Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Кармичните причини в основата на психическите проблеми


Кон Круз
 Share

Recommended Posts

Едни или други болести на физическото тяло, може да бъдат резултат от едни или други начини на мислене, които са били характерни за личността в продължение на години. Физическото ни здраве не зависи само от физически фактори като храненето да речем.

Можете ли да посочите, какви модели на мислене, какви постъпки и избори в настоящото или в предишни пребивавания на душата в материята (или между преражданията и),  до какви психически заболявания и комплекси водят или биха могли да доведат ? 

Съществуват списъци, в които се обясняват какви мисли до какви болести на тялото водят. Не съм виждал обаче такива, в които да са представени съответствия между дадени метафизични причини и определени психични дисхармонии (причини от типа "в минал живот си презирал  бедните, затова сега имаш фобия от бедност" - примерно; или пък фобия от водата, следствие от това, че при предишния и живот в плът, душата е преживяла удавяне).

Можете ли да съставите такъв списък или ако вече съществуват такива списъци, да ги цитирате или да посочите къде са публикувани ?

Edited by Кон
Link to comment
Share on other sites

Според руският парапсихолог Сергей Лазарев,

 

Когато мащабът на материалните и духовните ценности превишава запасите от любов, започва онова, което наричаме болести, нещастия за организма. Тогава настъпва спиране на натрупването на материални и духовни ценности и засилване на ориентацията към натрупване на любов.

Опитал се е да раздели

всички човешки ценности на три групи: материални ценности, духовни, в които влизаха отношенията, способностите и интелектът, и третата група наричах „любов към хората и към околния свят". После ми стана ясно, че любовта към хората и към околния свят е по-финият пласт на духовните ценности и че той е в основата и на отношенията, и на интелекта и на способностите. По-късно се изясни, че тъкмо това е формата на разширен контакт с бъдещето.

 

Смята, че

 

Бъдещето е духовно. Миналото - материално. Настоящето е духовно-материално. Любовта ражда духа. Духът ражда материята. Материята се стреми да се обедини с духа и да се върне към любовта и към Бога.

С оглед публикуваното от книгите му в съответната страница в magicgatebg.com, той говори за духовните инволюция и еволюция (затова и определя бъдещето като духовно...). Лазарев смята, че

 

Бъдещето - това са идеалите, това са духовността и благородството, това са нравствеността, почтеността и справедливостта. Вкопченият в бъдещето човек го загубва. А загубата на бъдещето е смърт, и се оказва, че раковите заболявания възникват тогава, когато е затулено бъдещето. Значи, човек, който не може да приеме краха на своите планове и надежди, човек, който вътрешно не може да приеме и да прости предателството, непочтеността, несправедливостта, краха на идеалите си, поругаването на духовността: този човек върви право към тежко заболяване и смърт.

 

Една от причините за тежките заболявания според него е вкопчването в нравствеността, идеалите, тоест издигането им в култ, агресията породена във връзка с тях (не че те са нещо лошо сами по себе си, но се визира в случая прекомерна любов към тях).

 

И понеже темата е за взаимовръзките между мисленето и психическите заболявания, завършвам коментара си с тези негови думи :

 

В онзи момент още не знаех, че това е най-опасната тема и че вкопчването в контакта с бъдещето е основната причина за тежките психически заболявания, за раковите заболявания, за безплодието или внезапната смърт.

Определено, много силната мъка, гневът при рухването на някой идеал, може да подлудят човек.

 

Източник : http://www.magicgatebg.com/forum/viewtopic.php?f=58&t=3578

 

П.п.:

 

Можете ли да съставите такъв списък или

поне да посочвате отделни примери, които да касаят обсъдената по - горе от мен връзка : "начин на мислене - психическо състояние" ?

Edited by Кон
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Петър Дънов е казал, че ако човек направи нещо добро, след това усеща една душевна приятност и обратно. Най - общо казано. Не мога да посоча точни думи, но ако някой желае и може - би могъл да го стори.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

В повечето случай, когато човек направи добро и усеща тази душевна приятност е защото подхранва егото си, издига го, раздува го. Това го кара да се чувства по-велик от вчера. Компенсира и прикрива други неприятни качества от характера и психиката си.

Link to comment
Share on other sites

Кон, те връзките със семейството могат да се проточат поколения назад и потомците да страдат от това, което техните дядовци и баби са правили или не са направили. Шизофренията намример говори за голямо насилие в някое от предишните поколения. Това е много силно и е едно проявление на това, което може би наричаш карма. 

 

Не са нужни списъци, но може да се работи с това нещо. Методът се нарича фамилни констелации. 

Link to comment
Share on other sites

В повечето случай, когато човек направи добро и усеща тази душевна приятност е защото подхранва егото си, издига го, раздува го. Това го кара да се чувства по-велик от вчера. Компенсира и прикрива други неприятни качества от характера и психиката си.

 

Възможно е - душевната приятност се усеща в много и различни случаи. Аз ги различавам по мислите. 

Ако приятността се дължи не толкова на направеното от мен, а по-скоро на моята или чуждата ОЦЕНКА на доброто като добро, това е егото - да. 

Ако, обаче няма никакви оценки от себе си и на себе си дори, ако няма очаквания, резултати, изводи, тогава е истинската душевна приятност - усещането че човек е в безусловната любов. 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...
В 23.06.2014 г. at 16:54, Кон Миролюбиви каза:

Според руският парапсихолог Сергей Лазарев

Лазарев е много интересен! 

Сетих се веднага за две статии, които Орлин писа наскоро - по "Опит в оцеляването" и по "Оздравяване на душата". Струват си четенето. 

 

Много дълбинен, и в същото време ясен подход има Лазарев, това което ни е дал, е благодат. 

Напоследък харесвам Екхарт Толе и неговата идея за покой и празнота. За тук и сега. 

Направих този клип  по една негова лекция - "Отвъд мислещия ум" - има я и тук във форума. За мен това може да бъде коренът за справянето с всеки проблем.

Ще се радвам да го дискутираме, ако някой има желание. 

Препоръчвам и книгата "Болестта като път" - има я безплатно в нета. Семпла, но даваща кукички, за които можем да се хванем! 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Интересно...Изобщо не съм се замисляла как се чувствам, когато направя добро/, ако е желано разбира се/ Сега като се замисля по-скоро съм усещала,че постъпвам правилно и продължавам напред. Забравям! Нов ден, нов късмет! Мисленето като процес, изисква усилия и понеже не винаги мислите за хубави, а и гарнирани с чувства става прекалено , затова не мисля много ,много.Действията са по за предпочитане. Вземаш решение - действаш и толкова.Опити, уроци...и пак...кръговрат. Интересно нещо е Живота.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...