Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Recommended Posts

Какво се случва през пролетта ?При мен е аорил,май месец в който тревожноста е много силна и борбата с нея съответно.Умствено предъвкване на тема решаване на проблема и порочен кръг.

Какво да правя,за да овладея положението ?Задължително ли е да се пият хапчета или трябва човек просто да се отпусне.Аз имам усещането че трябва да се отпусна ,но се страхувам и затова почвам да мисля по много все едно ще реша проблема и накрая се надъхвам но нищо не правя.Все се страхувам от тази енергия която напира в гърдите ми.Моля за съвет!

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей, @сиси1,

тревожността не зависи толкова от външните фактори, колкото от вътрешното ни смилане на тях.
Това не означава, че нямат никакво значение, а че по-важното е умението ни да сме гъвкави спрямо ситуациите, в които попадаме - да сме в готовност за осъзнаване, учене, промяна, действие.
 

преди 32 минути, сиси1 каза:

Задължително ли е да се пият хапчета или трябва човек просто да се отпусне.

Не е задължително, когато говорим за повишена тревожност. При някои хора е много силна и не е изключено да се приемат медикаменти или по-леки успокоителни за известно време, но не бих казала, че е неизбежно - хората, с които работя, предпочитам да въвеждам в техники за релаксация и да ги уча да съумяват да саморегулират тревожността си, когато се повиши, да общуват качествено със себе си, с разбиране, приемане, любов.

Чудесно е, че усещаш, че тялото ти ти подсказва да се отпуснеш - но понякога хората откриваме, че това далеч не е толкова лесно. Именно тук се намесва и психотерапията, в процеса на която се учи и това.

Тук съм дала идеи за техники за справяне при социална тревожност, можеш да си избереш и плагаш някои от тях системно. 
Техниките обаче работят значително по-повърхностно, ако не са съчетани със същинска вътрешна работа - тоест осъзнаването какво се случва с теб и защо това се случва с теб - тревожността носи своите послания винаги (и не само тя) и е необходимо да ги чуем, за да я претопим, смирим, прегърнем, а не просто изтласкаме за малко. :)

Ето какво казва и Карл Юнг за ценността на тревожните растройства

преди 56 минути, сиси1 каза:

Аз имам усещането че трябва да се отпусна ,но се страхувам и затова почвам да мисля по много все едно ще реша проблема и накрая се надъхвам но нищо не правя.

Да, както сама разбираш, мисленето за проблема не е равносилно на неговото решение.
Не само ума е единственият герой в историята, но и тялото, душата, сърцето - тоест по-семпло казано и емоциите, и чувствата, усещанията, освен интелектуалното разбиране, имат своите главни роли.

_______________________________

Видях, че и преди си писала тук, във форума - моят съвет е да се обърнеш към психотерапевт и да отработите трудностите ти - по-лесно е, когато някой, който знае какво прави, и който може да види блокажите, сенките ти, слепите ти петна, те води. 

Успех!

Линк към коментар
Share on other sites

Ако отпуснеш контрола в такъв момент,можеш ли да откачиш?Ако го направиш изведнъж и кажеш ,,да става каквото  ще -спирам с борбата!Това ми е страха!

Линк към коментар
Share on other sites

Ти няма да "откачиш", а имаш страх, че това ще стане, което е различно. 

Но без психотерапия не вярвам да приемеш това, а вероятно само ще продължиш да проверяваш и препроверяваш дали ще "откачиш" - вкарала си се в мисловните капани на тревожността, от които обикновено хората имат нужда от помощ, за да излязат. 

 

Успех! 

Линк към коментар
Share on other sites

Днес ми се случи интересно нещо.Бях толкова уморена и легнах да поспя.Така желаното отпускане ....всякаш за миг го усетих- онова същото от безгрижното детство.Докоснах се до себе си,но това беше само за миг.Инстинктивно веднага се стегнах и ме обля адреналин.Това,което толкова жадувам,защо се получава така ,че не си го позволяваме.Какво всъщност е това.Нещо,което е в теб а не си позволяваш да изпиташ.Натрупан стрес или зависи от волята?

 

Линк към коментар
Share on other sites

стрес(страх) , казала си отговора :

Цитат

Ако отпуснеш контрола в такъв момент,можеш ли да откачиш?Ако го направиш изведнъж и кажеш ,,да става каквото  ще -спирам с борбата!Това ми е страха!

,, Какво да правя , за да овладея положението ? "----------------Научи се за кратко да не мислиш . Само чувствай , като насочваш вниманието към усещанията .

Линк към коментар
Share on other sites

Да отпускаш и след малко да поемаш контрола е начин за изграждане ..... Но аз споменах друго . Да прехвърляш за няколко минути , като ежедневно упражнение ,  вниманието . За да може да свикнеш , и контролираш ума си .Ума може да се спира и пуска по желание . Става въпрос за способноста на ума да формулира думи и изречения . Това което някои наричат вътрешния коментатор .

Редактирано от АлександърТ.А.
Линк към коментар
Share on other sites

Може да срещнеш различни трудности според твоя характер .Това  тук , само с няколко думи трудно ще се преодолее .

Така че , разгледай  техниките дадени от Инес Райчева . Също в личната и страница има добри неща .

Линк към коментар
Share on other sites

Има ли разалика между това мислене и мисленето при шизофрения?Аз като се захвана да разсъждавам и не мога да спра,като бягство от реалноста,и трудно се съсредоточавам в ежедневието си.Казвам си че ще спра,но ме увлича и се усещам ,че хипервентилирам през това време.Че е защитна реакция го разбирам,но всякъш се опитвам да направя вътре това,което не е станало отвън и не мога да спра.Критиката я има ,но волята не .Аз знам,че сама е трудно да се справя,но за мен е много важно да опитам.В единия слупай се чувствам слаба ,а в другия знам ,пе аз мога! Трябва ми не осихотерапия а смо насоки. Така мисля.

Линк към коментар
Share on other sites

В смисъл такъв ,че в момента чувствам ,че имам силата и да спра  да мисля по мнго и да му се отдам без да се боря с това състояние и не знам какво да направя.Когато дв е сили са еднакво силни не знам на коя да се отдам.Да се отоусна и да кажа ,,да става каквото ще,, или да подтисна всичко.Мога и двете.За това казвам.Не знам кое е правилното?

 

Линк към коментар
Share on other sites

Току-що, сиси1 каза:

Трябва ми не психотерапия а само насоки

Психтерапията е предимно насоки! А работата е предимно твоя!

Учиш се как да преодоляваш точно тези цикли, за които питаш, докато ползваш за временна емоционална "опора" психотерапевта. Докато се научиш сама да го правиш!

Линк към коментар
Share on other sites

Ясно ,трябва ми някой на който да варвям и да св отпусна в негово присъствие,който да ме води,докато се науча сама да го правя.Сега разбирам колко съм св подтиснала,пе чак съм се заличила и забравила,та затова се страхувам.На някой може да се струва непонятно да се страхуваш от себе си,но на такива като мен им се е случило.Странно и жалко.

Линк към коментар
Share on other sites

Не се намери никой ,който да ме разбере и да е до мен в този момент и тзи вечер стана нещо странно.Отново потънала в мислите си ами ако и съоветно обясненията им на мен просто ми писна ,защото осъзнах че нямат край.Писна ми да се измъчвам и си казах.Абе я да видя аз какво всъщност е това нещо и ги погледнах някак от страни и усетих пулсаций от едната и от другата страна на мозъка ми и така си ги наблюдавах и ги оставих да се напулсират и присто напуснах бойноти поле. Не знам дали е правилно.Никой не ме е водил.Напуснах и вече не ми пука въобше дали е правилно и какво ще стане. Не знам как се нарича това в психологията и дали е добре или по зле ,но просто бях до тук.

Линк към коментар
Share on other sites

Преди години пак си писала в този форум!

Получила си насоки!

Отново пишеш тук! И отново се завърташ в цикъла на мисловното предъвкване.

Ако не можеш сама да си пренасочиш мислите, вземи чети книга! Има страхотни романи! Докато си намериш реална компания! Щото това - дигиталното, не е като реалното!

Ако и това не можеш да направиш - стани религиозна! Отдай мислите си към Бог!

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря.То се повтаря от време на време и всеки път ми е като за първи път,но да ,психотерапия онлайн явно не става.Благодаря за вниманието и май наистина ми трябва компания и психотерапевт.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...