Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Търся помощ за майка ми


Recommended Posts

Здравейте,

искам да помоля за съвет за майка ми,защото вече не знам към кого да се обърна. Тя е 45 год жена и от почти 9 год пие антидепресанти,защото и откриха депресия,но аз не смятам,че тези лекарства и помогнаха.Тя сега привидно изглежда добре,но на моменти изпада в депресивни състояния,освен това от 2 год насам започна да има чести припадъци. Правиха и различни изследвания и се оказа,че има проблем със сърцето,но един от лекарите я посъветвал спешно да отиде на психиатър,защото имала,,празен поглед''. Много се тревожа за нея,страхувам се,когато е сама да не припадне и да няма кой да и помогне.Последно знам,че пие Ксетанор,Ривотрил и Хлор-нещо си-не си спомням сега.Аз въобще не знам дали психиатърката и се интересува какви лекарства смесва майка ми-тя не и прави никави терапии,просто и пуска рецепта.А майка ми е вманиачена по пиенето на най-различни лекарсва и ако не може да си купи определеното лекарсво изпада в нервна криза.Неприятно ми е да споделя,но имам чувството,че понякога майка ми не е същия човек,тя е,но някакси погледаът и е странен,а и забелязвам,че много забравя и губи разни вещи.Тя самата ми споделя,че усеща,че паметта и е мн по-слаба.Случвало се е да прави недотам законни неща и като я питам,тя сякаш наистина е невинна.Това също мн ме притеснява,не искам майка ми да извършва такива неща и после да се чудя дали осъзнава или нарочно ме лъже....наистина поведението и поняога е странно,сякаш е приспала част от съвестта или съзнанието си.Искам пак да си е същия човек,да знам,че се чувства наистина добре,да е щастлива,да мога да и вярвам....забелязала съм,че изпитва силна вина без видима причина това прави нещо ,за да компенсира вината си.Веднъж дори ми каза,че иска да си продаде бъбрека,за да ми се реваншира и да ми купи кола...това много ме разстрой,та тя каквото е можела винаги е правила за мен,от какво толкова ме е лишила,че да иска нещо подобно....Как да и помогна? Към кого(какво) да се насоча? Дали само с алтернативни методи-като йога може да се подобри?

Линк към коментар
Share on other sites

За съжаление от описанието което давате не мога си изясня картината.Доколокото разбирам тя и на вас не е много ясна.Най -доброто, което можете да направите за нея е, да я убедите и заедно да отидете при добър психиатър.Все пак, не е редно толкова години човек да пие лекарства от тези групи.

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей, мило момиче или момче!

На колко години си.

Първото нещо, което трябва да направиш е - да развиваш себе си в правилната посока. Направи от себе си стабилна опора ( ти вече в голяма степен си!) за майка си. Започни начин на живот, при който да си видимо щастлив/а и стабилен/ на и доволен/-на от живота.

Защото формулата е:

Майка ти трябва да пожелае да се промени. Засега тя е намерила своя начин да оцелее, докато пораснеш и станеш независим/а.

Твоята задача - да й покажеш, че в живота има и повече, че тя има право да получи повече.

Можеш да й го покажеш само чрез личен пример.

А дали тя ще намери сили за обрат ...

Да, чрез йога практики, пречистващ начин на живот и пранична психотерапия лекарствата могат да се намалят много внимателно, а при добро развитие и напълно да се спрат. Процесът ще е дълъг, защото и натрупването е било дълго. Задължително е желанието и доброволното АКТивно участие на засегнатия човек ( "пациент" не ми харесва, макар че в случая to be patient е ключ към успех).

П.П. Попитах за възрастта, защото ако вече си финансово стабилна и самостоятелна, има голяма вероятност състоянието на майка ти да започне да се променя по-бързо. В едно от 2 възможни направления - нагоре или надолу ... но за това - по-нататък.

Редактирано от Креми Стоилова (късметче)
Линк към коментар
Share on other sites

Можете ли да споделите нещо повече за състоянието й преди да почне да пие тези лекарства?

Също така, какви значими събития от вашето детство си спомняте?

Линк към коментар
Share on other sites

На въпроса на Креми-на 20 год съм,момиче,да почти от година се издържам сама,въпреки,че родителите ми също ми помагат.Опитвам се да и дам пример,защото аз самата се заминавам с йога и започнах да и показвам книги с лесни упражнения,също така и казвам често,че йогата много ми е помогнала и все още ми помага.Тя донякъде се заинтересува,но не успях да я подтикна към действие.

Наистина и аз съм объркана,не мога точно да опиша състоянието,защото не съм тя.

Можете ли да споделите нещо повече за състоянието й преди да почне да пие тези лекарства?

Също така, какви значими събития от вашето детство си спомняте?

- Бях малка и ми е трудно да определя,но си спомням,че лесно се изнервяше и често плачеше,отношенията и с баща ми никога не са били хармонични.През първите 7 год ние с майка ми живеехме на село при баба ми,баща ми по-рядко стоеше при нас. Тя никога не е обичала промените,изглежда силен човек ,иска и се винаги да държи нещата под контрол(винаги е било така),но реално е много лесно ранима и обидчива.Сега си обяснявам отношението и към мен и сестра ми по-добре(преди да започне лекарствата),тя се стараеше да не изглежда слаба пред нас,да не сгреши.Спомням си,че когато веднъж исках да я държа за ръка,докато се разхождахме ,тя ми се скара,че вече съм голяма за това и ме отблъсна,а не съм била на повече от 6-7 год.Преди да започнат проблемите и със депресията,тя работеше като детска учителка,но с времето тя започна да се изнервя много от работа си и мисля,че това беше една от причините за състоянието и.Когато започнах училище се прeместихме при баща ми(защото в селото на бабa ми няма училище),майка ми винаги много ми помагаше за домашните,отделяше ми много от времето си.Сега като взех да си връщам лентата назад си давам сметка,че тя толкова се е страхувала да не сгреши,да бъде слаба,че това още повече я е направило слаба.Наскоро попитах майка ми какво точно се е случило,че да изпадне в депресия,тя ми сподели,че и било много трудно с две малки деца,ходене на работа,където също се занимава с деца-напрежението и дошло в повече.Има също още една подробност за майка ми,която е малко странна,може би няма да ми повярвате или ще сте скептични. Сънищата на майка ми се сбъдват ,тя сънува неща за различни хора и те се случват.Тя има тази способност още от ученичка,когато сънувала една нейна роднина мъртва,на сутринта същата тази жена умира.Много от сънищата и се сбъдват буквално,а други са по-символни.Вероятно това също много я е напрягало,особено като е сънувала лоши неща. Аз и вярвам,защото и моите сънища често се сбъдват. За сега не се сещам други по-важни неща за майка ми.Иска ми се да и покажа,че тя не е толкова слаба,за колкото се мисли,че може да живее нормално без хапчета,че няма защо постоянно да изпитва вина....
Линк към коментар
Share on other sites

Ако успееш да убедиш майка си да потърси психотерапевтична помощ, това ще и е много полезно.Иначе ще си остане цял живот на лекарства.Пропуснал съм да отбележа в първият си пост, забравянето и мудността се дължи на медикаментите които пие.

Редактирано от д-р Тодор Първанов
Линк към коментар
Share on other sites

×
×
  • Добави...