Jump to content
Порталът към съзнателен живот

България. Ще я бъде ли? - 2


Alexander

Recommended Posts

От средата на 20-ти век, няма по голям геноцид над Българския народ от този, извършен от насилствения болшевишки комунизъм. Защо се обезлюдиха хиляди български села? Защото стотици хиляди трудолюбиви българи, които милееха за бащината си земя и я бранеха с цената на живота си, бяха убивани в стотиците комунистически концентрационни лагери. Така се пречупваше и смазваше любовта към земята, към многолюдното българско семейство и като резултат, драстичен спад на традиционната дотогава, българска раждаемост. Тогава започна масовото изселване от китните български села, защото заповедта на болшевико-комунистите беше да няма частна собственост, да няма икономически независими хора, всички да се превърнат в аморфна работническа класа, зависеща от волята на работодателя - местния партиен велмож. Резултатите от този геноцид са видни и сега - стотици хиляди зачеркнати от картата, български села!

 

 

 

 

 

 

 

 

Модераторска бележка: Темата е продължение на България. Ще я бъде ли?

Редактирано от Донка
Линк към коментар
Share on other sites

В много други държави, където липсваше комунизъм селата също се обезлюдиха, а населението се концентрира в големите градове. Причините са развитието на технологиите, появата на крупни компании, които правят малките неконкурентоспособни, глобализацията и в частност падането на границите и свободния внос и износ и др. Не ми се прави подробен анализ. Разликата между нас и някои други държави е, че там замята се използва от определени частни крупни компании, докато тук се одържави (в последствие една част беше върната на бившите собственици и те отново я продадоха). Някои държави също така поддържат селското си стопанство с цената на огромни държавни субсидии, но това нашата държава не може да си позволи. Остават като възможност единствено средствата по различни евро програми. Каквото и да си говорим обаче бъдещето не е в малките стопанства. Те просто са нерентабилни. Крупните стопанства от своя страна са с по-висока производителност и осигуряват по-ниска заетост на населението, което е принудено да си търси работа другаде. Това е действителността в много държави и причината не е в комунизма, а както споменах в развитието на технологиите и глобализацията. Глобализацията от своя страна е следствие от смяната на епохите. Въпросът е да се осигурят на хората нормални условия на живот и труд, като също така да се съблюдава опазването на природата. А дали това ще е в градове или в села и дали последните ще изчезнат няма никакво значение.

Линк към коментар
Share on other sites

Да ви кажа, още се чудя на това. Не само за България. Защо има страни, като Германия, Полша, където не само фермерите са си в селата, но и много хора, заети в промишлеността, предпочитат да живеят в малки градчета или села и да пътуват до завода или офиса и обратно? Същевременно  в други държави, като Холандия, не е така.

Линк към коментар
Share on other sites

Нормално е София да се превръща в мегаполис, макар че и това е почти невъзможно в универсалния смисъл на думата.Социалните тенденции, обвързани с геополитически фактори са напълно в рамките на нормалното. И притока на чужденци в селата и многолюдното население в метрополиса.Още хора ще дойдат и в София и в провинцията, макар и не от български произход.

Знаете ли в Будапеща почти не може да се чуе унгарска реч.Хах.

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей Ина,

 

В Будапеща пролет, лято и есен не може да се чуе, поради огромния поток от културни и исторически туристи, това към което и България последните три години се стреми и се влагат много пари за реставрация на храмове, археологически разкопки и разбира се пътища до тях.

 

 Станимир, не знам дали си пътувал през Сърбия или Македония, но там всяка педя земя се обработва! Например в Сърбия, покрай магистралата до самата телена ограда, всичко е прекопано и засято. Но там не е имало насилствена колективизация от Сталински тип.

  По принцип, поне до 1960 - 70 години, хората щяха да си обработват бащините ниви и семействата им спокойно можеха, могат и сега, да изхранват многодетни семейства. Преливането към градовете щеше да е плавно и в селата да останат най-трудолюбивите, които да окрупняват земеделските земи.

 

Линк към коментар
Share on other sites

Преди няколко дни слушах по БНР интервю с автора на 

 
"Преди забравата - Румен Стоичков".  Споделям я за тези на които би им било интересно подобно четиво и се радвам, че все още се намират такива хора като него. Останах доста впечатлена от интервюто.
Редактирано от Eлф
Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 months later...

Една интересна притча от статията "Българинът като стока" на http://literaturensviat.com/?p=72180

Попитали един мъдрец: "Учителю, колко ще чакаме за да ни се подобри животът?"

Мъдрецът отговорил: "Ако ще чакате, безкрайно ще е!"

Линк към коментар
Share on other sites

Не мислете, че Бог сега мисли в две години да поправи света. Не, правилно трябва да разсъждаваме. Божественият свят е абсолютно оправен, но нашият свят, светът, в който ние живеем, не е оправен. Следователно този свят ние трябва да оправим. Понеже ние сами не искаме да го оправим, а чакаме Господ да слезе и да го оправи, Господ казва: „Аз ще ви накарам вие сами да го оправите“. Ще бъде смешно, онзи земеделец да дойде и да чака Господа да му оправи търговските работи или да дойде да му разоре нивите. Не, братко, ще вземеш ралото и мотиката, ще копаеш, ще разореш, ще посееш нивата и след като посееш, ще кажеш: „Господи, аз свърших моята работа, а Ти сега ще благоволиш да пуснеш малко дъжд и светлина, да поръсиш, да благословиш моя труд“. Тогава Господ ще каже: „Понеже ти свърши своята работа, Аз ще те послушам, ще изпратя Своето благословение, ще ти изпратя малко дъждец“.

"Що е това?" беседа от 23.12.1923

http://triangle.bg/books/1923-12-23-10.1998/index-all.html

Има и народна поговорка в тоя смисъл: "Помогни си сам, че да ти помогне и Бог".

Редактирано от Диан Георгиев
Линк към коментар
Share on other sites

Не само селата се обезлюдяват, държавата се обезлюдява

Младите в работоспособна възраст с или без деца заминават и не се връщат в по-голямата си част

Тук остава едно застаряващо население на доизживяване...

Линк към коментар
Share on other sites

Скоро в София няма да има и милион.Да се надяваме че тия които наливат безумно средства в нея ще си получат заслуженото.

Линк към коментар
Share on other sites

Какво имаш предвид?

Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...