Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Интимния живот и духовния път


azbuki

Recommended Posts

Има ли в учението предадено от Учителя Петър Дънов на българите ясни правила относно сексуалните взаимоотношения? Дали, как, с кого, кога? Може ли едно сериозно духовно учение да бъде пълно без сексуален кодекс??

Администраторска бележка: темата е временно затворена

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей и добре дошла отново :)

Въпросът е интересен. На първо четене ще отговоря, че преди 100 години за секса не е било традиция да се говори по този начин. Напомням, че това понятие е "изплувало" и придобило многозначност и цяло ветрило пресупозиции в планетарната култура няколко десетилетия по-късно - много противоречиви са обясненията защо и кой го е направил и дали за добро на хората или не.... Така че ако в Словото пуснем търсачка с думата "секс", надали ще открием нещо. 

Но предполагам, че като интелигентен човек, и ти добре разбираш това, и вероятно въпросът ти по-скоро е за интимните отношения, съпровождащи любовта между двама души (или две души?), и също в семейството. На времето са ги наричали "плътско влечение". Такива има много - ето един линк към книга с доста подбрани откъси - Любов. Без източник са, но това за съвременните търсачки на сайтовете с беседи не е проблем. 

Ето пример:
 

Цитат

 

"Питам: Каква престъпност има в това, че ти храниш не едно плътско, но едно любовно чувство към някого. Вие трябва да различавате тия чувства в себе си. Плътското чувство е користолюбиво чувство. Ако имаш едно плътско чувство към кокошката, ти гледаш да я нахраниш, да стане годна за колене и един ден ще я заколиш и изядеш. Ако имаш любовно чувство към кокошката, ти ще я гледаш, ще я храниш, ще я оставиш свободно да живее при тебе. Къде е престъпността, че един мъж обича една жена или че една жена обича един мъж? В това няма никаква престъпност. Защо тогава ще туряме престъпността там, дето тя не съществува?....

 Казвате за някоя жена, че се е влюбила. Като се влюбила, според вас, това е престъпление. Според мене пък, никога една жена, която се е влюбила, не може да направи престъпление. Аз не вярвам в нейните престъпления. Ако пък наистина е направила някакво престъпление, това вече не е Любов, но е плътско увлечение. Плътското влечение е едно течение, което взима човека и го носи. Любовта е едно разумно движение, разумна сила, която повдига човека и го носи в планината. Тя не е сила, която сваля човека надолу и го търкаля като камък. Похотта е камък, който се търкаля, но Любовта е сила, която дига човека нагоре в планината. Който се търкаля надолу, той може да направи много престъпления. Един камък, който се търкаля надолу, той може да направи много престъпления; каквото срещне на пътя си, ще удари, ще осакати.

 

https://petardanov.com/topic/3601-1935_12_29-вас-ви-нарекох-приятели/

 

(Надявам се, няма да възразиш да променя заглавието на темата - мотивът ми е, че нито едната, нито другата дума в него влизат в характерната за Учителя и нас - неговите последователи, лексика. Ако нямаш против - нещо като Учителя за плътското влечение

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

"Дали, как, с кого, кога? "

Почне ли да мисли за човешката любов, той е вече извън Божията Любов и не може да бъде здрав, не може да бъде умен, не може да бъде и добър, чист човек. Да бъдеш добър, умен и чист човек, това значи да живееш в Божията Любов. /Беинса Дуно, Дето и да идеш/

 

Линк към коментар
Share on other sites

- Да, наистина - времената са били такива. Донякъде това е причината.

- Друга такава - самият Петър Дънов откровено не е споделял междуполовото влечение, поради характеровите си особености, предпоставящи оттеглено в това отношение либидо. Защото поради духовния си целомъдрен избор, мнозина Учители и последователи избират безбрачния път - това е свободна воля. Но изключение са тези, при които влечението, "магнитът" към другия пол практически отсъства - тази липса се долавя при Петър Дънов ясно. При това подлежащите я фактори, освен духовна висота, са и чисто характерово-либидни особености, на които умишлено не желая да се спирам, а само загатвам. 

- Трета причина - липса на добро запознаване с присъствалите от хилядолетия системи, интегриращи секса и сексуалността, въздигащи ги до част от духовния интегрален път. Системи като даоската и тантра йога. От много столетия насам, реално трансформиращ тантричен път, без да "слиза" до разврат, присъства основно в тибетската будистка йога. Будистка тантра, свързана с огромна дисциплина, реално енергийно овладяване на либидото и въздигането му до силата на духа. Учителят споменава будизма - бегло, много бегло. От йога взаимства някои пранаями, но по отношение на актуалните енергийни практики и джнана (медитативният систематичен път), не си личи познание. 

...

Беинса Дуно е велик Учител. Миров Учител. Невроятна мощ и благословение е не само за България, но за планетата и за цялото мироздание. Да, споменатите по-горе социокултурни, характерови и познавателни причини за липсата на експлицитно засягане тази така ключово важна тема за секса в учението му, за мен са валидни за Петър Дънов. За проводника, за малкия човек, имащ своите си особености характерови, темпераментови, понятийни, наклонности, влечения и отблъсквания, познания и липсата им... Беинса Дуно обаче е много повече от проводника си, каквито и минуси и плюсове да има той. А кое е минус и плюс, субективно се избира и от разбиранията на определящия дадени факти за такива или други.

Липсата на ясна, детайлна и систематична методология за реално преживелищно-поведенческо ползване на секса и въздигането му до любовта, си е сериозен пропуск. Като добавим към него честото присъствие в беседите на абсолютисткото ТРЯБВА, тенденцията към морално цензурна дисоциация на психично-либидни съдържания, потискане, невротизиращо изтласкване, формиране на проективни реакции, "бършещи" отричаните собствени нагони, нежелани страсти и емоции в язвителни критики към ближния, е ясно видима в стабилна част от последователите му. 

Да не си посмисли някой, че критикувам.  В никакъв случай. Пак повтарям, Беинса Дуно е огромен дар за малката ни България и всеки, докосващ се до безпредела от любомъдра свобода в словото му. Беинса Дуно сам е избрал проводника си. Да, той в никакъв случай не е съвършен. Не е и нужно. Да, за секса в учението на Учителя се говори само отдалече, но практически никога не се засяга директно и откровено. Да, отсъства рапортът на слизането до нивото на нас, малките хорица, за които сексуалността е помитащо важна. Но, фокусирайки се в тази липса, бихме робували на преувеличена катастрофизация, като през лупа раздувайки малката липса, докато не виждаме безкрая от любяща мъдрост, даван ни във всяка беседа. 

Разбира се, великият Беинса Дуно неслучайно е избрал да се прояви през протестанта Петър Дънов, такъв какъвто е, с всичките му плюсове и минуси. Така че, доверявам му се - напълно! Поклон пред божествения Учител! 

Линк към коментар
Share on other sites

Всяко жизнено учение предава посланията си през верига от учители и ученици, на свой ред превръщащи се в учители. Ето, Беинса Дуно предава факела на учението на Михаил Иванов, свой талантлив ученик. След време брат Михаил се превръща в Омраам Михаил Иванов - ученикът става учител. Омраам е различен - топъл, кипящ от либидна енергия, обожаващ красотата на жените. Характерът му е различен - умее да "слиза" близо до обикновения човек, да синхронира с него и да го поведе в реално ефективни стъпки, водещи към актуално значими резултати. Хуморът при него е постоянно ползван инструмент - присъствието му е много по-близко, спуснало се до обикновения човек - затова и повеждащо го високо, ръка за ръка. Подходът му е тантричен - сублимацията, трансформацията тук не са само думи, а приложни факти. Живял съм 2 год. в център на братството с патрон Омраам Михаил Иванов - от първа ръка познавам учениците му. При тях отсъства споменатото по-горе дисоцииране. Има любящо, пълно и безусловно приемане, което парадоксално разтапя с прегръдката си маладаптивните психични съдържания и социални поведения и разтваря път за адаптивна промяна. Това е тантра в действие. Защото главният тантричен принцип е именно смиреното любящо приемане, отварящо пътя на трансмутацията на примата към Богочовещината му. 

Омраам е достоен ученик на учителя си и на свой ред, брилянтен учител. В контекста на разискваната тема, Беинса Дуно би казал (перифразирам по памет от беседите): "Ако красивото лице на някоя мома ти повлияе, си слаб - силата на духа ти е малка...". Омраам казва (по памет перифразирам): "Ако не се възхитиш на красотата на женските форми, ти не оценяваш творението на небесната майка. Всяка извивка отговаря на космически процеси и качества..."...  Омраам е посланик на Учителя си и неслучайно е избран от него, именно за да въплъти учението до по-приземен вид, така че реално да води до висини, за които иначе само се говори. Това е различното тук - дълбокият емпатиен синхрон и повеждане през малки конкретни стъпки, тихо и спокойо отвеждащи много далеч по пътя към Себе си. 

И при двамата присъствието на духовния и божествен свят се усеща - красотата е преобразуваща и при двамата. Разликата е в това слизане до нагон, страст, страх, обичайни копнежи, прихващането и сублимирането им. Прийомът на психодуховната (ботаническа метафора) присадка, даден от Беинса Дуно, практически се реализира при Омраам Михаил Иванов. Практически двамата са едно в изразяването си на едно и също учение, което колкото по-дълбоко слиза и се вкоренява, толкова по-високо може и да расте с цветовете си нагоре към безпредела. 

Ето говорене за Омраам Михаил Иванов от друг учител от линията на братството: https://www.youtube.com/watch?v=62sGOBDhusE

 

Линк към коментар
Share on other sites

Ейй най-накрая некой да сподели детайлизирано, това което се опитвам да споделя като лична позиция от наблюденията ми във форума, съпоставката с беседите и личните ми усещания!

Аз, понеже не съм на висотата в "чистотата" като Орлин, ще го парафразирам с цитат малко по-близо до просташкия изказ, които ми е по-близък като средство за изразяване, па който иска де си губи времето нека ме съди.

"Разликата между порното и еротиката е във фокуса на камерата и осветлението".^_^

Ние си избираме как да гледаме на секса и "колко светлина да хвърляме на сцената". Естетиката, усетът за красота е инструмент за благоговеене пред божествената красота на мирозданието такова, каквото го "виждаме". А какво си избираме "да виждаме" определя и "как го виждаме", а не че то се променя заради малкото ни аз.

 

П.П комшията ми е фотограф и е запален по езотериката и Дънов( вероятно и по Б.Дуно по този начин). При него съм гледал едно единствено клипче на М.Иванов и ми беше странно, но разбираемо, как се опитва да обяснява неща на публиката в неква френска зала, които поне на мен ми бяха ясни към онзи момент. Е как да не му побелее брадата и косата при толкова влагане на енергия за оформяне на изказа до нещо просто и разбираемо! :lol:

Линк към коментар
Share on other sites

преди 2 часа, kipenzov каза:

Аз, понеже не съм на висотата в "чистотата" като Орлин

Никъде не твърдя, че съм на такава висота. Реално съм много далеч от нея. Но, благодаря за разсъждението по-долу:

преди 2 часа, kipenzov каза:

Естетиката, усетът за красота е инструмент за благоговеене пред божествената красота на мирозданието

Относно Омраам Михаил Иванов - да, чудесен е. Има не много, около 40 негови тома, съставени по негови говорения. Стилът му е специфичен, приземяващ велики идеи, до ежедневна приложност, водеща отвъд едното четене и философстване, до реални резултати. Има ги в последователите му. 

Линк към коментар
Share on other sites

  • Орлин Баев changed the title to Сексът и учението на бялото братство

Ето тук е книгата "Любов и сексуалност, 1-ва част" от Омраам Михаил Иванов. В нчалото на текста има линк към втора част и към книгата "Хармония". 

Ето някои извадки от първа част на "Любов и сексуалност" от брат Михаил:

"В природата съществуват два ocнoвни принципа, които са отразени във всяка проява на живота и Природата. Цялото творение е резултат от тези два принципа, които за удобство са наречени мъжки и женски. Те са отражения, повторения на двата велики Божествени принципа, които са създатели на всичко, Небесният Баща и Божествената Майка, които от своя страна са полярности на непроявения, уникален принцип, Абсолюта, който Кабала нарича Айн Соф Аур. Казано е, че човек е създаден по образ и подобие Божие, тоест по подобие на тези два принципа- мъжкият и женският, единият от които е видим, а другият- скрит , също веществен, но неуловим от нашите сетива. Всяка жена е проява на женския принцип външно и на мъжкия принцип вътрешно и всеки мъж – на мъжкия принцип външно и на женския принцип вътрешно. Ако знаете този закон на полярността и как да използвате двата принципа- мъжкият и женският, даващият и получаващият, положителният и oтрuцaтeлният, тогава колко много проблеми ще разрешите!...

...Любовта е всичко и извън Любовта има само празнота и безкрайно нищо. Религиозните, пуританите и лицемерите отричат, но всъщност, те също търсят Любовта. Те не го показват, защото се подчиняват на стария закон за безбрачие, но Природата не се съобразява с подобни човешки изобретения, тя работи във всяко същество, карайки всичко да кипи, да разпространява топлина и да гори. Въпроса е да знаем как да намерим Любовта точно както Бог я разбира, да я изразим в съгласие с Божествените закони и накрая да се обединим с Висшата си Душа...

...

Мистиците, отшелниците и аскетите, които са толкова ужасно невежи и тесногръди, че разрушават тяхното равновесие, здраве и щастие чрез отказ от всички обмени, се превръщат в изсушени трупове, неспособни да родят плодове, нищо. И разбира се, според тях, те изпълняват волята Бoжия. Сякаш Господ желае смърт и трупове! Бoг е за живота, за съзидателността, защото това, което Той върши непрекъснато- е да създава. Хората са прoмeнили нещата чрез представата си за Бог, кoйтo e против Любовта, против женитбата, против децата. Te вярват че това трябва да бъде благочестивият живот на истинските религиозни. Каква странна религия!
 
  Вие ще кажете: “Повечето от великите Учители и Посветени не са били женени. Като тези фанатици ли са били?”. Не, Великите Учители и Посветени са били свободни, те са разбирали Божественото творение, виждали са нещата ясно. Те са водили чист и целомъдрен живот, защото обмените, които са правили с по-висшите планове, са били толкова богати и възхитителни, че не са имали нужда да се натоварват с груба материя. Те водят живот на целомъдрие и въздържание не защото са против Любовта. Напротив, те се хранят и пият от източници и области, непознати на остатъка от света, където обмените се осъществяват в най-ярка светлина и най-велика чистота … Те живеят всред ангели и Архангели, Слънцето и всички звезди им се усмихват и хората им дават любовта и доверието си. Те преливат от Любов отвсякъде! От какво друго биха се нуждали? Защо да се отказват от всички тези чудеса за тъжните разочарования на тресавищата долу? Може би сега не ме разбирате, но за в бъдеще понятията ще ви се изяснят...
...Някои хора имат странни идеи за състоянието на човека на Небето. Те мислят, че той трябва да бъде там само с главата си и нищо друго. Неговият черен дроб, стомах, черва и най-вече полови органи според тях не са достатъчно благородни да бъдат с него. Но ще ви кажа, че той отива в Рая непокътнат и така чист, красив и величествен, както Господ го е създал първоначално! Той има бели дробове, мозък, очи, уши, но под друга форма или по-скоро с друга същност , защото там горе няма форми, но само сили, течения и светлини. Всичко в него е организирано и действа така, сякаш  все още има ръце, крака, стомах, нищо не липсва, всичко е на мястото си, но под формата на добродетели, качества и способности. Нашите физически органи всъщност са  отражение, кондензация на нашите качества и добродетели. И ако бихте могли да видите човека в това състояние, с всички светлини и цветове, които струят от него, няма никога да се наситите от гледане. Официалната наука все още е много далеч от познанието за това какво всъщност е човешкото същество и как е било формирано в Божията работилница във висшите сфери. Само големи ясновидци и Велики Учители са били способни да стигнат толкова далече и да видят това и впоследствие да разкрият, че там човешкото същество няма форма, но е изградено от сили, течения, енергии, светлини и еманации, които в кондензирано състояние се превръщат във физически органи, такива, каквито ги знаем. Така стомахът, черният дроб, далакът, мозъкът, очите, ушите, краката и ръцете са сили от Висшия свят. И когато човек е неразумен, неговите светлини започват да изгасват  една след друга, той губи всичките си добродетели и органите, които им съответстват, започват да отслабват...
...
 Ревността означава липса на интелигентност. Ние пазим толкова строго нашият партньор, тъй като не виждаме, че освен тяло, което така ревнуваме, той има още има душа и Дух, които са абсолютно свободни. Ако видим, че има нещо по-тънко и фино в хората, които обичаме, тогава ще израснем и отношението ни към хората, които обичаме, ще стане по-интелигентно и чувствително. Тогава човекът ще бъде много по-привързан към вас, тъй като ще види че сте разумни, не му се налагате и може да ви има доверие. Когато страха си отиде, вие преставате да сте напрегнати, вулгарни, лицемерни и отмъстителни. Ставате по-тихи и спокойни и се учите да се справяте с проблемите, които възникват...
 
Линк към коментар
Share on other sites

Моля модераторите да върнат оригиналното заглавие на темата, а който го е променил да се извини публично за сторения грях. Белите Братя са милостиви и да се надяваме, че ще му простят. Знайте , това не е шега работа. Посегателствата срещу чистотата се наказват строго. Значи провинилият се ще вижда само гърбовете на белите братя, но не и лицата им, дотогава докато не се очисти. Учителят Беинса Дуно си е позволил само четири пъти да спомене фразата "плътска любов".

1) Първото заблуждение на хората ще бъде, че всеки човек ще се почувствува като Христос по закона за рефлекцията. И сега ще почнат да се явяват хора, които ще се казват Христос. Има вече в Америка, Франция, Англия. Това е, че духовната любов се обръща на плътска любов - ще се народят деца и тук е вече кривият път, който ще доведе гонението и ще образува реакцията. Човек трябва да разбира, че е израз на Бога и тогава Бог ще действува чрез човека.

Христос ще дойде и ще се прояви

2) Често се говори за плътска любов. Плътска любов е онази, която започва добре, а свършва зле. Ангелска любов е тази, която започва зле, а свършва добре. Божествена любов е тази, която започва добре и свършва добре. Значи има три форми на любовта. Следователно, ако започваш добре с любовта, а свършваш зле, ти си в човешкия порядък на нещата; ако започваш зле, а свършваш добре, ти си в ангелския порядък на нещата; ако започваш добре и свършваш добре, ти си в Божествения порядък на нещата.

Права и вярна любов

3) Като говорите за любовьта, казвате: „Божествена любовь, човѣшка любовь, плътска любовь“. Въ човѣшката любовь има известни съображения, известни интереси. Въ човѣшката любовь ние всѣкога искаме да вземемъ. Всѣка любовь, която иска първо да взема, е човѣшка любовь. Всѣка любовь, която първо дава, е Божествена любовь.

Две състояния

За да бъдат здрави, умни, добри и чисти, Учителят е искал неговите ученици да отправят вниманието си преди всичко към Божествената любов, защото :

Почне ли да мисли за човешката любов, той е вече извън Божията Любов и не може да бъде здрав, не може да бъде умен, не може да бъде и добър, чист човек. Да бъдеш добър, умен и чист човек, това значи да живееш в Божията Любов. /Беинса Дуно, Дето и да идеш/

Един от неговите "талантливи" ученици обаче, незнайно защо си е въобразил, че всичко това не се отнася до него и малко по-късно вече под името Омраам надълго и на широко   обяснява що е това сексуалност и има ли сексуалността почва у нас,  първа част, пък после и втора и всичко това трябва да ни заведе до "Хармония". Това води само до перверзия спрямо  Божественото Учение, завещано ни на нас като българи от Учителя Беинса Дуно.  Ще позволим ли гавра с Учението ? Това е въпросът.

 

Редактирано от royalrife
Линк към коментар
Share on other sites

В 29.04.2020 г. at 2:01, royalrife каза:

"Дали, как, с кого, кога? "

Почне ли да мисли за човешката любов, той е вече извън Божията Любов и не може да бъде здрав, не може да бъде умен, не може да бъде и добър, чист човек. Да бъдеш добър, умен и чист човек, това значи да живееш в Божията Любов. /Беинса Дуно, Дето и да идеш/

 

Тук "човешката любов" не се ограничава само до сексуалните влечения и отношения. Всичко, което човек прави, желае или харесва заради себе си - заради себе си като личност отделена от Бог и от другите хора, - е "човешко". Поставям "човешко" в кавички, защото аз лично предпочитам да отнасям човешкото до разумното, до душата, до хората в седмата раса, когато ще сме завършени като човеци, ... но в случая ще приема значението на думата, което е вложено в беседата. Ясно е, че така написаното е доста висока летва, която за повечето е нещо непосилно. По-скоро е дадено като един идеал по който да се водим, за който да мислим и постепенно да превъплътим в живота. Но да не се лъжем - доста далеч сме от този идеал.

Редактирано от Станимир
Линк към коментар
Share on other sites

Току-що, royalrife каза:

Човек трябва да разбира, че е израз на Бога и тогава Бог ще действува чрез човека.

Е да. Но и интелектуалното разбиране не е достатъчно. Трябва да го усещаш дълбоко в себе си, предполагам. 

 

Линк към коментар
Share on other sites

Ехеее, royalrife, не очаквах от теб подобно мъдро предложение, макар и гарнирано с характерния ти "инквизиторски" стил и меко казано ""мъст за провинилия се", което е излишно като пожелание.

Милосърдието, за което пишеш си е твоя интерпретация! Но от моя гледна точка си напълно прав, само дето ще го интерпретирам по моя начин.

Самото първоначално питане, съдържаше идеята за млад мъж, който търси себе си и е достигнал до етап на интерес относно взаимодействието си с другия пол и често срещаното псевдодуховно развитие. Съвсем нормално е това да мине в началото на този аспект от пътя му през сексуалното привличане и влечението към външната форма. 

А пък самият факт, че пита както се беше изразил във "форум на дъновисти", отразява това, че има страхопочитание(пази дистанция с нарицателното), но и респект. Само трябваше да му се обясни какво и защо не би се приело като използване на предната дефиниция в кавичките.

А пък при самото развитие на темата, спокойно може да се "развие" тезата за отношението на Дънов към секса и човешката любов и да се наблегне и на посланието на Б.Дуно, чрез Дънов.

Това според мен вече беше направено в темата по блестящ!!!! от моя гледна точка начин, щото аз щях да съм доста краен като "звучене" и пак да остана неразбран за идеята ми.

А самата идея, заради която подкрепям мнението на роялрайф, е че ако последователите са възприели Любовта, за която говори Дънов, и като форма на Свобода, то не би имало никакъв проблем относно заглавия или питания (свободата която не можеш да дадеш на себе си, не е добре да се проектира като ограничаване на другия човек). Съответно даването на свободата на изказ на опонента в дискусия би било прекрасна възможност, предизвикателство за всеки последовател на Учението Ви пред собственото му разбиране и интерпрегиране на знанието, съдържащо се в самото учение.

Предполагам, че това се имаше предвид под "Милосърдие"!

Редактирано от kipenzov
Линк към коментар
Share on other sites

Не съм сигурна, че отговорът ми ще задоволи всички, но все пак:

1. Учението на Учителя Беинса Дуно със светско име Петър Дънов (не съм съгласна с отричането на това име) е достатъчно широко и свободно, за да не смята за кощунство каквито и да е теми, ако те вълнуват човека и са нужни за неговото духовно развитие (не псевдо-духовно). Ние сме имали голяма тема за секса, но без да е свързана с мнението на Учението, което следваме. Можете да я намерите и прочетете. Тя беше затворена преди години, защото участниците спряха да четат и започнаха да се над-говарят, повтаряйки тезите си, но в конфликтен тон. В този форум никак не е задължително всички теми да са свързани с цитати от Учителя. Самият той е насърчавал съчиненията, разсъжденията, обогатяването на културата. Само е държал това да се прави почтено, мирно и без лични нападки, оценки и поучения. Стараем се колкото е възможно да осигурим подобна атмосфера. Благодаря на участниците, които са в тон. Това беше отговор на royallife - благодаря за активността :) и интересните постове. Ако тази тема не ви е по вкуса, не я отваряйте. Никой от нас, и аз в това число, няма право да ограничава учението в някакви рамки. 

2. Заглавието на темата беше променено, защото самият питащ потребител - азбуки, е формулирала така въпроса си - "Има ли в учението предадено от Учителя Петър Дънов на българите ясни правила относно сексуалните взаимоотношения?" - това не е редактирано, гарантирам.  

3. Ако в заглавието на темата бъде употребен терминът "дъновизъм", това би означавало, че се търси не мнението на хората, смятащи себе си за последователи на Учението, а не за дъновисти - търси се по-скоро как хората, ползващи етикета "дъновист" разбират отношението на въпросните според тях "дъновисти" към тази тема. 

Мога да взема отношение с няколко изречения, които съм чувала: "играят голо хоро сутрин на росата на Рила". Това за паневритмията - звучи не кощунствено, а смехотворно - да се пробват те да играят голо хоро сутрин на росата, особено пък на Рила - хахаха. Ако някой наистина вярва, толкова му е ума - нека си вярва, а най-добре да дойде и да провери - не само на Рила. Има на Бунарджика в Пловдив, до телевизионната кула в София, над Симеоново, може и на езерата да се качи. Има какво да види. 

Другото - "дъновистите са забранили секса" - да, интересно как се раждат децата на тези семейства :). Повярвайте ми, познавам дестки, ако не и стотици потомствени до 3 поколение последователи, а също и млади семейства с повече от 1 дете. 

Още едно: "дъновистите се събират горе на Рила като празник на секса и безразборно се мешат по палатките" - пак смехотворно, ако си бил там на палатка, но пак - нека проверят и да се пробват да участват в "оргиите". Да кажа, че там никой никого не контролира за това. И също, че в лагера не се установяват само последователи на Учителя - и също никой не проверява с някакъв документ дали си последовател или не. 

Ако все пак, има интерес към въпроси, свързани със секса, но не касаещи Учението, можете да отворите тема с разумно заглавие, подобаващо за тона на форума ни. За отношението на Учителя можете да продължите да споделяте прочетеното и почувстваното тук. 

Благодаря за споделеното от Михаил Иванов, но като се има предвид болезнеността на тази тема в средите на последователите на Учителя, ще помоля участниците да се ограничат само с Учителя - както, между впрочем, е задала въпроса си азбуки. 

Линк към коментар
Share on other sites

А самият факт, че човека е питал под една форма, а се започва едно излагане на мнения, в които само се загатва за сексуалността и след модифицирането й всичко отново трябва да мине през призмата на Учението на Дънов, носи и символиката на ограничаване, вкарване в рамките на допустимо за коментар единствено ако се описва както е в Учението Ви, а това носи и символиката на "Цензура" до някаква степен.

Орлин даде прекрасен пример за диференциране между П.Дънов и Б.Дуно и различното "звучене" в зависимост от това. Предложението му съдържаше и напомнянето за Духът на времето, в което е изнасял беседите си.

Сигурен съм, че почти никой не знае през какви перипетии е минал и накрая е осъден и е лежал в затвор Вилхелм Райх при изследванията на оргоновата енергия и живителните потоци в природата. Изследвал е и сексуалността и когато в пуританското американско общество с радикализирано и опошлено викторианство е съобщил, че в голяма част от съзнателния живот се действа неразумно, поради несъзнавано структури в психиката е бил "наказан" за това. Как в едно пуританско общество, с претенции за високо ниво на разумност някой ще си позволява да твърди, че обществото се управлява от неразумен принцип. И след това всичките му разработки да са конфискувани от Федералното правителство. А пък сега всичко се "превъзнася" по оргонити, говори за "чакри" и "потоци", а този, който е "опрал пешкира" за да я има тази свобода дори и не се има като предвид историята му и поуките от нея, че не трябва да ни е срам от сексуалността ни, защото това е естествен порив на Духа в необработена от културата ни форма.

 

Редактирано от kipenzov
Линк към коментар
Share on other sites

Доколкото познавам азбуки и умението и да се изразява изключително точно, тя е попитала това, което е имала предвид. Не точно сексът я интересува, не и сексът през призмата на Учението, а съдържанието на самото Учение по този въпрос. 

Аз лично бих променила заглавието на темата отново, но с последното и изречение -  "Може ли едно сериозно духовно учение да бъде пълно без сексуален кодекс??" (разбирам - има ли сексуален кодекс в Учението на Учителя? Ако има - какъв е, къде е?, Ако няма - то може ли да се смята за универсално?)

Според мен това е фокусът на темата, която тя е започнала. Надявам се да ми го потвърди или отрече лично в скоро време. 

И в този смисъл много ще ми е интересно да чуя разсъжденията на всички по подчертания въпрос.

Линк към коментар
Share on other sites

Току-що, Донка каза:

не съм съгласна с отричането на това име

Донка, прощавай, но при "преглед" на беседите от двете гледни точки - като думи на протестната Петър Дънов и духът Беинса Дуно, се получава различно "резониране". Това обаче е свързано с анализ през две опорни точки и в никакъв случай не изисква отричане на която и да е от двете. ( както спокойно може да се тълкува Смисъла на Пътя и Целта на Пътя, без да се влиза в противоречие)

Идеята ми е, че темата спокойно позволява да се опише и сексуалността като проява на творческата енергия. Сега, че при този път на дискутиране неминуемо ще се стигне до доста предразсъдъци, според мен е само "противоречие, от което можем да се развиваме"?!

А и все още си мисля, че азбуки не е този субект, който си мислиш, че е! За това призовах да сподели възрастта си, и ако отговори поне да накаже "тя" ли е или това е друг човек "той", който е описал и сънищата си в друга тема.

 

Редактирано от kipenzov
Линк към коментар
Share on other sites

А по отношение на определението "дъновисти" това да не се толерира се базира на желанието да се избегне идолопоклоничество, според мен. Има го и при ортодоксалните кабалисти равини този съвет и за това се говори за Кабалла като учение, а не като сборници от трактати на равини върху Торите. Защото концентрирането върху образа на учителя или равинна написал трактата има силата да измества неузрелия ум към идола, а не към идеята. Във форума виждам често идеализиране и поклонничество към образ и ригидно отношение към идеите, което пък води до близък до фанатичен буквализъм на прочита на наследството на Дънов. За това и често критикувам, за да може евентуално да се разшири кръгозора и тогава самите беседи ще започнат да звучат по друг начин, много по-наситен откъм идеи. Защото смея да твърдя, че в малко случаи се чете Дъновото наследство по нелинеен начин, приложен за всяко изречение и успяване да се предадат идеите универсално, не че аз мога, а пък не съм и последовател, просто наблюдател. Успявате да изкарвате есенцията, но идеите се проявяват фрактално, а онези, "по-висшите", за Свободата се намират зад доста високо ниво на компресия. Ако мога да ползвам в случая метафората с компресирането при някой софтуери. Достъпът до тези идеи винаги се възпрепятства от общ.страх "свободата да не се превърне в свободия", който на широк обществен обхват е неминуем за хора с невисока нравственост, която да са "попили" от семейството и да са съхранили при формирането на индивидуалността си през пубертета.

Това последното е по-дълбоката причина за възникване на основното мото и въпросът, предизвикал дебата, според мен, и чиято кратка форма е:

Може ли при осъзнат избор да се стане последовател на Учението на Беинса Дуно, да се решат " изгарящите" вътрешни конфликти по отношение на сексуалността?

Линк към коментар
Share on other sites

Дължа извинение на новия потребител azbuki и благодарност на kipenzov! Подведе ме настройката на софтуера да не се повтарят имена на участници. Изпуснах факта, че старият потребител azbuki беше изтрит. Още веднъж моля за извинение - обяснявам си го с радостта да я видя отново тук.

Радвам се на новия (вече мъж) azbuki и му казвам добре дошъл! 

Грешката, обаче, не отменя написаното по-горе от мен. Напротив, дори го затвърдява, защото не би следвало да се ръководим от личността на потребителя, а от изказаните от него мнения и въпроси - поне това е моят кодекс на модератор и участник. Еднакво внимателна съм към всички, без значение какви са по възраст, пол, характер, разбирания, мнения. Мисля, че ние си помагаме не като се поучаваме, а като споделяме мненията си, разсъжденията и въпросите си без да "поправяме" някого, без да го "вкарваме в правия път". 

Линк към коментар
Share on other sites

Цитат

Може ли при осъзнат избор да се стане последовател на Учението на Беинса Дуно, да се решат " изгарящите" вътрешни конфликти по отношение на сексуалността?

Да. От личен опит. Нещата си отиват на местата си. Вътрешните конфликти са създадени от недоразбиране на себе си, на етичните норми, на социалните предразположения в момента, на духовността и всичко свързано с изброеното дотук.  Ако отделим сексуалността от общия контекст на мъжкото и женското начало във всяко отношение, започват тези конфликти. Учителя е дал мноооого за това отношение и как да го хармонизираме. И винаги е повтарял да следваме Божията воля, а в нея влиза  и сексуалността, колкото и това да не харесва на фундаментално настроените последователи. Природата е нашата Майка и материална Учителка, Христос е нашият духовен Учител и Баща. Никъде, никога не съм прочела отрицание на сексуалността, но и никъде не са я отделили от хармонията на света. Огледайте се точно сега - всичко зачева и ражда около нас! Бог е Любов, Христос е Син Божи - а Любовта включва всички прояви на любов. 

Тук, обаче, трябва да се направи историческа препратка - кой, кога и защо отдели секса от хармонията на Любовта и Природата, и го издигна като отделен феномен? Човешката поп култура от средата на 20 век. В името на свободата, уж. Е, не можем да ви дадем истинска свобода, казаха тогава "силните на деня" - ще ви я заменим със свобода на плътското влечение, ще го отделим от любовта и ще му дадем име. Силата на езика е пословична! Апропо, преди тази епоха думата секс си означаваше просто пол. Сега се наложи да я сменят с "джендър", а последното означаваше граматичен род, какъвто липсва в английския език. За плътското влечение дума в езиците има, но всички са груб жаргон и ругатни. Странно наистина, но това е силата на махалото и е много показателна! Ако говорим само за физиологичен акт без взаимна любов - само за задоволяване на страст с ниска вибрация, това вече не е човешко качество. А тогава - през 50-те манипулативната машина го гримира, навлече го с благопристойност, обвини нормалните хора в задръстеност, тесногръдие и какво ли още не - ако правиш "секс" само от любов, ти си "динозавър" и се започна.... и ето сега резултата. Точно както ни предупреждава Учителя. 

Та идеята на Учението на Бялото Братство е интимните отношения между мъжкото и женското начало (в частност облечени в отделни физически тела) да бъдат неразривна част от безусловната любов, но в никакъв случай да не са определящи любовта. (т.е. ако ги има - има любов, ако ги няма - няма любов). Аз лично ги разбирам като естествено настъпващ момент в отношенията и - сега от височината на сериозната си възраст (и съответно опит) - първо сливането на мъжкото и женското начало се случва вътре във всеки от партньорите, и тогава интимността е истинска. И още от опита - без приятелството на умовете, душите, сърцата, интимност НЕ СЪЩЕСТВУВА.  Нарича се по друг начин. 

Линк към коментар
Share on other sites

Донка, ще ме прощаваш отново, но не съм съгласен с формата на тезата ти, поради две методични грешки в нея!

Първата е

преди 2 часа, Донка каза:

Ако отделим сексуалността от общия контекст на мъжкото и женското начало във всяко отношение, започват тези конфликти.

Това, млад човек с кипяща сексуална енергия, ма грам нема да го вдене! Т.е. преди тази теза би трябвало според мен да се разгледа същността, времето и начинът на проявлението на сексуалната енергия и тук може да се ползва част от темата "Ценна ли е верността". И тогава ти или други последователи да дадете синхронни за периода на пубертета и след това насоки от Учението Ви.

Втората е търсенето на причини и "намирането" им в краткия времеви диапазон на хипи движението. Получава се логическата заблуда на прибързаното обобщаване. Не можем да изкараме един конкретен период и да правим изводи, еле пък да съдим, отправяйки вината към този период. Това е само момент от процеси от последните 3 века след Реформацията все пак!

 

А и друго!

Дънов е изнасял беседите си пред малки групи от хора и в голямата си част, кат чета са за "окултни ученици". За тоя път се изисква тази стриктна дисциплина, а не за всички, които искат да почерпят мъдрост и от това Учение.

Повечето пишещи ми се струва, че са се идентифицирали с "образа" на окултни ученици, и също така оставам с впечатлението, че са забравили, че и те са били млади, или поне това състояние им е далечно за възпроизвеждане като съзнателен спомен. На мен паметта ми е доста развита и мога да си припомням емоцционалниите премеждия и от хептен детските любови, тъй че мога да предложа критичната гледна точка на малкото дете. Пазете се, О, преждевременно остаряли ми възрастни!:lol:

Линк към коментар
Share on other sites

Между другото, не е точно така. 

1. По-голямата част от последователите на Учителя са били млади хора. Между тях е имало семейни, несемейни с намерение за семейство и деца и несемейни, които са поели път на ученичество. За последните Учителя създава Младежкия клас, в който не се е разрешавало да има семейни по различни съображения. Останалите беседи и класове са били свободни - там е имало десетки пъти повече последователи и ученици.

Ето един откъс от беседа от Младежкия клас: "Като ученици на окултна школа, вие трябва да изучавате окултните науки, да ги прилагате в живота си. ..... Човек е господар на това, което разбира. Ако не разбира нещо, той му става роб. Значи, ще владееш, което разбираш; ще те владее, което не разбираш. Кое е по-силно: воденичното колело, или водата, която го върти? Привидно, колелото е по-силно, защото е твърдо, яко. Всъщност, водата е по-силна." 

Идеята на един такъв философски клас точно за млади хора (в които сексуалната енергия кипи и те нямат представа как да я регулират) - е да развият способността си да мислят, да изградят хармонична система от възгледи за света и хората, да завършат личностното си израстване и да бъдат като водата - да могат да завъртят колелото на своя живот сами - включително и колелото на своя земен материален и физически живот, една от спиците на който е именно интимните отношения. Повтарям - те са спица в колелото, а не самостоятелно колело. И продължавам да твърдя, че точно опитите тази спица да бъде откъсната от колелото и превърната в отделно колело, развалят хода на цялата кола и тя спира. 

Мислех си днес за Толстой и неговия роман Анна Каренина - безсмъртен. Няма какво да се добави или обясни. Само да се прочете - до самия край. 

2. Беседите за семейните - пример:

Цитат

 

Сега човек трябва да се заеме с възпитанието на своята плът, а не на своето тяло. Тялото не се възпитава, то е по-умно от човека. Клетките също са по-умни от господаря си. Това, което хората наричат плът, представлява безброй желания, които могат да се уподобят на обикновените семенца, попаднали в някоя почва. Желанията на плътта нищо не ползват човека, те трябва само да се обуздават. Щом знаете това, вие трябва да разчитате на тялото си, а не на плътта си. Вие трябва да познавате своето тяло заедно с всичко, което е вложено в него; вие трябва да познавате вашите мисли и чувства, без които не можете. В тялото обитава от време на време душата. Тя създава етерната обвивка на тялото. Когато се говори за мисли, за чувства и за действия, ние подразбираме, че между тях непременно трябва да съществува вътрешна връзка, вътрешна хармония. Това е необходимо във вашия живот, ако искате да придобиете знания. Нямате ли вътрешна хармония в себе си, колкото и каквито знания да придобивате, ще ги забравяте.

....И тъй, като се говори за свободата, това подразбира: по отношение на духа ще работите със закона на свободата; по отношение на плътта ще приложите закона на вътрешното ограничение. Да се ограничава човек не значи, че трябва да се измъчва. Представете си, че днес не искате да ядете, имате желание да направите опит да дадете своето ядене за този ден на някой беден човек. Друг път ще постите два дена и ще повикате двама души да ядат вместо вас. Това е малък опит за съзнателно ограничаване желанията на плътта. 

Пътят на желанията ООК

 

Мисля, че спокойно бихме могли да го сметнем за принос към споменатия "сексуален кодекс". Разграничаването на волята на умните клетки на тялото, които са по-умни от нас и не да ги възпитаваме - трябва да се вслушваме в тях. Интимността изцяло се ръководи от тези клетки и тялото. Когато се ръководи от тях, тя е хармонична и носи духовни придобивки, щастие.

И в същото време - плътта - това не е тялото, а желанията, които възникват безконтролно върху неговата почва, подобно на плевели те "нищо не ползват човека" и "трябва само да се обуздават" по "закона на вътрешното ограничение", което не означава мъчение. 

Да, не е лесно това разграничение - затова е нужно образование, осъзнатост, будност. 

Линк към коментар
Share on other sites

преди 2 часа, kipenzov каза:

Това, млад човек с кипяща сексуална енергия, ма грам нема да го вдене! Т.е. преди тази теза би трябвало според мен да се разгледа същността, времето и начинът на проявлението на сексуалната енергия и тук може да се ползва част от темата "Ценна ли е верността". И тогава ти или други последователи да дадете синхронни за периода на пубертета и след това насоки от Учението Ви.

Категорично никога няма да го направя, защото моят кодекс на почтеност тук, в този форум и в живота изключва всякакъв начин на манипулиране на събеседниците. Никакви предположения не мога и нямам право да правя за това как ще се възприеме споделеното от мен от напълно непознат човек. Нямам право да го "вдявам" - той е свободен. Дали ще ме разбере и какво ще му бъде полезно - не е моя работа. Учението не е мое и нямам никакво право да давам от себе си насоки - Учителя го е направил. Ние - последователите (не дъновистите) само споделяме личните си размисли и опитности. 

Линк към коментар
Share on other sites

В 13.04.2020 г. at 23:12, azbuki каза:

Има ли в учението предадено от Учителя Петър Дънов на българите ясни правила относно сексуалните взаимоотношения?

Има :

За пример, когато някой момък залюби някоя мома и я преследва, едно правило ще пазите: тя да започне да се моли на Бога да стане чиста, и като стане чиста, момъкът ще офейка. Само така ще познае тя доколко е силна любовта му. Той ще си каже: „Тя е много набожна, няма да я закачам.“ Докато не е набожна, обича я; щом стане набожна, не я обича. Какво означава това? Той казва: „Тя е светица вече, не ми трябва.“ Значи от това може да познаете, че тази любов е временна./Съборно слово 1925г, 25 август/

Редактирано от royalrife
Линк към коментар
Share on other sites

Донка, определено жените, при които с течение на времето се е формирала една "твърда основа" от убеждения и "кодекси" са необходимия фундамент, на който се крепи процесът на пренос през поколенията на традицията и нравствеността в обществото.

Да, но при точно тези жени има много силно изразен мъжки дух(за това има понятие "джендър" - за да се описва полът на вътрешното ни психично същество, а пък е и прилагане на херметичния Принцип на Рода). Съзнателното поведение на тези жени силно клони към несъзнаваното поради силното въздействие на точно тази нетолкова съзнавана вътрешна част от съществото им. Бидейки "вътрешна" част, тя е оформена изцяло от подсъзнателни процеси. Самото оформяне се е реализирало в жизнения им път от въздействието на съзнателната им част и взаймодействието й със средата. В този процес , както при всички хора, от външната среда постъпва информация (споделени мисли, наблюдавана проява на чувства или най-общо модели), която бива приемана или отхвърляна и така са си формирали "твърда ядка" от убеждения, често базирана на предразсъдъци.

Хубавото, полезното, доброто, градивното, с което тези жени допринасят за обществото е, че ако интуитивното им усещане за правота е положено на широка, общочовешка основа от принципи, те могат да предадат, яростно защитят, опазят и съхранят есенцията на опита на предишните поколения. И така да се проявят като "пазителки на традицията".

Лошото, вредното, разрушителното, което тези жени много трудно осъзнават, поради дълбоката им убеденост в собствената им правота, е деспотичното и безцеремонно налагане на собствените им мнения и възгледи, което потиска индивидуалността и резонното на това богатство на мнения, по-широка рамка на свобода на себеизявяването . А пък, когато енергията на тази форма на Духа се освободи в голям обществен мащаб се оформят общества с тиранични, деспотични или тоталитарни системи на управление. Често подобен тип жени са "сиви кардинали" в малки и големи обществени групи, окрупнили и концентрирали властовите потоци на йерархичните взаимодействия (както се казва -"зад всеки успял мъж се крие умна жена" и " мъжът е главата, жената е вратът",;)).

Това "вмешателство" на жени в управлението при класически патриархат е пресирано, но пък тази форма на Духа се съхранява в потенциал от жените-майки и се проявява от синовете им.

При съвременната форма на патриархат(псевдопатриархат), който вече отмира, поради процесите от последния половин век и повече( феминизъм, еманципация), вече заявката за управленска роля на жените, излизането от "сянката", е не само намерение, ами изискване, на което ама много стриктно съблюдават секви НПО-та, ръководени от точно подобен тип жени или феминизираните им мъжки "версии"(синове на жените-майки).

Така постепенно на ниво "западна цивилизация" вече се отива към матриархат, което точно по методите на налагане на властта при матриархатът ("номерът на китайката") става чрез "импрегниране" на общественото съзнание с надличностни образи, които няма как да бъдат манифестирани от един човек, съответно се провежда внушението за непълноценността на индивида без колектива. Това безцеремонно омаловажава предимството на добре развитата индивидуалност, отрича концепцията за възможността за хармонично индивидуално развитие и на цялостна личност, която да е извън рамките на моментните обществени изисквания или още по-твърдо ( при тоталитаризма) - закони как да мислиш и кво да чувстваш към "вожда". В случая "Пчелата майка", "Великата Майка", но в "образа на Бащичкото" на целия народ или общност. Това най-общо като именуване се нарича "Кошерно съзнание", ръководено от "Пчела-майка", която обикновено е трансперсонален образ на Женското начало или управление под доминирането на Женския принцип. (Срещал съм автори, които двата управленски принципа ги отдават на две "галактически империи" - "Орионска" и "Сириусианска", :hmmmmm:)

Горе-доле, доколкото успявам да съм безпристрастен, Наблюдател, погледнато отстрани развитието на форума Ви е базирано на управленски решения, ръководени от Женския принцип.(което е нормално след като съм срещал в беседите споменаване на "Великата Майка", а Вие сте последователи ). А от това следва:

 

Линк към коментар
Share on other sites

  • Иво locked this topic
Гост
Тази тема е затворена за писане.

×
×
  • Добави...