Светлина и Хармония Posted March 30, 2011 Report Share Posted March 30, 2011 Копривата е вече пуснала своите листа. По паркове, дворове, планини, там където нищо не може да расте, можете да я намерите. Невзискателна, самостоятелна, издръжлива, някога е била първата храна през пролетта. Тя съдържа в себе си тъй нареченото органично желязо, което е основно при червените кръвни клетки. Анемията безсилието, слабостта, се дължат на липсата на органичното желязо. Именно храненето с коприва е в състояние да пречисти кръвта, да усили транспортирането на кислород. Първата слънчева енергия е вече в листата и. Способна да възкреси всеки смазан от зимния тунел и липсата на енергия. Може да расте в саксии, където и да е и да бъде употребявана по всяко време, като лечебен чай или запарена. Дори и сурова, като салата, с мазнини. Препоръчвам я на всички, които могат да си направят труда да я наберат. Какви са вашите мнения по въпроса? Розалина, Аделаида, Пламъче and 1 other 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Светлата Posted March 30, 2011 Report Share Posted March 30, 2011 А как се яде сурова? Може ли да обясниш ако имаш опит. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wonderful Posted March 30, 2011 Report Share Posted March 30, 2011 Вчера сготвих коприва с ориз. Близо до нас има борова горичка и по стръмните места имаше вече по-едра коприва. Добре, че имаше кой да бере. Салата от коприва- намачкана, за да не боцка , с лук , зехтин, лимон и сол. Много е вкусна. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Светлина и Хармония Posted March 30, 2011 Author Report Share Posted March 30, 2011 Да, намачкана! Също и с пасираща кана направо сурова, става на каша и не жили. Със същите добавки. Аделаида 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eлф Posted March 30, 2011 Report Share Posted March 30, 2011 (edited) Някога някъде съм чела, че се препоръчва да се нашарят колената при ревматизъм и то май точно от Учителя беше, но е било толкова отдавна, че въобще не гарантирам, за инфото. Ако някой го е чел и се сети много ще се радвам да сподели. Аз така и не се реших да го направя. Копривата се бере лесно като се внимава листата да се хванат от обратната страна, за да не пари. Ръкавичките също ще свършат полезна работа, за нерешителните . У дома си я правим на супа или на каша като преди това суровата коприва се попарва. Поздрав, за хубавата тема . Edited March 30, 2011 by Eлф Светлина и Хармония and Пламъче 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Пламъче Posted March 30, 2011 Report Share Posted March 30, 2011 Вкъщи я консумираме във всякакъв вид - сурова,на пюре,на супа. Не я бера,а я купувам. Светлина и Хармония 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Emmy Posted March 30, 2011 Report Share Posted March 30, 2011 Аз лично я консумирам сурова: пасирана, или много хубаво измита и намачкана (че пак си пари), и в салата естествено. Иначе съм пробвала и да я кисна във вода за няколко часа... нямаше много смекчителен ефект. Между другото, веднъж видях един сноп коприва, който исках да откъсна от една полянка (на Железница), но добре че не го направих, защото в последния момент забелязах, че имаше урина на нея. Жълти капчици. И от тогава малко ме свени да бера от околософийските подгория. Светлина и Хармония 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Светлина и Хармония Posted March 31, 2011 Author Report Share Posted March 31, 2011 (edited) Някога някъде съм чела, че се препоръчва да се нашарят колената при ревматизъм и то май точно от Учителя беше, но е било толкова отдавна, че въобще не гарантирам, за инфото. Ако някой го е чел и се сети много ще се радвам да сподели. Аз така и не се реших да го направя. Копривата се бере лесно като се внимава листата да се хванат от обратната страна, за да не пари. Ръкавичките също ще свършат полезна работа, за нерешителните . У дома си я правим на супа или на каша като преди това суровата коприва се попарва. Поздрав, за хубавата тема . За ревматизъм и артрит съм чел от Учителя че трябва да вземеш няколко пчели и да те ожилят на проблемното място. Не можело с коприва, защото е слаба за тази цел. П.П. Иначе копривата страхотно лекува безсилие. Само няколко дена под ред и си вече бодър и свеж, точно сега в първа пролет. Колкото повече се яде, толкова по добре. Добре измита и изцедена. Аз лично я предпочитам самостоятелна(само коприва, без мазнина и други, с малко сол), попарена с много изворна вода, става като супа. Бера само връхните няколко листа, защото по малко жили и са чисти. Надолу листата обикновенно са прашни а стеблото жилаво. Edited March 31, 2011 by Светлина и Хармония Eлф and Дъгата 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
papin4o Posted March 31, 2011 Report Share Posted March 31, 2011 Копривата също е и чудесно средство за пречистване на кръвта. Само, че трябва да се бере в намаляваща Луна и да се пие също тогава между 15-19 ч. Дъгата, Галатея and Светлина и Хармония 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Дриада Posted March 31, 2011 Report Share Posted March 31, 2011 Копривата е вкусна през пролетта, и сурова, и сготвена.Когато вече попрерастне може да се събере и изсуши за зимата.Използва се за чай, по- рядко става за готвене.Отлично средство за набавяне на желязо.Може да се панира с яйца, брашно и сол и пак става отлична за консумация.За здлавословните ефекти на копривата си мисля, че най- вече предпазва от ревматизъм.Редовно я бера.Случва се да ме ожари, не е чак толкова фатално.През този сезон има и лапад, той също е много вкусен.Глухарчето прави опити да прораства.Салатата от глухарче е отлично общоукрепващо средство-със зехтин, сол, лимон, набавят се много витамини и микроелементи за организма. Светлина и Хармония and Галатея 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eлф Posted March 31, 2011 Report Share Posted March 31, 2011 (edited) ... Благодаря ти СВХ, вчера точно това исках да споделя, че при нас берем връхчетата на копривата като се хваща много близко до стъбълцето, по- надолу старите листа не се берат защото са жилави, но реших да пропусна тази подробност, не за друго, а за да не възникне някакъв спор, а споровете са безполезни и ме изморяват, та мисълта ми беше, че си напълно прав. Преди време ме гощаваха на едно място с панирани връхчета от коприва, много са вкусни. Е, не звучи много здравословно сигурно, но пък си е удоволствие да се опита копривата приготвена и по този начин. Edited March 31, 2011 by Eлф Светлина и Хармония, Пламъче and Аделаида 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Пламъче Posted March 31, 2011 Report Share Posted March 31, 2011 За тези,които не знаят : - копривата се готви само в емайлирани съдове и се разбърква с дървена лъжица,за да се запази желязото; - при приготвяне на чай се прецежда през пластмасова цедка; Аделаида, Светлина и Хармония and Eлф 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Галатея Posted March 31, 2011 Report Share Posted March 31, 2011 Здравей Papin4o, мога ли да те попитам: интересно е за що трябва да се бере през намаляща луна, и защо в тези часове. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
papin4o Posted March 31, 2011 Report Share Posted March 31, 2011 Здравей Галатея! Копривата като билка прави изключение от всички останали такива. По-принцип листа се събират в нарастваща Луна или в дните на листото, но копривата е изключение. Относно часовете - тогава са активни меридиана на пик. мехур и на бъбреците. Дано съм успял да ти отговоря Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Галатея Posted March 31, 2011 Report Share Posted March 31, 2011 Здравей Papin4o, много благодаря, за отговора,още повече се интересувам от твоите знания по тези въпроси. Винаги досега съм брала коприва без да се съобразя с това, много обичам подробности.А Луната така силно ми влияе,че от сега нататък ще внимавам и за копривата.Много благодаря! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
papin4o Posted March 31, 2011 Report Share Posted March 31, 2011 Подкрепям мнението на Пламъче! Дори би било чудесно когато приготвяме храна, да разбъркваме с амо и единствено с дърво. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest alma9 Posted March 31, 2011 Report Share Posted March 31, 2011 (edited) Поздрави ! Edited March 31, 2011 by alma9 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eлф Posted April 2, 2011 Report Share Posted April 2, 2011 (edited) ... За ревматизъм и артрит съм чел от Учителя че трябва да вземеш няколко пчели и да те ожилят на проблемното място. Не можело с коприва, защото е слаба за тази цел. ... Малко ще кривна от темата, но понеже в другата тема се разговорихме, за билковите рецепти на П. Димков и си свалих книжката от " Спиралата" та в нея открих рецепта, за лечение на ревматизъм и се сетих, че и тук говорехме, за това и поради тази причина реших да я публикувам в тази тема: " Ревматизъм Това е рецепта с плодовете на черница. Бели или черни, в случая е без значение - сиропът от тях има голяма ефикасност против ревматични страдания и се приготвя по следния начин: Събират се зрели плодове (още по-добре е, ако се берат на ръка). Нареждат се в буркан - слой плодове, слой захар, като се започва с плодове и се завършва със захар. Оставят се за р 2-3 седмици на слънце, докато се „разтворят ". Прецеден през марля, сиропът се налива в бутилки и се пие в „традиционни дози" -по 1 супена лъжица 3 пъти на ден сутрин, обед и вечер 10 мин преди ядене. Сам по себе си сиропът действа превантивно против ставен ревматизъм и болки в ставите. А ако те се появят, дозата на сиропа се Удвоява и се пие, докато премине страданието. Сиропът е ефикасен срещу всички неясни болки в ставите и костите в „третата възраст". Своевременната му „предварителна" употреба отклонява опасността От ревматични страдания." изт. Рецептите на Петър Димков *** И малко по темата от същия източник: Анемия, липса на апетит, отпадналост, продължително лощ0 настроение, пролетна умора Използват се листата на обикновена коприва - връхните, току. що оформили се и средните. Запарката се приготвя от 2 супени лъжици наситнени листа, които се заливат с 400 г кипяща вода и киснат още около 1 ч. Пие се 3 пъти на ден преди ядене по 1 кафейна чашка. Може да се употребява многократно - особено през пролетта. Помага и при косопад (действа укрепващо). Edited April 2, 2011 by Eлф Светлина и Хармония and Пламъче 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Светлина и Хармония Posted April 2, 2011 Author Report Share Posted April 2, 2011 (edited) Елф, Петър Димков е правил своите рецепти в други условия. Сега ние работим с нови интуитивни вдъхновения. Имаме нови данни за лечения. Имам теория за лечение чрез плодовете, постепенно ще я изнеса. Нали разбираш, личния опит, а не написани рецепти без да са пробвани дори. Мислая че човек трябва да говори само това което е опитал и изпробвал, тоест от проверен опит. П.П. Черниците са втория плод на пролет след черешите. Лекуват малокръвие, безсилие, диабет, подтиснатост и отчаяние. Трябва да се ядат свежи, набрани от високите добре огрени клони. Може да се съхранят във фризер. Ферментацията изменя структурата и смисъла на плода. Така че сиропът има твърде слаб ефект. Препоръчвам свеж сок от черници.(от сокоизтисквачка). Свжите плодове имат силата да лекуват всички възможни болест. Така че който е болен да минава на плодова диета. Edited April 2, 2011 by Светлина и Хармония Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Аделаида Posted April 2, 2011 Report Share Posted April 2, 2011 Преди малко си хапнах салата от сурова коприва, само добре измита счукана и с зехтин и много лимон, толкова ми се ослади, че си облизах пръстите Светлина и Хармония and Пламъче 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eлф Posted April 2, 2011 Report Share Posted April 2, 2011 (edited) Ай ся не ми убивай ентусиазма . шА си ги нАпРаа пък и туй то щото сте против за това. Можеше и да ме домързи например обаче при създалите се обстоятелства ме сърбят пръстчетата и за копривката и за черниците и ще опитам, амбицирах се да зНаЙш. Мен ако искаш да ме убедиш да направя нещо трябва да се опиташ да ме убедиш в неправотата му за да се задействам да си докажа обратното Edited April 2, 2011 by Eлф Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Светлина и Хармония Posted April 2, 2011 Author Report Share Posted April 2, 2011 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Креми (късметче) Posted April 2, 2011 Report Share Posted April 2, 2011 Около София име ли вече коприва на чисти места? Тук надморската височина е по-голяма. Някой ако знае със сигурност, моля да сподели. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Светлата Posted April 3, 2011 Report Share Posted April 3, 2011 Благодаря ти, късметче че попита. Дето се вика на върха на пръста ми беше да попитам Ние миналата седмица търсихме около Драгалевския манастир ама нямаше. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Аделаида Posted April 3, 2011 Report Share Posted April 3, 2011 http://www.beinsadouno.com/board/index.php?showtopic=9299 Eто в тази тема има и за полезните и лековити качества на копривата. Пламъче 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.