Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Бастрика дишане - ползи и вреди от него?


Recommended Posts

Здравейте, 

 

Исках да попитам дали някой е изпитвал поражения връху себе си от бастрика дишане. Това е много силно влияещ метод върху тялото и макар, че не го правя за първи път, има чувство ,че след този път си навлялкох неприятности. Още докато дишах усещах, че ми става лошо, кашлях, виках а след това започна да ми се вие свят, започнаха да ми се схаващат ръцете. Знам, че има такива симптоми и друг път съм ги изпитвала, но този път световъртежът беше ужасен. След като приключи упражнението всички станаха да ходят до тоалетна (то беше групово), но аз не можех да помпръдна 15-20 минути, виеше ми се свят и се чувствах страшно отпаднала. Не можех да се стоя на караката. След това успях да стана и проължих дена, но се чувствах много отпаднала и без грам енергия. Вечерта докат си решех косата когато се наведотх наляво изведнъж изпитах страхотен световоъртеж (аз никокга преди не съм имала), всичко се злюля пред ме ни трябваше да се хвана за нещо.После отм ина. После вечерта не можах да мигна цяла нощ, главата ми тежеше, бях неспококйна, когато се опитвах да заспя, бях легнала на лявата си страна, и отново световъртеж, ужасен. Макар, че лежах трябваше да се хвана за леглото, сякаш по тъвах в бездна. Много се разстроих. Попитах водещите и те ми казаха, че това били психо-соматични симптоми. На друтия ден бях като пребита. Отдадох на безсънието. Върнах се в къщи и спах през нощта. Вчера не успях да отида на работа, още се чувствах зле. Днес дойдох на работа , но не се чувствам никак адекватно. Цял ден се чувствам като изпиразнена от съдържание. Сякаш тялото ми е от въздух а главата ми е вързана с канап и не мога да дишам към тялото, и тя много ми тежи. Постоянно едно замайване такова. Сега към 17.00ч ми стана съвсем лошо. Сърцебиене. Премерих пулса и показва 94. Някой ще каже паник атака. Не. През зимата страдах от инфекция в главата и много добре си спомням симптомите на мозъка ми, същите неща, сърцебиене, високо кръвно, редуващо се с ниско. Лежах 2 пъти в болница. Сега всяка стурин имам ниско кръвно пак. Това за мен не са психо соматични симптоми. 

 

В интернет четох, че много интензивно и неправилно дишане може да повреди мозъка. Даже гурута са умирали от това.  Някой беше поствал подобни симптоми на моите след такова дишане, дералиция, не може да се концентрира на работата си, не може да се свърже със себе си, като дисектиран. Човекът звучеше много уплашен както съм и аз в момента. Научните обяснение за ефектите върху тялото от отва дишане и намаляването на въглеродния диоксид в тялото бяха свързани със разширявана не кръвоносните съдове в мозъка. Сега се притеснявам от инсулт. Вероятно това са доста хипохондрични мисли, но наистина не се чувствам никак добре. Някой случайно да може да сподели опит? 

 

Ще съм ви много благодарна. 

Линк към коментар
Share on other sites

  • Отговори 26
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Ефектът от хипервентилиращото дишане е както при бавните йога дишания - докато тялото се насища с кислород, то поради интензивността на процеса, в кръвта се случва хипооксидация, както при другите дихателни практики. Тоест, изключително здравословно е.

Но е психически предизвикващо - това е целта му. Събужда както ресурс за справяне, но и експлицира подсъзнателни съдържания мощно и директно. В теб например събужда онова усещане за непрегърнатост, за необичане, за изоставена самота. Онова детенце, което дълбоко не си вярва и чака големия друг да го подкрепи - бил той пастор или някакъв външен Бог. При теб обаче тази динамика е хистрионно капсулирана - разсъждаваш за нея, но съзнателността ти някакси се върти наоколо ѝ, кръжи около това прегръщане, което имаш да правиш към самата себе си. Да се обикнеш. Ако щеш, да почувстваш Бога отвътре си. В последните години ти преработи много. Но имаш още доста и го знаеш. Никога не си идвала при мен на лична терапия, не знам дали ходиш при някого. Засега това детско усещане за необичаност има склонност хистерично да заграбва внимание, да го завърта около себе си. В основата на хипохондрията е същият хистеричен механизъм. С това ти казвам само, че фиксацията на ума ти в болести, която сега правиш, представлява изместване на вниманието ти от реалната работа, която имаш да вършиш - от запълването на празнината в себе си. Работа по дълбоко себеобикване и себедоверие.  Ходиш ли на добър психотерапевт, за да свършиш работата, която имаш да вършиш? Това, че едно дишане те е разчовъркало, показва, че има какво да се вади от теб и върху какво да се работи. Това му е и целта, както и на всяка добра психотерапия - не замазване, а цялостна преработка. Ако искаш да я правиш, намери своя човек и действай. Иначе влизаш в хистерично хипохондрични въртележки, заграбващи както твоя собствен живот, така и стремящи се да въртят невротично вниманието на другите наоколо си, така индиректно хранейки онази базисна празнота отвътре. На въпроса ти за дишането - за десет години, никога съм нямал случай на вреда от него, дори и при два и повече часа работа с него. Когато човекът е готов и терапевтът знае накъде води какво прави, умишлено търсеният ефект от изваждане на бял свят на страхуваното се ползва, за да бъде решавано. Това се прави обаче, когато човек ходи на лична и групова терапия. 

Когато намеря време, ще ти пиша още.

С уважение и обич, Орлин

 

 

Линк към коментар
Share on other sites

Ужасяващо е какви неща се получават понякога при безразборно прилагане на такива методи. Много съм чела по въпроса какво е адекватно за днешните времена и след много личен опит добър и не особено добър сега съм сигурна, че проблемите не могат да се лекуват със стари методи. Методите с дишането и особено с хипервентилацията са остарели. Трябва да се набляга на съзнанието, а не на загубата му. Изтървала си положението от контрол. Вероятно ще ти трябва малко време да се възтановиш, но бъди по-внимателна. подобни методи,включително регресивна хипниза и други които лишават човека от съзнанието му, не помагат. Могат само да отключат неща, които не е време да се отключват.Стой на топло, направи цялостен масаж на тялото си, известно време стой на уютно и познато място, без много хора, за да дойдеш на себе си. Гледай на това като на неприятен и нужен опит. Ако ядеш месо наблегни на него, не яж сурова и само растителна храна поне за няколко дни.Заеми се с ръчна работа - плетене или шиене, която изисква концентрация. Пожелавам ти успех. Ако стоиш в паниката, губиш ресурси. не се шашкай. Ще се справиш.

Редактирано от Izezaz
Линк към коментар
Share on other sites

г-н Баев, колко често според Вас може да се практикува Бхастрика, продължително за час или два? Ако се изготви една програма, примерно да се започне с такова продължително дишане 2 пъти седмично, като всеки ден се правят упражнения и след време да се намали до 2 пъти месечно като се развие един постоянен навик за дълбоко дишане.

 Питам понеже искам да отстраня щетите от дълъг стрес, който се отрази на дишането, и съм правила Бхастрика и съм много доволна от резултатите.

Линк към коментар
Share on other sites

Izezaz, когато подхождаш с недоверие, не можеш да довършиш работата си докрай и това е причината да не успяваш.

 Многото четене и многото опит се разказват, за да са пример, иначе самото им упоменаване не означава, че са достоверни. Все пак става дума за конкретна методика, която се развива спрямо личната конституция на човек. Тя сама по себе си не е законодател, ти си законодателят, който използва функциите на закона. За да си законодател, който прилага нов закон, трябва да можеш да прилагаш силата на закона, това означава освен да си информирана за него, да си видяла и изпитала на гърба си действието му. 

Линк към коментар
Share on other sites

 

ChildInTime

Странно ми е да свързваш бхастрика с дълбокото дишане .Не става ли  въпрос за интензивно диафрагмено дишане .Характерно с мощно , до край изтласкване  на въздуха , С последващо отпускане , което позволява въздуха да изпълни дробовете .Обикновенно се правят серия вдишвания след което има задържане .Ритъма и продължителноста на задържането са индивидуални .Предупреждават за внимателно напредване поради опастност от необратими белодробни поражения , Лично съм наранявал диафрагмата и половин месец имах болки .Получавал съм краткотрайно замайване . Но съм следвал съвета и винаги след бхастрика има ритмично алтернативно .

Дишането е мощен метод ,За това . внимателно и бавно със постоянно себе наблюдение .Съвременния живот е беден от двигатени натоварвания и практикуването само на дишане , за мен е прекалено едностранно .

Редактирано от АлександърТ.А.
Линк към коментар
Share on other sites

Практикувам интензивно дишане с хора, които имат да разрешават тревожни проблематики. Не го правя самоцелно. При тревожностите симптомите са пряко свързани с подсъзнателни наличности, невротични програми. Обикновено дифолт реакцията на преживяващия симпатикотонични симптоми е силно негативна, отхвърляща ги ментално и като емоционално отношение, което дисоциира съзнание от подсъзнание, изтласква невротичните програми още по-дълбоко в подсъзнанието, откъдето действат още шп-спокойно и се проявяват през още по-устойчиви и силни симптоми. А тревожността се проявява неслучайно - следствие е на характерови изкривявания, на сривове в ценностите, начина на живот и мислене. Тревожните симптоматики са като пътепоказатели, сочещи към определени уроци, свързани с характеровите програми и движения, към които водят. Самата симпатикотонична симптоматика е проява на един зов на цялостната личност (Азът, Селфът) към разширение на съзнанието и акордирането му до пулса на целокупния живот. Същите симпатикови прояви на изток се наричат активност на кундалини енергията. Това, което така или иначе се случва при човека с тревожност, е нужно да бъде догонено от разбирането му, от разширяващото се съзнание, от отношението му на кооперация към неслучайното, синхронично и подканящо към развитие случване на състоянието му. 

Не правя интензивно дишане, въртене, психотеатър, травма освобождаване упражнения и т.н. самоцелно. Когато ги правя с човек, умишлено събуждам и свръхзасилвам симптомите, от които обикновено бяга, на принципа на парадоксалното намерение, докато се учим на променено отношение, на сприятеляване и свързване между съзнателното възприятие на умишлено засилените симптоми и несъзнаваните, все повече осъзнавани наличности и преработката им. Това е майсторски процес, който е добре да се води от терапевт. Затова препоръчвам самостоятелна практика с интензивни дишания само когато вече е работено с тях в лична терапия, когато има известно разширение на съзнанието, приемане на симптомите и вече протича наситен процес на преживелищно учене от извадените на бял свят характерови програми и преработката им до адаптивни. Както казах, не препоръчвам самоцелното правене на дишане. Ако някой го търси като помощен метод за духовното си себеосъзнаване, молитвата, медитацията, дисциплинираният живот, любящата доброта, плавните дишания, отдадеността на Бога в ежедневието са далеч по-добри помощници по пътя. 

Линк към коментар
Share on other sites

АлександърТ.А., свързвам го понеже след това цялостното дишане се подобрява. Да, би било едностранно да се практикува само дишане. Би трябвало тялото да се поддържа цялостно.

Линк към коментар
Share on other sites

Целта не е тялото B)

Линк към коментар
Share on other sites

Izezaz, благодаря ви за мнението, което сте споделила, но като го прочетох, то е направо смешно. След всичко , което преживях и отработих като психологически травми, след всичко , което се отключи, вие искате да седна и да се захвана с ръкоделие..:3d_143:

Съжалявам, но това е просто смешно. Не знам на базата на какъв опит сте дали този съвет, нито пък защо трябва да се изолирам. Оправих се на следващия ден и то точно с говорене с хора, и то с правилните хора. Сега няма и следа от това състояние. Чак днеска чета коментара ви, но силно се съмнявам, че когато и да го бях прочела щях да се възползвам от него.   

 

Благодаря все пак. 

Линк към коментар
Share on other sites

преди 1 час, holyvalentine каза:

Izezaz, благодаря ви за мнението, което сте споделила, но като го прочетох, то е направо смешно. След всичко , което преживях и отработих като психологически травми, след всичко , което се отключи, вие искате да седна и да се захвана с ръкоделие..:3d_143:

Съжалявам, но това е просто смешно. Не знам на базата на какъв опит сте дали този съвет, нито пък защо трябва да се изолирам. Оправих се на следващия ден и то точно с говорене с хора, и то с правилните хора. Сега няма и следа от това състояние. Чак днеска чета коментара ви, но силно се съмнявам, че когато и да го бях прочела щях да се възползвам от него.   

 

Благодаря все пак. 

Тя казва ,,Дърво без корен не може" . Или по точно :) ,,Укрепи крилата и после лети."

Е , аз така го разбрах

Стремежа е , човек да черпи от своята сила . Не винаги има подходящите хора около себе си .

Редактирано от АлександърТ.А.
Линк към коментар
Share on other sites

Александър е разбрал какво казах. Съвета ми беше за моментното ти състояние, а не по принцип да тръгнеш да се изолираш и да плетеш :) Макар че плетенето винаги е полезно.

Когато се случи нещо подобно като с теб след онова дишане, частите на човека се разбъркват и се променят съотношенията помежду им. Те трябва да си върнат нормалното съотношение и човек трябва отново да се центрира в себе си. Тогава най-добре е човек да остане със себе си, за да се съхрани, и да се заеме с дейност, която подпомага това ценриране (плетенето и шиенето, но особено плетенето, са много подходящи за целта).

Ти си говорила с много хора, защото се беше шашнала. И смяташ, че си се възстановила напълно. Е, позволи ми да се съмнявам. Подобно разбъркване обикновено не си заминава просто ей така и ще напомни за себе си, щом веднъж се е случило вече. Тогава ще си принудена да продължиш пътя по самопознанието си, гледай само да се довериш на опитен човек и дано избереш правилния за себе си метод.

Иначе се радвам, че съм успяла да те разсмея. Смехът е здраве :3d_139:

Линк към коментар
Share on other sites

Подобни състояния изискват доста работа със себе си, така че , щеш не щеш , вършиш я. Ако ги пуснаш просто да потънат надолу с недоотработени неща, естествено , че те ще изскочат по някое време пак. Така че  не се тревожи за мен :) Минавала съм по този път вече, просто този път беше с по-голямо хлъц. Виждам, че и други хора са почерпили нещо от темата, така че споделянето винаги помага. Благодаря за мнението все пак. 

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 year later...

Първо има много форми, разновидности на Бхастрика Пранаяма и второ - не е задължително тя да се прави засилено, интензивно, а това означава, че въобще може да не се стига до т.н. хипер-вентилация.
Като цяло Йога бива да се практикува с разумност, с осъзнатост, без крайности.
Проблемът е че днес куцо, кьораво и сакато (да ме извинявате за израза), преподава и "разбира" от Йога...

Аз лично съм си докарвал големи проблеми с т.н. Кундалини пранаяма от Крия Йога, но просто защото съм имал доста замърсявания, съответно много кармичен багаж и в края на краищата - такава карма за изживяване.

Има три важни дума - постепенност, последователност, постоянство.
Човек бива да знае, че е като съд с кална вода, и че ако водата изглежда бистра, то е защото калта просто се е утаила (а не е премахната) и когато тази вода се разбърка прекалено интензивно, тя си губи бистротата.

Линк към коментар
Share on other sites

МНого си прав . Не че съм знаещ за йога . Но имам следната опитност . След около  месец по сериозни занимания с хата йога , ми се наложи да направя някакви медицински изследвания . Оказа се че имам леко увеличен черен дроб . Трябваше да го давам по леко .

Цитат

Има три важни дума - постепенност, последователност, постоянство

 

Линк към коментар
Share on other sites

Вероятно . Имам , може би повърхностни познания за йога .  Обяснявам си го с това което каза . Следствие раздвижването на енергийте , Тялото започва да се чисти и претоварва черния дроб . Но не съм се задълбочавал и не съм проверявал с точност . Просто се базирам на свойствата на тялото да преработва и се чисти .За другите ще подчертая че тялото във всяка своя функция има определен капацитет . Има някаква кондиция и едно продължително претварване може да доведе и до отравяне . Нагледно казано както при преплитане на червата получаваш отравяне от неосвободените черва  и си заминаваш предсрочно .

Редактирано от АлександърТ.А.
Линк към коментар
Share on other sites

Току-що, АлександърТ.А. каза:

Вероятно . Имам , може би повърхностни познания за йога .  Обяснявам си го с това което каза . Следствие раздвижването на енергийте , Тялото започва да се чисти и претоварва черния дроб . Но не съм се задълбочавал и не съм проверявал с точност . Просто се базирам на свойствата на тялото да преработва и се чисти .За другите ще подчертая че тялото във всяка своя функция има определен капацитет . Има някаква кондиция и едно продължително претварване може да доведе и до отравяне . Нагледно казано както при преплитане на червата получаваш отравяне от неосвободените черва  и си заминаваш предсрочно .

Тялото има безкраен капацитет, когато е подкрепено от Божията Сила.

Линк към коментар
Share on other sites

Цитат

Тялото има безкраен капацитет, когато е подкрепено от Божията Сила.

Точно това си мислех .За това го имам за обикновенна телесна реакция ,Имам в пред вид че за медик това може и да не е нормално :)  .И за това го споменавам . До сега не съм се сетил да го обсъждам с лекар .

Линк към коментар
Share on other sites

Току-що, АлександърТ.А. каза:

Точно това си мислех .За това го имам за обикновенна телесна реакция ,Имам в пред вид че за медик това може и да не е нормално :)  .И за това го споменавам . До сега не съм се сетил да го обсъждам с лекар .

Естественото съствояние е мир и любов, мъдрост и чистота, а тялото, формата е тяхно проявление.
Всичко друго е неестествено.
Реално хората живеем тази неестественост.

Пранаяма, ако се практикува с разум, човек, освен че разбира правилния начин, той опознава и разбира различните вариации на дишане, с какво те са взаимосвързани и взаимозависими.

Може да запиша някакво видео и да го публикувам, за да посоча основните, според опитността ми, вариации, и начина да се практикуват безопасно.

Редактирано от Ники_
Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Според мен сте отключили процес на детоксикация и бързо сте енергетизирали тялото си, което явно е нямало навика да има толкова енергия. Освен това едни методи са добри за едни, а други-за други. Затова е добре да имаш жив учител. МОЖЕЛО Е ДА ПОПИТАТЕ ИНСТРУКТОРА-той е там за това и със сигурност знае нещо по въпроса! А относно ученията-да, йога е древно учение, което е било добро за древни времена и направено за индийците. Освен това е направено за времената на инволюция("падане"), а сега сме във времената на еволюция("въздигане"). НО НЕ казвам, че не е подходящо за вас.

СТАРИТЕ ИНВОЛЮЦИОННИ МЕТОДИ СА МОЖЕ БИ ПО_ПОДХОДЯЩИ ЗА НЯКОИ ХОРА-ВСИЧКО Е ИНДИВИДУАЛНО-ЗАВИСИ КАКВО ВИ Е НУЖНО.

От мой и на други хора опит, както и по собствените думите на Учителя Беинса Дуно, той дава най-безопасните методи за развитие и здраве за тези времена и за бялата раса-европейци и т.н.

Даже е добавил и че ние вече сме минали по пътя на индийците и др народи и вече сме на по-високо ниво, и ни  е нужно друго учение и той преподава своето. И то на нашия език-голям късмет, наистина! Естествено, всемиров учител живее в БГ и рпеподава на български-ясно е че за целия народ (или поне повечето хора) това е най-доброто учение. Повтарям-от мой и чужд опит, от думите на Учителя -неговото учение е най-безопасно. При методите на йогите,(и не само) има и опасни моменти. НО ако имате жив учител-инструктор или др на по-високо ниво, би трябвало да може да ви преведе през опасните места.

Ще повторя , че има хора, за които, макар и да са българи, европейци е по-добре да изучават друго учение.

Зависи човека какъв е-иска да слезе на земята, или да се качи в небесата-един се нуждае от едно, а друг-от друго. и т.н.

Редактирано от Ivan Ivanov
Линк към коментар
Share on other sites

ДА , срещах го в беседите . Но с йога започнах много преди да се запозная с учението преподавано от Дънов . То  тогава бе практично решение за потдържане на тялото здраво . На 25г  , ми се появиха разширени вени и трябваше да правя нещо . Бях принуден :) .След казармата работех 3 г на стол ...седящ не ми се отрази добре .

Линк към коментар
Share on other sites

На две на три, без излишни подготовки, снимах две от най-популярните пранаями - Бхастрика и Капалабхати:

 

Добре е човек да се види отстрани. Така се правят важни корекции, разбира се, ако има практическа и философска основа.
Задължително се правят на равно,  а не на мека основа, за да може и тялото да е максимално изправено.

Скоро може и по-професионално да заснема, от залата, като посоча разновидности...

Редактирано от Ники_
Линк към коментар
Share on other sites

Йога не може да навреди - защото е сливане с Бога, със Себе си. Нито пък думите на Дънов за инволюционните методи (принципно верни) имат общо с практиката на интегралната и холистична, съвременна йога. Може да навреди невежото практикуване, несъобразено с конкретния човек, телесна и психична структура и динамика. Или може през нагаждане на хипотезата, през хистерични механизми търсещи печалбите на внимание, да бъде нарочена йога практиката, докато всъщност става дума за инфантилно и фантомно соматизиране, както малко дете се "разболява', търсейки грижа или избягване от училище. Или психиката, самопоставяща се в ролята на жертва и изнасяща отговорността навън, да захване това си обвинение в някоя практика. Но, в споменатите два примера на пси динамика, йога няма общо, а е възможно тя, както и друг факт или обект да попаднат в случването на такава динамика, а йога има общо с това колкото невежеството с мъдростта. 

 

 

Линк към коментар
Share on other sites

Съг

преди 9 часа, Орлин Баев каза:

Йога не може да навреди - защото е сливане с Бога, със Себе си. Нито пък думите на Дънов за инволюционните методи (принципно верни) имат общо с практиката на интегралната и холистична, съвременна йога. Може да навреди невежото практикуване, несъобразено с конкретния човек, телесна и психична структура и динамика. Или може през нагаждане на хипотезата, през хистерични механизми търсещи печалбите на внимание, да бъде нарочена йога практиката, докато всъщност става дума за инфантилно и фантомно соматизиране, както малко дете се "разболява', търсейки грижа или избягване от училище. Или психиката, самопоставяща се в ролята на жертва и изнасяща отговорността навън, да захване това си обвинение в някоя практика. Но, в споменатите два примера на пси динамика, йога няма общо, а е възможно тя, както и друг факт или обект да попаднат в случването на такава динамика, а йога има общо с това колкото невежеството с мъдростта. 

 

 

Съгласен съм-всичко е индивидуално, но все пак не съм сигурен колко е осъвременена йога

Редактирано от Ivan Ivanov
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...