Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Къщата на ул. Опълченска където е живял Учителя с житейско име Петър Дънов


Recommended Posts

Управляващите , явяващи се представители на държавата отказват  внимание на паметник на културата .
Освен това , ние знаем как минералните предмети попиват околната информация . Как предметите стават информационни паметници . 

 

Цитат

 

КЪЩАТА-СВЕТИНЯ НА УЛ. „ОПЪЛЧЕНСКА” 66 В СОФИЯ ИМА НУЖДА ОТ СПЕШНА ПОМОЩ
На 25 октомври 2023 г.в БТА бе проведена пресконференция за привличане на общественото внимание към къщата на ул. „Опълченска” 66 в София. Сградата се руши и има опасност от рухване.
На ул. „Опълченска” 66 в София от 1905 г. до 1926 г. е живял и изнасял беседи Всемировият Учител Беинса Дуно – Петър Дънов. В тази къща той е приемал много хора, помагал им е със съвети, целебна сила и духовна храна. Това е къща на духовното просветление, а името на Учителя Петър Дънов е повод за национална гордост!
Заради юридически парадокси и неясноти в собствеността на къщата, както и поради очевидното нехайство на отговорните за нейното управление и стопанисване като паметник на културата държавни институции, сградата е в окаяно състояние, което е особено притеснително предвид предстоящата зима. Със собствени средства и с личен труд последователи на Учителя от духовно Общество "Бяло братство", които бяха организатори на пресконференцията, до момента полагат усилия да предотвратят рухването на сградата, и в същото време да намерят трайно юридическо решение за стопанисването и възстановяването й.
Докато текат административните процедури и срокове, обаче, къщата има спешна нужда от авариен ремонт на покрива, а след това и на помещенията в сградата.
За това кой е и какъв е Учителят Петър Дънов, и какво е дал на българите, на славянството и на света, тепърва ще се говори много. Освен пробудените българи, много осъзнати хора по цял свят търсят Божието Слово в беседите на Учителя, които са преведени на много езици.
В тази връзка, по време на пресконференцията, Петър Вангелов - поет, писател и изследовател на Словото на Учителя, припомни:
„Навремето Папа Йоан XXIII каза: “В днешната епоха най-големият философ, който живее на Земята, е Петър Дънов.” Така, както е бил Лао Дзъ за Китай. Представете си китайската държава да разполага днес с къщата, където е живял Лао Дзъ. Каква би била съдбата ѝ? Те щяха да я позлатят, щяха да я превърнат в световен център за духовно поклонение! Ние не можем ли?
Ако в София имахме къща, в която да са живяли Кирил и Методий, щяхме ли да я обявим за паметник на културата? Те ни дадоха азбуката и Божието Слово на старобългарски. А Учителят ни донесе Новите СКРИЖАЛИ БОЖИИ, най-новия Завет Господен на сакралния новобългарски език! На кирилица! Той продължава тяхното дело, настига и надминава тяхната слава! Затова и домът, в който е живял, носи също тази слава!”
Вече има открита дарителска сметка за укрепване на къщата на ул. „Опълченска” 66 в София. Тя е на името на адв. Руска Дучева като официално упълномощено от Общество „Бяло братство” лице:
IBAN: BG73SOMB91305100010917
BIC: SOMBBGSF
Банка: Общинска банка
Получател: Адвокат Руска Дучева – Опълченска 66
Моля, споделете тази инициатива и, ако можете, дарете! Всички носим историческа и духовна отговорност за съдбата на къщата, като наследство не само от национално, а и от световно значение!

 

 
 
Редактирано от АлександърТ.А.
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...