Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Велина Василева

Участници
 • Общо Съдържание

  796
 • Дата на Регистрация

 • Последно Посещение

 • Days Won

  15

Велина Василева last won the day on Май 5

Велина Василева had the most liked content!

За Велина Василева

 • Ранк
  Приятел на Портала
 • Рожден Ден Февруари 11

Метод за Връзка

 • Website URL
  https://www.facebook.com/velina.vasileva1

Профил Информация

 • Пол
  Не казвам

Последни Посещения

24360 посещения на профила
 1.  

  1. Велина Василева
  2. Велина Василева

   Велина Василева
   Цялата Природа представлява ЕДИН Велик Жив ОРГАНИЗЪМ. В този велик [музикално] организиран свят, ВСЯКО СЪЩЕСТВО представлява един орган, със специфична ФУНКЦИЯ и СЛУЖБА, и като такъв, той е [еднакво] ценен за този Организъм. Второто положение, което съществува в този Велик Организъм, е, че всяко същество има правото на ХРАНАТА, която му е потребна. Всяко същество има СВОБОДА, т. е. има известно поле и граници на действие, в които то е автономно да действува, съобразно със законите, положени в самото негово битие. И по силата на тези закони, никое друго същество няма право да му налага други закони, или да го ограничава, в неговата дейност, в собствената му сфера. И никой няма право да прониква в чужда сфера на дейност, понеже с това нарушава свободата на другите. А Законът за Свободата, е безусловен. Тези три положения: — да изпълнява известна функция, да има нужната храна и да бъде свободно, т. е. да има известно поле на дейност, в което да бъде автономно и независимо, от някаква външна причина, а да е подчинено само на вътрешния импулс на силите, които действат в самото него — са вложени във всяко живо същество, като тенденции и стремежи, на самия Живот, и по силата на тези тенденции, то се стреми да ги задоволи и реализира.
   ~~~~~~~~~~~~~~~~~~
   Петър Дънов – Учителя: „Как може човек да познае своята душа? Под думите „да намериш душата си" – значи да чувствуваш, че [си органично присъщ елемент на Единното и Неделимо Божествено Космическо Съзнание и затова] – между хората и тебе – няма дисхармония, а има правилен обмен на мисли и чувства; ще рече – да има хармония между сърцето и ума; да се прояви Любовта и Мъдростта [и да се разбират – само като колективни прояви]. Като намерите душата си, вие ще почувствувате неизказана радост.“

   ~~~~~~~~~~~~~~~~~~
   Петър Дънов – Учителя: „Що е Будно Съзнание? [Да напуснеш самосъзнанието си (където разглеждаш всички неща, от гледна точка на текущия си интерес – в личния си живот) и да влезеш в Божественото Космическо Съзнание; това е т. нар. – Будическо поле; Девакан; Рай; Нирвана – където да служиш на Великото Цяло. Бог е Цялото.] За да има Будно Съзнание, съзнанието на човека трябва да представлява съвкупност от съзнанията на всички хора. Като намерите душата си, вие ще почувствувате неизказана радост.“ „В Природата съществува само едно право. Когато ти съзнаваш, че си част от Цялото и работиш за Цялото, и Цялото работи за тебе – това е твоето право, и то е единствено, и мощно.“
   ~~~~~~~~~~~~~~~~~~
   Петър Дънов – Учителя: „Никой човек не е отделно същество и затова, всяко нещо, което става на Земята, е КОЛЕКТИВЕН АКТ.“ „Човек може да е философ, или някой виден учен, или някой поет, или писател, но за да има Будно Съзнание, неговото съзнание трябва да представлява съвкупност от съзнанията на поетите, на учените хора, на философите, на търговците, на земеделците и т.н. Има един вътрешен закон; Едно Разумно [Божествено Единно Космическо] Съзнание, което направлява съзнанията на всички същества.“ „Човек трябва да има дълбоко разбиране за всичко, което става в Живота. Каквото става, в даден момент, то е най-доброто.“

   ~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 2.  

  1. Велина Василева

   Велина Василева

   ~~~~~~~~~~~~~~~~~~
   Що е ЯДЕНЕ?
   ~~~~~~~~~~~~~~~~~~
   Петър Дънов – Учителя: „Доколкото вие можете да възприемете този Живот, да влезете във ВРЪЗКА с него, да се обнови вашия живот – това е ЯДЕНЕ. Защото с ХРАНАТА, ние влизаме във ВРЪЗКА с Разумната Природа, за да поддържаме ОРГАНИЗМА [на Великото Цяло]." "Под „ХРАНА”, разбираме онова, което човек възприема чрез ума, сърцето и стомаха си." "Размишлението е един Божествен ОБЯД." "Всяко знание, всяка мисъл, всяко чувство у човека, това е един ОБЯД. Всяка поетическа мисъл, в която има форма, съдържание и смисъл, е хубаво сготвено ЯДЕНЕ." "Доброто представлява пресния, топъл ХЛЯБ." "Казва Христос: “Аз съм Живият ХЛЯБ, слязъл от Небето, и всеки, който ме яде, ще бъде жив”." "Вашият Баща [във всеки момент, вътрешно] ви изпраща пресен, топъл ХЛЯБ, направен от чиста пшеница, но вие, като не разбирате цената му, оставяте този ХЛЯБ настрана и се нахвърляте на твърдия, мухлясал [външен] хляб и с часове го гризете, докато се нахраните. В това отношение, грехът не е нищо друго освен мухлясалия [външен] хляб, който ядете." "Грехът [в чувствата] се е родил от ЯДЕНЕТО, а престъплението [в мислите] – от криворазбраната ЛЮБОВ."
 3. Велина Василева

  социална фобия

  Ами че, щом е така – Вие имате всичко необходимо, за едно нормално общуване, между разумни хора... Продължавайте, в същия дух и този, който трябва да Ви оцени – непременно ще Ви намери, стига Вие да проявите търпение и устойчивост, във Вашия характер. Не са ви разбрали, защото тези ваши качества – се ценят само от хора, които също ги имат, в себе си. Тоест – биха ви оценили само хора, които също са милички и добрички, и също като Вас, винаги търсят само доброто, у другите. Така е, защото, във Вселената – "подобното, привлича подобно" – това е Духовен Закон. Не е разумно да се сърдите, че някой не е достигнал до такова високо ниво на съзнание, че да оцени – смирението, у другия. За да различи смирението (което няма нищо общо с овчедушието) – самият той трябва да е смирен, а това взема време, за да се осъзнае. Смирението (когато е истинско смирение, а не само привидно) – е Велика Добродетел и е ясно, че малцина са тези, които го разпознават и го ценят. Христос, на Кръста – е смирен; Той е пример, за смирение. Вместо да се натъжавате, че са Ви уволнили, радвайте се, че сте се освободили от хора, които проявяват вербална агресия, към Вас. Нима е възможно – хищници и жертви – да имат мирно съвместно съществуване?! Съвсем естествено е – да се разделят пътищата им. Ако търсите съвет, от мен – той е: останете си миличка и добричка, и винаги търсете доброто, във всички, независимо от чертите, в характера им. Започнете да работите над устойчивостта, в характера си, като задълбочено изучавате беседите на Петър Дънов – Учителя, за да разберете защо ви се случват тези неща и когато напреднете – животът ви, наистина, ще се промени, към добро.
 4.  

   

   

  1. Покажи предишните коментари  %s още
  2. Велина Василева

   Велина Василева

   "Брат Захари Желев бил свидетел на следното: В София при Учителя дошла група ръководители. След като разговаряли и свършили работата си, Учителят им казал: „Искате ли сега да ви почерпя с баница?" Те отговорили, че не биха имали нищо против, ако се намери някъде хубава баница. След малко видели, че една тава се носи от пространството, влиза през прозореца на стаята и слиза на масата пред Учителя. Всички останали изумени. Учителят разрязал баницата на толкова парчета, колкото били хората и раздал на всеки. След като изяли баницата, Учителят се усмихнал: „Сега трябва да я платим. " Извадил пари от джоба си, поставил ги в тавата, тя се вдигнала и излязла през прозореца, откъдето дошла."
    
  3. Велина Василева

   Велина Василева

   "Един брат се интересувал от някакъв въпрос, записал го на листче и отишъл на „Опълченска" 66, при Учителя, с намерението да му го прочете и да иска отговор. Но като влязъл се смутил и се срамувал да извади листчето и да го прочете пред Учителя. Братът разказва: „Аз мълчах и Учителят също, никакъв разговор не водехме. Но докато стоях пред него, всички въпроси, които ме интересуваха, ми станаха ясни - беше ми отговорено мислено на тях. Това беше един мисловен разговор с Учителя.
    
   С неразрешен въпрос отишъл при Учителя и друг брат. Той пък си спомня: „Аз знаех, че Учителят чете мислите на хората и затова не исках да му задавам въпроса устно. Хранехме се на масата. Учителят разговаряше с всички наоколо, а аз го гледах и мислено го попитах: „Учителю, ти знаеш моя въпрос, какво би ми казал по него? "Изведнъж той се обърна към мен и започна да ми отговаря. Отговорът, който ми даде, беше буква по буква по онова, което го питах наум."
    
  4. Велина Василева

   Велина Василева

   "Една година Учителят бил в село Койнаре, Белослатинско. Там на една улица срещнал селския свещеник. Учителят го заговорил и му казал, че изглежда твърде замислен. Свещеникът му отговорил, че е загубил 1000-левова банкнота, не се сеща къде може тя да бъде. Тогава 1000 лева бяха много нещо. Учителят му рекъл: „Не се безпокой. Иди си вкъщи. На твоята маса има една Библия. Отвори я на еди-коя си страница, там е твоята банкнота." Свещеникът отишъл бързо у дома си, отворил Библията и на страницата, която Учителят му посочил, намерил изгубената си банкнота.
    
   От една сестра научих, че преди време мъжът ù се разболял и след като употребили всички познати средства, лекарите казали, че не могат да му помогнат. Когато една сутрин сестрата се събуждала от сън, видяла на стената надпис на френски език и чула гласа на Учителя: „Запомни този надпис – това е адресът на една фирма за лекарства. Пиши на адреса и ще ти изпратят лек, за мъжа ти." Тя направила това и се оказало, че фирмата действително имала едно ново лекарство, което още не било изпитано. Изпратили го и от него, мъжът ѝ оздравял."
    
 5. ДА ЖИВЕЕШ БРАТСКИ – С ВСИЧКИ СЪЩЕСТВА, ТОВА ЗНАЧИ – НА НИКОГО ДА НЕ ПРИЧИНИШ И НАЙ-МАЛКОТО СТРАДАНИЕ."
   
   

  – "Ние искаме да живеем братски."

  – Знаете ли какво изисква братският живот, в широк смисъл на думата?
  ДА ЖИВЕЕШ БРАТСКИ – С ВСИЧКИ СЪЩЕСТВА, ТОВА ЗНАЧИ – НА НИКОГО ДА НЕ ПРИЧИНИШ И НАЙ-МАЛКОТО СТРАДАНИЕ."

  Петър Дънов, Учителя, в "Степени на съзнанието "

   
   

   

 6.  

  1. Велина Василева

   Велина Василева

   Алберт Айнщайн: "Невъзможно е да се справите с проблема, ползвайки същия тип мислене, който ви е докарал този проблем."

×