Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Неразпознаване на личните потребности


Recommended Posts

Здравейте :3d_011:

Какво може да се направи за да може човек да възстанови връзката с потребностите си, истинските си желания. Аз имам проблем с разпознаването на потребностите си ..... когато осъзнах това започнах да се наблюдавам и открих съответните предизвикателства. Не успявам да се справя с потребността от близост, искам близост, но не мога да я постигна в никакви отношения. Винаги избирам да общувам с хора, които ми изглеждат "безопасни" , някак си си мисля че няма да ме разочароват, но те не предизвикват в мен никаква радост или друга положителна емоция. А тези с които наистина искам да общувам да опознавам не смея да доближа или изобщо аз да им позволя да се доближат до мен :(

Например преместих се на ново място от няколко години и има съседка, която иска да се сближим, но аз отхвърлям всякакви опити да ме заговори, избягвам да я поздравявам дори, за да не реши че искам да се сприятелим / аз искам, но не знам как да изляза от затвора, в който съм се вкарала/ . Много взе да ми тежи тази саможивост - да няма с кой да споделиш, да няма с кой да се радваш, от кой да поискаш услуга или някой да ми поиска услуга.....Това което ме яде е че през всичките 30 години от моя живот винаги съм била  по схемата от училище вкъщи, ваканциите вкъщи, сега се очертава да е от работа вкъщи.... и той кръгът е същият. Ужасно се страхувам, че хората ще ме отхвърлят, когато разберат че нямам никакви преживявания, които да споделя с тях, не ходя никъде, не се срещам с никой. Другото което искам да отключа е спонтанния израз на чувствата си.. Защото не показвайки, чувствата си нараних човек, който обичах много, видях заболя го, но когато го видях просто се бетонирах въобще не можах да помръдна от мястото си, а толкова се радвах да го видя и исках да го прегърна. Има ли някакви начини да разпозная потребностите си, да изразявам чувствата си такива каквито са в душата ми въпреки че с години съм живяла по чужди правила. Искам да мога да се науча да приемам вниманието и интереса към мен, а не да бягам. Готова съм да се потрудя върху себе си. Искам да се разделя със саможивостта си.

Линк към коментар
Share on other sites

Ти си знаеш потребностите. Току-що ги описа. 

Това, което ти пречи, са страховете. Има го дори страхът да признаеш потребностите си. 

Редактирано от Божидар Цендов-БожидарЗим
Линк към коментар
Share on other sites

А, начина да се преборите със страховете си е, да се научите да бъдете смела.

Смелост, в това е разковничето.

Линк към коментар
Share on other sites

Потребности: Да се отворя, да се науча да общувам разкрито, да приемам и предавам любов.

Спирачки: затворената саможивот, в основата на която е страхът от отхвърляне. 

..........

Вижда се биографията ти, заложените схеми. Пишат се писма, заявяваш се, викаш, тропаш, зъбиш се, през тялото се вадиш, променяш мисленето, работиш с базисните вярвания, прегръщаш пак и пак предизвиканите пак и пак срахове, едитираш, визуализираш, прехвърляш работата в група, в поведенчески експерименти и в крайна сметка, отработената смелост в живота си! 

Това е процес, който се случва в лична, групова терапия и периодични затвърждаващи уъркшопи. С колегите сме превели хиляди по този път! Обърни се към резултатен, смел и сърцат психотерапевт и поеми по този път! 

 

Редактирано от Орлин Баев
Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря за отговорите Ви - господин Цендов, г-н Първанов; не съм и помисляла че ще е лесен процес. Господин Баев това, което бе интересно в изказването Ви е "писането на писна" , бихте ли пояснили, ако е възможно какво представлява това :hmmmmm:

Линк към коментар
Share on other sites

В контекста на психотерапията, като част от преработката, понякога даваме за домашна работа писмено обръщение - към симптомите, към страховете, към родителските фигури, към травмите и пр, в посока изграждане на ново отношение, гледна точка, себезаявяване, прошка и т.н.. Прави се, когато терапевтът прецени, че е на място и на време. Не е самоцелен метод, нито централен... 

Редактирано от Орлин Баев
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...