Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Има ли НАЙ-ВАЖЕН цитат от Словото на Учителя?.


Recommended Posts

Здравейте приятели:)!

Моят настоящ живот е свързан съзнателно с учението на Бялото Братство.Ровейки в интернет срещнах във fasebook нещо,върху което мисля от няколко дни.Копирам го:

"НАЙ-ВАЖНИЯТ цитат от великият Учител... ?

Навярно се досещате - визирам Учителя Петър Дънов!Много налудничаво звучи това - "НАЙ-важен..."! Сигурно доста смях ще направя с подобно твърдение на последователите на Учителя? Над 7 хиляди Беседи, записани хиляди частни разговори, огромно творчество (песни, Паневритмия...). Да коментира човек "най-..." - глупаво звучи!

Глупаво - неглупаво, но това твърдение кънти като камбана вече два дни в главата ми.Ще споделя цитата и Светлината, която имам,... пък да става каквото ще! :)

Цитата:"Следователно всяка плесница, която отваря очите на човека, е благословение. Не може ли да ги отвори, тя не е на място. Когато добрият човек бие, това е благословение. Чрез ръката той предава част от енергията си, която струва хиляди и милиони. Страшно е, ако лош човек ви удари плесница. Тя носи разрушение и загуба. Като знаете това, пазете се от лошите хора. Ако лошият бие добър, праведен човек, той ще вземе от неговите енергии и ще се нагърби с неговия кръст"

(Из Трите книги, УС, 8 декември 1935 г.)

Сега конкретно - Защо най-важен?

1. Цитата засяга 99,99 процента от всички духовни хора, които познавам!

Лесно е да знаеш - „ако ви ударят по едната буза, подложете и другата“, но колко могат да го приложат това на практика? Съжалявам! Аз такъв човек не съм срещал. Ако някой има подобен пример - споделете!

2. Цитата дава Светлина върху развитието на СМИРЕНИЕТО и ТЪРПЕНИЕТО - основни добродетели в духовният Път на всеки човек. Те са свързани пряко и с усъвършенстването на други добродетели - например, може ли да си наистина скромен, благороден, хармоничен, милосърден, състрадателен,... ако не си развил в себе си на високо ниво търпението и смирението си?

3. От цитата могат да се извадят ПРАКТИЧЕСКИ идеи. В това се състои и величието на един Учител - нещата на които учи, са приложими и допринасят реални ползи, ако се прилагат.

Накратко и обобщено казано - цитата касае духовното развитие на голяма група от хора; цитата е като "две в едно +..." - визира усъвършенстване на много добродетели; цитата има изключителна практическа стойност и насоченост. Това е и причината да сложа в заглавието провокативното - "НАЙ- ..." . Някой, ако оспорва това, може да даде друга идея за цитат, който съчетава толкова много значими неща, в един малък пасаж.

Накрая - малко мой опит и прилагане относно цитата:Този цитат ме зарежда с изключително много енергия и сили в трудни моменти! Който е работил съзнателно за усъвършенстването си е наясно за ежедневните "шамари", упреци, критики или неодобрение, които се получават.

Какво правя като попадна в подобна ситуация? - първо си спомням "всяка плесница, която отваря очите на човека, е благословение." Подобна мисъл моментално може да ТРАНСФОРМИРА състоянието ми, ако е употребена някаква агресия срещу мен. Тоест трудно мога да се разгневя, ядосам или да негодувам в отговор на лични упреци или нападки. Защо? - Защото има два варианта:

- Първият, ако удрящият е ДОБЪР, ще получа благословение! Как? - може някъде да съм сбъркал. Ще направя равносметка и ретроспекция и ще изправя нещата, ако е необходимо. Та,... това не е ли благословение? Ще се развивам по-бързо, вместо да "цикля" на едно място. Не само бих благодарил на добрият "побойник", а и краката бих му целувал! :)

- Вторият, ако удрящият е ЛОШ, то той ще вземе част от кармата ми! Това не е ли пак благословение? - някой друг да ти носи негативите. Освен да му благодаря на такъв човек и да му се поклоня до земята, какво друго мога да направя? :) Защо да не го оставя човека, да носи част от "чувала" ми, щом като има желание да се нагърби с това?

Хей,... това е великото при истинските Учители! - с пет реда се изсипва толкова Светлина, че тя РЕАЛНО (при прилагане!) вече започва да те придвижва напред по Пътя, който си си избрал. Единствено е необходимо да ПРАКТИКА - да приложиш пет реда в случая! Не е необходимо да изчетеш цялата езотерична литература на земята. Не е необходимо да защитиш докторска дисертация по окултизъм. Необходимо е просто да осъзнаеш един малък пасаж и да го изпълняваш.

Много силен и ключов цитат. (пак повтарям!)

Повярвайте ми - приложете го и ще пожънете много добри резултати!

Изводи:

"Бият" ли ви - не губите НИЩО !

"Удрят" ли ви - единствено сте в печеливша позиция.

Похабявате БЛАГОСЛОВЕНИЕТО си, ако отвърнете на "бияча" си........."

Действително ли е най-важен този цитат? Искам да го поставя за обсъждане.

Можем ли да имаме подобно твърдение, за огромно творчество като това на Учителя?

Възможно ли е да имаме градация - важен,по-важен,най-важен цитат от Словото?

Някой срещал ли е други цитати със сходна "важност"? Дайте пример?

Редактирано от Galina Hristova
Линк към коментар
Share on other sites

Най-любима мисъл нямам, но определено има много мисли, които бих предпочел пред споменатата – най-вече такива, които повечето хора ще подминат без да им направи впечатление. Една, която съм запомнил, е: „Само неопределените величини са истинските величини. Всички Божествени неща са неопределени.“

Линк към коментар
Share on other sites

Въпросният цитат е невероятен и аз попаднах на това във фейсбук, изключителен е. За мен най- важното Слово е това което идва при мен на точното време и ми дава сили, методи и мъдрост. Поздрави!

П.П. Говоря само за цитата от Учителя който ме докосна на коментара под него признавам не съм обърнала внимание оставих се на Словото да ме докосне по свой начин т.е. да го усетя сама.

Редактирано от Eлф
Линк към коментар
Share on other sites

Разбира се "2 Тимотей 3:16

Всичкото писание е боговдъхновено и полезно за поука, за изобличение, за поправление, за наставление в правдата;" ... за всеки най- важно е това което ще му даде подем в точния момент... за всеки е специфично... някъде му казват рема... Искам да кажа, че има вярващи при които този въпрос е решен и като се каже РЕМА е ясно за какво става въпрос, но не ми се коментира.

Редактирано от Eлф
Линк към коментар
Share on other sites

Мисъл за деня 8 .юли.2011 година

Среден път няма. В света управляват или доброто, или злото. Има едно трето положение, което и аз сега уча – то е Любовта. Но човек трябва да е минал школата на доброто и на злото, за да влезе в Любовта. Това не е лесна работа.

Бог е виделина

За мен ,всеки ден има различни мисли ,които за момента придобиват статута -"най-важни".

Давам пример с днешната мисъл за деня ,която горе цитирах.Още сутринта, повдигнатото изречение ,ме привлече и днешният ден мина под знака му.В него Учителят ни казва ,че той също се учи .Не мога да ви опиша колко стимулиращо ми подействува този израз днес.Изведнъж разбрах много неща,над които съм се замисляла при прочита на истории,спомени от времето на Изгрева.Това е толкова силен аргумент в полза на всичко друго ,което е казал и оставил,че ме кара още по-ревностно да изучавам Словото.Обикновено не спирам до цитата,а търся да прочета цялата беседа.И трябва да кажа,че днешната -"Бог е виделина" има още доста "най-важни цитати" за мен.

А ето тук, преди време, сме направили опит да извадим ценни мисли с подобен контекст ,при четене на 97 неделна беседа " Бог е говорил".В мнение 6 ,съм цитирала една случка от времето на Учителя,която хвърля светлина и върху мисълта ,с която започва настоящата тема..Според мене , Словото се разбира по-добре ,когато се чете цяла беседа .Поздрави .

Редактирано от Розалина
Линк към коментар
Share on other sites

Цитат, който всички оценяват като НАЙ–ВАЖЕН няма.

Всеки обаче е възприел за себе си като НАЙ–ВАЖЕН някой цитат или цитати.

За мен са НАЙ–ВАЖНИ много цитати.:)

Линк към коментар
Share on other sites

Темата има според мене два пътя на развитие .

Първият е този,по който тръгнахме -да се питаме има или няма.Този път, приятели, не е разговор върху Словото,а върху нашите, човешки квалификации.Ето,Пламъче казва -няма и е права.Аз мога да кажа -има и пак ще съм права.Представете си един човек,който е в много голяма безизходица ,в път без изход ,намира и прочита цитат,мисъл, която му помага да намери изход и да преодолее това свое затруднение.Ами това може да е единствен случай за този човек в неговия живот.Нали за него тази мисъл ще е и ще остане най-важна.Аз дадох пример по-горе,като предварително съм наясно,че не е задължително това,което е произвело върху мене тоя ефект,да се почувствува от друг някой по същия начин.Напоследък доста хора публикуват мисли от Учителя.Не всяка такава мисъл стига до мене.Но някои ме спират и предизвикват цяла лавина от търсене на още и още по темата......Така,че този първият въпрос няма еднозначен отговор според мене.

Другият път за развитие на темата е разсъждение върху мисълта,която е спряла вниманието на Галина.Но това може да уточни авторът на темата,ако желае.

Редактирано от Розалина
Линк към коментар
Share on other sites

Цитатите, изобщо беседите, Словото имат смисъл, когато сме приложили/открили някои от тях в Живота. В различни периоди, различни пасажи са ми били най-важни, светвали са ми. Словото ни води, чрез него се свързваме с по-висши същества, отваря ни се нов свят...

Словото Е вибрация. Както Учителя описва нивата на съзнание, така има нисши и висши вибрации /според съзнанието/. И за това е важно да вървим нагоре, да се учим и израстваме... Различни сме, различни уроци учим и по различни пътища вървим. Но все пак "Всички пътища водят към Рим"...:feel happy:

Нагоре още да вървим към върховете бели,

ефира бял да поздравим и снежните кристали...

Хубостта на Божий свят, бели като нежен цвят

вечна сила има, мрак я не обзема...

Нагоре още, там цъфти алпийска роза бяла

зората белите лъчи в таз роза е изляла...

/На белия цвят/

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Здравейте!:)

Изчаквах и разчитах да прочета не мнения за харесван,предпочитан,любим цитат, а такъв, който е важен за всички нас. Или поне за тези, които от много години следваме Пътя на Учителя (съзнателно се усъвършенстваме).

Аз не можах да открия друг подобен цитат.

Явно, че и тук идеи в тази насока няма да получа.

Нека да приемем тогава идеята на Розалина - да се опитаме да разсъждаваме повече върху наличният цитат.

Аз лично разсъждавайки, все повече и повече, го виждам като един голям диамант, който можем да обработваме и шлифоваме непрекъснато. Ето цитата отново:

"Следователно всяка плесница, която отваря очите на човека, е благословение. Не може ли да ги отвори, тя не е на място. Когато добрият човек бие, това е благословение. Чрез ръката той предава част от енергията си, която струва хиляди и милиони. Страшно е, ако лош човек ви удари плесница. Тя носи разрушение и загуба. Като знаете това, пазете се от лошите хора. Ако лошият бие добър, праведен човек, той ще вземе от неговите енергии и ще се нагърби с неговия кръст" (Из Трите книги, УС, 8 декември 1935 г.)

Направете, коментар на цитата. Вие как го разбирате?

Цитата е с огромна практическа приложимост.

Приятели прочетете отново "споделеният опит" в първото ми мнение.

Някой опитвал ли е такава трансформация? Аз ежедневно попадам в сходни ситуации и това е много ценно за мен!

Вие как трансформирате когато ви ударят "плесница"? Споделете опит?

Надявам се, че ще има хора тук, които работят върху Търпението и Смирението си и ще прочета по задълбочени идеи и коментари в тази насока.

Светъл и слънчев ден на всички пожелавам!

Линк към коментар
Share on other sites

Утринни слова - Пета година (1935 - 1936)

Трите родословия, том 1

Вътрешният живот. Вътрешни и външни прояви. Трите книги

8 декември 1935 г., 5 ч сутринта.

За желаещите,цитата, върху който ни предлага да разсъждаваме Галина, е от горното Утринно слово.

Благодаря Галина за пожеланията.И от мен светъл ден и седмица. на всички.

Редактирано от Розалина
Линк към коментар
Share on other sites

Хм, цитатът е доста различен - защо така?

Не зная кой цитат е автентичен, но дори приемайки за база на разсъжденията този на Галина, аз виждам противоречия в нейните коментари - например тук:

- Първият, ако удрящият е ДОБЪР, ще получа благословение! Как? - може някъде да съм сбъркал. Ще направя равносметка и ретроспекция и ще изправя нещата, ако е необходимо. Та,... това не е ли благословение? Ще се развивам по-бързо, вместо да "цикля" на едно място. Не само бих благодарил на добрият "побойник", а и краката бих му целувал! :)

- Вторият, ако удрящият е ЛОШ, то той ще вземе част от кармата ми! Това не е ли пак благословение? - някой друг да ти носи негативите. Освен да му благодаря на такъв човек и да му се поклоня до земята, какво друго мога да направя? :) Защо да не го оставя човека, да носи част от "чувала" ми, щом като има желание да се нагърби с това?

А сигурни ли сме кой е добър и кой лош, за да знаем дали да правим равносметка/ретроспекция, защото доста хора във форума често напомнят - "Кои сме ние, че да казваме този е лош, този е добър?"? Също при вариант две ние сме убедени, че сме добри и праведни - а така ли е?

Сега - относно това, дето никой не можел да подложи другата буза, ако го ударят по едната. Ами не зная защо Галина не е виждала досега такива хора. В един момент човек успява да опита това. И когато го е направил, сам се убеждава, че това е най-добрата "тактика" :) , откъдето и да го погледнеш. Но въпросът е да "подложиш другата буза" съвсем искрено - в смисъл не само външно, но и вътрешно да останеш съвсем спокоен и благоразположен. Тогава нещата се разрешават по най-добрия начин (включително за мен самата) и с най-малко вложена енергия. В момента, в който вътрешно превключиш да се защитаваш, да се сърдиш, да нападаш или каквото и да е, дори само да се почувстваш засегнат, или обиден, или неоценен/подценен, или неуважен, или нещо в тоя дух и ... край, магията се разваля. Ще споделя мой опит - най-лесно за мен е да приема такъв човек като малко дете, което харесвам и обичам, обаче в момента то нещо се сърди или дори рита, хапе, бие :D Опитайте, заслужава си!

Линк към коментар
Share on other sites

Диана Илиева правилно е забелязала разликата в цитатите.Това УС очевидно е стенографирано и съответно дешифрирано от различни хора.По тази причина го има в два стилистично различни варианта.И двата са публикувани в бибиотека Триъгълник .Ето уверете се сами:

Източникът на цитата,ползван от Галина Христова очевидно е следната беседа:

Трите книги

А ето линк към втората беседа,пак в същия сайт.

Вътрешният живот.Вътрешни и външни прояви.Трите книги.

Разликите са стилистични според мене.

По същество,беседата е много интересна ,в който и от двата варианта да я четем и отговорът на въпросите се съдръжа в самата беседа.А разбира се всеки го пречупва през опита си.

Редактирано от Розалина
Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

Здравейте!

Идеята ми беше, да се развие дискусия по много важна за мене тема, за трансформациите в пътя на усъвършенстването.

Действително беседите са две. Получи се неразбиране и темата тръгна в погрешна посока.

Попитах автора на бележката от fasebook, и той ми отговори.

Аз съм доволна от отговора му и нещата ми се изясниха.

Който иска, може да прочете публичния отговор в профила на Никола Дамянов във fasebook.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 year later...

Из гл.13 от I Коринтяном

1. НАДЕЖДАТА – това е настоящето – близко бъдеще.

ВЯРАТА – това е бъдещето – далечно бъдеще.

ЛЮБОВТА – съединява настоящето с бъдещето – настояще реализирано.

2. Божията любов оставя човек свободен, да се развива сам, като му дава всички добри условия. За нашата работа се следи по плода, който ще получим – контролът е нашата съвест.

3. Человек, който има Любов, е всесилен, непобедим.

4. ЗЛОТО – без него не може, всякога и във всякой человек трябва да го има. Злото за душата има същото назначение, каквото жлъчката за тялото на човека. Злото е полезно за человека, когато не бездейства, а работи, ако бездейства, то ни разлага, ако работи, то ни учи. Затова страданията са учител за човека. Злото трябва да побеждаваме с добро. Имаме ли зла мисъл, веднага да противопоставяме на нея добра – ето работа на злото. Тук вече се явява необходимост от смелост и решителност. Със знания трябва да побеждаваме злото, но не и да се възгордяваме с тях.

5. Вътрешните блага в человека придобиват всякога и вънкашните – обратното обаче никога не бива.

6. Миналото на человека е неговото тяло, огледай се в себе си и ще се познаеш. За миналото никога да не мислим.

7. Бъдещето се определя от настоящето - каквото сега сме турили в нашия живот, това ще бъде и нашето бъдеще, или все едно - каквото посеем, това ще жънем.

8. Человек се повдига със самопожертвувание – така Христос направи за спасение на человечеството – да вървим и ний по същия път.

9. БЛАГОГОВЕНИЕТО – това е центърът на живота – едничката способност да видим Бога на прозореца, през който ще гледаме.

10. МИЛОСЪРДИЕТО – това е чистилището. За Бога се казва, че е човеколюбив.

11. Плътта, светът и дяволът са учители.

Плътта се побеждава с любовта.

Светът се побеждава с вярата.

И дяволът се побеждава с надеждата.

12. Дълготърпението е силна воля – то побеждава, то е изпитание. Волската търпимост няма воля, ето защо такава имат само слабодушните, боязливите и незнающите.

13. Да придобием Царството Божие – всички останали добрини сами ще ни намерят – те ще ни потърсят. Царството Божие е в нас.

14. Един цар на земята се почита от своя народ, един слуга на Бога се почита от цялото небе.

18 февруари 1910 г., 21 – 22 ч., четвъртък

http://www.beinsadou...dex.php/Любовта

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...

От това,което четох днес:

„Не можем ли и ние да контактуваме с тези същества?" Учителят каза: „За да посетите невидимата Школа аз трябва да изчистя сърцето ви, ума ви и волята ви и след това да ви извлека от тялото ви и да ви кача горе в невидимата школа. Така нечисти никой няма да ви приеме, а трябва да ви облека в Чистота и Светлина. Освен това трябва да ви изведа от тялото и да ви заведа лично в онези възвишени светове, защото вие не познавате пътя и този път не е отъпкан път, а докато се напусне земята и се отиде там се минава през много опасни зони за човешката душа. Когато се пробуди съзнанието ви и ви се отворят очите и започнете да мислите за онзи възвишен Духовен свят, то тогава може да бъдете допуснати, където небето и целият звезден мир ще говори на вашето съзнание и тогава ще чуете гласът на Великият Учител на Вселената. Между Бога и човечеството има само един Велик Учител, когото ще видите, когато влезнете в неговата невидима и истинска аудитория, в шкодата на Всемирното Велико Бяло Братство. А този Учител е Всемировият Учител на Вселената. Името му го знаете." Учителят се обърна към мен и въпросително ме погледна. Отговорих: „Името на този Всемиров Учител на Вселената е Беинса Ду но и той сега стои пред мен". Учителят се усмихна и каза: „Плът и кръв не са ти открили това, а Дух съизволи да те посвети в тази истина".

източник

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...