Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Доколко човек се управлява от външни въздействия


B__

Recommended Posts

Преди малко ми попадна една мисъл на Гурджиев - "Человек - это машина", управляемая внешними влияниями" ("Човекът е машина, управлявана от външни въздействия")

 

Сетих се и че Учителя казва, че умът на човека е радио. Например в "Слуги на Божествения ум и Божественото сърце": "....Не се опасявайте от онези мисли, които минават през вас. Те да не ви безпокоят. Защото вие сте като едно радио, дето се хващат всички вълни от всички станции. И вие трябва да бъдете умни, да уловите тези станции, които ви са потребни. Всички станции имат еднаква програма. И вие ще хванете онези мисли и желания, които ви са потребни...."

 

Доколко сме машини управлявани от външни въздействия?

Какви са тези въздействия?

Как ни се отразява това?

Как да се справим?

Линк към коментар
Share on other sites

Не съм запознат с Гурджиев и не знам какво е имал в предвид, но ще се опитам да изложа някои разсъждения по отношение на написаното от П. Дънов.

 

Всъщност, кое е същественото? Няма значение как дадена идея достига до мен. Някой може да ми даде идея примерно как и къде да прекарам почивката си, използвайки реч; или пък аз мога сам да достигна до някаква идея по въпроса използвайки ума си; мога и да уловя идеята от пространството по някакъв друг начин. Това, което е от значение е начина по който ще се отнеса към нея. При всички случаи, без значение как тя е достигнала до мен, аз ще проявя определено отношение към нея - ще я приема или отхвърля в една или друга степен. При това разбира се мога да се заблудя или да бъда манипулиран, но това ще бъде поради моето несъвършенство, а не защото се очаква да бъда управляван от някого или от нещо външно от мен. Ние всички може да живеем в един океан от мисли, емоции и всякакви енергии, и тези мисли и емоции можем да улавяме и понякога да ги приемаме за свои, но това всъщност е без значение. От значение е улавяйки една мисъл или емоция, какво ще бъде нашето отношение към нея. Ако един човек обича да похапва примерно шоколад, то ако му покажеш шоколад, ще му се прияде. Дори от миризмата може да му се прияде. Ако по някакъв начин мислено успееш да му подхвърлиш идеята за шоколад - пак ще му се прияде. Ето няколко начина да накараме даден човек да му се прияде шоколад. Но в него трябва да присъства съответното предразположение. Ако той не обича шоколад, колкото и да се опитваме, няма как да го накараме да му се прияде. Ние можем да използваме телепатия или просто по някакъв друг начин да му подхвърлим идеята за шоколад - това няма значение. Както и да му подхвърлим идеята, от значение всъщност е как той ще се отнесе към нея. Ако в него има някаква зависимост и ние се възползваме от тази зависимост за да му влияем, това не означава, че го управляваме отвън. Всъщност това означава, но той сам е допуснал това допускайки зависимостта си. В момента в който той се освободи от зависимостта, в случая от влечението към шоколада, той ще е свободен от всякакви манипулации и изкушения свързани с това. Нормалното положение е, човек да е свободен от подобни желания. Ако погледнем реално нас постоянно ни бомбардират с идея по новините, чрез реклами и по всякакви други средства. Е в пространството също се носят различни идеи, които можем да възприемем. Има и същества, които могат целенасочено да ни обсипват с определени идеи подклаждайки примерно някой наш отрицателен навик. Обсипват ни и с висши идеи, и всеки е свободен да ги възприеме, ако може. Улавянето на идеите от пространството обаче по нищо не се различава от това да чуеш идеята от някой познат или от телевизията, или да я прочетеш в книга. Да, не виждаме източника, но съществената част, т.е. това да приемем или отхвърлим идеята си е в нашите ръце.

 

Доколко сме машини управлявани от външни въздействия? - доколкото сме зависими от определени наши навици, включително и модели на мислене.

Какви са тези въздействия? - всякакви. Няма значение как ще бъдат оказани - умишлено или не, чрез телевизията, чрез телепатия, чрез асоциация, директно или не и т.н.

Как ни се отразява това? - зависи от нас - нашите навици, предразположения, интереси, светоглед, от равнището на съзнанието ни, от обстоятелствата и др.

Как да се справим? - това си идва паралелно с развитието на съзнанието ни, с освобождаването от различните зависимости, с нарастване на познанието ни по отношение на въпросните влияния и света като цяло и др.

Линк към коментар
Share on other sites

Първо искам да поздравя за готината тема. В Книгата на Стивън Кови за седмете навика Кови се сблъскал със следния експеримент в Харвардската бизнес школа. Лекторът донесъл тесте карти, от които едната половина била със образ на стара жена, а другата с образ на млада. Разпределил картите между курсиситите и ги накарал да се концентрират 10 секунди върху тях преди да му ги върнат. След това прожектирал върху екран единия образ. Почти всички, които били гледали картичката с младата жена, съзрели първо нея. Онези пък които били гледали образа на старицата, видели именно нея. Професорът накарал двама души от различните групи да опишат какво виждат. Настанал спор, един твърдял, че жената е на 70, може би 80. Друг твърдял, че жената е млада и красива и бил я поканил на среща. Спорът продължил. После един от студентите се обадил и посочил щрих и казал, че това е колието на младата. Друг възразил, че това е устата на старата жена.

Този експеримент показва доколко преди всичко предварителните условия влият върху нашите парадигми и възприятия за света. Щом 10 секунди са в състояние да окажат такова влияние върху начина, който виждаме нещата, то какво да кажем за обусловеното от целия ни досегашен живот? Влиянието на семейството, училището, църкавата, работната среда, приятелите, колегите, телевизията, медиите - те всички оказват своето несъзнато и мълчаливо въздействие, спомагайки за оформянето на нашият фрейм(бел. мироглед, начин по който виждаш света), парадигми и карти. В един филм - Kymatica имаше един цитат, че човек 95% е ръководен от програми иснталирани там от някакви други хора. Тогава въпросът е съзнателен или несъзнателен живот водим? Повечето от ценностите, които имаме също са определени от други хора. Но ние ето - пораснали сме и можем да променим това. Можем постоянно да поставяме всичко под въпрос, за това в какво вярваме относно:религията, съдбата, илиминатите, ГМО-тата и всичко, което ни заобикаля. Мисля, че човек от малък трябва да бъде стимулиран да пречупва нещата през своя мироглед. В голяма част сме продукт на обществото без дори да го осъзнаваме..вече пораснали може да променим това. Средата има голям фактор за нашето развитие.

Линк към коментар
Share on other sites

Привет! Ще си позволя да ти препоръчам една книга по Учителя която смятам, че ще ти открие дълбоките отговори и методи. 

 

"Книга за влиянията" . Приятно четене! 

Линк към коментар
Share on other sites

Привет! Ще си позволя да ти препоръчам една книга по Учителя която смятам, че ще ти открие дълбоките отговори и методи. 

 

"Книга за влиянията" . Приятно четене! 

 

Харесва ми практическия ти подход. Благодаря. Усетих го това като много ценно.

 

 

 

Researchdude, благодаря за експеримента, който описа и за другите коментари. Експериментът е наистина много добър за онагледяване на това, което си мислим и това, което е действителността.  Редактирано от Божидар Цендов-БожидарЗим
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...