Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Антидепресантите, против и за


Recommended Posts

Искам да попитам Д-р Тодор Първанов и Орлин Баев, които толкова настойчиво дават съвети срещу антидепресантите, да отговорят на въпроса какво правят хилядите български лекари психиатри, които нямат титлата психотерапевт и лекуват само с лекарства главно случаи извън шизофренията и бар, другите случаи ги лекуват само с лекарства. Тези хиляди лекари кво не лекуват ли какво правят?

Линк към коментар
Share on other sites

Въпросът е отправен конкретно към д-р Първанов и д-р Баев, но искам да поместя кратко изречение и моля да бъда извинена, ако е против правилата.

ЦСКА 123, не е нужно да се обръщаш конкретно към тези доктори за отговор, а запитай хилядите, които приемат антидепресанти, дали се чувстват "излекувани" и защо с години или цял живот продължава тяхното "лечение". След това се обърни към здравия разум в себе си и лесно ще дадеш сам отговор на въпроса.

Редактирано от Rwanda
Линк към коментар
Share on other sites

Точно така, не лекуват тези лекари.

И да, попитай хората не само за антидепресанти, изобщо за хапчета, нека кажат кой се е излекувал с хапчета.

Защо не влезеш в един форум, например в spodeli.com, там има теми за депресията и хората споделят кой какви хапчета е взимал за депресия и какъв е бил резултата. Ще добиеш представа какво правят тези лекари...

Линк към коментар
Share on other sites

Антидепресантите са официално разрешените от медицината наркотици. Водят до пристрастяване, но не и до излекуване. Защо ли са разрешени? Ами за да печелят фармацевтичните компании. Защо ги изписват лекарите? Защото трябва да изпишат нещо, и не могат да пращат пациентите да четат будизъм или друго духовно учение, например. Традиционната медицина лекува с хапчета, много от които повече вредят, отколкото да лекуват.

Линк към коментар
Share on other sites

Преди месец подобен въпрос беше зададен в рубриката ,,Психотерапия он лайн.,,

Коментирали сме нещата достатъчно когато сме отговаряли на конкретни питания, за това не пуснах темата във форума.Обясних на питащият кой  е д-р Дейвид Уейл , дадох му сайта му-http://www.veale.co.uk/ и му препоръчах да си купи книгата му ,  от която да разбере защо лекарствата не могат трайно да помогнат в лечението на невротичните разстройства. Днес, явно прочел книгата,  той се  опитва да обвинява колегите ми психиатри, че едва ли не те  не лекуват пациентите си. Това разбира се не е така. Да, почти всички  използват само медикаментозна терапия, но това е, не защото нямат психотерапевтични умения и не искат да ги използват. Въпроса е,че на тях не им се заплаща да лекуват по този начин. Ще поясня с няколко думи за какво става дума.

Всеки психиатър, за да може да се яви на изпит за специалност  трябва да има основни психотерапевтични умения за работа с пациенти от различни нозологични единици. Защо психиатрите не използват тези си знания и не се интересуват от тяхното  обогатяване? Отговора на този въпрос е много прост-никой не им плаща за това. Вие знаете - направлението за специалист  дава право на пациента на един първичен  преглед и два вторични. Да предложим, че първият е около 40 минути, а вторичният двадесет, това означава,че лекаря получава пари за един час и двадесет минути работа с пациента.Е, какъв тип психотерапия да приложи психиатъра за това време? Никакъв. Затова той прави това което е възможно- на първичният преглед назначава основната схема медикаменти, а на двата вторични евентуално я коригира .Това е, системата на заплащане по никакъв начин не стимулира психиатъра да използва психотерапия в работата си и да обогатява и развива тези основни умения, които е придобил учейки за специалността.Така,че колегите правят най-доброто при тези обстоятелства и не могат в никакъв случай да бъдат обвинявани за това,че използват само лекарства в практиката си.

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря Д-р Първанов за отговора.

Все пак има разлика между успокоителните и антидепресантите. Успокоителните подтискат, антидепресантите ЛЕКУВАТ страха, тревожността и т.н. Това вие не го признавате, че са лекарства и ЛЕКУВАТ. Химическия дисбаланс в мозъка, само така може да се излекува и това е научно доказано, и се използват в целия свят. Така че за мен лично се подвеждат хората, а лекарствата биха могли да бъдат единственото решение. Кофтито е, че хората не знаят как се пият лекарствата и ми е чудно защо лекарите в България не казват как се пият тези лекарства - а именно - винаги по едно и също време на деня, навиваш си часовника и пиеш. И никакъв алкохол. Така действат. Това е моето лично мнение от опита ми с лекарствата и психиатрите в БГ. Не твърдя че е общо валидно. Дано помогна на някого.

Линк към коментар
Share on other sites

ЦСКА - наистина не знам за какво говориш - това, че стигаш до някакви заключения, скачайки до тях през някакво си твое разбиране, няма много общо с реалността на отговорите ни! Аз или Тодор Първанов казваме единствено, че психофармацията има своето заслужено място в процеса на лечение. При психози, гранични състояния, някои личностови разстройства например! А на ниво неврози - също, при ендогенните състояния, при които действително има химичен дисбаланс. Например при ендогенната депресия. Това, което сме споменали, е че съществува известна практика на свръхмерно предписване на медикаменти и при състояния, при които наистина няма каквито и да е научни доказателства за химичен дисбаланс или неврални промени. Предписване, което се основава на гола хипотеза - една от десетките. Основава се и поддържа не от наука, но от огромен бизнес. Това е! Та - медикаментите в случай на невротични разстройства имат достойното си място - при ендогенните състояния, причинени от чисто телесни причини. Или примерно в някои случаи на ОКР, при които, макар и в резултат на психични движения, се случват и неврални и химични промени, ако са дълго поддържани. Та, истината е отново в златната среда, не в черно бялото мислене! :)

Редактирано от Орлин Баев
Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте искам и аз да изкажа моето мнение за антидепресантите.

Аз съм голям противник на лекарствата независимо какви са те.Трябва да ми е адски ама адски зле за да посегна към тях.От началото на август съм със сърцебиене и след обстойни изследвания лекарите стигнаха до заключението че е на нервна почва.Започнах да пия бетаблокер но това не им беше достатъчно настояваха и за успокоителни.След дълга борба се съгласих да пия и успокоителни.Това пак не им беше достатъчно и настояваха да пия и антидепресанти.Аз отново упорито се съпротивлявах.Започнах да търся и други начини да се лекувам.Почнах хомеопатия но тя ми помогна до някъде.Освен сърцебиенето започна и едно затруднено дишане.Вместо подобрение и намаляне на лекарствата нещата се влошиха и аз трябваше да увеличавам дозите за да мога да ходя на работа.Най накрая се предадох и започнах антидепресантите.

Още със първото хапче дишането ми се оправи като със магическа пръчица.Започнах да намалям и успокоителните и бетаблокерите.

Разпитах доста хора които познавам.Оказа се че много голям брой хора са пили някога антидепресанти.Всички те твърдят че са им помогнали и след спирането им със години не са имали проблеми.

Мисля че антидепресантите помагат.

Линк към коментар
Share on other sites

Страхотно!

Много е хубаво, когато имаме  такъв пример.Така ще може да проследим нещата в реално време./  още повече, че в упътването на антидепресанта обикновено пише, че ефект се очаква едва след  2-3 седмици, а при вас той е дошъл толкова бързо/

 

Мисля, че ще е  полезно на определен период от време да информирате форума как върви лечението ви.

Редактирано от д-р Тодор Първанов
Линк към коментар
Share on other sites

сиджей, може би при тебе антидепресанта е подействал като плацебо, щом още от първото хапче  си се почувствала добре. Купете си някакви безобидни витаминчета, въобразявайте си, че пиете антидепресанти и ефекта на подобрение ще е същия.

Линк към коментар
Share on other sites

сиджей, може би при тебе антидепресанта е подействал като плацебо, щом още от първото хапче  си се почувствала добре. Купете си някакви безобидни витаминчета, въобразявайте си, че пиете антидепресанти и ефекта на подобрение ще е същия.

Аз бях убедена че проблемите ми със дишането са нежелана реакция от бетаблокера и от успокоителното.Обиколих много кабинети и специалисти със надеждата да ми ги спрат или сменят.Но всички настояваха че съм за антидепресант.Най накрая се предадох и се съгласих да ги пия.Идеята ми беше да им докажа че нямам нужда от антидепресанти.

Така че не съм очаквала положителен ефект а напротив.Очаквах отрицателен резултат за да отида и да им спретна един хубав скандал но бях изненадана от подобрението което получих.

След десет дена съм на контролен преглед и ще ви пиша какъв е резултата.Ако проблема продължава значи съм сгрешила.Спирам всички лекарства и започвам да се лекувам със билки.

Линк към коментар
Share on other sites

Страхотно!

Много е хубаво, когато имаме  такъв пример.Така ще може да проследим нещата в реално време./  още повече, че в упътването на антидепресанта обикновено пише, че ефект се очаква едва след  2-3 седмици, а при вас той е дошъл толкова бързо/

 

Мисля, че ще е  полезно на определен период от време да информирате форума как върви лечението ви.

 

 

След като им обясних че имам нежелани реакции които ги пише във упътването на лекарствата които пия вашите колеги ми казаха че това няма значение.Най вероятно ги получавал един на милион и производителя бил задължен да ги опише но това не означавало че ги има при мен.

Значи какво пише във упътването на антидепресантите няма значение.

Но във действителност ще бъде интересен експеримент и аз ще ви информирам за крайния резултат.

Линк към коментар
Share on other sites

,,След десет дена съм на контролен преглед и ще ви пиша какъв е резултата.Ако проблема продължава значи съм сгрешила.,,

 

Как така, ако проблема продължава? Ти нямаш оплаквания.Значи и проблема го няма.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

cska123, до тук ти казаха цензурираната версия, виждам, че не ти харесва и ползваш нецензуриран речник, затова ще си позволя да ти кажа и нецензурираната версия за антидепресантите, която по принцип важи и за всички други лекарства. 

Фармацевтичните компании имат интерес, да се продават лекарствата, никой в този бизнес не се интересува от това добре ли си или не. Важен е оборота, колкото повече дрогирани хора има, толкова по - добре. Познавам доста хора, сключили "любовна връзка" до живот с ривотрила , например. Нямам данни да се чувстват особено добре, но са решили , че не могат без него. 

Още по- голяма беше изненадата ми, когато записвах преди години психология, разбрах, че доста от колегите на по 30 - 35 години бяха записали специалност "психология", за да намерят изход от порочния кръг, в който ги бяха завъртели с антидепресантите. Нямаха намерение да практикуват, просто търсеха спасение. Но университета не е правилното място, за справяне с този проблем, там може просто да им се отключи информация, че има и други начини освен психиатър - антидепресант.

 

Да, когато имаш тежка пневмония, освен мед с канела, чай от мащерка и лапи с хрян , например, ще се наложи да взимаш и антибиотик. Страшното е, че в момента се изписва антибиотик за всяко хрипче, за всяка грипна вълна, за всяка кашлица, въпреки че лекарите са абсолютно на ясно, че тези състояния с антибиотик не се лекуват, нещо повече - противопоказен е. Същата е ситуацията и с антидепресантите. И това не е тайна, на нас ни се е разяснявало в университетите от самите професори. 

 

Без лекарствата много състояния щяха да са непоправими, но много състояния стават непоправими заради лекарствата.

 Универсални рецепти няма.

Линк към коментар
Share on other sites

те и производителите на перални машини имат интерес да ти продават пералните си. колкото повече мръсни чорапи на мъжа ти, толкова по добре за тях. не ги интересува дали на мъжа ти ще  му переш чорапите на ръка или ще ги сложиш в пералнята, но защо си купуваш пералня тогава. кво пречи хем да печелят, хем пералнята им да пере

Редактирано от cska123
Линк към коментар
Share on other sites

Подкрепям напълно Диди. Имам въпрос към cska 123: 

- Вие вземали ли сте и в момента вземате ли антидепресанти? 

- Някой от семейството и приятелите ви взема ли антидепресанти и от колко време? 

- познавате ли хора, които са вземали антидепресанти и после са прекратили вземането им, защото те са им помогнали и те са се излекували? 

- познавате ли хора, които по някакъв друг начин са си разрешили проблеми, за които се изписват антидепресанти?

Благодаря предварително. 

 

 

ПП. Производителите на перални машини имат интерес машините да се износват относително бързо, малко след като им изтече гаранционния срок. Също така имат интерес да разработват нови модели, които перат "все по-добре", за да можем вместо да инвестираме в поправката на старата, да си купим нова. И много даже ги интересува хората да НЕ  перат на ръка. 

Само че аналогията не е точна. Бих сравнила антидепресантите с пакетираните храни, които съдържат добавки и стабилизатори. За нас е най-добре да си ядем прясна храна, плодове, зеленчуци, наскоро откъснати или запазени по естествен начин, прясно приготвен хляб и други продукти, но магазините и особено веригите супермаркети ни заливат с пакетирани храни, пълни с разни добавки и напълно изгубили първоначалните си ценни съставки. Затова пък те имат дълъг срок на годност и изкуствените овкусители имат свойството да ни "зарибяват" - т.е. те ни създават илюзията, че пресните храни са безвкусни. Ние знаем това, но свикнем ли с тях, ги предпочитаме все по-често докато накрая спираме да се храним с пресни продукти и ставаме зависими от супермаркетите и пакетите. 

Линк към коментар
Share on other sites

  • 6 months later...
  • 3 months later...

Сиджей, минаха повече от 6 м., сподели как върви  лечението.

Здравейте,д-р Първановл

До август месец 2013 год.пих антидепресантите,През това време се чувствах много добре и спрях ривотрила,Пиех само бетаблокера.Сега пия само него.След като спрях антидепресантите се чувствам добре ,но задуха се появява от време на време.Имам затруднение при храненето,става ми зле като се нахраня.Затова ям на малки порцийки цял ден.Иначе чувствам глад и не съм намалила теглото си.

С една дума антидепресантите не ме излекуваха,но не ми и навредиха /слава богу /.

Във работата си контактувам със много хора и открих че в действителност масово се изписват успокоителни и антидепресанти за щяло и нещяло.

 

ето някои примери:Млада жена страда от главоболие доста дълго време.Отива при джипито .Веднага се поставя диагноза - нервна почва и и изписва ксанакс.Жената ги пие известно време но без ефект.През това време ходи няколко пъти при лекаря за друго решение,но не ,диагнозата е поставена вече и край.Жената взима нещата във свои ръце и отива на частно на скенер.Оказва се че има синузит.

 

Друга жена след инжекция за някакво ставно заболяване получава сърцебиене ,задух  и не може да се храни,Поставят и същата диагноза - на нервна почва.Пие ривотрил ,бетаблокери и антидепресанти почти година без ефект.

 

Преди осем години аз самата след упойка получих сърцебиене - същата диагноза -нервна почва.Пих успокоителни и бетаблокери цяла година.Само един кардиолог се осмели да изкаже мнение, че най вероятно е реакция от упойката.

 

Съгласна съм със мнението на Орлин че тези медикаменти трябва да се изписват само ако има доказан химичен дисбаланс.

 

Д-р Първанов, как да постъпваме когато ни се изписват такива лекарства.Как да знаем дали имаме нужда от тях или не? Към какви специалисти трябва да се обърнем преди да пием антидепресанти или успокоителни?

Линк към коментар
Share on other sites

Всички тези хапчета, които работят със серотонина.........и уж балансират химията в организма....

 

Количеството серотонин, което един човек произвежда в живота си, е определено отначало. Всеки има определено количество серотонин, което ще произведе. Когато това количество се изчерпа, човекът умира. 

 

Всички лекарства, които стимулират създаването на серотонин (а това са много от лекарствата на психиатрите), го изразходват по вреден начин и съкращават живота ни. 

 

Чисто теоретично: колкото години си на антидепресанти, толкова години по-малко ще живееш. 

Линк към коментар
Share on other sites

Сетих се да потърся и нещо от официалната медицина за това: http://revita.bg/16278/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%B9%D1%82%D0%B5-%D1%81-%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5/

 

И тук: 

 

Мощните лекарства на психиатрите скъсяват човещкия живот с десетилетия
Powerful psychiatric drugs shorten lifespan by decades
Research Shows Some Psychiatric Drugs Decrease Lifespan

By Paula J. Caplan, Ph.D. Psychology Today Sep 4 2011

http://survivingantidepressants.org/index.php?/topic/1178-powerful-psychiatric-drugs-shorten-lifespan-by-decades/

Редактирано от Божидар Цендов-БожидарЗим
Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

 Към какви специалисти трябва да се обърнем преди да пием антидепресанти или успокоителни?

 

Добре е да е ясно, че психиатрията работи с медикаменти, психотерапията работи без тях.

Когато проблемът се окаже на "нервна почва" е добре да се търси мнение и от психолог, психотерапевт, освен от психиатър.

Това са две различни направления в работата с човешката психика.

Все по - често се поставя с лека ръка диагнозата депресия в различните и разновидности и се изписват антидепресанти, без да е нужно. Често се оказва, че това са леки депресивни епизоди, които могат да минат без каквато и да е химия, ако се прави консултация само с психиатър, вероятността дълго да се пият хапчета е доста голяма.

Освен това, медикаментозната терапия (  когато има нужда от такава) е добре да върви паралелно с психотерапия, за да има траен успех, за съжаление това не се обяснява на търсещите помощ.

За тревожните състояния няма да коментираме, писано е доста, че се изписват антидепресанти без да има никакъв смисъл или полза от тях.

Редактирано от didi_ts
Линк към коментар
Share on other sites

Извинете, че не е по темата, но докато я четох се сетих

 

Има свръх производство на всичко - от антидепресанти, през пилешки крилца до мобилни телефони

Икономиката за да се развива, трябва да се потребява, да се потребява, бързо, бързо, после да се изхвърля и да се купува ново, модерно, с всевъзможни   подобрения, голяма част от тях ненужни

Защото се произвежда непрекъснато ,  и трябва да се продава

После слагат зелени билбордове - да спасим Земята - продайте си стария телефон и си купете нов смартфон с 50 лв отстъпка

Ама защо да си продавам стария телефон, за нов, ако стария още работи??????? Защото трябва да се продадат новите

Така е и с лекарствата - лекарите получава процент от фармацевтичните компании за изписани техни лекарства, засипват ги с реклами на нови и нови лекарства, които някой трябва да купува с или без нужда

Те дават странични ефекти,  правим нови лекарства да лекуваме страничните ефекти..и така

Една огромна пирамида, изкуствено създадена

Чудя се кога ще се сгромоляса, няма как да продължава това до безкрай

Редактирано от mvm
Линк към коментар
Share on other sites

Извинете, че не е по темата, но докато я четох се сетих

 

Има свръх производство на всичко - от антидепресанти, през пилешки крилца до мобилни телефони

Икономиката за да се развива, трябва да се потребява, да се потребява, бързо, бързо, после да се изхвърля и да се купува ново, модерно, с всевъзможни   подобрения, голяма част от тях ненужни

Защото се произвежда непрекъснато ,  и трябва да се продава

После слагат зелени билбордове - да спасим Земята - продайте си стария телефон и си купете нов смартфон с 50 лв отстъпка

Ама защо да си продавам стария телефон, за нов, ако стария още работи??????? Защото трябва да се продадат новите

Така е и с лекарствата - лекарите получава процент от фармацевтичните компании за изписани техни лекарства, засипват ги с реклами на нови и нови лекарства, които някой трябва да купува с или без нужда

Те дават странични ефекти,  правим нови лекарства да лекуваме страничните ефекти..и така

Една огромна пирамида, изкуствено създадена

Чудя се кога ще се сгромоляса, няма как да продължава това до безкрай

 

Така е. След втората световна война са се събрали едни "умни" глави и са решили, че Европа най-бързо и добре ще се възстанови чрез свръх-потребление. И това свръх-потребление е станало тогава правителствена политика. 

 

А още преди това корпорациите са създали банковото отношение към времето - че времето е пари и след еди-колко си време трябва да си спечелил еди-колко си пари. След това са направили връзката между това изчанчено разбиране за време и свръх-потреблението. 

Това е тотално вредно за истинското производство, където се създават наистина полезните неща - един такъв ефект е, че вече се създават стоки, за които е проектирана дори датата на счупването им. 

 

След това са обвързали нещата с колективната сигурност: "за да има здравеопазване, социален мир и т.н. за Бога братя свръх-потребявайте". Свръх-потребявайте стоки, но и застраховки, инвестиции и др. Например, "пушете братя, за да има храна за тютюнопроизводителите".

 

Скоро ще се промени изчанченото отношение към времето - времето не е пари, а просто време за развитие. Но със това ще пострада и илюзията за колективна сигурност - няма да работи здравното осигуряване, полицията ще е символична......но така е по-добре. Пак човечеството ще слезе на земята :)

 

По темата. Да допълня Вики. Има състояния, в които медикаментите са безмислени, но и психотерапията служи само като подкрепа. Състояния, които просто трябва да се изживеят. Не може да се извади смисъл от състоянието по време на протичането му. Смисълът е самото изживяване. 

Редактирано от Божидар Цендов-БожидарЗим
Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 months later...

искам да кажа моето ДА за антидепресантите, на тези които не са стигали до тях и са мнение че не помагат, да се радват че не им се е налагало да ги пият. И аз не исках да стигам до тях, но накрая се стигна до страхова невроза, приемах Ципралекс, ефектът дойде на втория месец, това бяха най хубавите моменти в живота в които съм се чувствала щастлива, спокойна, силна, безстрашна, енергична. След едногодишно лечение и спирането на антидепресанта продължих да се чувствам добре, забременях, сега си гледам детето и още продължавам да съм добре. 

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...