Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Писал ли е Петър Дънов - Учителя в книгите си как духовно извисено дете да живее в хармония с недуховен роднина с голямо его?


Meiv

Recommended Posts

Здравейте отново !   ^_^

Имам няколко въпроса относно общуването между духовни и недуховни хора с и без родствена връзка  в  книгите на Петър Дънов- Учителя. 

Много ще се радвам, ако можете да ми помогнете с информация !  ...  

Благодаря ви !  :3d_050:

 

Писал ли е учителя Беинса Дуно в  книгите си как духовно извисено дете да запази хармонията си в съжителство с недуховен родител , който е егоист,инат и с голямо его?

:3d_021: въпросът е свързан с това ,че детето няма опция да напусне дома или да накара родителя си да заживее другаде, няма независим доход , има някакво заболяване или друг проблем и не може да заживее отделно ( на този етап от живота си поне ) ...

Може ли да се повлияе на недуховен родител , който е егоист и инат да поиска да работи духовно върху себе си и ако да - как ?

Как може да се повлияе на егоистичност и инат на недуховен човек, който не ни е роднина?

Трябва ли да се приеме поведението на този роднина като баланс , защото детето е  духовно извисено и съответно някой трябва да е твърде земен и да не иска да се занимава духовно от страх, мързел, злоба ?  

Трябва ли да се приеме поведението на този недуховен човек, който не ни е роднина като баланс на духовната извисеност ?

Вярно ли е ,че хората са имали етапи на развитие като минерали, растения, животни и че тези им прераждания са вид аспекти на личността / душата им ?

Минералите , растенията, животните  просто аспекти и отражения на човешката душа ли са  без обаче тя пряко да се е раждала като част от някое от тези царства?

Има ли разлика между душа и личност според вас?

 

 

 

 

Линк към коментар
Share on other sites

Много трудно по толкова много яъпроси , да се цитира Дънов . но ето отговор на лесните .

,,ИМА ЛИ РАЗЛИКА МЕЖДУ ДУША И ЛИЧНОСТ СПОРЕД ВАС?"--------душата изгражда личност , като инструмент за всяко превъплъщение .

Това за духовен и недуховен човек ? Духовен човек е справящ се човек , силен човек .Той живее с Духа в материята , както човек пребивава на някоя местност .

,, НЯМА НЕЗАВИСИМ ДОХОД , ИМА НЯКАКВО ЗАБОЛЯВАНЕ ИЛИ ДРУГ ПРОБЛЕМ И НЕ МОЖЕ ДА ЗАЖИВЕЕ ОТДЕЛНО" ------- Истински духовния човек се приспособява  , използвайки дадените условия .

,,МОЖЕ ЛИ ДА СЕ ПОВЛИЯЕ НА НЕДУХОВЕН РОДИТЕЛ , КОЙТО Е ЕГОИСТ И ИНАТ ДА ПОИСКА ДА РАБОТИ ДУХОВНО ВЪРХУ СЕБЕ СИ И АКО ДА - КАК ?"----Перифразирано звучи така ---Как може да се манипулира някой който не ни харесва ? Да . Това не е в областа на любовта . Психолозите казват , че единствения начин е този родител да поиска сам , това което предлагаш .

,,ТРЯБВА ЛИ ДА СЕ ПРИЕМЕ ПОВЕДЕНИЕТО НА ТОЗИ РОДНИНА КАТО БАЛАНС ,"-------------Духовния човек знае ,че трябва да се съобразява с условията . Първо трябва да успокои преживяванията си , за да може по трезво да търси причините .

,,ВЯРНО ЛИ Е ,ЧЕ ХОРАТА СА ИМАЛИ ЕТАПИ НА РАЗВИТИЕ КАТО МИНЕРАЛИ, РАСТЕНИЯ, ЖИВОТНИ И ЧЕ ТЕЗИ ИМ ПРЕРАЖДАНИЯ СА ВИД АСПЕКТИ НА ЛИЧНОСТТА / ДУШАТА ИМ ?"--------------Личноста се базира на това което помним в този живот плюс някои неразбираеми душевни нагласи . Душата е паметта от минали прераждания плюс задачи от Духа ...Живота на земята от днешна гледна точка , се е зародил от по просто устроени същества и натрупвайки опит ставали все по съвършенни .Опита се натрупва в духовния свят и се инсталира в материята чрез ДНК    . Значи на въпроса отговора е , да . Днешните хора са били и растения и животни и това го носят в себе си . Но не както днешните такива . Били сме същества живеещи с принципа на растенията и принципа на животните . Днешния човек има астрално тяло което е животното и етерно тяло което е растението .

Линк към коментар
Share on other sites

 
Цитат

 

 
Здравей и добре дошъл :) Дали ще ми повярваш колко добре те разбирам :) 

Бих поспорила за понятието реалист. Ти по-скоро си материалист, а искаш да станеш реалист. 

Струва ми се, че ще ти е добре в началото да прочетеш един от по-малко известните трудове на Учителя. За мен той доста време беше настолна книга и още си правя справки понякога. Говоря за Науката и възпитанието. тук или тук. Няма да я коментирам - чувствам се мнооого под нейното ниво, за да давам някакви оценки и дори мнение. 

Колкото до духовното развитие - четенето е много важно, но още по-важно е едновременно с него и осмислянето на света около нас в светлината на прочетеното и прилагането на наученото.... Човек може да отчете себе си на пътя на това развитие, когато стигне до прочетеното в книгите и по своя вътрешен начин. И най-вече в делата си.

 

 

 

 

Линк към коментар
Share on other sites

В 7.06.2021 г. at 0:06, Meiv каза:

относно общуването между духовни и недуховни хора с и без родствена връзка  в  книгите на Петър Дънов- Учителя. 

Учителят не разделя хората на духовни и недуховни, защото много често се случва така наречените "духовни хора" да не се понасят помежду си, а пък от друга страна хора крайни материалисти да си живеят в пълна хармония. Как може да се разбере дали някой човек има определен стремеж към духовното? Средата, в която такъв човек е поставен да се движи от година на година, от месец на месец, от седмица на седмица, от ден на ден, от час на час, от минута на минута, от секунда на секунда ще се променя в посока към хармонията.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...