Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Матриархат или патриархат


svetle

Recommended Posts

Здравейте, бих искала да задам един въпрос - Защо на върха на католическата църква е винаги папа (мъж), а не жена? Това е незачитане на женския пол.

Линк към коментар
Share on other sites

  • Отговори 45
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Че на коя църква на върха е жена?

В една друга тема напипахме един проблем, но май далеч в обсъждането или проумяването му не стигнахме. Установихме, че жената сама подтиска женското начало в себе си. Въпросът беше защо. Тя едва ли се отказва от "женските добродетели", както спомена Станимир. Защо и от какво се отказва жената и за какво се гневи?

Известна е историята на Лилит, първата жена на Адам. В Билията пише първо (проверете го, ако искате) "мъж и жена ги създаде", а чак после идва историята с Ева, която е по-късно закърпена (за да не ме обвинят в черпене от това, което аз наричам достъпно за всички духовно знание, където човек това също може да си го види, закърпването на тази история е научен факт и очебийно за всеки добър текстър, изводът се основава на внимателни наблюдения върху оригинала).

Какво станало с Лилит всъщност? Останки от историята се намират донякъде в еврейското мистично знание. Лилит се възпротивила на желанието на Адам да властва над нея (мекотата като женска добродетел често поражда една погрешна представа за слабост, над която може да се властва, та вероятно и на Адам това му се случило). В яда си, че Лилит отказва да се подчини, Адам избил всичките й деца, после избрал сервилната Ева (направена "от реброто му"). Лилит избягала в една пещера, в която и до днес се гневи на мъжа си за избитите си деца и съответно му погажда по някой и друг номер, заради което пък той е очернил името й. Затова и Лилит според в западната духовна традиция е "тъмната страна" на женското начало (кое ли точно да приемем за "тъмна страна" на черното?). Църквата съответно осъдила жената като причина за всички светски злини (а всъщност жената се противопоставя на установения от Адам ред и показва грешките му), а послушните Еви надянали забрадките и се отрекли и те, подобно на отдалата се на гнева Лилит, ама по друг начин просто, от своето женско начало.

В най-древните източни традиции е останал обаче образът на Лилит - това е Астарте, Ищар, Кибела... Много са имената на Богинята Майка, която отдавна се гневи за това, което й е сторено, а колкото повече се опитваме да представим черното като още по-черно и не вникваме в проблемите му, толкова повече се задълбочава разделението. Затова и зациклихме върху въпроса "защо". Всъщност Адам и Лилит правят една и съща грешка под различна форма. Адам решил, че може да подчини мекотата и с това загубил доверието на дадения си от Бога спътник. Лилит повярвала в това, че мекотата е слаба и може да бъде уязвена, и се отрекла от нея. Това можеше и в темата за обидите да го напишем.

Нашият свят е шахматна дъска. В нея ние като бели и черни фигури избираме да продължаваме да играем. Но едва когато сме вникнали в най-"тъмното", в черния цвят, в гнева на Лилит, едва тогава ще съумеем да се излекуваме от схемата на Старата Война (залегнала в основата на всички войни). "Ще умрете в този свят и ще се родите в Мен."

За църквата, преди време пак сънувах нещо. Една огромна група жени, сред които бях и аз, стоеше пред църквата и чакаше някой да им отвори. Духовниците вътре седяха и се колебаеха. От една страна не съответстваше на канона да вземат такова решение, от друга обаче жените ставаха все повече и повече, така че проблемът и неспособността на църквата да се справи с него, ставаха очевидни.

П.П. Днес просто "ми е текнала" тази тема, сетих се още нещо. Всъщност в най-древните традиции на изтока връзката с Божественото начало се е поддържала основно от жени-жрици. Една от тези култури е древната минойска култура, една от най-старите в Европа и първата писмена такава. Известно е понятието „дълбок минойски мир”. Не сме открили никакви военни укрепления от минойската епоха, не се сещам и за някакви находки на оръжия, поради което се предполага, че не са се водели войни и не е имало страх от такива. Затова пък тази древна култура ни е оставила някои от най-прекрасните керамични изделия, които и днес, 4000-5000 години по-късно, не намират равни, а някои не могат да бъдат възпроизведени; прекрасни фрески, отразяващи един живот в хармония с природата, както и много други продукти на свободното човешко творчество. В сакралните изображения на тази култура жриците са изключително и само жени, настроението е ведро, от него лъха невинност, както и едно естествено отношение към женското тяло и женската сексуалност, залегнала и в основата на духовната сила на жената, но и на плодородието и изобилието като цяло (сравнете това с историята за ябълката и Ева). Но и при древните гърци предаващата посланията на Аполон в храма в Делфи е жена – Пития. Друг пример: в гръцката митология Гая (земята) ражда Уран (небето) от себе си. Чак след това от тях двамата се ражда Кронос (времето).

През историята на западната традиция обаче, не само на църквата, всички тези особености на жената са били представяни едва ли не като най-великата злина – сексуалността изведнъж става причина за грехопадението, духовните и творчески сили стават тъмни сили, жените биват преследвани като вещици, прорицателки, разпространителки на неистини, изкусителки. И в опитите на на установения ред да подчини и овладее принципа на Лилит, май не се е стигнало по-далеч от пораждането на собствената му стерилност и загуба на смисъл.

Редактирано от azbuki
Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте, бих искала да задам един въпрос - Защо на върха на католическата църква е винаги папа (мъж), а не жена? Това е незачитане на женския пол.

Не си ли чувала за папеса Йоанна...? :rolleyes:

Линк към коментар
Share on other sites

Светле, виждам че въпросът ти има привкус на дискриминация над жените.

Обаче не само при католиците е така. И в българската и всяка друга църква е така. И при будистите е така, а за арабския свят няма да споменавам.

А за да е така явно нещо го е продиктувало това налагане. До колкото съм чел това-онова, моето мнение да няма свещеници жени е следното: понеже жената ежемесечно се сблъсква с хормонална буря, която освен на тялото влияе и на духа. Нели двете са дълбоко свързани. Всеки месец материалното дадделява дад духовното – получава се едно малко падение на духа. За да може той пак да се въздигне после.

Това е корена на причината за да няма официално жени свещеници.

А какво означава свещеник? Това е друг въпрос , както и колко е свещен папата, колко е безгрешен владиката или пък дяда ти поп.

Ти не го приемай това като недостатък, понеже по време на старата ни българска вяра в Тангра е имало жени свещеници – колобъри. Както и български жени войни – владеещи искусно меча. Следователно е доказана възможноста Духа да преодолее тялото – било то мъжко или женско. Но от тогава до сега човечеството е толкова дълбоко деградирало, както и самата църква днес, че въпросът дали да има жени свещеници или да няма според мен е безсмислен.

Линк към коментар
Share on other sites

Само да поясня, с историята си само попълвам дупките, доколкото мога. Не съм отрекла (мъжкото, както установихме) духовенство. Имам две прераждания като духовник (и, разбира се, мъж) - едното в Италия, другото в Русия. Доста ярко си ги спомням, а италианският и руският са ми като втори и трети матерен език. Душата ми ги помни. Доколкото си ги спомням тези прераждания обаче, не съм била предубедена към жените, а по-скоро съм принадлежала към тези свещеници (има ги и днес, да не забравяме), които почитат и уважават жените и заобикалят някоя и друга глупава догма, за да оцелее човечността. Църковната традиция не бива да бъде отричана, а излекувана и допълнена. Доста виждащи хора са споменавали, че настоящият папа, верен служител на... вгледайте се в очите му, ще бъде последният, а след него ще бъде жена, ама вероятно не в рамките на същата църковна структура. Че ще има нова "църква", която да обедини всички хора, съм получила в откровение, но не съм нито първата, нито последната, която го получава.

Откровението ни се дава за радост и насока в тъмнината, в която ни се налага да се движим.

Редактирано от azbuki
Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте, темата ми стана интересна. azbuki, от теб научих много интаресни неща :).

За съжаление, не се сещам за съвременна религия, която да поставя наравно мъжете и жените. Напоследък обаче, според мен в светския живот се появява едно явление, което рано или късно ще се отрази на дъховните учения, защото се променя мисленето на хората. Жената започва да заема подобаващото и се място, заражда се едно уважение към силната жена, която не се подлежи на управление, която има личен живот и интереси извън кухнята и децата. Мисля, че рано или късно, ще настъпи равновесие между половете.

Линк към коментар
Share on other sites

А за да е така явно нещо го е продиктувало това налагане. До колкото съм чел това-онова, моето мнение да няма свещеници жени е следното: понеже жената ежемесечно се сблъсква с хормонална буря, която освен на тялото влияе и на духа. Нели двете са дълбоко свързани. Всеки месец материалното дадделява дад духовното – получава се едно малко падение на духа. За да може той пак да се въздигне после.

Жените не се допускат не само до свещеническия пост, но и до разни свети места, като Атон например:

Според една старо предание Св.Богородица заедно със Свети Йоан тръгнали на път за Йопа в Кипър, за да посетят Свети Лазар. Изведнъж лодката се олюляла, изгубила курса си и се озовала на тогавашния все още езически Атон. Поради бурното море лодката се разбила близо до днешния манастир Ивирон. Божията Майка изплувала на брега и се въодушевила от дивната красота на планината, благословила я и замолила Сина си да превърне това място в нейна градина. Изведнъж зачула глас: "Нека това място да бъде твое наследство и твоя градина, рай и небе и спасение за онези, които търсят спасение". От тогава планината е посветена на Света Богородица като нейна градина, в която не се позволява присъствието на други жени освен Божията Майка.

Освен Божията Майка, други жени почти нямат думата в християнството. Особено в православието. На запад май се правят опити с жени свещенослужители, но не знам точно къде?

При мюсюлманите и евреите ситуацията е почти същата. Мисля, че и при будистите е така?

Но забраната за женско присъствие не е патент само на екзотеричните религии. При масоните жените нямат право на участие. Има само някакво почетно присъствие. Не знам как е при розенкройцерите? Тук valentinus е специалист.:)

Това показва, че в нашата епоха махалото се е завъртяло в крайното положение на патриархата, тръгвайки от другата крайност – матриархата.

В древността е имало много езически религии/обичаи водени от жени-жрици. Понякога са били доста жестоки, свързани дори с човешки жертвоприношения! Ето нещо интересно за произхода на християнския мит за Баба Яга:

Култът към Великата Богиня - Майка съществува от хиляди години и е рожба на епохата на матриархата. Остатъци от нея са доживели и до наши дни - понякога дори в неузнаваем вид. По-точната дума е, че те са ни прекалено познати и точно затова ни е трудно веднага да различим в тях праобраза на Великата Богиня. Такъв пример е до болка познатата ни от детските години Баба Яга.

Богинята баба Яга

:feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

А за да е така явно нещо го е продиктувало това налагане. До колкото съм чел това-онова, моето мнение да няма свещеници жени е следното: понеже жената ежемесечно се сблъсква с хормонална буря, която освен на тялото влияе и на духа. Нели двете са дълбоко свързани. Всеки месец материалното дадделява дад духовното – получава се едно малко падение на духа. За да може той пак да се въздигне после.

Описаното състояние е болестно, не нормално. Не е естествено жената да има проблеми и болки във връзка с месечните си цикли. Много женски болести, вихрещи се днес, са отражение на същия проблем на отричането на собствената женственост и на сексуалността, съответно и на творческите сили. Интересно е това, което пише Сяолан Джао за "Небесната вода", както наричат женския цикъл китайците. Препоръчвам го на всички жени, ако не са го чели вече.

Жени-свещеници има при протестантите, тъй като пита някой. В Германия е разпространено.

Линк към коментар
Share on other sites

Много хубава тема, пропуснала съм я :feel happy:

Смятам, че времето на матриархат или патриархат е отминало. Време е да заработим заедно.

Всеки има своето място и какво да даде на света и обществото. А ако е с Любов, значи още повече....

:3d_046:

Линк към коментар
Share on other sites

Неправилното разбиране се дължи на това че писанията са изкривени заради угодата на единицата, т.е. заради егоизма.

Мъжът в писанията е просто символ на дясната мозъчна половина, а жената на лявата мозъчна половина.

Дясната половина е Адам (индуитивното мислене, Супер Егото, Аза), лявата е Ева (логическото мислене, Его, аза).

В чистотата, незлобливостта и непорочността на Детето е спасението. Това е Синовството, Син Божи.

Проследявайки писанията стават ясни много неща.

Същото е и описано чрез "ян" и "ин". Баланса ражда Детето. Нито много жена (ин), нито много мъж (ян).

Мисъл и Емоция - това са двата триъгълника - водния (съвпада с "Чашите" от Тарот) триъгилник и огнения (съвпада с "Жезлите" от Тарот). Когато са в равновесие, балансирани, водата и огъня образуват пара, която пък има свойството да разширява и да се издига. Парата е висша мисъл, разумност. Тя е нещото, което може да те извиси. Преплетени двата триъгълника оформят така наречената Звезда на Давид или също Соломоновият Печат. Парата и Дух и в Тарото се изразява чрез "Мечове".

Чрез "Малките Аркани" човек може да съблюдава телесното си състояние на ум, емоция и тяло.

"Големите Аркани" са нива, архетипи на съзнание и съвпадат с числата в номерологията от 1 до 22 и 0. Това е пътят на познанието за Духа (натрупването на опитност и познание на Бог за Бог, т.е. за Себе Си) във време-пространството.

Линк към коментар
Share on other sites

струва ми се че в африканските религии зачитат повече жената ,ако имате повече информациа напишете.ше ви бъда благодарна

Линк към коментар
Share on other sites

Още през 10в при богомилите е имало равенство между мъже и жени. Това е поне няколко века, може и 6-7 века да са, преди в Западна Европа да се дадат права на жените.

При богомилите е имало е много жени - съвършени. По данни от Николай Райнов една от най-видните жени-съвършени е Макрина, станала по-късно известна с псевдонима Михаил Унгарец.

"105. Между първите апостоли на богомилството ясно се отделя една млада мома по име Макрина, която на 16 години прие кръщение. Нейното име е записано в рода на ония, чиято ревност в делото има малко последователи. Тя е известна под името Михаил Унгарец и е умряла девственица." (из Богомилство и богомили, Николай Райнов)

Учителя също е отделял специално място на жената. Сред най-близките му ученици е имало жени. В Школата му е имало два специални класа само за жени: Беседи пред сестрите и Клас на Добродетелите.

Великата майка - една беседа от цикъла "Беседи пред сестрите"

А относно това какво е положението в съвременното българско общество на жената, не съм сигурен, но по-скоро бил го определил като тежко - в социален, финансов и семеен план. Предполагам са малко тези жени, които са успели да надраснат предразсъдъците втълпявяни от обществото....

Относно матриархата и патриархата, не мисля, че човечеството е в дилема кой от тези два пътя да избере. Сега се търси онзи път, който ще даде на мъже и жени да разгърнат най-висшите качества вложени в тях... Това е пътя на разцъфтяване на човешката душа, както го нарича Учителя.

Редактирано от Иво
Линк към коментар
Share on other sites

Без да съм феминистка, ще попитам, защо на жените уж се дават равни права от всички религии и вероизповедания, а се сочат като единици - ето на - има И жени. Ако действително едно учение или религия е равнопоставило двата пола, то двата пола ще са като равночисленост там присъстващи.

А ако някой още се пита в патриархат или матриархат живеем, да види днешните новини за атентата срещу Беназир Бхуто и ще му секне въпроса.

Линк към коментар
Share on other sites

За матриархата или патриархата и аз мисля, че днес не сме поставени пред избор между двете, разбира се, и трябва да се търси нов път на равнопоставеност. Ретроспекцията е полезна дотолкова, доколкото ни позволява да проследим корените и развитието на определени проблеми. В минойската култура няма данни за липса на равенство между мъже и жени. Просто в тази култура има акцент върху хармонията с природата, а оттам и с женското начало. Може и това да е била причината за залеза на тази култура преди около 3500 години. "Минойският мир" не е можел да устои на агресивната атака на микенците, но там и природни катаклизми вероятно са изиграли някаква роля. Някои свързват минойската цивилизация и Крит с Атлантида, но това е една оспорвана теория, нямам отношение към нея - все още. Темата е много интересна.

Иначе равенство е имало и преди и аз тъкмо се ровя в тази тема във връзка с една презентация, която трябва да изнеса през януари. Интересни са изследванията на литовската археоложка Мария Гимбутас за "залеза на стара Европа", основаващи се на археологически и лингвистични данни. Известно е, че под настоящия индоевропейски лингвистичен пласт на европейските езици се открива и един по-стар, който не е индоевропейски. Самият гръцки език се състои от над 50% корени на думи с неизяснен произход, около 25% от тях може би семитски (за това пише Мартин Бернал, "Черна Атина", страшно интересна книга, но стилът вероятно е недостъпен за неспециалисти...). Минойският език не е дешифриран и вероятно не е индоевропейски, а микенският е само с много голям напън форма на гръцки. Археологията също позволява разкриването на определени миграционни пластове, много оспорвани между другото, и една от теориите за това е на Гимбутас. Въз основа на археологическия материал тя твърди, че индоевропейската култура, свързана до голяма степен с опитомяването на коня (също оспорвано) е донесла това доминиране на мъжкото начало (а с това и познатите ни агресивни модели), а че в старите (коренни?) култури на Европа е царял общо взето мир и равенство между мъжете и жените. Гимбутас има и една цяла книга, която се казва "Езикът на Богинята", показваща археологически материал, свързан с тези изследвания. За съжаление, съмнявам се, че книгите й са достъпни на български, може да се търси на английски и немски. Тази жена предаде Богу дух през 90-те години и това е, което ни е оставила.

Това е, ако на някой му се чете.

Редактирано от azbuki
Линк към коментар
Share on other sites

Попитайте майките си.

Който си няма..?

Модераторска бележка: Следващите 17 мнения са прехвърлени в друга тема. Моля спазвайте правилата за участие!

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте, бих искала да задам един въпрос - Защо на върха на католическата църква е винаги папа (мъж), а не жена? Това е незачитане на женския пол.

Ами те глупаците до ХIII век са мислели,че жената нямала душа и са я третирали наравно с кучето!Защото мислели,че и кучето няма душа,като жената.А сега се молят на дева Мария ха сега иди та ги оправи.

Линк към коментар
Share on other sites

...Тук "настана" май "Матриархата"

... защо ли винаги съм си го представл - като нещо ... топло?

... може би му липсва............................. как да кажа................................... да де!

... мъж :3d_053:

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте, бих искала да задам един въпрос - Защо на върха на католическата църква е винаги папа (мъж), а не жена? Това е незачитане на женския пол.

Здравей Светле.

Наскоро четох една книга, писана от католици и посвена на историята на хората от древността до днес.

Там пишеше, че първобитните хора в началото още, не са живеели уседнало. В тези условия е царял матриархат. Т.е. водещият пол е бил женският, а не мъжкият.

Пише, че причините за това са, че жените били по-добри в лова и във войната от мъжете, защото били бързи, гъвкави и изобретателни. Даваха снимки на намерени от тогава женски божества, на изображения от тогава на жени-ловци и жени-войни. Мъжете били бавни и тромави и затова били по-слабия пол в онези условия на живот.

Но нещата се променили с усядането на хората в селища. Свързано е с промяната на основния поминък, с който почнало да се препитава човечеството, а именно- земеделие. Копаенето на земята било тежка работа, за която се иска сила. Такава имали мъжете и това било мъжка работа. Жените нямало какво друго да правят, освен по цял ден да киснат в домовете и да се обезличават. Обезличаването им допълнително се засилило с грижите по отглеждане на децата в една такава обстановка, в която това дали децата ще ядът зависи не от майката, а от бащата. Постепенно жената започнала да се превръща във вещ, а религиите, боготворящи женски божества- да западат и да се изместват от религии, в които главният бог е от мъжки пол. Това е бил краят на матриархата.

Днес не кой да е друг, а самите католици отчитат обезличаването на жената като историческа грешка, продукт на дивите условия на живот, които ги е имало в миналото.

Католическата църква се бори с поправянето на тази несправедливост, като през 20 век за първи път назначава за свещеници освен мъже и жени. Това за свещеници да се назначават жени е вече обикновена практика в САЩ например.

Като едното нищо някой ден на папския престол ще седне жена. :) И то не като папеса Йоана, която се е направила на мъж, преди да стигне до това да е божи наместник. :)

Линк към коментар
Share on other sites

Сериозни доказателства за съществуването на Папеса Йоанна няма; тя е по-скоро легендарен персонаж, отколкото действителен исторически субект.

Линк към коментар
Share on other sites

Сериозни доказателства за съществуването на Папеса Йоанна няма; тя е по-скоро легендарен персонаж, отколкото действителен исторически субект.

Габриил Антуан Пажес пише доста за нея. И не само той.

Друг е въпросът, че срамът на църковниците от онова време, ги е подтиквал да унищожават доказателства за прецакването си да изберат жена за папа.

Поне това, което съм прочела като изследвания за нея, ме е убедило, че е живяла и е била папа.

Разкрили я, защото е била забременяла и получила родилни болки по време на някаква процесия. Убили я заедно с бебето и, в срама си от това, че са следвали жена. :(

Редактирано от chimera
Линк към коментар
Share on other sites

Разкрили я, защото е била забременяла и получила родилни болки по време на някаква процесия. Убили я заедно с бебето и, в срама си от това, че са следвали жена. :(

Ако това е вярно - че в името на институцията църква са убили родилка и дете , излиза че институцията не струва колкото една лула тютюн.

Все повече се убеждавам, че инквизицията през средновековието не е била това което е. А вероятно е била нещо като инструмент на тогавашните сатанисти, които са имали нужда от материал за човешки жертвопринушенуия.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...