Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Отговорност


Невенна
 Share

Recommended Posts

Какво е отговорност?

И какви са нашите отговорности като жители на този свят?

Какви са нашите отговорности като духовни същества?

И къде според вас е границата между отговорност и вина?

10х

Link to comment
Share on other sites

Oтговорност е да отговаряш на критериите на Някого! На Бога, на обществото, на някоя личност или група! Преди всичко трябва да сме отговорни пред Бога, разбира се. В едно по-нормално общество и хората, и техните институции и групи, и отделният индивид биха били проявление на Божественото и разминаване не би имало. Иначе в съвремието човек може да бъде отговорен и пред мафията Якудза или пред съпругът си пияница и ревнивец, изискващ абсурди от нас, и пред собствените си фанатични идеи...

Но, отговорността като качество на характера, като психологическа характеристика винаги включва: устойчивост и стабилност, решителност и смелост в изпълнението на предприетата задача, успешен мениджмънт - вътрешен и спрямо другите, защото поемането на отговорност винаги е свързано с правилното себеръководство и отношенията с другите - особено отговорността свързана с хора. Отговорният човек е силен, той е личност с изявена харизма(надареност, качества).

Link to comment
Share on other sites

Отговорността е продължение на съзнателността. Отговорността се носи, тоест е тежест - носи се от силните! Отговорност е способността да можеш да дадеш отговор, предимно пред себе си. Качеството не може да бъде преценено обективно от страничните наблюдатели и освен това почти никога не се изявява самостоятелно, но там където го има то е постоянно присъстващо...

Link to comment
Share on other sites

Oтговорност е да отговаряш на критериите на Някого!

Не смятам така, по-скоро готов ли си да се подпишеш под мислите си, действията си, думите си.....ВИНАГИ ! :dancing yes:

Венци написа:

"Отговорността е продължение на съзнателността." :thumbsup:

Определено! Да гледаш на себе си и на живота си осъзнато и реалистично, така поемаш отговорност, че всичко в живота ти е плод на ТЕБ самия :thumbsup1:

Link to comment
Share on other sites

Отговорност>отговарям

Значи трябва да има някой който пита.

Ако има такъв, отговорността е задължителна!

Отговорност пред ума - когато този ум е Разума - да!

Но...

Когато има една група от пеещи, скачащи, весели, вдетинени същества, тогава няма въпроси, няма отговори.

Отговорността пред Бог? Волята Божия е да сме спокойни, Радостни - това е наше задължение и ако не го изпълняваме, носим отговорност.

Как да го изпълняваме? Като обичаме ближния като себе си.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

И къде според вас е границата между отговорност и вина?

Отговорността, според мен, е осъзнаване на причинно-следствените връзки на собствените ни решения и готовността да поемем изцяло последствията от поведението ни върху нашето състояние.

За мен понятията:

-"вина",

-отговорност пред друг човек или група,

-търсене на отговорност от друг човек за негово решение или постъпка или отсъствието на такива,

-"избягване от отговорността" и т.п.

са агресивни по същността си и се внушават на човешкото съзнание от ранна детска възраст с цел отнемане на неговата Свобода и Любов и манипулиране на неговото поведение.

Link to comment
Share on other sites

Понякога свободата обаче ти се отнема поради действия на друг, за които не можеш да изискваш отговорност... Демокрация...

Социално равенство срещу свобода, едното за сметка на другото, това ни показа сблъсъкът на двата социално-икономически модела. Единият го предодоляхме, но другият ни предлага свобода, а свобода означава да можеш да упражняваш волята си над останалите. Какво ли означав тяхната свобода тогава... Отговорност?

Link to comment
Share on other sites

свобода означава да можеш да упражняваш волята си над останалите.
:hmmmmm:

Винаги съм си мислела, че СВОБОДА означава да не позволяваш на останалите и на техните правила да упражняват волята си над теб.... :hmmmmm:

Да упражняваш волята си над останалите не беше ли определението за ВЛАСТ? :hmmmmm:

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Отговорността - това е задължението или задълженията ти, към нещо или някой. :)

Няма човек без задължения, следователно няма човек без отговорности.

Отговорност има винаги, има обаче и хора, които нямат отговорности или пък, просто не искат да имат такива. :feel happy:

Link to comment
Share on other sites

Отговорността - това е задължението или задълженията ти, към нещо или някой. :)

Ох, тази формулировка съсипа 40 години от личния ми живот. :(

Сега нямам задължения към никого, освен към Любовта, която нося вътре в себе си. И то е едно - да я пазя, почиствам и излъчвам около себе си. Не ме интересува какво мислят за мен останалите, не ги оценям, не очаквам нищо от тях, не ги вкарвам като задължителен елемент на моя свят. Пазя личната си и тяхната свобода.

За мен отговорността означава способността на нашето съзнание да приеме настоящето, в което се намира(разглеждано като ситуации, поведение, мисли, отношение към света) , като

- следствие от нашето собствено поведение, мисли, емоции и отношение към света ни в миналото.

- зародиш на всичко, което му предстои да приеме по същия начин в бъдещето...

Или простичко казано - аз съм отговорна само пред себе си и Любовта, която нося в себе си.

Link to comment
Share on other sites

Отговорността според мен е за миналите ни действия и постъпки.

Когато я имаме, можем да постъпваме разумно в настоящето.

"Не се кълни ... казвай, да, да или не, не, останалото е от лукавия"

Господ Исус Христос

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Отговорност ние всички носим. Като се качим горе пред "Свети Петър" ще понесем отговорността от действията си щем или нещем. А много често ни се налага да ги понесем и преди това. :hypocrite:

Отговорност е да можеш да носиш последствията от действията си. Отговорен може да се нарече човек, който преди да направи нещо мисли какви ще са тези последствия. Също така, човек който си държи на думата. Безотговорен е човек който първо действа след това мисли. Също безотговорен е и този, който отказва да носи последствия от действията си.

Отговорност е когато си дал обещание на съседката, че ще й "гледаш" малчугана в еди кой си интервал от деня. В този случай ти си поел отговорност пред еди кой си.

Отговорността е пред някого пред себе си или пред другите хора или пред Бог. Направил си еди какво си и следователно след това трябва да направиш еди какво си за да поправиш грешката, ако има такава.

Всеки един политик носи отговорност пред народа си за взетите решения, които прави, защото те касаят не само него а и хората, които са му гласували доверие. Въпреки, че на политик е трудно да му търсиш отговорност.

Link to comment
Share on other sites

Guest Еси

Чрез отговорността се определя степента на осъзнаване.

Ние сме отговорни за всичко което излиза от нас думи, мисли, емоции, действия и си носим последствията за тях. Въпроса е доколко разбираме,

че е така.

Link to comment
Share on other sites

Отговорен може да се нарече човек, който преди да направи нещо мисли какви ще са тези последствия. ...Безотговорен е човек който първо действа след това мисли.

Добре, ами ако той е "измислил" (очаквал) едни последствия, а те се окажат съвсем други??? Ами ако не послушам интуицията си и дам предимство на предразсъдъците - моите и на доброжелателите ми??? ... Мисля си сега, че най-сполучливите си решения съм вземала, когато се доверя на интуицията си и съм преварително готова да приема всякакви последствия с любов и благодарност... Май мисля докато действам... :D и малко след това... :D

Също така, човек който си държи на думата. ...

Май вече предпочитам да не давам дума, без да си дам правото да я променя, ако се променят обстоятелствата.... Ами ако след като я дам осъзная, че обещанието няма да бъде в съгласие с Любовта в мен??? Думата ми срещу Любовта???

Отговорност е когато си дал обещание на съседката, че ще й "гледаш" малчугана в еди кой си интервал от деня. В този случай ти си поел отговорност пред еди кой си.

Отговорността е пред някого пред себе си или пред другите хора или пред Бог.

Ако ще се грижиш за детето само от чувство за отговорност пред съседката... по-добре да не го правиш... :( Дете се гледа с Любов... ако я нямам в душата си... бих отказала тази отговорност за благото на детето...

Може би ще прозвучи като безотговорност, но за мен има само отговорност пред Бог - а това за мен е Любовта в мен самата....

В този смисъл наистина

Ние сме отговорни за всичко което излиза от нас думи, мисли, емоции, действия и си носим последствията за тях.

:thumbsup2: Аз го разбирам така - дали моите думи, мисли, емоции, действия излизат от мен с Любов... :angel:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Аз лично отговорността свързвам със загрижеността за резултатите, следствията от нашите действия или по-скоро как те ще се отразят на останалите. Всеки неизменно отговаря за действията си, но въпросът е това да бъде обмислено предварително. После нещата обикновено стават по-трудни. Да получиш заслуженото за постъпките си не е отговорност. Отговорността е акт на волята, поемане на задължение и изпълняването му.

Link to comment
Share on other sites

Guest Кристиян

Дали съзнанието ни приема или не приема "отговорности",дали едн аличност поема и носи или не желае да поема и да носи отговорности- няма известен случай, в който да са били избегнати последствията от всяко едно действие или бездействие в тази посока. Отговорността е понятие, което отнасяме преди всичко спрямо действията и бездействията на физическо ниво- на друго ниво не можем да си вменяваме отговорност. Например мога да понеса отговорността пред съседката и да й гледам детето за 2 часа, но никой не може да ми вмени отговорността да гледам детето с желание, т.е. да вложа желанието като чувство, мотивиращо ме да се занимавам с някаква дейност, на детето може да му бъде вменена отговорността да бъде послушно през тези 2 часа, но никой не може да му вмени отговорността да му бъде и приятно през тези 2 часа...

Link to comment
Share on other sites

Отговорността носи сила. Колкото повече отговорност поемаш, толкова повече израстваш, толкова повече сила идва при теб. Не ти се дава нещо, което да не е по силите ти. Никой няма да ти даде да караш самолет, това е очевидно. Поели сме отговорността да си мием зъбите всеки ден. Това ни носи свобода от болки в зъбите в перспектива. Отговорността носи свобода в дългосрочен план, макар често да създава дискомфорт в началото. Отговорността и дисциплината вървят ръка за ръка.

Link to comment
Share on other sites

Нека да обърнем малко нещата. Какво става, когато човек поема твърде много чужди отговорности?

Той самият се натоварва повече, отколкото може да носи и не му остава време и енергия за нещата, които са определени за него. Такъв човек с времето се изтощава все повече и не успява да постигне собствените си цели.

Тези, които са успели да прехвърлят своите отговорности върху него, се лишават от възможността да се учат и развиват. Но обикновено такива хора са много доволни от подобно развитие на нещата и предпочитат да живеят по-лесно. Те не са изтощени, забавляват се вместо да работят и т.н.

Чия е отговорността за това положение в случая? Често слаби носят силни. Силният успява да използва слабия като обслужващ персонал. Тук нещата от кармична и енергийна гледна точка може да изглеждат още по-грозни. Трудно е за по-слабия да се освободи от натрапеното тегло и да защити себе си. Трудно е да се утвърди в съответния кръг хора, да наложи правила и дисциплина, които са справедливи за всички. Налага се слабият да стане силен, да научи другите също да поемат своите отговорности. Затова, не винаги повече отговорности означава по-добре.

Основна отговорност на родителя е да научи своите деца да носят отговорност първо за себе си, след това за хората около тях и да разширяват този кръг според силата и възможностите си. Да ги научи да не лежат на чужд гръб, а напротив - да бъдат полезни.

Ние сме социални същества. Не може да живеем сами за себе си. Нормално е да се грижим за другите и те - за нас. Понякога обаче най-доброто, което можеш да направиш за някого, е да го оставиш да се справи сам.

Понякога просто трябва да се отърсиш от чуждото бреме, за да можеш да изкачиш онзи връх, който те зове отдавна!

:3d_086::3d_084::3d_097:

Edited by latina
Link to comment
Share on other sites

Да си загрижен за другите не означава да поемаш чуждата отговорност. Обратното е вярно: отговорността предполага загриженост за другите. Да си загрижен за другите означава на първо време да не им навреждаш с действията си, да не ограничаваш възможностите им и чак след това идва възможността разумно да ги насочваш и да им помагаш. Човек може да поеме част от товара на някой друг, но той носи отговорност единствено за собствените си действия, а не за бездействието на другия. Предопределящи за тежестта на кармата са намеренията.

Link to comment
Share on other sites

Нека да обърнем малко нещата. Какво става, когато човек поема твърде много чужди отговорности?

Той самият се натоварва повече, отколкото може да носи и не му остава време и енергия за нещата, които са определени за него. Такъв човек с времето се изтощава все повече и не успява да постигне собствените си цели.

Тези, които са успели да прехвърлят своите отговорности върху него, се лишават от възможността да се учат и развиват. Но обикновено такива хора са много доволни от подобно развитие на нещата и предпочитат да живеят по-лесно. Те не са изтощени, забавляват се вместо да работят и т.н.

Чия е отговорността за това положение в случая? Често слаби носят силни. Силният успява да използва слабия като обслужващ персонал. Тук нещата от кармична и енергийна гледна точка може да изглеждат още по-грозни. Трудно е за по-слабия да се освободи от натрапеното тегло и да защити себе си. Трудно е да се утвърди в съответния кръг хора, да наложи правила и дисциплина, които са справедливи за всички. Налага се слабият да стане силен, да научи другите също да поемат своите отговорности. Затова, не винаги повече отговорности означава по-добре.

Основна отговорност на родителя е да научи своите деца да носят отговорност първо за себе си, след това за хората около тях и да разширяват този кръг според силата и възможностите си. Да ги научи да не лежат на чужд гръб, а напротив - да бъдат полезни.

Ние сме социални същества. Не може да живеем сами за себе си. Нормално е да се грижим за другите и те - за нас. Понякога обаче най-доброто, което можеш да направиш за някого, е да го оставиш да се справи сам.

Понякога просто трябва да се отърсиш от чуждото бреме, за да можеш да изкачиш онзи връх, който те зове отдавна!

:3d_086::3d_084::3d_097:

А когато някои деца носят отговорностите или по скоро част от тях на родителите си, тогава какво, силни ли са или слаби или просто имат много Любов и търпение в себе си, че да имат сили да го правят?!?

На мен понякога наистина съвсем не ми е оставало време за мен самата и моите неща независимо в какъв план...от поемане на чужда отговорност.

Да си загрижен за другите не означава да поемаш чуждата отговорност. Обратното е вярно: отговорността предполага загриженост за другите. Да си загрижен за другите означава на първо време да не им навреждаш с действията си, да не ограничаваш възможностите им и чак след това идва възможността разумно да ги насочваш и да им помагаш. Човек може да поеме част от товара на някой друг, но той носи отговорност единствено за собствените си действия, а не за бездействието на другия. Предопределящи за тежестта на кармата са намеренията.

Съгласна съм с това което си написал като цяло. Отговорността предполага загриженост за другия.

Link to comment
Share on other sites

Аз съм съгласна с част от поста на latina, обаче за този абзац

....

Често слаби носят силни. Силният успява да използва слабия като обслужващ персонал. Тук нещата от кармична и енергийна гледна точка може да изглеждат още по-грозни. Трудно е за по-слабия да се освободи от натрапеното тегло и да защити себе си. Трудно е да се утвърди в съответния кръг хора, да наложи правила и дисциплина, които са справедливи за всички. Налага се слабият да стане силен, да научи другите също да поемат своите отговорности. Затова, не винаги повече отговорности означава по-добре.

....

имам по-различно мнение.

Слаби не могат да носят силни, ако могат, значи не са слаби.

Слабите наистина служат на силните и това е точно по енергийни и кармични причини. Служейки на по-силен обаче, това не означава, че слабият носи по-голяма отговорност, напротив. Това положение на нещата може да не ни харесва и определено в никакъв случай не отговаря на призиви от типа на "Равни права и равни отговорности", обаче да кажем, че е грозно? :o В такъв случай и гравитацията е грозна; заради "гадната" гравитация не можем да си хвъркаме :P , ами падаме и се размазваме на земята.

Отдавна съм се убедила, че "правила и дисциплина, които са справедливи за всички" е една утопия. Да не говорим, че едни и същи правила и една и съща дисциплина обикновено се възприемат по различен начин от хората.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share


×
×
  • Create New...