Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Компромисите в любовните връзки


Eлф

Recommended Posts

Magic FM Bulgaria

Компромисите в любовните връзки, това е темата, която Ел избра днес в "Бунтът на една мисъл". Плюс или минус за отношенията ни с половинката са компромисите? Често ли ви се случва да правите компромиси вие? А за какво никога не бихте си позволили компромис?
Линк към коментар
Share on other sites

Много хубава идея за размисъл според мен. Ето и моят отговор:

Неизбежни са никой не е съвършен, но трябва да има граница. Това което не търпи компромис е боят, дори и 1 шамар. Аз така смятам, а вие как мислите?

Редактирано от Eлф
Линк към коментар
Share on other sites

То не става въпрос за комромиси, а да се осъзнае какво пречи да се приеме поведението на партньора и какво пречи да се реагира по-гъвкаво.

Иначе компромисите само нагнетяват напрежение.

Линк към коментар
Share on other sites

Много интересно се подменят понятията. Не правиш компромис, а приемаш поведение.

Траеш си, което значи, че ще ти дадат орден за гъвкавост.

Из афоризмите на Уинстън Чърчил, които могат да се отнесат и за всеки вид любовна връзка (като вид война на стремежа за власт)

Войната - в по-голямата си част е каталог от груби грешки.

Силният, мълчалив мъж много често е мълчалив, защото няма какво да каже.

Периодически хората се спъват в истината и падат, но в по-голямата си част след това стават и бързат за по-нататък, все едно нищо не се е случило.

Линк към коментар
Share on other sites

Нещата и тук са много субективни, всеки преценява според своя критерий, според своето чувство, ценностна система, мироглед и дори своя темперамент. Без компромиси в една връзка не може, важно е да се правят обаче и от двете страни, не върви само единия да прави винаги компромиси. А що се касае до самия компромис, какъв да бъде - може да бъде от всякакъв характер, но опрат ли нещата да се наложи да правя компромис с достойнството си, по-добре да си кажем ЧАО, цената на компромиса според мен е важна.

Линк към коментар
Share on other sites

Сигурно всички си казват без компромиси не може и така нататък. Но според мен може, започне ли човек да прави компромис със себе си, цялата връзка започва да се превръща в един компромис.

Може би не точно компромиси трябва да се правят/ на мен тази дума не ми харесва/, а някакъв вид настройване един към друг. Животът на единия към живота на другия.Ако това е компромис, ОК, но не бих го нарекла така.

Аз мисля,че не трябва да се правят компромиси, защото самите отношения ще се превърнат в компромисни, в някакво подобие на това от което имаме нужда, а никой не иска това да се случва нали ?

Според мен много е важно още първоначалното привличане, първия контакт, за по- нататъшните отношения.За изграждането на здрава връзка е нужно по- скоро взаимна настройка, но не и компромиси, взаимно приемане на качествата на другия, взаимопроникване или нещо от сорта, но хора не правете компромиси със себе си и половинката си . Мисля,че компромисите убиват чувствата превръщат ги в някакво подобие на компромисно приятелство, което не почива на здрави убеждения и устои , превръща ги в отношение по договорка, която всички спазват заради взаимния компромис, а не заради истински чувства. Според мен започнат ли да се правят такъв тип компромиси, връзката е към своя край, тя е изчерпана, зад нея не стоят горещи чувства, а само договорката, компромиса, който и двамата са направили.Вече всичко е мъртво.Въпрос на време е тези двама души да се разделят.

Линк към коментар
Share on other sites

Компромисите са навсякъде. Компромисите в любовните отношения са само едно перо от нашето "живеене"

Компромисът е взаимно споразумение.

Т.е. "нещо което на теб не ти харесва или не можеш да го правиш"

и

"на мен не ми харесва и не мога да се съглася ти да не го правиш",

стигаме до трети вариант, в който

"ти ще го правиш и аз ще се съглася, ако...." - компромиса.

Този тип споразумения ги има както в любовните ни връзки, така и в приятелските, и в работните, и в обществените.

Този процес на компромиси е неизбежен, защото всеки човек е отделна индивидуалност и всичко да се случва точно така както на него му се иска е невъзможно. Погледнато от друга страна дори би било скучно.

Компромисите в интимните отношения започват от съвсем дребни неща, като например:

" Ще си миеш зъбите всяка вечер, преди да легнеш до мен" -

" не мога да си мия зъбите всяка вечер, защото съм твърде уморен, много ми се спи и т.н."

и ето компромис, няма да се разделите с приятеля си, който толкова много обичате, с когото толкова много си пасвате, само защото не всяка вечер си мие зъбите.

И се стига, често, до големите компромиси, като : " Той ми изневери, но аз го обичам и знам, че това няма да се повтори"

Вътрешната чувствителност на всеки човек е много индивидуална и границата на допустимия компромис е много подвижна.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...