Jump to content
Порталът към съзнателен живот

“Дервишите - мистиците на Изтока” - документален филм


Recommended Posts

gallery_37_278_5458.jpg

 

САМО  НА  17  ДЕКЕМВРИ !

САМО  ОТ  7  ЧАСА  ВЕЧЕРТА !

САМО  В  7  ГРАДА  НА  БЪЛГАРИЯ !

 

ПЪЛНОМЕТРАЖНИЯТ  ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ

НА  РЕЖИСЬОРА  СТИЛИЯН  ИВАНОВ

 

Д Е Р В И Ш И Т Е – М И С Т И Ц И Т Е   Н А   И З Т О К А

 

            Според древна притча разказвана в Изтока, на Господ му омръзнало да прави всичко, за да угоди на хората, а все да не намира благодарност. Решил да се скрие. Дълго мислил къде. Да потъне вдън земя не ставало - хората били упорити и щели да го открият. Да се скрие в океанските дълбини също - хората били изобретателни и щели да намерят средство да достигнат до него. Същото било и ако остане на небето - щели да полетят и да го намерят. Дълго мъдрувал всевишният какво да направи и накрая решил - ще се скрие в душата на всеки един, там където никой не поглеждал. Тази легенда днес с най-често разказват дервишите, подсказвайки, че е важна душата, а не материалното. С тази притча започва и най-новия документалени филм на режисьора Стилиян Иванов.

 

            Това е филм за Любовта и Прераждането. Документален разказ за живота и поезията на персийския поет Руми, живял през 13-ти век и създал философия, която и до днес разнася славата на източната езотерична традиция по целия свят.

            Филмът представя уникални кадри на въртящи се дервиши, тайни сбирки и ексклузивни изповеди на съвременни суфи-учители. Включва сцени с актьори, анимация и рисунки с пясък, в духа на източните традиции. Сниман е в Турция, Индия, Египет, Великобритания, Русия и България.

            Представянето му у нас е под патронажажа на ЮНЕСКО за Югоизточна Европа. Създаден е със съдействието на Министерството на културата и туризма на Република Турция.

            Автор и режисьор Стилиян Иванов, оператор Мирослав Евдосиев, композитор Георги Стрезов, художник Андриан Генчовски, продуцент Деян Ив. Неделчев.

 

            “Дервишите, наречени още мистици на Изтока, са мюсулмани, които вярват в прераждането на душата, свързвайки се по този начин с хилядолетни духовни практики разпространени от Индия до Америка. Има много общо между суфизма на дервишите и философията на орфизма, питагорейците, богомилството и дори вярата на Бялото братство в наши дни...

            Това е една малка част от информацията, която разкрива най-новия филм на продуцентска къща Dodofilm. Далеч от академизма на библиотеките, съмнителното интерент-пространството и наглите хорските измислици, в технологичния и модерен XXI век в него се разкрива свят изпълнен с Любов и Вяра.

 

            Освен за Руми и дервишите филмът разказва и за епоса за Гилгамеш, както и за сензационните научни разкопки край Шанлъурфа. Тези археологически разкрития на германски и турски специалисти са на път да променят из основи представата ни за човечеството: скитащите праисторически хората започват да водят уседнал начин на живот т.е. стават цивилизовани в стремежа си да почитат боговете и предците си, а не в стремежа си да отглеждат растения и животни т.е. Духът, а не материята направляват нашата еволюция.

           

А какво е общото между мистиците на Изтока, месопотамския епос за Гилгамеш и най-старата човешка цивилизация ще видите във филма – на DVD и по кината: СИНЕМА СИТИ София, Пловдив, Стара Загора, Бургас и Русе; ФЕСТИВАЛЕН ЦЕНТЪР Варна; СИНЕМАКС Благоевград.

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря за информацията!

 

Винаги на място и време. Предполагам че много хора ще отидат(книгата "Любов" , която е за Руми и Шамс е доста нашумяла) и сигурно ще е добре да се запазят билети от рано. 

 

Между другото, книгата наистина е много хубава!

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря за информацията!

 

Винаги на място и време. Предполагам че много хора ще отидат(книгата "Любов" , която е за Руми и Шамс е доста нашумяла) и сигурно ще е добре да се запазят билети от рано. 

 

Между другото, книгата наистина е много хубава!

 

Потърсих материали за тази книга, оказа се авторкатае Ела Рубинстайн е 40-годишна домакиня от Бостън, майка на три деца и рецензент към литературна агенция.

 

"Любов" -Елиф Шафак, изд.Егмонт

[urlhttp://egmontbulgaria.com/articles/egmont-balgarija-izdava-nay-prodavanata-kniga-v-turtsija-ljubov-na-elif-shafak-100/]Eгмонт България зава на-проаваната нига в Турция "Любов" на Елиф Шафак"

 

Още една книга от същатаавторка на бълг.език"Черно мляко"Елиф Шафак

 

 

Линк към коментар
Share on other sites

Потърсих материали за тази книга, оказа се авторката е Ела Рубинстайн е 40-годишна домакиня от Бостън, майка на три деца и рецензент към литературна агенция

 

Това всъщност е главната героиня, на която попада да редактира книга за Руми. Действието се развива в две епохи - в съвремието (историята на Ела и един съвременен Суфи) и по времето на Руми - историята на Руми и Шамс.

 

Авторката е Елиф Шафак - туркиня, която доста раздвижва ислямската мисъл напоследък (в положителен смисъл). Може да се каже, че книгата е езотерична.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...