Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Правилата


LJ``
 Share

Recommended Posts

Има една фраза, че правилата са, за да се нарушават :). Кой ще я оспори и кой ще я защити. Аз лично бих я защитила. Ммм...първото, което ми идва като аргумент е, че човек никога не е живял от правила и норми и те само го ограничават. Естествено на това може да се противоречи с факта, че без закони и правила няма ред. Но пък когато някой само следва някакви правила наистина жестоко се ограничава, стеснява си кръгозора, спира да вижда цялостно живота и си умира само с правилата. Хм имам чувството, че всеки би се съгласил с мене...:)

Link to comment
Share on other sites

:) Правилата са си правила - щом са разумни те са нужни, защото ни дават определена яснота и улесняват действията/ взаимоотношенията ни. Правилата може да се "нарушават" едва след като си ги прилагал и препроверил и си се убедил, че могат да се подобряват=променят обосновано.

Иначе понякога т.н. "нарушаване" на правилата е проява/капан на егото, своенравие и стремеж да бъдеш "различен"/оргиналничене :D това е само един вариант на бързо разсъждение по темичката.

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Link to comment
Share on other sites

Хубава тема. Благодаря ти

Имаше една такава древна мъдрост: Ако мъдрецът живее със закон е нещастен. Ако глупакът живее без закон е нещастен.

В този смисъл правилата, законите са за неразумните. Разумният човек няма нужда от правила и закони, защото той е в постоянна връзка със своята висша същност, с Великата Природа. Тя сама му подсказва кое е правилно и кое не е.

Когато човек влезе в един дом, ако е досетлив той знае какво да прави. Няма нужда от правила. Ако обаче не е, стопаните бързо ще му напомнят. Същото се случва ако човек влезе в една група, общество, град, държава и т.н. Следователно правилата и законите са оградата на “къщата”, която човек иска да посети и от чиито блага иска да се ползва. Не е ли същото и в Природата? Ако човек е запознат с нейните принципи и закони и ги спазва, Тя ще му съдейства. Ако обаче реши, че е “свободен” да прави каквото си иска, бързо ще разбере силата и.

Има една такава класификация:

Свят на принципи – Божествен свят - мъдреци

Свят на закони – духовен свят - търсещи

Свят на факти – физически свят – заспали

Когато заспалият излезе от света на материята и насилието, когато влезе в закона на Любовта и се пробуди се превръща в търсещ. Той разбира, че в Природата има разумни закони, които би следвало да изучава, уважава и използва за добро. Когато търсещият се е пречистил чрез Любовта и е добил знание (Мъдрост) следвайки Пътя, той влиза в света на Истината. Тук никакви правила и закони не съществуват, защото цялото същество на търсещия вече пулсира в синхрон с Космичния Ритмус. На този етап тръгналият по Пътя се превръща в Мъдрец / Посветен, а по-нататък може и в Учител на човечеството . Той вече е самият Път. “Аз съм Пътят, Истината и живота.” – както преди малко беше споменато в една друга тема.

(бележка: терминологията за 3те свята е по беседи и лекции; термнилогията: заспал, търсещ, мъдрец, както и останалите разсъждения са личнo мнение)

Мисля, че Благост също е дала една интересна гледа точка към въпроса.

Link to comment
Share on other sites

Правилата не се нарушават, но могат да се трансформират за служене на по-висшия закон например. Всичко друго именно е за полумъдрите. Залегнало е туй в херметичните принципи и който иска да го оспорва...

Link to comment
Share on other sites

Да, именно. В духа на терминологията, която използвах в предния пост, принципите определят законите, а законите - фактите. Ако човек познава и спазва принципите той може да борави правилно със законите и да неутрализира влиянието на един закон с друг.... точно както е споменато в Седемте Херметични Принципа на Хермес Трисмегист.

Може би е редно да дадем някакви конректни примери, за да не става объркване?

Или някой ще предложи други гледни точки към въпроса / темата?

Link to comment
Share on other sites

Мерси за отговорите, обаче ми се струват твърде ограничени, защо не изхождате от личния си опит? Някой да е нарушил закон примерно в държавата, да е нарушил някоя обществена норма, да не спазил някое правило внушено му от детството?? И после да е разбрал, че е постъпил правилно или грешно?

Link to comment
Share on other sites

ЛДжей задаваш общ въпрос - получаваш общ отговор. Може би трябва да зададеш въпроса си по-конкретно? Какво правило си нарушил(а) (ти или твой близък) и какво те кара да мислиш върху темата, която си отворил(а)? Ако ти изходиш от личния си опит може би и отговорите ще бъдат в този дух?

Аз лично смятам, че ако човек зададе правилния въпрос, рано или късно ще получи правилния отговор.

Link to comment
Share on other sites

да не спазил някое правило внушено му от детството?? И после да е разбрал, че е постъпил правилно или грешно?

Постарах се да изтрия всички правила, внушени ми в детството, защото те ми навлякоха много страдания.

Остана само едно - обичай всички хора, но със съществената добавка - толкова, колкото обичаш себе си! Не бяха ми казали, че първо трябва да се науча да обичам себе си толкова, че да нямам нужда да ме обичат други. Едва тогава мога да обичам и другите. :feel happy:

Сега съм щастлива. :feel happy:

Link to comment
Share on other sites

Според мен правилата са относително нещо, както много други неща в нашия живот. Да открадна например е нарушение на правило, но да посегна да убия... Май не е просто нарушение на правило?!

Някой да е нарушил закон примерно в държавата, да е нарушил някоя обществена норма
В Бьлгария сега е едва ли не вьпрос на чест, на голям терикатльк на доказване кой е по- по най да се нарушават закони и правила. И си мисля колко би било хубаво срещу тези терикати да има сьщо толкова добри майстори на правилата кото да им противодействат. Както винаги всьщност е било за да се постига хармония. :yinyang: Иначе сьм забелязала в моя лечен опит, че колкото и да сьм се опитвала да нарушавам правилата, винаги сьм си плащала. Сякаш от горе, казват/рьководят/балансират. Но винаги водеща/присьствала е свободата. Всьщност май там кьдето свьршват правилата започва свободата и обратно ( не се изключват взаимно) :yinyang: Наруших едно голямо морално правило преди време и още не знам дали е било сьдба или аз сьм го искала, но научих голям урок и платих голяма цена. Вьпреки цената, обаче сега сьм по- разумна, може би не бих повторила грешката ( нали сьм си научила урока) :) Тогава когато нарушавах правилото, много му се чудех, не знаех защо е така. Бях като дете пипащо печката. След болката и знанието и най- вече от дистанцията на времето, понякога не сьжалявам за нарушеното правило. Може би, ако не бях нарушила това правило, не бих се и научила.

Има една песен на Bob Sinclair - Love Generation и клипа на песента страшно много ми харесва. За момченцето което просто един ден не отива на училище, а като се заврьща от пьтешествието си майка му го посреща без никакво наказание, с много любов. Като го гледах за пьрви пьт направо ми се насьлзиха очите. Хубаво е понякога човек да нарушава някое от тези " правилца" :harhar:

Link to comment
Share on other sites

Хубаво е наистина, това имах предвид, но така или иначе каквото и да си приказваме живота сам показва, така че...достатъчно съм му мислила, ще е добре да спра за малко.

Link to comment
Share on other sites

:) Здравей, Сони! Благодаря за споделеното.

Тогава, когато нарушавах правилото, много му се чудех, не знаех защо е така. 

Подскажи моля те т.нареченото "правило" - да го видим дали е правило и от кои правила е :) и сега знаеш ли "защо е така" :thumbsup:

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Link to comment
Share on other sites

Здравей, Благост! Благодаря за вьпроса. Досега бях в темата "Греховете на човечеството" и установих, че двете теми са много близки. И за това си мислих - дали правилото което сьм нарушила е от категорията на греховете? Не мога да го споделя, много е лично, пьк и си мисля, че по- важни са изводите. И до сега незнам сьс сигурност защо е така, защо е станало така, защо е трябвало да нарушавам това правило. Дали от лекомислие или е било поради карма. Не мисля, обаче, че е било толкова от лекомислие. По важен е урока, който сьм научила мисля, опита който сьм извлякла. Много ми харесва в тази врьзка подписьт на Иво, че всичко до което се докосваме в живота си е част от пьтя! Може би и "правилата", които срещаме по пьтя си и които можем да нарушим или да не нарушим сьщо не са случайни, а преднамерени уроци по пьтя на индивидуалното ни развитие. :hmmmmm::)

Link to comment
Share on other sites

Мислили ли сте колко сатранно нещо е светът. Всъщност на кого му трябват закони и правила?? Можем да правим каквото си искаме. Ами това за убийството - това закон ли е? И който се самоубива го нарушава? И какво като нарушим някави си закони, за които всички говорят като зомбита? Каквото стане ще си стане...друго е да правим това което знаем, че трябва да направим. Е? Дали законите заместват това чувство? Но понякога правя напук на всичко за да види, че пак ще съм добре, защото може би знам какво трябва да направя в карйна сметка :) Ей тва си е вътрешно чувство, чувство за самосъхранение извън правилата. Мдаа...какво друго ми идва наум....правила правила, от старание да спазвам разни правила само си напатих, защото не правих това, което знаех че трябва да правя. Ами да! Това е. :)

Link to comment
Share on other sites

LJ, права си ,че животьт сам показва. Пишеш, че достатьчно си мислила, че е добре да поспреш за малко. И аз мисля така. Още повече ако в мислите ти има много оценки, даже вина. Дали е трябвало да постьпиш така , дали иначе?! Правилата не са просто "правила". Те са уроци. Хубаво е да се научим да отсяваме безсмислените правила от наистина значимите, от тези които не трябва да нарушаваме. Аз сьщо сьм страдала като Донка от много правила, внушени ми от дедството. По едно време започнах да действам малко напук ( сьзнателно или несьзнателно), даже за правилото, за което пиша по горе принос имат и близките ми, които все ме ограничаваха, направо подтискаха. И накрая човек започва да се чувства недооценен, подценен и недоказал се. И може да згреши. Аз например с години пьтувах в пьрвият вагон на влака, второто купе (бях го научила наизуст) защото ми бяха внушили, че понеже нали сьм руса и хубава и вьв влака мьжете като ме харесат може да ми се случи нещо. :blink: Голям ужас изживявах тогава, сега ми е смешно. Миналата седмица ми се наложи пак да пьтувам с влака и като се качвах потрьпнах. Представи си само какво правило! И живях години с него! :( Сега понякога сьм много огорчена на хората, които ми го втьлпиха и за целия страх който изживях. Доста трудничко ми беше да си дам свобода. Имам една приятелка, която даже лежа в болница и досега пие лекарства. Колкото и да си говорим, тя живее затворено, непрекьснато критикува това и онова, непрекьснато сьздава правила. А, толкова е хубаво да дишаш спокойно! Но трябва и да внимаваме, че никое нарушение на правило- грях май не остава ненаказано. :smarty:

Link to comment
Share on other sites

Здравейте, мисля че библейските типове "Фарисей" и "Митар" точно попадат в темата, която обсъждаме. Предлагам на вашето внимание един цитат:

Фарисей и митар

Когато фарисеят се молеше, Христос го гледаше и му казваше: "Твоята душа е размътена, твоите праотци не са живели такъв чист живот, както ти си въобразяваш. Ти мислиш, че не си като другите хора, но в миналото си бил като тях, па и сега не си много далеч от техния уровен". 

...

Христос знае това. Знае как е живял и неговият род и когато хората му казват "Учителю благи", възразява им: "Защо Ме наричате благ? Благ е само един - Бог". Иска да каже: "Фамилията, от която Аз съм роден, не е толкоз благородна, както вие мислите. Защото Бог има друго мерило, което вие изпущате. Той изисква пълна Чистота във всяко отношение. Мнозина от тази фамилия не са живеели тъй, както е било угодно на истинския Бог, чиято воля Аз изпълнявам". Та затова се обръща към фарисея и му казва: "Ти и себе си лъжеш, и хората, и Бога. Много от твоите праотци са вършили престъпления и затова ти нямаш право да казваш "аз не съм като тия". И понеже няма смирения в твоята душа, твоята молитва не може да бъде приета и ти не можеш да бъдеш оправдан. Вие, фарисеите, сте изопачили Божия Закон, като сте турили лицемерието отгоре му за покривало. Престанете да се представяте за такива, каквито не сте, понеже Бог не е човек, който може да се лъже от външния ви вид. Той гледа на вашето сърце и според него ви оценява".

Сега, да се обърна към другия тип - към митаря. Имате човек със среден ръст, въздебеличък; крака - възкъси, ръце - дебели, пръсти - също въздебели и заострени, лице - валчесто; стомашна система - прекрасно развита, обича да похапва повечко и да попийва. "Предстои ми дълъг път да извървя, аз трябва да имам храна"- така си философства той и затова става бирник; оттук ще изпроси, оттам ще вземе и пооткрадне - напълва си торбата. "Ти правиш като мене; ще извиниш, може да го сметнеш за кражба, но трябва ми. Не искаш ли да ми го дадеш, ще си го взема насила или открадна". Казах: митарят има лице възвалчесто, вежди - дебели. Брада - отдолу широка; каквото предприеме, с успех го свършва. На възраст е между 40-45 години. Брада - с черни рошави влакна, мустаци - също; белег на голяма горещина. Нос - развит, възкъс, дебел, широк в крилата си; признак на добра дихателна система. Човек на чувства, импулсивен като дете, всякога може да изкаже своята радост; като му дръпне половин кило винце, може да скача и се радва; като изтрезнее, почва да плаче, че жена му била болна. Слепоочни области - силно развити. Уши - възголеми, почти като толостоевите, като на човек, който краде, взема, но и дава: "бащата и майката крадяха; хайде аз да дам, да облагодетелствам, дано Господ да ни прости греховете". Очи има кафяви или винени - белег на естествена мекота и добродушие, които чакат само своето време да се проявят. Глава - правилно развита, като главата на Сократ.

Има отлично развити домашни и обществени чувства, силно религиозно чувство, отзивчиво чувство на милосърдие, правилно разбиране на Живота, отличен ум, лишен от софистика, силно развита съвест, която му показва грешките и той не се свени да ги изповяда и пред Бога, и пред човеците, и пред себе си. Няма превзети възгледи за своето благородство. Има религия, но в нея той е поставил образа на Добрия Бог, а не своя. Всякога вярва, че този Добър Господ ще го изведе на видело. Има повече вяра в Него, отколкото в себе си. Има правилна философия: не се сравнява с по-нискостоящите от него крадци и вагабонти, а казва: "Господи, като гледам Тебе, ангелите, светиите, какво съм аз? Трябва да се повдигна, трябва да бъда като Теб. Грешник съм; деди, прадеди и аз човеци не станахме; ям, пия, станал съм като свиня; прости ми, че не мога да използвам благата, които Си ми дал".

И какво казва Христос? - Този човек, който съзнава грешките си, има един възвишен идеал; един ден той ще надмине фарисея. Как може да бъде това? -Богатите хора се уповават на своите ренти или доходи, нищо не работят, а само бистрят политиката, обществения живот. Други, които стават сутрин рано, работят по десет часа на ден, имат несполука след несполука в живота, но постоянстват и след години придобиват знания и стават видни хора.

Сега, между вас, ще ме извините, има и от двата типа. Но понеже Христос дава двата противни полюса, аз ви казвам: вземете доброто от единия и от другия и създайте благородния фарисейски и митарски характер едновременно. Създайте третия тип на християнина, на Новия човек. Тази е моята мисъл.

:yinyang:

Link to comment
Share on other sites

“Бог не се вълнува нито от неискрените молитви и речи, нито от глупавите атеистични мнения. Той отговаря на хората само чрез Своите закони. Ако ударите главата си в някой камък или пиете сярна киселина, ще понесете последствията. Ако нарушите Неговите закони, които управляват всичко живо, тогава ще съжалявате. Ако мислите правилно и се държите благородно, ще намерите мир и съгласие. Ако обичате Бога, Той ще дойде при вас.”

"П. Йогананда"

Ето затова са правилата и законите,а ти,ако искаш ги нарушавай!Това се свежда до личен избор!!! :)

"Когато едно дете е упорито, инато, обяснете му вашата гледна точка само един път и след това повече не говорете. Оставете го спокойно да тича с глава срещу стената; вследствие на това то ще се вразуми по-бързо, отколкото със всякакви поучителни съвети, слова и думи.”

"П. Йогананда"

Link to comment
Share on other sites

Когато едно дете е упорито, инато, обяснете му вашата гледна точка само един път и след това повече не говорете. Оставете го спокойно да тича с глава срещу стената; вследствие на това то ще се вразуми по-бързо, отколкото със всякакви поучителни съвети, слова и думи.”
Добре е да обясним ( само веднъж ..много рядко се получава :D дори да е с много добре поддържани уши :harhar: а ако вече е и голямо своенравничко дете - нужна е нашата обич + търпение+ издържливост + а има и един допълнителен момент - иначе си отваряме "излишна" работа - при голяма скорост - рана сериозна на главата на детето :blink: а времето и енергията са ценен ресурс...в грешния ни диалектичен свят :)

Ако мислите правилно и се държите благородно, ще намерите мир и съгласие. Ако обичате Бога, Той ще дойде при вас.”
Това ми хареса!

Мир + Съгласие да е !

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Link to comment
Share on other sites

Виж сега :smarty: човека го е казал образно."детето"синволизира неразумния и своенравен човек,който само чрез законите на природата маже да се промени,колкото и да му говориш.

Link to comment
Share on other sites

"детето"синволизира неразумния и своенравен човек,който само чрез законите на природата маже да се промени,колкото и да му говориш.
:thumbsup2: Абсолютно точно! Проверено!

Колкото до:

рана сериозна на главата на детето blink.gif

Тя наистина ще се получи, ако родителят твърде много е ограничавал шанса на детската главичка да се "срещне" със стената преди да набере опасна скорост - т.е. да започне да върши по-непоправими неща. А как става това?

1. Повтаряме и предупреждаваме до втръсване за опасността (по-лош вариант изпозваме силата си, за да го възпрем) - детето не се блъска, за да се отърве от нас, да ни угоди или да избегне наказанието ни. То подсъзнателно чака момента да "изчезнем", за да опита сблъсъка - за него той е бил или плод на нашата заблуда, страх... или някакъв сладък забранен плод....или начин да докаже, че вече е свободен...

2. Възможно най-лошият вариант - омекотявали сме изкуствено удара, за да прояви волята и свободата си, но да не се нарани. (Или просто сме поемали удара върху себе си, за да ни остави на мира). Детето остава с впечатление, че стените са меки и винаги може да прехвърли последствията от удара върху главата на най-близките си.

Предполагам се досещате откъде толкова добре знам последствията :(

Link to comment
Share on other sites

:D Браво за куража! А дали насреща има стена, това ще разбереш само като тръгнеш към нея без страх! Нищо няма да загубиш!

Ако е стена, ще имаш ценен урок!

Ако не е, ще откриеш нов свят!

Тръгвай, с теб съм! :thumbsup2:

Link to comment
Share on other sites

Е, в крайна какво се оказва? Изобщо има ли смисъл да се задават въпрос след като няма един отговор. Всеки приема за себе си това което реши, че е вярно. Така че най-добре е, когато сами си отговаряме на въпросите, за да сме сигурни, че отговора е правилен, защото ще сме го изпитали. Макар, че се случва отговора който решим, че сме разбрали, да не е истинският. Не знам, но все пак мисля, че винаги когато допускаме грешки те са защото не сме послушали себе си, а другите и тяхното мнение. Не, че не трябва, но когато решаваме трябва да решим сами. :) Ако можем ;)

Bye ви на всички!!! ;)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share


×
×
  • Create New...