Jump to content
Порталът към съзнателен живот

На „вие“ с модата


Recommended Posts

Канел ,формулирай си ясно темата ,с това цък нищо не казваш .А и така ,както е"поставена" темата няма място във визуални изкуства.Т.Е. тук не се обсъжда никакво визуално изкуство.

Link to comment
Share on other sites

Добре, съгласен съм с теб, беше грешка, нека се премести в раздел „Изкуството“.

Идеята на темата е... хм, да се изфукам с германската си душица явно, нали знаеш колко ми е голямо егото. :3d_065:

Някак си ми е приятно, че все още има хора, които се ръководят от здравия разум, а не толкова от емоционални подбуди. ;)

Link to comment
Share on other sites

Всичко може да се види от различни ъгли. Обличането на немците като практичност и удобство, но и като безвкусие. Всичко с мярка - фанатизмът в модата си е пак фанатизъм. Но и сивата посредственост и неоценяване на магията на дрехите също може да е факт! Определено модата може да бъде красива, приказна и вдъхновяваща. Разни дизайнери, разно творчество. Аз като видя една жена в два тоалета, понякога не мога да я позная. Има чар в дрехите! Може да има и кич. Както всяка друга област и тук гледните точки, течения и стилове са разнообразни. Феноменът мода обаче отговаря добре на потребностите на съвременния човек за индивидуалност, различие, конкурентност, ипъкване пред другите. Но и на потребността му от красота, изящество, стил и обаяние. В модата има тъмна страна, но има и светла. А кое в този свят не е така?!

Аз също съм "на вие" с модата, но понастоящем го оценявам като свой минус и ми се иска да взема някакви мерки в тази насока!

Edited by Орлин Баев
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

На Вие с модата звучи по-добре отколкото жертва на модата. Въпреки че е цяло изкуство някой да да изглежда добре днес, модата е начин на живот, тя е огледало на обществото, на възпитанието и чувството за естетика. Като че ли да намерим баланса е най-важното нещо,но за него се изискват и традиции, каквито в България липсват. Да намериш себе си, в нещо, което те откроява от масата, също е изкуство. Но и тук се получават пародии. Харесвам разностилието в жените художници, и изобщо в хората на изкуството и ненавиждам чалгизирането на младото поколение у нас. Първите изразяват артистичността на характера си, вторите са носители на скука и безсилие.Погледнете какви клонирани девойки се движат по улиците - еднакви прически, блузи с множество пайети,чанти с гепардови принтове,лъскави клинове. Еквилибрират на високи токчета (тип игла) и често кълчат глезени по софийските павета, защото май никога никой не им е споменал, че има дрескод, който важи за през деня, за различни събития, официални вечери, барове, и т.н.. . Много ме вълнува този феномен - как така най-просташки изглеждащите в момента жени в България се превърнаха в иконите на младото поколение. Липса на логика, липса на ПР, ограниченост, безхаберие?

Всъщност стилът трябва да се възпитава, всичко останало е лош тип плагиатство.thumbdown.gif

Явно повечето от ковящите модата в България, не са чували за Коко Шанел, Миуча, Жаклин Кенеди, Лагерфелд и мн.др.. Не знаят нищо за френския кралски двор и за дългогдишните традиции на нации, водещи в света на модата.Някой ще ме апострофира и ще каже - *бедни сме, не можем да си го позволим. *Това е така и не е така, защото намирането на собствен стил е единственият начин да изглеждаме себе си, и да представяме по уникален начин женствеността си. Който го иска може да го постигне и с малко възможности. Всъщност и висшата мода не е това, което беше. Много от дизайнерите направиха компромис със себе си и в желанието си да забогатеят бързо пуснаха доста разностилни модни линии напоследък.

Все пак тук е Европа и сме много облагодетелствани. Ами хилядите, милиони арабски жени, които могат да платят с живота си ( и са плащали) заради това, че искат да покажат красотата си. (и изобщо да изразят себе си като равноправни човешки същества). За това унищожаване на свободата, всъщност много малко хора си дават сметка.

Далеч от модата и потънала в традициите е Индия, но пъстротата от цветове създава настроение и човек изпитва удоволствие от тази феерична красота. (Изобщо Изтока умее да създава колорит.)

На пук на светската Европа Америка си остава страната на Marlboro и на country стила. Всяка сутрин милиони американци обуват маратонките и слагат дънките, без да обръщат внимание на модните тенденции.( с малки изключения, разбира се)

Та всъщност всичко е много индивидуално, и много лично. Ако искаш да те забележат, трябва да знаеш как да го направиш, и това не зависи само от дрехите:3d_002:

Edited by adina
Link to comment
Share on other sites

Определено се повлиях от функционалното и удобно облекло на германците. Като културата и изкуството въобще не са им чужди. Акцентите са при аксесоарите в облеклото, което допълва стилността им. Възхищавам им се, както на свежестта на цветовете, така и на младежкия дух и разумността, които излъчват.:rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Определено са интересна нация, но са някак си прекалено подредени и педантични. Северният тип хора са студени и затворени. Обръщат много силно внимание на малките детайли. Един от любимите ми художници е Франц фон Щук и за други май не се сещам. В живописта са бледи, в архитетурата аскетични, но в литературата, философията и психологията - гении. Безспорен факт.

Правя някакъв паралел с модата днес и преди - при тях винаги има много строги линии в дрехата, малко тип military. Липсва изразяването на свободния дух, преобладават тъмните цветове и минимализма. Въпреки че Жил Сандер и Карл Лагерферд са германци и са световни имена, това не е достатъчно да отвори окото на нацията за изисканата мода:) :)

Link to comment
Share on other sites

Говорех за духа, който улових при хората, по улиците. Многоцветни са. При нас преобладава милитари-бръснати глави и черни коли...;) Макар че имаме раздвижване в последните години.

Иначе за представители сред творците, да, имат гении в определени области... :feel happy:

Италианците определено са /според мен/ най-добри в дизайна:)

Edited by Слънчева
Link to comment
Share on other sites

Тъкмо се научих да ходя с къса коса и ще вземат да сменят модата на дълга :) Като студент малко приличах на Рамбо от Рамбо 1;)

Тъй като нямам някакви твърди изисквания към модата, моята жена много ми влияе на начина на обличане. Интересното е, че тя сякаш забравя, че аз съм мъж и ми купува откровено унисекс дрехи, а някои дори са по-откровени. Аз като любител на новите неща и изучаващ човешката същност нямам нищо против да ги нося и да гледам реакциите на околните. Оказва се, че най-коментиращи са тези, които се обличат най-безлично, вкл. и в непознати за науката сиви тонове.

Абе и аз съм си купувал одеяния сам и те са така малко по-стимулиращи изучаването на човещката същност.

Сега жена ми ми е купила ослепително тъмно-розова риза с къси ръкави, от онези, които въпреки че са къси, са навити и се поддържат от лентичка с копче. Голям кеф. Видях една колежка със същата риза, но нейното сигурно е женския вариант.

Та сега събирам сили да я нося другата седмица :)

А се замислям напоследък, че много ми се иска да се нося малко като Мао Дзе Дун - зелени формени куртка и панталони, и сандали. И така всеки ден. Кеф :)

Но това ще е най-фрапиращото за околните. Защо? Не знам.

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Божидаре, не бях чела това твое мнение, но го намирам за изключително забавно, особено словосъчетанието"ослепително розово", много моден изказ.

За розовото има една дизайнерка , която се нарича Елза Скиапарели, която е творила заедно със сюрреалистите, много близка със Салвадор Дали, която въвежда модния термин"шокиращо розово", така ,че мисли му , направо професионално изказване си направил.Хаххаха.

А по повод немската мода само ще ви кажа , че Берлин е световен моден център, където пълна изненада за критиците са младите деконструктивисти, които са наследници на Антверпенската школа в деконструктивизма.

А в Берлин има и едно известно в модните среди българско име, а именно Владимир Каралеев. http://www.viewsofia...adimir-Karaleev

Ето една малко празноглава, написана в популярен светски стил статия, която много не ме кефи, но е на български затова ви я пускам.Хах.

Edited by Inatari
Link to comment
Share on other sites

Още едно голямо име в Берлин- Михаел Зонтаг.

http://www.viewsofia...-modata-v-grada

И още едно ревю на Каралеев с видео, вътре.

http://www.viewsofia.com/article/11821/Direktno-ot-Berlinskata-sedmica-na-modata--Ekskluziven-reportaj-ot-shouto-na-Vladimir-Karaleev-esen-zima-2012

Edited by Inatari
Link to comment
Share on other sites

Guest Емил от Льонеберя

Аз мислех да си купя розов фотоапат.

Да си купя и розова риза на бели райета или точки /каквато намеря/.

И да ходя по улиците и да снимам народа.

...

Засега от този план съм изпълнил само тъмно розовите кецове...

diana-mr-pink.jpg

Link to comment
Share on other sites

Между другото, Емил, :rolleyes: мисля, че всъщност в момента ще си много модерен - розовата гама за мъже и жени отново е хит...затова няма да си "на вие", а направо "на ти" с модата :D.

Link to comment
Share on other sites

Guest Емил от Льонеберя

Да тръгна толкова розов по улиците би бил един истински тест за мен... страх ме е да не се събере опашка ... да се притеснявам... доколко би било възможно тази опашка да е от жени и доколко тази опашка би могла да бъде от мъже / ай-ай-айййй/.

С жените ще се справя, ако се наложи - ще бягам!

Но с мъжете????

Link to comment
Share on other sites

Хаха, не знам - мисля, че и в двата случая, колкото повече бягаш - толкова повече ще те следват. В това отношение май още не сме надскочили кучето в нас :) Мисля, че най-добре ще е да запазиш спокойствие и да останеш на едно място, докато те подминат :smarty: Можеш и да ги гледаш в очите, ако искаш - за по-голям ефект :D А иначе мога да ти предложа и друго решение, правиш първия опит в Корея - ако искаш да се загубиш в тълпата и никой да не те види, сигурно само розовата блузка ще те спаси там в момента :P

Edited by Преслава Петрова
Link to comment
Share on other sites

Guest Емил от Льонеберя

Освен да се пиша за съвременен творец и да направя един пърформънс по улиците?

Ще ми трябва и шапка.

Само не зная каква е концепцията, щото нали съвременното изкуство било концептуално!?

Или ще я мислим в движение?

Link to comment
Share on other sites

А ще трябва да помислиш за концепция драги....Ако искаш да направиш истински пърформанс, хах.

Link to comment
Share on other sites

Guest Емил от Льонеберя

Ми добре - Концепция -

Излизам неделя сутрин из центъра - из район, където мога да очаквам булки и младоженци.

Чакам да дойдат с фотографа и почвам да ги снимам - като ги карам да позират - и да "скрия" шапката на оригиналния фотограф.

Може и да го накарам да ме снима с младоженците, или директно да му взема фотоапарата и да снимам как булката снима с розовото апаратче младоженеца...

Сценарият зависи от това доколко успея да шокирам хората, че да не могат да се окопитят.

Много ми е криво, че обективът е черен, щото ако беше бял, можех да си нахъндя бял каскет... уффф...платнен, да не си помислите кожен?

И естествено, всичко трябва да е направено по един изключително сериозен и професионален начин.

Link to comment
Share on other sites

Не издавай намисленото, в това е цялата работа. Сядаш и го правиш, добре би било и да го документираш.Мислиш концепция, ама концепцията е смисълът, смисловото съдържание на твоя пърформанс/Защо го правиш., Какво целиш и какво постигаш, каква е твоята артистична цел, какви са твоите извори, на какво се оповаваш.И т.н.

Това е концепция, един екстракт от смисъл, който си вложил в своята работа.

Link to comment
Share on other sites

Искаш ли да ти дам идеи за шапка, черпейки вдъхновение от новите тенденции, както се видяха сега преди 1 седмица на традиционните конски надбягвания в Англия? тук :), тук а може и тук , Верно, че са все женски предложение, но нали сме още на розова тема, а и с подобна шапка просто дори няма нужда да слагаш розовия костюм :blink: Най-много вместо след тебе, да почнат да бягат настрани :D

Link to comment
Share on other sites

Guest Емил от Льонеберя

Много сложно това съвременно изкуство, признавам. Но то няма нужда всички да сме сложни, може някои да сме по-прости.

Ей го на едно време дядо Атже - харесвал - снимал.

Доасно - ходил с фотоапарата - харесвал - снимал.

чичо Анри Бресон - като някой лъв - хоп-подскок - с лъвски рев и рефлекс - щрак!

леля Вивиан Майер - ходи тихо и меланхолично по улиците, почти незабелязано... с фотоапарат на врат.

Признавам, че предпочитам фотографията като фотография, а не фотографията като документално изкуство на пърформанс.

С други думи за мен по-голяма стойност биха имали снимките, които бих направил с розовия фотоапарат, докато снимам булката и младоженеца.

Link to comment
Share on other sites

Guest Емил от Льонеберя

Червената шапка с антенките супер би се вързала на червената версия на този фотоапарат, която е даже с един бик - и се казва "EL TORO".

Шапките са си класика!!!

Link to comment
Share on other sites

Guest Емил от Льонеберя

Добре, признавам си без бой - имам и розова риза.

Станаха кецове и риза. Остава фотоапарата и шапката...

уффф, пак ме вкарахте в някакви схеми...

Link to comment
Share on other sites

Еми сега аз не съм учебник по пърформанс, въпреки , че мога да ти дам много точни наставления/то затова се ходи и в академия или арт университет, не се научава в рамките на един разговор онлайн/, как да направиш пърформанс с розов фотоапарат на булка и младоженец , да го документираш примерно с камера, не е нужно да използваш пак фотографията като изразно средство и самите снимки, които ще направиш да останат във фокуса на твоята арт проява.Може и да се озвучи или филмира, клипира подходящо, в тон с концепцията.

Признавам си розовият фотоапарат ми хареса, един приятел подари розова пушка на жена си/която изтръпва при споменаването на неговата мания по пушки и пистолети, но..../, което също ме кефи a lot.

Link to comment
Share on other sites

Guest Емил от Льонеберя

Ми ще потърся наблизо академия и ще изтропам един пърформанс.

Мадама също ще намеря, още отсега почвам да я търся розова... по възможност.

Ако не стане - ще я боядисам.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share


×
×
  • Create New...