Ако вземем примера с Христос и Юда, който го предава, то, предателството може да придобие съвсем друг смисъл...
В края на краищата предателството е нужно (и естествено- полезно) явление, особено в случай, че някой, който е стигнал до някакъв житейски кръстопът и се колебае в каква посока да продължи, т.е. какво решение да вземе...Е, предателството от страна на друг човек би му спестило всичките тези житейски терзания, така че посоката в която да тръгне (която всъщност, винаги се оказва правилната) е следствие на това полезно, лечебно, че дори и профилактично явление в човешките отношения, каквото е предателството. Ама никой не е благодарен за това, че друг човек му е дал тласък в посока, която иначе не би му стискало да избере и да закрачи без начално ускорение...
Героят и Предателят са като ези/тура. Невъзможно е да има от едните, пък от другите да няма...Предателството винаги има цена, затова неговата страна е тази, с изписаната стойност на монетата, докато героизмът е следствие на едни и същи житейски принципи и ценности в точно определено общество, което си е съвсем като страната на монетата с герба, на която често има и някакъв поучителен надпис, девиз или нещо такова...Принзипа на героя е прост- ако печели обществото, то това е и заплата за самия мен, а предателят си има друг принцип- обществото няма да пострада, нито да се промени с един герой по-малко, той губи, аз печеля- обществото нито губи, нито печели, следователно и принципите си остават същите...
Също така си остават и добре платените изключения на тези принципи, от които еднакво се възползват и героя и предателя...Мотивите и на двамата са егоистични, с тази разлика, че на героя не му изнася да си го признае директно, а на обществото най-често не му изнася да приеме, че точно едикой си се е сетил да се облажи от някаква ситуация, поради която го посочва с пръст за предател...
А в крайна сметка, предателите и героите са еднакво популярни в повечето случаи, които може да бъдат проследени в световната история...
Е, в края на краищата, предателството и геройството са явления, разкриващи в достатъчно голяма степен липсата на свободна воля и избор, което прави индивида зависим от обществото...
Ако се отнася до мен лично- готов съм да предам и принципите си, и всякакви хора- стига да се спазаря на добра цена. А добрата цена е тази, която позволява да напуснеш едно общество и да се впишеш в друго- но не с гръм и трясък, а тихо, кротко и незабележимо...След време всичко това може и да се повтори и потрети- всичко зависи от потребностите на егото. А всичко това се отнася и за проявата на героизъм, който е следствие на същите причини, както и за предателството...