Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Вегетарианство и анемия


apeiron

Recommended Posts

Дали има зависимост между вегетарианство и развитието на анемия и как може да се избегне появата на анемия при вегетариански начин на хранене? Има ли някой от вас, който е вегетарианец и страда от анемия и често срещана ли е анемията сред вегетарианците?

Линк към коментар
Share on other sites

  • Отговори 29
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Практикувай вегетарианство, само ако наистина не ти се яде месо. В такъв случай организмът сам си иска нужните хр. вещества.

Яж повечко ядки.

Два пъти съм имала анемия поради внезапна и силна кръвозагуба и съм си възвръщала нормалния състав на кръвта при лакто-веге хранене в рамките на 35 - 40 дни.. Пазя си и изследванията. :)

Наблюдавала съм хора, които искат да станат вегетарианци, въпреки че им се яде месо - те развиват анемия.

Линк към коментар
Share on other sites

От познатите ми вегетарианци и суровоядци,включително и аз,никой няма анемия.Приемаме разни семена,кълнове,спирулина,пшеничени стръкове,водорсли и разни екзотични сушени плодове,цялата гама не присъства постоянно.Целта е да си набавяме разни микроелементи,защото плодовете и зеленчуците ,които употребяваме, са от магазина.

Линк към коментар
Share on other sites

Според мен причината за поява на анемия е в това, дали организма усвоява добре храната.

Познавам хора, които приемат храни от всички групи, но страдат от анемия.

Човек сам трябва да открие здравословния за неговия организъм начин на хранене.

Редактирано от Пламъче
Линк към коментар
Share on other sites

Колкото повече задълбавам в този въпрос, толкова повече се убеждавам, че късметче е права - организмът на някои хора не може да извлича нужните протеини от растителна храна, така че, на който му се яде месо, по-добре да яде, защото иначе е буквално вредно спазването на вегетарианска диета.

Иначе аз съм ЗА хранене без разни странни добавки - струва ми се, че сме създадени да успяваме да се храним пълноценно с наличните продукти, особено що се отнася до нашите географски ширини.

Линк към коментар
Share on other sites

Не става въпрос за това дали ти се иска или не иска да ядеш месо. Ако си приел вегетарианския начин на живот от години и развиеш анемия, то според мен няма пряка връзка между развитата анемия и желанието или нежеланието за ядене на месо, защото вегетарианството подразбира в себе си съзнателен отказ от приемане на месна храна. Просто се получава физиологичен дефицит, т.е. липса на достатъчно желязо в организма и оттам анемията. Възможно е също и невегетарианци да развият анемия. Интересно е, че Петър Димков препоръчва при анемия вегетарианска храна. Може би е въпрос на организъм, дали разгражда и възприема правилно важните елементи от храната.

Линк към коментар
Share on other sites

Интересно е, че Петър Димков препоръчва при анемия вегетарианска храна. Може би е въпрос на организъм, дали разгражда и възприема правилно важните елементи от храната.

Доколкото знам, Петър Димков препоръчва при анемия и младо агнешко.

В предишния си пост акцентирах върху това, че причината да развиеш анемия е в усвояването на храната, а не в това, дали си вегетарианец или не.

Но ако си вегетарианец и не се храниш с разнообразна храна, вероятността да заболееш от нещо, вкл. анемия е голяма.

Аз не ям месо, но не съм изключила от менюто си яйцата, млечните и рибата и не мисля да повтарям грешката си да го правя.

Не ям картофи, ориз, хляб, олио, захар.

Този начин на хранене е най-подходящ за моя организъм.

Редактирано от Пламъче
Линк към коментар
Share on other sites

Не става въпрос за това дали ти се иска или не иска да ядеш месо. Ако си приел вегетарианския начин на живот от години и развиеш анемия, то според мен няма пряка връзка между развитата анемия и желанието или нежеланието за ядене на месо, защото вегетарианството подразбира в себе си съзнателен отказ от приемане на месна храна. Просто се получава физиологичен дефицит, т.е. липса на достатъчно желязо в организма и оттам анемията. Възможно е също и невегетарианци да развият анемия. Интересно е, че Петър Димков препоръчва при анемия вегетарианска храна. Може би е въпрос на организъм, дали разгражда и възприема правилно важните елементи от храната.

Именно, аз точно за това говоря - когато човек съзнателно е избрал вегетарианството; когато е обратното всичко е точно, но когато твърде много сме променили условията, необходими на тялото ни да функционира ...

Иначе според данните, които аз имам, вегетарианците не са повече предразположени към анемия, отколкото другите хора.

Един ориентир дали анемията е възникнала в следствие на хранителния режим е възрастта, на която се е появила; човек предразположен към анемия по принцип я развива обикновено още в ранна, младежка възраст.

Линк към коментар
Share on other sites

Попадала съм на не малко вегетарианци, които с течение на времето са започнали да развиват какви ли не здравословни проблеми.

И тъй като това е една от най-любимите ми теми, ще споделя вижданията си по въпроса.

Освен съзнателния избор /което разбира се, е изключително важно/ другия решаващ фактор е самото качество на храната, която се приема.

Ако една диета (особено вегетарианска) се състои предимно от боклучени храни – хлебни закуски, пици, сладки изделия, пържено, панирано и т.н.... Изобщо, под боклучена храна разбирам всичко което е минало през повече от един тип топлинна обработка, в следствие на което е загубило хранителната си стойност (за сметка на вкуса, разбира се).

Ако случая е такъв, няма да има никакво значение колко безкористен е съответния вегетарианец – пак ще пострада по един или друг начин.

Едно от най-важните неща (според мен) е засиления прием на храни с висока хранителна стойност. Тоест, не-убити храни. Ако сложа едно цвете във фурната и го изпека – то умира. Ако това цвете беше ядливо, по-голямата част от полезните хранителни съставки щяха да загинат при топлинната обработка. Ако цветето се изпече два пъти, не остава абсолютно нищо в него, което да е потребно на организма.

По този начин, много голяма част от хората днес приемат повече отпадъчни материали отколкото истински стойностна храна, която може да бъде асимилирана от организма. Което води до проблеми ВИНАГИ.

Сега, утре, след 5 години... Винаги нещо се задръства и разваля. Няма как.

Важно е човек да хапва повече сурови ПЛОДОВЕ (златото на храните), зеленчуци и да набляга на по-семплите и леко обработени гозби. Оризови примерно. Или печени картофки. Варени зеленчуци. Зеленчуци на пара. Вариантите не са малко. Лично аз много обичам варено алангле (примерно: леко нарязани картофи, сложени в кипнала вода за 5 минути - от вън сварени, от вътре сурови)

Обикновено доброто здраве е за сметка на вкусовото еднообразие.

Макар че самите ние гледаме на това от някакъв негатив, просто защото сме започнали да приемаме храненето като удоволствие преди всичко останало. Което е сбъркано... (според мен)

Моята диета се състои предимно от сурови плодове и зеленчуци. Консумирам също и варен ориз, варени картофи, и жито – варено или сурово. Картофите са ми любими :)

Всякакви животински продукти са напълно премахнати от диетата ми и трябва да ви кажа, че никога не съм се чувствала по-добре през живота си. Вече не изпитвам нуждата от кафета, за да се събудя сутрин. Не губя силите си при пропуск на едно или две хранения. Не усещам напрежение в главата, слабост, или тежки клепачи сутрин при събуждане. Мога просто да отворя очите си и да стана веднага, на секундата... без да имам никакво желание да се излежавам, или да пренастройвам алармата. Просто тялото ми няма нужда от това.

Изобщо, ефекта е поразителен. :king:

В началото се водех от следния критерий: ако имам нужда от стимуланти (кафе, кола и т.н.), за да функционирам правилно (за да се събудя, да имам сили и т.н.) значи нещо не е наред. Не се храня както трябва. Или може би не се движа достатъчно, защото това също е много важно.

Но, това е само при мен. Моето мнение и моя опит. :smarty:

Лично мисля, че всеки е длъжен сам за себе си да опита всичко и да се спре на това, което го устройва най-много.

Линк към коментар
Share on other sites

Еmmy - ако според теб "доброто" хранене, е за сметка на вкусовото еднообразие, значи то просто не е добро! Именно еднообразието и въобще едностранчивото хранене, са причина за възникване на различни абнормални състояния. Няма нищо лошо в това, човек да се храни с растителна храна, макар че за мен лично подобен тип хранене не е достатъчно обоснован. Проблема е в това, че в растенията се съдържат относително по-малки количества от незаменимите за човека аминокиселини. Да не говорим че Фенилаланина почти не се среща в растителните продукти, и може би само соята прави изключение. Така че, вегетарианското хранене изисква голяма отговорност и много познания. За да се избегне недостига, трябва много внимателно човек да подбира и комбинира продуктите които консумира. Аз лично мисля, че консултация със специалист диетолог, би била много удачна. Не съм съгласен с теб за въздържането от топлинна обработка на продуктите. Плодовете и някои зеленчуци, човек може да консумира в прясно състояние да! Но те трябва да бъдат много добре измити, тъй като опасността от инфекция не е за пренебрегване. Топлинната обработка на продуктите има своя смисъл, тъй като под действието на топлината в тъканите се извършват определени реакции, и някои от хранителните вещества стават по-достъпни за асимилиране от организма. Така или иначе това което ядем, в крайна сметка умира!

Има и един друг момент. Организма на всеки човек е различен. Едни хора са склонни към натрупване на прекомерно количество мазнини, други не. Ако човек който е склонен към затлъстяване, приема например много ядки, за да попълни нуждите си от незаменими аминокиселини, то той би наддал доста, което вече обезмисля т.нар. здравословно хранене. Освен това, нуждите на мъжкото тяло и на женското са различни. Ако една жена е способна да живее относително добре приемайки плодове и зеленчуци, дали това ще е достатъчно за един мъж?

По-отношение на това как се чувства човек, също може да се поспори. Не допускаш ли дори за момент, че "доброто чувство" в теб, може да се дължи и на самовнушение, и да няма никаква пряка връзка с начина ти на хранене?

Линк към коментар
Share on other sites

Дали има зависимост между вегетарианство и развитието на анемия и как може да се избегне появата на анемия при вегетариански начин на хранене? Има ли някой от вас, който е вегетарианец и страда от анемия и често срещана ли е анемията сред вегетарианците?

Анемиите са много различни. Конкретен вид анемия ли имаш предвид или обобщаваш?

Аз не ям месо и имам наследствена хетерозиготна бета таласемия - вид средиземноморска анемия или фолиеводефицитна.

Изразява се в силна липса на витамин В12. Месото по никакъв начин не може да ми набави този витамин.

Най- бързо и силно в организма ми го вкарва суровото червено цвекло или сок от него. Буквално за 15 мин. След 4 дневен прием хемоглобина се вдига до нормалното за този вид анемия. Тиква, зеле и др. Синът ми я наследи от мен в по- тежка форма, която се изрази като чести боледувания, но се оказа, че след определена възраст организма привиква към този тип кръв и с повече и редовен спорт пресни зеленчуци, сокове и ядки всичко е ок дори ис хемоглобин 80-90 при норма 140- 150.

За желязодефицитната също месото няма как да ти помогне.

Млечни продукти почти не консумирам, от малка, не ми харесват. Яйца в чиста форма много рядко - няколко пъти годишно, също не ми понасят много, но от рибата не мога да се откажа, фосфор и други специфични вещества, като силиции, които са ми важни, там ги има най- много.

Така че много е важно вида на анемията, като цяло в месото няма нещо, което да подсилва незаменимо кръвта, освен ако не се консумира в суров вид, но не вярвам някой да тръгне да яде суров черен дроб например, много по- добре е да си набави желязо чрез спанака.

Линк към коментар
Share on other sites

Мнението ми е, че анемията не е пряко свързана с вегетарианството.Кръвта според Учителя е носителка на живота.Да се замислим върху последното, а вегетарианството не провокира анемията.Един пример от моя скромен опит.Вегетарианството при мен е от години, имах проблеми- кръвоизливи.Урегулирах ги с ежеседмично гладуване, не са ми откривали анемия.

Линк към коментар
Share on other sites

Как може да се избегне появата на анемия при вегетариански начин на хранене? Има ли някой от вас, който е вегетарианец и страда от анемия и често срещана ли е анемията сред вегетарианците?

В някоя друга тема бях писала за сусама, който е против анемия /препоръчан и от лекари на бременни/. Имам предвид сурово сусамено семе. Аз лично си го смилам с кафемелачка и за да мога да го съхранявам /а и защото е малко горчив :rolleyes: / го смесвам с мед. Приятна комбинация е и със смляно ленено семе /но със него не трябва да се прекалява/.

Линк към коментар
Share on other sites

Пийте отвара от коприва.

Линк към коментар
Share on other sites

За съжаление Аделаида отварата от коприва не е панацея за анемията-без значение дали се пие от вегетарианец или не.Тя може да вдигне нивото на хемоглобина -да .За анемията си има причини и то комплексни.

Линк към коментар
Share on other sites

Guest Емил от Льонеберя

Едно време учихме класификации на анемиите - патофизиологична, клинична, не знам ква си класификация... били варирали между 13 и ъмнайсет, според класификацията...

И в крайна сметка вегетарианците не са анемици.

Няма нужда да давам примери с приятели - майката с хетерозиготна таласемия, синът вегетарианец - с хемоглобин 160.

Хапвайте си, пък анемията не я мислете...

Линк към коментар
Share on other sites

според мен от хората които преминават към вегетарианство само една част от тях са предразположени да развият анемия, но с течение на времето и разнообразен режим на хранене тя би трябвало да залезе. Ако човек неприеме вегетарианството със сърцето си, вероятноста да развие депресия + анемия е огромна, при тия обстоятелства подобна комбинация ми се струва нелечима, с хорничен ход към задълбочване. Психогическата нагласа според мен е от първостепенно значение за начина по който организма ще извлича и използва нужните му елементи от храната.

Аз не съм вегетарианец, но е възможно е на по късни години да стана частичен, но да се откажа от риба и моркска храна за мен е все едно един вегетарианец да се откаже да яде ябълки. Организма ми не би живял природосъобразно ако неконсумира риба.

За голямото значение на ненаситените мастни киселини има много статии..в една от тях се твърди че прадядото на съвременния човек е консумирал 1 към 1 морска и сухоземна храна, от там и генетичната потребност от риба (ненаситени мастни киселини и др.)

Редактирано от Галио
Линк към коментар
Share on other sites

Guest Емил от Льонеберя

Галио,

Ненаситените мастни киселини се съдържат най-много в зехтина /някъде около 100% процента/.

Кои са тези мастни киселини, които са много полезни, присъстват в рибата, а отсъстват в зехтина?

...

Салатка от домати, рукола, зехтин?

Линк към коментар
Share on other sites

цитирам ти дословно от книга ,, всички растителни мазнини са богати на омега 6 и несъдържат омега 3 с изключение на лененото, рапиченото и конопеното масло, които са богати на омега 3, и зехтинът който не съдържа нито едните нито другите''...

Линк към коментар
Share on other sites

Guest Емил от Льонеберя

Секунда, че това, което си написал, е трудно за асимилиране от остаряващия ми мозък...

1. Всички растителни мазнини са богати на омега-6

2. Всички растителни мазнини не съдържат омега-3

3. Изключение са рапицата, конопът и ленът, които са богати на омега-3

4. Изключение е и зехтинът, който не съдържа омега-6, не съдържа и омега-3.

...

Поправи ме, ако греша, но това е, което си написал по-горе?

Да погледнем какво казва източникът википедия /може и друг източник по избор, може и научни статии/ -

Съдържанието на омега-6 мастни киселини е до 21% в зависимост от зехтина.

Съдържанието на омега-3 в зехтина варира до 1.5% в зависимост от зехтина.

Линк към коментар
Share on other sites

превода в книгата е от френски и не е особено изгладен, а след твоето изказване си мисля че дори на менста е грешен..

Редактирано от Галио
Линк към коментар
Share on other sites

Guest Емил от Льонеберя

О, ако има съмнения за грешки - дори при наличие на една - книгата трябва да се изхвърли!

Защото ние не сме специалисти във всички области, за да можем да открием всички грешки.

А най-страшно е половинчатото знание, понеже създава предпоставки за манипулация.

Линк към коментар
Share on other sites

Има мононенаситени и полиненаситени мастни киселини (омега-3 и омега-6). Зехтинът има най-вече от първите.

:)

Редактирано от Mindfield
Линк към коментар
Share on other sites

Guest Емил от Льонеберя

Аз схванах, че се провежда пропаганда в известна степен спрямо някои мастни киселини, обозначавани още като омега-3 и омега-6.

Но хубаво би било да се каже за кои киселини говорим.

И още по-хубаво - колко полиненаситени са полиненаситените мастни киселини и какви са техните толкова важни функции.

И какъв е проблемът на зехтина, че имал повече от мононенаситените /които ще се окажат с един главен представител в зехтина/.

...

Мислете, като пишете!

Линк към коментар
Share on other sites

от книгата - ,,ако консумираме най вече ,,наситени'' мазнини - като маслото и животинската мазнина, които са твърди при стайна температура - тяхната твърдост се отразява на твърдоста на клетките на мозъка. Обратното ако ядем повече ,,полиненаситени'' мазнини - които са течни пи стайна температура - мембраните на клетките са по течни по гъвкави и взаимодействието помежду им се извършва по по стабилен начин . Особенно ако това са мастни киселини омега 3''

...Омега 3 имат благоприятно въздействие върху сърцето, кръвоносните съдове и редица други органи в една или друга степен

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...