Jump to content
Порталът към съзнателен живот

За Божията Любов и Божието Благоволение


Кон Круз

Recommended Posts

Как разбирате идеята, че Бог обича всички ни безусловно? В какво се изразява това безусловно обичане и какво се визира под "Бог", когато се казва, че Бог ни обича?

Петър Дънов е говорел за божие благоволение, за това, че хора не винаги имат божието благоволение. Под "божие благоволение" какво трябва да се разбира? Подкрепа свише за едни или други наши начинания ли?

Божията Любов към нас, постоянна и еднаква към всички ли е? Може ли да се увеличи или намали? Ако е безусловна, не би следвало да се променя?

Вие лично, когато (ако) говорите за Божия Любов, разбирате ли любовта на Христос към хората или имате предвид нещо по - абстрактно...?

В какво се изразява Божията Любов към хората? Изразяването на тази Любов, не е ли всъщност онова, което се нарича Божие Благоволение?

Може ли да се каже, че Бог всякога ни обича еднакво (никога повече или по - малко), но ние не винаги в еднаква степен чувстваме Любовта му?

Може да споделяте цитати, които смятате, че са по темата.

 

Редактирано от Сингам
Линк към коментар
Share on other sites

Здравей Сингам.

 В 1 послание на ап.Павел към коринтяните има отговори на всички въпроси,които тук поставяш.В Словото на Учителя са дадени  42 беседи,в които са развити темите от това послание.Само върху първото изречение от него са изнесени 36 беседи в периода 1914-1944 година.Много е интересно по този начин да си отговорим на въпросите.С четене на Словото и приложение .Колкото повече четем и прилагаме в живота си идеите от Словото,толкова по-ясни са отговорите на въпросите,които имаме .Божията любов и Божието благословение има всяко едно живо същество .Хубав ден и честит празник Благовещение .

 

Линк към коментар
Share on other sites

Ние всички сме част от Бог. Той ни е дал частица от себе си-своя дух.

Както и всички хора сме едно цяло т.е. ние всички сме свързани и сме вплетени в една обща енергия - ЕдинЕние.

Което означава,че всички хора,заедно с Бог представляват едно цяло.

Ние всички сме част от светлината,ние сме светлина.Бог е светлина.

Линк към коментар
Share on other sites

Цитат

Божията любов е извор, от който постоянно тече. Божията любов дава, а човешката – взима. Даването и взимането представят две сили в природата, които взаимно се уравновесяват. Положителните сили дават, а отрицателните – взимат. Който не се е научил правилно да взима, той не може и правилно да дава. Следователно, когато двама души се обичат, те трябва правилно да се обменят: единият ще дава, а другият ще взима. Това не подразбира, че единият всякога трябва да дава, а другият – всякога да взима. За да изявят любовта си правилно, те трябва да се сменят в даването и във взимането.

Богове сте

Линк към коментар
Share on other sites

Хората ни обичат чрез Божията Любов. Поне така съм чел. Това означа предполагам, че Бог понякога изявява любовта си към нас чрез хората. Тоест - Бог ни дава понякога любов чрез хората. Но в текста от Учителя се казва, че човешката любов - взима. Може ли да се каже, че понякога Бог дава и Бог взима чрез хората - в случая дава и взима любов чрез хората?

Линк към коментар
Share on other sites

:)  не , Бог само дава ! Ние  хората така сме свикнали да различаваме , че ни дават и взимат . А просто нямаме капацитет за да вземем всичко  и обикновенно изоставяме нещо за сметка на друго .Той със Любовта си , ни е осигурил във всичко . Ние според разбиранията си взимаме или отхвърляме . А за Неговото благоволение , го разбирам , като правила за безопасно ползване :) .

Така че когато ти вземат , човек го прави . Дали ти сам , или друг някой , е отделен въпрос .И ако си сигурен че ти взимат нещо ,бъди сигурен , че от друга страна  ти дават друго . Винаги обмен има , в по глобален мащаб .

Линк към коментар
Share on other sites

  • 6 months later...

Здравейте! 

Малко ще се отклоня от реалната тема.. 

Аз лично не изпълнявам нито една религия. Според мен висшата сила, която ни направлява е енергията, цялостната енергия на това измерение, която за жалост вмомента е отрицателна. 

Твърди се, че Бог ни е създал по свой образ и подобие. Аз смятам, че ние пресъздаваме силата, на която влияем по наш образ и подобие, било то Бог, Аллах и който и да е бил друг така наречен наш 'създател'. 

Дълеч съм от това, че не вярвам в по-висша сила! Вярвам, но не в оприличавам на себе си. Аз, вие, градът, в който живеете, държавата, континента, земята, светът-всичко това е едно цяло. Това 'цяло', тази цялост..тя е енергия, светлина, нещо което не може да се докосне-то се чувства. Тази енергия е по-висшата сила над нас..или поне в моя свят. :) 

Извинявам се, че се отклоних от темата ви. :) 

Линк към коментар
Share on other sites

Добре дошла Ева! Благодаря за включването :)

Ние хората и нашият човешки начин на мислене, който се осланя само на нашите силно ограничени сетива, няма как да се приближим до дефинирането на Бог като Е. По-скоро ние можем да кажем какво бог НЕ Е. Освен енергията съществува и информацията. Ако съдим по първите редове на евангелието на Йоан

1 В начало бе Словото; и Словото бе у Бога, и Словото бе Бог. space.gif
2 То в начало бе у Бога. space.gif
3 Всичко чрез него стана; и което е станало, нищо без него не стана. space.gif
4 В него бе живот, и животът бе виделината на человеците. space.gif
5 И виделината свети в тъмнината; и тъмнината я не обзе.

 

по-скоро Бог е в информацията. Енергията и светлината са вторични. Но това са хипотези на нашия човешки ум. Все едно да обясним на мравката какво е автомобил... 

За създаването ни "по образ и подобие на Бог" нашия учител по Астрология казва следното (и аз съм склонна да се съглася с неговата логика):

- по образ - значи Любовта - т.е. човекът носи в себе си и може да прояви Божията любов 

- подобие значи мъдростта - т.е. човешкият разум е създаден и може да функционира подобно на божествения - по холографския принцип. 

Обаче има и трето - Божията Воля - тя изначално не е дадена на човека при създаването му. Човекът е създаден да я следва и изпълнява. На един етап, обаче, човекът е изкушен да я присвои и това е забраненият плод, за който той е изгонен от Рая. Или ако човекът реши да налага своята собствена воля в своя свят, оставят го, но го изваждат от Божието благоволение. Който има своя воля, нека сам си го даде. :) Справедливо, нали? 

Линк към коментар
Share on other sites

привет :)

,,Твърди се, че Бог ни е създал по свой образ и подобие. Аз смятам, че ние пресъздаваме силата, на която влияем по наш образ и подобие " .Струва ми се че това е смисъла , да създаваме , за да се опознае Той . Но не е нужно да се отклоняваме от конкретните си преживявания , покриващи задачите на настоящето си съществуване .Достатъчно е да  занаем че сме част от цялото . Неразривното цяло . И да действаме в посока на личното и  общото благоденствие . ,, Тази енергия е по-висшата сила над нас..или поне в моя свят. :)  " Когато разрешиш на тази енергия да те направлява , как се чувстваш . Дънов за това  ни напомня че сме извори за този свят . Извори за любов .

Редактирано от АлександърТ.А.
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...