

Редактирано от Донка
по желание на автора
Линк към коментар
Share on other sites

Ще направя някои допълнения. Имам основания да смятам, че обезкосмяването е по - модерно сред хората на млада възраст (като повечето от тези хора са жени) и е по - непопулярно като идея и практика сред хората на средна и стара възраст (като подозирам, че повечето от тези, сред които е непопулярно са мъже).

Но с оглед на смяната на поколенията, казах че се очертава да става все по - нормално, а окосмяването на тялото да изглежда все по - ненормално.

Наскоро срещнах изказване на момиче, което каза, че тя е бозайник и не вижда защо да се обезкосмява и да става гола като охлюв. Сигурно е визирала пълно обезкосмяване на тялото. Но този случай не опровергава общата тенденция.

Възможно ли е след време, да нямаме никакви косми - дори по главите. В научнофантастичните филми съм виждал извънземни без коси. Навярно сте гледали видеофайла, който уж показва извънземно намерено след катастрофа на Н.Л.О. при Розуел. Чел съм за различни изменения, които са се случили с човешкото тяло през хилядолетията. Както и за прогнози по отношение на това, как ще се изменя физиологията ни в следващите векове заради различния начин на живот. В този ред на мисли, може би ще се стигне до това някой ден да сме напълно безкосмени ?

Редактирано от консултация
Линк към коментар
Share on other sites

:)  по посока на "езотеричните коментари", малко думи от Учителя ...

 

...космите на главата ви са преброени. Ние не знаем, каква функция изпълняват космите. На първо място, приблизително има 250 хиляди косми на човешката глава. На тялото му има 7 милиона пори, при всяка пора има по един косъм. Космите, това са проводници, антени на човешките чувства, на човешките мисли и на човешките постъпки. Следователно, когато главата на човека оголее преждевременно, той остарява. Когато космите са черни и изобилни на главата, винаги организмът е пълен с жизнена енергия. Космите показват и човешкия характер. Когато човекът е упорит, своенравен, космите са дебели. Когато е мек, космите са тънки. Когато мисли благородно, възвишено, космите имат един характер, когато е изопачена мисълта, имат друг характер. По някой път някои имат къдрави коси. Някои път някои си къдрят косите. Туй изкуство го знаят, как да си накъдрят косите. Но и природата къдри. Всичките черни хора имат къдрави коси.

 

Говоря върху научната страна. Животът е несносен, понеже онова, което природата е създала, което Бог е създал, ние не го изучаваме. Казваме главата да не е гола. Трябва да разбираме космите. Тези косми, които са горе, имат друга функция. После тази част на главата трябва да има косми. Има места, дето космите не са нужни. Потребни са космите при един по-груб живот. Животните цели са покрити с косми. Човекът, който се е повдигнал в умствено отношение, намалели са космите. Животните имат повече косми. За тях космите им са като дреха. Вземете космите на овцата, от тях правят най-хубавите топли дрехи. Овцата мисли, че космите са да предпазват от студеното време. Питам: Лятно време, защо и е тази дебела дреха? Зимно време и е потребно, но лятно време защо и е?

 

Присъствието на космите на главата на човека показва, че има повече магнетическа сила. Животът винаги се придружава с магнетизъм. Когато човек изгуби космите, изгубва магнетизма и тогава идат много болезнени състояния. По някой път е необходимо косите да се държат в изправено положение. Сега човек не трябва да става фанатик. В съвременния век хората обръщат внимание върху косите. Хубаво е, отлично е. Всеки човек е вчесан. Животните нямат гребени. Човекът се вчесва. Косите са резултат на човешката мисъл и на човешките чувства. Често на някои хора им падат косите. Какви ли цярове не са измисляли, оголява главата. Ако идете в Америка, мъжете почти всички са с голи глави. Като идеш на някое събрание, гледаш почти всички са с голи глави. И на учените хора главите им са оголели. Забелязано е, че от големите тревоги косите падат. Образува се млечна киселина, която корени космите. 

 

 

Преброени косми

 

 

Когато има много косми по тялото, туй показва, че енергиите преодоляват, но той има нормален ум, нормално сърце. Космите трябва да намали, да станат малки, да се стриже. Нали казвате, че Исав бил космат, а Яков бил гладък. Кой е, който е прогресирал в света? Яков. Казват – косматите хора няма защо да управляват света. Аз не искам да защитават някоя страна, но казвам – само обработената земя е гладка. Кожата подразбира обработена земя, която дава плод. Онези косматите не са обработени. Косматите хора са бурени, може да има заложби там. Когато човешкото лице е гладко, когато човекът е гладък. На някои хора челата са обрасли с косми. Не че те са лоши, но те се намират в животинско състояние, в тях възвишени и благородни мисли не функционират, но той след време, като даде усилия, може човек да се развие. В десет години може да се подобри най-малко с един сантиметър твоето чело. В десет години може да продължи своя нос с един милиметър или с половин сантиметър. За десет години може да продължи с един милиметър поне ухото си; горната част на ухото си да измени. Ако го измени, той е човек с грамадна сила.

 

Добро и човещина

Линк към коментар
Share on other sites

Тъпа тема. Извинявай, ще е полезно за всички ни да публикуваш по-плодотворни тези.

Лека вечер.

Като е тъпа, не коментирай. На мен ми е интересна.

Линк към коментар
Share on other sites

Замислял съм се и за косите. Има жени с къси и мъже с дълги, но сред мъжете късата коса (липсата на коса) се среща много по - често, а при жените по - често срещана е дългата коса. Предполагам, че мъжете са започнали да се стрижат от практичност - много повече са излизали от дома, пътували са на по - големи разстояния. Днес това правят и жените, но все още повечето имат дълги коси - явно въпрос на традиция, на естестическо възприятие.

Повече ми харесват дългите женски коси, отколкото късите.

Линк към коментар
Share on other sites

 

Нали казвате, че Исав бил космат, а Яков бил гладък. Кой е, който е прогресирал в света? Яков.

Прогресирал е с измама на баща си, чрез помощта на майка си. :)

Темата не е толкова тъпа, колкото им изглежда на някои хора.

Потретвам : интересни са ми влиянията и мотивите, които стоят в основата на промяната на човешките възприятия за красиво и нормално, както в последните десетилетия, така и през вековете. Окосмяване и обезкосмяване са част от това, за което говоря.

Редактирано от консултация
Линк към коментар
Share on other sites

Обезкосмяването според мен е въпрос на мода, свързана и с масовия бум на свободна сексуалност. Първо, е просто налагана мода, която хората следват като блеещи твари. Един вид, ако не си нагоден към внушението, си различен, в лошия смисъл. Но това е и овчедушно стадно мислене, конформизъм. А относно секс слободията и обезкосмяването - безспорно възбужда нагона по-силно, поне при мъжа, който като цяло е по-визуално ориентиран в тази област. Тоест, обезкосмяването в случая може да се види освен като неутрална модна тенденция и като продукт на глобалната порно култура. Лично мнение...

 

Някой по-горе е споменал хигиената - за мен това е рационализация, в смисъл обяснение, което нагажда обсъжданата тенденция към донякъде рационални причини, докато причините са различни. 

Редактирано от Орлин Баев
Линк към коментар
Share on other sites

Орлине, как я нападна таз сексуалност ;)

 

В древността това пак се е практикувало. В Ориента за жените това е стандарт. Тук не става въпрос за сексуална разпуснатост, а че сексуалността така е заклеймявана от християнството, че някое освободено действие ни е изглежда разпуснатост :)

 

П.С.

 

От друга страна нещата са различни за космите по главата. За жената е хубаво да покрива косата си, защото чрез нея всеки мъжки поглед се превръща в негативна за нея енергия. Затова при исляма се носи поне забрадка, което реално е здравословно за жената. Ние в христиняското си неразбиране го наричаме ограничение за жената. 

 

За мъжа е полезно да не подрязва косата нито брадата си. Май от днес ще пускам брада :)

Редактирано от Божидар Цендов-БожидарЗим
Линк към коментар
Share on other sites

Потретвам : интересни са ми влиянията и мотивите, които стоят в основата на промяната на човешките възприятия за красиво и нормално, както в последните десетилетия, така и през вековете. Окосмяване и обезкосмяване са част от това, за което говоря.

 

За разнообразие... или може би защото така ми харесва... или може би защото не ми се живее в каменната ера. Какво значение има!? Ся ще тръгнем да стоим и да се убеждаваме, че трябва да ходим космясали и брадясали? Може би следващата стъпка би била да почнем да се питаме защо си режем ноктите...

Линк към коментар
Share on other sites

 

Може би следващата стъпка би била да почнем да се питаме защо си режем ноктите...

Режем ги, защото нерязането им би ни пречило в ежедневието.

Явно включването в темата на хора, които я намират за тъпа е някаква форма на мазохизъм. На който не му харесва - нито да я чете, нито да я коментира. Теми колкото щеш - и в този сайт, и в други.

Явно е, че темата не е в разрез правилата на сайта. В противен случай, не би просъществувала.

Редактирано от Кон
Линк към коментар
Share on other sites

Явно включването в темата на хора, които я намират за тъпа е някаква форма на мазохизъм. На който не му харесва - нито да я чете, нито да я коментира. Теми колкото щеш - и в този сайт, и в други.

Явно е, че темата не е в разрез правилата на сайта. В противен случай, не би просъществувала.

 

Всичко това няма да промени факта, че Димитрина е права.

Линк към коментар
Share on other sites

Ами не е права. Темата си е много интересна. ...........

Интересна е да, ако ми се четат Приказки от хиляда и една щуротии. Особено частта, в която за жената било полезно да си покрива косата, защото чрез нея всеки мъжки поглед се превръщал в негативна за нея енергия. Тва е... вече жените носещи шапки, каскети, дрехи с качулки, забрадки и всякакви опаковъчни материали за коса  могат да спят спокойно, завинаги спасени от негативната енергия на мъжките погледи шарещи по техните коси...

Разбирам жената да носи нещо закриващо косата и просто, защото и харесва например или да кажем да се намира красива така. Но да се разхождат наоколо хора смятащи, че трябва да си покриват косите, защото било полезно заради това, че някой си му хрумнало, че мъжки поглед предавал негативна енергия върху жена чрез косата и... Е това вече определено си е едно голямо залъгване и предпоставка за изключителен смях и тъга.

Редактирано от Донка
Линк към коментар
Share on other sites

 

Но да се разхождат наоколо хора смятащи, че трябва да си покриват косите, защото било полезно заради това, че някой си му хрумнало, че мъжки поглед предавал негативна енергия върху жена чрез косата и...

Нормално е всякакви хора да се разхождат. Какво следва след многоточието ? Предпочиташ да не се разхождат И такива хора ли ?

 

Разбирам жената да носи нещо закриващо косата и просто, защото и харесва например или да кажем да се намира красива така.

Аз не знам някой да е забранил жените да ходят без покрити глави, нито пък някой от форума да има такова намерение.

 

 

Е това вече определено си е едно голямо залъгване и предпоставка за изключителен смях и тъга.

 

Ако ти е толкова смешно и обичаш приказките, няма логика да нападаш темата. Защото след като я нападаш, ти искаш или тя да не се обсъжда (понеже я намираш за тъпа) или искаш да предизвикваш спорове, за да ти е още по - интересно ставащото в темата (тоест, при вариант 2 ти тролваш, за да се развличаш). Ако пък се намесваш воден от желание да спреш развитието на темата заради тъга от същността и, тогава бих попитал : не е ли просто по - лесно да насочиш вниманието си към по - умни теми, за да стимулираш тяхното развитие ? Защо хабиш време и енергия, за да помпаш тъпотата, проявявайки се като мазохист ? Ако наистина обичаш умните теми - ами публикувай такива, пиши в такива (в противен случай ще излезе, че ти обичаш тъпотиите - че какво друго да си помисли човек за някой, който уж не обича тъпите теми, но видиш ли се занимава с тях).

 

Всичко това няма да промени факта, че Димитрина е права.

Дори и да е права, теб какво те ползва това ? Какво ще променят недоволните ти коментари ? Който иска, ще коментира и без твоята благословия. Който не иска - няма да участва без значение дали ти изразяваш или не неодобрение към дискусията.

 

За разнообразие... или може би защото така ми харесва... или може би защото не ми се живее в каменната ера. Какво значение има!?

Питаш какво значение имат отговорите на въпросите ми относно

мотивите, които стоят в основата на промяната на човешките възприятия за красиво и нормално, както в последните десетилетия, така и през вековете.

 

Смяташ за безсмислено получаването на коментари в тази посока, но продължаваш да четеш и коментираш. Направо заслужаваш човек да ти свали шапка, задето си такъв себежертващ се борец за умност и смисленост. Какво щяло да промени получаването на еди какви си отговори - ами може и нещо да промени, всяко действие си има някакви последствия. Разсъждавайки по този начин, ти би могъл да зададеш същия въпрос и по отношение на много други дискусии, понеже на теб да речем ти се струва, че обсъждането им нищо няма да промени на практика. Относно твърденията на Божидар си написал :

 

Е това вече определено си е едно голямо залъгване и предпоставка за изключителен смях и тъга.

Ами тогава какво търсиш в езотеричен сайт, защо четеш и пишеш тук ? Ти би могъл да кажеш същото и за много други коментари в Портала. Ако не ти харесва езотериката - какво намираш тук..., какво те държи тук...? Какво взимаш от тук...? Порции смях ? Или тъга, която задоволява мазохизма ти ?

Линк към коментар
Share on other sites

Божидар :

 

Ако някой иска да лапа косми, то си е негов избор, разбира се...........

Така е. Някои "хватки" от арсенала на бог Ерос, много време обаче са се прилагали и в гористи местности и все още съществува прилагането им на такъв тип "терен". Просто уточнявам, без да агитирам за него. На мен вариантът "Голо бърдо" ми е по - симпатичен в разглеждания контекст от варианта "Гъста гора". Ако става дума за готвене... - и там не е приятно да попадаш на косми в ястията.

Не съм нито фанатичен привърженик, нито фанатичен противник на обезкосмяването (и аз съм повлиян от модните внушения) : практикувал съм го и го практикувам в една или в друга степен. Темата, не е призив за отказ от обезкосмяване.  Въпросите, които зададох тук, не са нито най - философските, нито най - важните, които са ми минавали през ума : но те са част от нещата занимавали моя ум.

Ако изхождаме от презумпцията, че обсъждането на еди какви си теми няма да промени нещата на практика, излиза че (поне според някои хора), доста от обсъжданото в сайтовете води до напълно излишна загуба на време и енергия, която загуба обаче странно защо (включително в тази дискусия) се подкрепя от противници на това прахосване, посредством директното им участие в него.

Понеже, по моя молба, Донка разшири обхвата на дискусията (прецених, че няма смисъл от ограничаване само до това което бях дал като насоки първоначално) : то тогава нека тази дискусия, да се приема като място, в което може да се обсъжда всичко свързано с

 

мотивите, които стоят в основата на промяната на човешките възприятия за красиво и нормално, както в последните десетилетия, така и през вековете.

Тоест, може да се пише и цитира не само във връзка с окосмяването на тялото, но и във връзка с това на главата (както вече беше сторено от някои потребители). Може да се обсъжда и следното: промените във възприятията за това кое тяло е красиво, кое лице е красиво, критериите за физическа красота не само в различни епохи, но и в наши дни в различните части по света, мотивите едно или друго нещо да бъде наложено като красиво в съзнанията на хората (можете да засегнете и процеса на оформянето на вкусовете ни, като дадете някакви конкретни примери). Като става дума за коса - сетих се за прическите. В езотерично четиво съм срещал тезата, че прическите и облеклата на дамите се влияят от (забележете) предстоящите политически и икономически промени в обществото. Звучи интересно. С оглед същността на сайта, предполагам че поне част от вас споделят това виждане. Дали то би могло да бъде отнесено и към мъжете ?

 

П.п.: Намесих облеклото, защото за нас хората то е като втора кожа и защото отдавна не е просто средство за предпазване от студа и прикриване на голотата. То се е превърнало в средство за разкрасяване, за демонстриране на обществен статус, принадлежност към една или друга група на социума. Облеклото е нещо, което може да разкраси или загрози - в определен смисъл то събира и същевременно разграничава хората (униформите на дадена група хора ги уеднаквява донякъде, но и ги разграничава от всички останали). Начинът на обличане, прическата - неща външни, които могат да дадат информация за вътрешния свят на човека.

Редактирано от Кон
Линк към коментар
Share on other sites

Модераторска бележка: Моля участниците в дискусията да се придържат към темата, без да коментират нейната адекватност и без да дават оценки на мненията на останалите участници. Последното противоречи на правилата и ценностите на форума и сайта. Следващите мнения, нарушили това предупреждение, ще бъдат местени в Разговорките. 

 

Аз лично бих дала мнението си за косата на жената - от личен опит и съпровождащите го разсъждения и изводи. 

 

Дълго време поддържах много къса прическа, която наруших два пъти - пуснах я до раменете и после отново я скъсих. Имах и един случай на много ниско подстригване - почти момчешко. От няколко години насам поддържам коса до и малко под раменете в различните сезони. 

 

За най-късото - то стана не по мое желание, а "случайно". Всъщност фризьорката - майка на мой ученик и приятелка, много добра професионалистка, по време на подстригването преценила, че косата ми е много изтощена и изтъняла, въпреки че никога не съм я къдрила и боядисвала. За мое добро решила, че така или иначе през зимата ходя с шапки и малко излизам навън - сега е време да се обнови и да и даде шанс да порасне нова добре охранена коса. Дали е било съвпадение, че точно в този момент животът ми се променяше главоломно и аз имах нужда и дори вече изчиствах всичко старо вътре в себе си и се подготвях за съвсем новото си аз (което нося в момента). 

 

По време на двете епизодични пускания на коса до раменете усещах себе си повече жена и повече майка със съответните на това последици в поведението ми и събитията в личния ми живот. Трудно е да се обясни с думи, ще опитам - от една страна се появява особена мекота на възприятията и на реакциите, съпроводена обаче с отчетливо изостряне на чувствителността. Не в смисъл на дразнимост, а по-скоро на интуиция и усет за нещата. В същото време тези качества се комбинират със забележимо укрепване на вътрешната вяра в себе си - в противовес на външно проявяващото се самочувствие при късите прически. Усеща се като вътрешна стабилност и увереност при вземане на решения. 

 

Сега мога да сравня с косата под раменете - почти до нивото на плешките. Когато косата се удължи до под раменете сякаш започва натрупване на вътрешна енергия, която има нужда да се излее някъде. Усеща се като избликващо от време на време безразсъдство и лека суета... 

 

Моля да приемете разсъжденията ми като изцяло лични наблюдения и тълкувания.

Линк към коментар
Share on other sites

Мдам, може жените да експериментират с това да покриват косатаа си (евентуално със забрадка). Никой не налага това поведение! но е един експеримент как ще се чувстват по-добре. 

 

Лично аз се чувствам по-"пробивен", когато съм брадясал. Тогава от нищо не ми пука :)

Линк към коментар
Share on other sites

Аз по принцип съм без брада. Но е имало периоди, в които съм бил с брада (оформена). Тогава сякаш съм се чувствал "по - "пробивен" ", по - сериозен и зрял, по - мъжествен : ако не през цялото време, в което съм с брада, то поне определено време след пускането и. Не знам дали промяната в психиката ми е била плод на някакво самовнушение/внушение, или е свързана с нещо окултно (това последното го казвам с оглед думите на Божидар : "За мъжа е полезно да не подрязва косата нито брадата си").

 

П.п.: Сещам се за разните надъхани и доста брадясали терористи...:)

Редактирано от Кон
Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...

П.п.: Сещам се за разните надъхани и доста брадясали терористи... :)

 

Те особено модерни напоследък са онея в Сирия дето изтрепаха сумати цивилни и викат като откачени alah akbar, докато се бият със сирийската армия. Каймакът на цивилизацията :P

Редактирано от Ashtoning
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...