Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Само онзи, който е заквасен от Любовта, законът не го лови.


Recommended Posts

Открих това изречение в днешната утринна беседа

Казвам сега: Как е по-хубаво да се започне – с Мойсеевия закон или с Любовта? Писанието казва: Мойсеевият закон е до Христа, а пък Христовият закон на Любовта е вечен закон за възпитание.

По някой път вие искате живота да бъде красив, хубав, да ви обичат, да ви погалят, да ви кажат една сладка дума, да ви приемат вкъщи като свои. Но това е Христовият закон. В Мойсеевия закон няма такива неща. При Мойсеевия закон ти си един слуга, каквото направиш, плащат ти и като направиш нещо, ще ти намерят кусур, ще кажат: Проста работа. Ще унижат работата ти, за да откъснат нещо от заплатата ти. Ще ти кажат: Не си го нарисувал както трябва, не си ушил дрехата както трябва, за да ти отбият нещо. И онзи човек ще каже: Хайде, ще взема по-малко.

Хубавите работи зависят от Любовта. Само онзи, който е заквасен от Любовта, законът не го лови. Някой казва: Онази сестра се отнесе грубо. Няма нищо, тя по закона ходи, тя си носи камшик и като си извади камшика, удря. Някой казва: Онази сестра е станала много добра. Тя е хвърлила камшика, няма никакъв бастун. Много хора днес нали носят бастуни? Бастунът е Мойсеевият закон. Даже и жените носят сега по някой път бастун. Това е модно. Подпира се на бастуна. Има една страна в живота, която е красива. Ние искаме известни постижения, постиженията по закона – те са външни постижения. Законът може само да те облече, да ти построи къща, да ти направи ограда. Но законът не може да ти даде щастие. Законът не може да ти даде разумност. Законът не може да ти даде сила. При закона всичко е външно. Най-първо ние сме работили външно – по закона. Сега Любовта работи отвътре. То е животът. Силата на човека е в Любовта. Трябва да се употребява Любовта, защото ако не я употребявате, вие ще останете парализирани или недоизраснали.

Как разбирате "заквасен от Любовта" човек? Познавате ли такива хора? Ако човек не е бил заквасен от Любовта и е живял в зависимости, възможно ли е да премине в това състояние в някакъв момент?

Доколкото аз разбирам мисълта - ако човек е заквасен от Любовта, това означава, че той никога не се променя вече, каквото и да се случи?

Какъв е, според вас, механизмът, по който заквасеният от Любовта човек избягва ударите на Моисеевия закон?

Линк към коментар
Share on other sites

Темата е много приятна,за което благодаря.Има за какво да се мисли.Например,хората израсли в среда с любов се различават от останалите.Те са получили основата за бъдещето си развитие

Линк към коментар
Share on other sites

Добро утро.Донка,благодаря за темата.

Заквасените от Любовта хора са мили,добри,търпеливи,спокойни,усмихнати.Те не завиждат,не се гордеят.Излъчват благост ,мир,доброта към всичо живо наоколо си.Още в погледа и усмивката им го виждаме.И това не е поза,не е временно състояние,а едно постоянно състояние на духа,в което тези хора живеят >Край тях ,всеки се чувствува спокоен и ведър.В себе си ги наричам посланници на Любовта.Често това са най-обикновени хора ,но надарени с умението да носят и излъчват Любов .И когато човек попадне край такъв човек,се заквасва също.Е разбира се ,нужно е да имаш очи ,с които да видиш и уши с които да чуеш тихият глас на тяхното излъчване .И ако искаш, да се опиташ ,също да отгледаш това чувство в себе си.То е много повече от онова скъпо на сърцето ни и сързано с толкова перипетии -"Обича ме,не ме обича" ..Познавам мнозина ,които са точно такива.Благодарна съм че ги срещнах ,защото те ми показаха с присъствието и отношението си към нещата от живота ,какво е да си заквасен от Любов.Признавам ,че се уча от тях .Всеки човек може да се учи.Трябва да го поиска.

Дали тая закваска се променя или не в годините ,това е едно обобщение,което аз лично не се наемам да направя.Всичко е възможно .Щом има паднали ангели,то и с хората може да произлезе нещо ,ако не са разумни .

Какъв е, според вас, механизмът, по който заквасеният от Любовта човек избягва ударите на Моисеевия закон?
-това са качествата на Любовта ,които човек е отгледал и носи в себе си.А те са подробно изброени в Посланието на ап.Павел до коринтяните и в много беседи на Учителя са разяснени.

Ето например тук, сме правили опит за представяне на една много ценна беседа от Учителя по темата.Светъл и благословен ден на всички.

Редактирано от Донка
Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 weeks later...
Какъв е, според вас, механизмът, по който заквасеният от Любовта човек избягва ударите на Моисеевия закон?

Срещнах веднъж в Словото на Учителя как казва на Учениците си "Оставете светските хора да изпитват закона на кармата. Искам вие да живеете по Христовия закон".

 

Значи който живее по Христовия закон (този е заквасен от Любовта) - за него Моисеевия закон е на заден план.

Това е уникалното на този свят - всеки човек, според това какво е и какво прави, създава свой свят, в който действат закони според неговото развитие.

 

Стоят на спирката двама, но единия е на небето, другия - на земята...

Линк към коментар
Share on other sites

От Лука 7

 

 36Тогава един от фарисеите Го покани да яде с Него. ...

 37 И ето, една жена от града, която беше грешница, като разбра, че седи на трапезата в къщата на фарисея, донесе алабастрен съд с миро.

 38 И като застана отзад при краката Му и плачеше, започна да облива краката Му със сълзи и да ги изтрива с косата си, и целуваше краката Му, и ги мажеше с мирото. 

 39А когато фарисеят, който Го беше поканил, видя това, каза в себе си: Този човек, ако беше пророк, щеше да познае коя и каква е жената, която се допира до Него, защото тя е грешница. 

 40 А Иисус в отговор му каза: Симоне, имам нещо да ти кажа. А той рече: Учителю, кажи.

 41Един заемодавец имаше двама длъжника. Единият му дължеше петстотин динария, а другият – петдесет.

 42 И понеже нямаха да му платят, той прости и на двамата. И така, кой от тях ще го възлюби повече? 

 43 В отговор Симон каза: Мисля, че онзи, на когото е простил повече. А Той каза: Правилно отсъди. 

 44 И като се обърна към жената, каза на Симон: Виждаш ли тази жена? Влязох в къщата ти, но ти не даде вода за краката Ми, а тя със сълзи обля краката Ми и ги изтри с косата си.

 45 Ти целувка не Ми даде, а тя не е престанала да целува краката Ми, откакто съм влязъл.

 46 Ти с масло не помаза главата Ми, а тя с миро помаза краката Ми.

 47 Затова ти казвам: прощават й се многото грехове; защото тя възлюби много; а на когото малко се прощава, той малко люби.

 48 И й каза: Прощават ти се греховете.

 49 А тези, които седяха с Него на трапезата, започнаха да казват помежду си: Кой е Този, който и греховете прощава?

 50 Тогава Той каза на жената: Твоята вяра те спаси. Иди си с мир.

 

Законът е външната страна. По закона тя  грешница. Но вътрешната любов и вяра й прощават греховете, т. е. заквасеният от Любовта човек избягва ударите на закона. 

Законът за подобието привлича по вътрешно подобие и по външно различие.

 

И е казано нещо важно за прошката - само на хората, които простим, те ще заобичаш, а ще заобичат съответно и нас самите. 

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря за темата. Това е особено вълнуваща тема и вярвам всеки тука работи по нея.

Що се отнася до закваската - Бог я е заложил във всички ни като зародиш. Да си спомним за това с благодарност и надежда.

И да се радваме на напредналите, които ни стоплят и вдъхновяват.

Редактирано от Aurora2012
Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте и от мен !

Аз мисля, че любовта ни трябва да бъде точно както към децата ни --каквото и да направят, тя не е зависима от това, може да им се скараме, даже да ги пляснем......но това по никакъв начин не променя любовта ни към тях---трябва към всичко живо и неживо да подхождаме по същия начин---такава е и Божията любов към всички нас, каквото и да направим ние сме Неговите чада и  Той ни обича !!!

 

 

Р.Р

Дано успея да постигна някога такава безусловна любов към всичко....

Линк към коментар
Share on other sites

"Доколкото аз разбирам мисълта - ако човек е заквасен от Любовта, това означава, че той никога не се променя вече, каквото и да се случи? " цитат от Донка.

Нима има нещо на земята, което никога не се променя?! Бог и Неговите достойнства са единствено постоянни и абсолютни.

Струва ми се, че Розалина и CREDENDOVIDES поясняват какво Донка казва, говорейки за Любовта с главно Л, която е така чиста и силна, че може да устои на всичко. Тя е извор непресъхващ. Непроменящ се в способността си да дава.

Звучи непостижимо, но идеалът трябва да е точно такъв.

Редактирано от Aurora2012
Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 years later...

ако се погледне Кабалистически христос върви по пътя на светкавицата от горе на долу по пътя на Любовта от 1-до 9 сефира, а това е небесното царство с 9-те ангелски Йерархии, докато мойсеевия закон е за хората от света,евреите вървят по пътя на черната змия на мъдростта от земя към небе от 10-ти към 2 сефирот христос подчинен на Духа на Слънцето и индивидуалността, мойсей на материята на света земята луната на Личността.

 

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...