Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Сексуално образование и възпитание в училище


Recommended Posts

Какво мислите за това?

Ето и конкретен повод за размисъл и коментар -

бъдещо ръководство за учители и родители.

Смятате ли , че ще е полезно, какво в него одобрявате и какво не?

 

http://nature.uni-plovdiv.bg/uploads/margo/books/azbuka_za_teb_i_men.pdf

 

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Сексът е нещо естествено. Ако не напирахме толкова да възпитаваме децата, за тях всичко щеше да бъде нормално и сексолозите (а и доста психолози) щяха да са без работа.

Всяко възпитаване вреди на природните процеси. Поне аз така си мисля. 

 

 

П.С.

 

Човек се ражда.

Възпитават го.

След това цял живот се лекува от възпитанието.

Редактирано от Божидар Цендов-БожидарЗим
Линк към коментар
Share on other sites

За мен българските книжки са добре разработени. Малък обем, за да не става досадно, основни теми с основни понятия, върху които всеки може да разширавя или не - според случая.

Много удачни за родители, които не знаят как да подхванат въпроса.

 

И след като видях скандинавския "опит", съм доволна, че в България все още има умереност и здравомислие.

Линк към коментар
Share on other sites

Може да прозвуча консервативно, но опитът ми като класен ръководител и майка сочи, че семейството е подходящото място и хора, където да се осъществява това. По-естествен е начинът, контекста - детето се учи от примера на родителите си. Примерът от улицата и още по-зле от медиите не е за предпочитане. Училището може да подкрепя родителите в това, но не да изземва ролята им. Все още не мога да приема "разкованото" обществено дискутиране на нещо, което за мен е свързано с интимна сфера на взаимоотношенията. Не е въпросът в някакви забрани, табута и тем подобни ограничения. Просто когато тези отношения и грижа за тялото и здравето и психиката прекрачат границата на интимността и деликатността, те вече не носят същите емоции и смисъл. Лично мнение - не ангажирам никого. 

Линк към коментар
Share on other sites

"Не възпитавайте децата!
Те така или иначе ще приличат на Вас!
Възпитавайте себе си!"

 

Мисъл, разхождаща се из мрежата. Не знам кой е авторът, но съм съгласна с него. :)

 

1362988749_95ad9a285b63.jpg

 

 

Линк към коментар
Share on other sites

Ани, и аз съм съгласна. И много я харесах. но тези които трябва

-нито ще я прочетат,

- нито ще я разберат,

-нито ще пожелаят поне да опитат да я изпълнят.

Визирам много семейства в България, в които всякакво внимание към децата е необичайно. Семейства, в които децата са стока. Там обществото 9 чрез държавата) ако  не се намеси, кой?

Визирам също добри семейства и родители, където възрастните са принудени да ходят на гурбет, а децата да растат при баба и дядо ... и още много разнородни случаи, които нищетата е белязала.

Линк към коментар
Share on other sites

Креми, тези хора, за които пишеш все пак не са над 50% от населението на страната ни...? Предполагам, че броят се увеличава със задълбочаване на кризата?  Не знам до колко и ръководството за учители – „Азбука за теб и за мен“, към което си дала линк в първия си пост от темата би им помогнало…? Учителите трудно достигат до тях.... :(

 

Нещата тук са много сложни. Те се капсулират в общности, които са трудно пробиваеми. В някои малцинствени групи ясно се вижда, че в сексуално отношение, децата копират модела на родителите си. Момиче, чиято майка го е родила на 14-15 години, се смята за нормално да роди на 14 или дори на 12. Не трябва да се забравя, че децата копират родителите си, но същевременно се стремят и да ги надминат в известен смисъл.

 

Ето един репортаж от 2010г. по БТВ за това как деца раждат деца.

http://btvnews.bg/1790247386-Nadya_Shabani_Shtom_dete_shte_rajda_dete_tryabva_da_sme_kritichni.html

 

Според мен изходът тук е интегрирането на тези хора в обществото. Промяната на възрастните ще доведе и до промяна при децата. Но този процес е доста труден и бавен.

 

Линк към коментар
Share on other sites

Пак за ромите се захванахте,

ром може да се интегрира в някое общество българско или небългарско,

само и единствено ако той самият пожелае това,

насила никой не може да ги интегрира с разни законопроекти, ако те не искат

Линк към коментар
Share on other sites

Пак за ромите се захванахте,

ром може да се интегрира в някое общество българско или небългарско,

само и единствено ако той самият пожелае това,

насила никой не може да ги интегрира с разни законопроекти, ако те не искат

mvm, къде видя думата "насила" в горните постове. И  "захващане" с ромите?!?

Линк към коментар
Share on other sites

Сексуалното образование на ромските общности е много трудна територия - и да съгласна съм с мвм, че ако те самите не пожелаят да променят ценностната си система (има много такива положителни примери сред тях), вместо да изписваме вежди, избождаме очи. 

Вместо да се опитваме да ги убедим колко е добра нашата ценностна система в сексуално отношение, може би е по-разумно да дадем рамо и да стимулираме по всякакъв начин онези ромски семейства, които дават положителен пример. За съжаление сме склонни да ги слагаме под общ знаменател :(

Линк към коментар
Share on other sites

Не разбирам защо се отвори този въпрос за ромите конкретно? И по-точно за насилственото им интегриране и поставяне под общ знаменател? Къде го видяхте това? Не вярвам да сте го видели в моите мнения? Нито в някое друго?

 

По темата писах общо. Не за ромите. Има и български момичета, които раждат още на 14г. Само линкът който съм дала към БТВ е за случай с ромско момиче. И никъде не виждам да съм ги слагала под общ знаменател?! Нито да съм призовавала някой да ги интегрира с автомат?!

 

Има си специална тема във форумите. Но след като задълбахте в тази насока - ще ви кажа какво е моето отношение към тях. То е също като към българите. Имам приятели роми - лекар, учителка. Те са като мен. Можем да си говорим за много общи неща. Има и такива, които не мога да приема. Но и сред българите не приемам всички.

 

По отношение на интеграцията - забелязах, че някои партии и организации много държат на  капсулирането в гета - предимно в големите градове. Това затруднява работата на учителите. Но е от полза за тези партии да имат под ръка една необразована и лесно манипулирана група от хора.

 

Извинявам се на Креми за отклонението.

Линк към коментар
Share on other sites

В една тема всеки интерпретира според вътрешната си нагласа. Так темата изпълнява и роля на огледало.

Разбира се, че ромите са най-голямата проблемна група.

Не са малко обаче и българите, които не успяват да обърнат внимание на децата си по различни причини.

И - да,

факт е, че от една или друга народност, по един или друг начин децата, които нямат адекватна култура по половите въпроси и по темата за любовта, стават все повече. След 10 - 15 години те ще бъдат вътъкът на обществото ни - най-работоспособните и активни данъколатци и гласоподаватели, възпитатели на следващото поколение.

 

Да дадем пътища, решения, а кой ще ги последва ( естествено, че не насила) ...

 

Много неинформирано звучи, че момичета на 12 години може да искат да раждат ежегодно и да бъдат омъжвани насила и т.н., вместо да се ползват от всички благинки на децата с по-образовани и финансово стабилни родители.

Редактирано от Креми Стоилова (късметче)
Линк към коментар
Share on other sites

Не виждам никакъв проблем в кометара на сексуалноо образование за ромските общности - точно обратното - то е много важно и още по-важно е да се намери начинът.

Линк към коментар
Share on other sites

Пропуснала съм темата, но мисля, че е много важна.

През миналата година участвах по проект за сексуалното образование. Бях поканена в седмите класове на 2 училища за провеждането на лекция, дискусия за половата култура.

Децата участваха с голямо удоволствие в тези часове. Темата, разбира се е табу, никой не говори с 12-13 годишното си дете по въпросите на половата култура, изменението на тялото, на физиологията, мисленето, поведението. Самите преподаватели не бяха запознати с голяма част от връзките хормони - мисли - поведение. Общуването на децата в тази възраст се променя. Често привидно дребни детайли, като специфичното изпотяване може да се окажат огромен проблем за добрата комуникация с връстниците. Може би ще се изненадате, че поне по 2 деца в клас са обект на подигравки и унижение включително и изолация, защото "миришели лошо", а това остава травма за цял живот. Колко по- различно започват да стоят нещата, когато това бъде обяснено, изговорено, свързано с половото съзряване, определянето му като временно състояние и предлагане на варианти за справяне.Самото изговаряне открито на този проблем, облекчава "потърпевшия" и той вече не е - "онзи там миришещия". 

Огромен проблем при момчетата са въпросите свързани с полюциите, мастурбацията. Така казани тези термини, направо хвърлят в ужас, огромна част от преподавателите и родителите (предимно майките), но това се превръща в информационно затъмнение за 12-13 годишните, които започват да се "образоват" от интернет, порно сайтовете и улицата. Много по - полезно, стегнато и ясно ще е, ако срещу тях застане човек, от позицията на приятел, който леко и без излишно задълбочаване обясни и изговори с тях спецификата по тези "явление" и разясни тяхната нормалност. Чувството за ненормалност вкарва децата във вредни за тях мисловни модели, развива чувството им за вина, отхвърляне на тялото и какво ли още не, често преминаващи в социална изолация, тревожности, агресия, емоционална незрялост. Има много теми свързани със сексуалността: Защо е необходима, Какво означава демонстрирането и? Кога е добре да се започне полов живот? И много други, въпроси все в този дух. 

Тук разбира се автоматично идва сравнението- "Ние на техните години как се ориентирахме?? Така и те ще се ориентират"

Не е справедливо. Днес живеем в свят на информационна лавина. Децата имат достъп до ВСИЧКО. Голяма част от границите са паднали. Те са изгубени, не по - малко от нас, когато започнем да търсим информация за проблем, който не ни е ясен. Те нямат нужда от цялата тази информация, но имат огромна нужда, някой да очертае границите, по които да се движат сигурно, това е наше задължение, наша отговорност. Разширяването и излизането от тези граници, вече не е в наша власт, това е лично решение.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...