Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Психология и езотеризъм


Recommended Posts

Науката психология е свързана изцяло с окултната наука. Психологията има за цел да я преведе на достъпен език. Да разгадае тайните които всеки от нас крие. Човешките възможности са неограничени стига да знаем как да ги използваме....всеки зане това...Учителя ни е дал всевъзможни упражнения и формули за постигане на някакво ниво на самопознание, подобряване на вътрешната хармониия и още много... но как ни действат те ? Какво всъщност ни заставя да го правим? Дали е напълно съзнателно или имаме някакви безсъзантелни цели и желания които задоволяваме по този начин. Кои е истинския мотив който ни заставя да спазваме тези принципи по пътя на нашата цел.....

С тези въпроси целя да подбудя тема в която всеки да се изложи критика, виждния и др. И както казва Учителя критиката е ползотворна само когато имаме нов метод за изправяне. Нека да се опитаме да намерим този нов метод заедно

Р.S ne barzaite da napadate "blagichko":)) a se zamislete malko nad tova Kolko nesha ot vsichki koito se opitvameda spazvame gi pravim s chisto i neprednamereno deistvie :ph34r::ph34r::ph34r:;):P:D:ph34r:

Link to comment
Share on other sites

 • Replies 162
 • Created
 • Last Reply

Top Posters In This Topic

Не съм запознат в дълбочина с науката Психология... но наистина мисля, че има много тясна връзка межу нея и окултните науки... Срещал съм в различни източници (не помня къде точно), че психологията произлиза от окултните науки. Наистина мисля, че всеки който се е занимавал с езотеризъм (и има поне елементарни познания по психология) вижда връзката между двете... Донякъде би могло да се твърди, че Психологията е окултизъм, от който е изтрита идеята за Космичния Разум (независимо от името, с което ще Го наречете). Много е тясна и връзката между Психологията и езот. науки като Френология, Физиогномика, Астрология, Хирология и т.н. Въпреки че официалното становище на кръга на учените психолози е, че тези науки са псевдонауки .... все повече хора/учени допускат възможността, че все пак това не са само фантазии или измислици. В наше време особено, могат да се видят много книги от съвременни психолози, които комбинират научното с езотеричното и получават качествено нови подходи и методи за работа с вътрешният свят на човека.

Методите за вътрешна/психологическа работа/трансформация дадени от Учителя се различават от останалите с това, че се дават лесни и приложими правила за всеки ден... където с най-малкото възможно усилие се постигат най-благоприятни резултати... Да вземем за пример едно простичко наглед упражнение за работа въру почеркът дадено в МОК, 2год, 2том, лекция: "Силата на светлината и тъмнината". Каква е задачата: всеки който няма четлив почерк да се упражнява от 10-30 минути на ден да пише красиво. Просто и ясно... кой би си помислил, че в едно толкова обикновено наглед упражнение може да има един дълбок езотеричен смисъл. Когато човек се опитва да пише по-красиво, той съзнателно работи върху себе си... т.е. дава на ума, сърцето и волята една посока. Всяка буква - формата, големината, наклона - имат значение и говорят за характера на човека... Ако човек е по-нервен ще пише по-остри букви, ако пък е по-спокоен и концентриран ще придава на буквите по-хубави форми. От тук веднага подупраженение... Ако сте ядосан, нервен, концентрирайте се в себе си и почнете да пишете (да кажем да преписвате някакъв текст на духовна тематика) като се опитвате да придавате на буквите максимално заоблена форма... Няма нужда човек да мисли за нервното си разположение, а просто да се концентрира върху изписването на буквите придавайки им възможно най-заоблени и красиви форми (в езот. геометрия дадена от Учителя... заоблените форми отговарят на магнетизъм/мекота, а по-заострените форми на електричество). Ако половин час човек пише с такава концентрация то състоянието му ще се смени... Ето един обикновен наглед метод за вътрешна работа, но ако е приложен правилно, би дал мощни резултати. Аз лично съм правил малки опити само с упражнението за писане, но ако някой пробва този метод бих се радвал да сподели резулататите си с мен. Ако човек всеки ден в даден час отделя само 10-30 мин... то помислете за един месец колко работа е свършена. Няма нужда от сложни психологически тестове, Фройдистки тип терапии и т.н.

Какво всъщност ни заставя да го правим? Дали е напълно съзнателно или имаме някакви безсъзантелни цели и желания които задоволяваме по този начин. Кои е истинския мотив който ни заставя да спазваме тези принципи по пътя на нашата цел.....

Кое заставя човек да спазва определени правила и да гони дадена цел? Според мен това е вярата, че те ще му дадат търсения резултат ... т.е. ще го отведат до целта му. Може да има и много други подбуди ... като страх например да не се случи нещо по-лошо от ситуацията, в която човекът е ... и т.н. Естествено възможно (даже е много вероятно) е да има и други подсъзнателни мотиви освен страх, но това вече е въпрос на дълбочина на съзнанието на човека - до каква дълбочина може да погледне в себе си, за да открие отговора на въпроса, който си задава. Често ние си поставяме някакви цели в живота и ги следваме неотлъчно (използвайки даже и езот.методи, ако имаме такива под ръка)... без да сме си задали основния въпрос.. а именно ЗАЩО?. Защо гоним тая цел? Защо нашият живот се движи в тази посока? А защо не в друга? Това наш съзнателен избор ли е? Защо вършим едни неща, а други не вършим? Защо мислим по един начин, а не по-друг ... и т.н. На практика трудно се стига до отговорите тъй като те постоянно се променят.. Ако се променят това значи, че има нещо спрямо, което те се променят.. Тогава кое е това нещо? Кое е това нещо което може да наблюдава мислите ни... Ако ние не сме мислите ни и ако има нещо в нас, което може да ги наблюдава какво сме ние тогава.... Хм, съмнявам се, че официално признатата наука Психология може да помогне при търсенето на тези въпроси. Моля, нека който е запознат и има мнение да пише.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Здравейте,

По темата за връзката на психологията с езотеричните науки.... както и за научен поглед към езотеричното познание горещо препоръчвам на всички книгата:

"Холографската Вселена" от Майкъл Толбот

изд. "Изток-Запад" 2003, ISBN 954-8945-28-2

Може скоро да напиша кратко резюме за темите засегнати в книгата....

Друга интересна книга, която прави връзката психология-езотеризъм е "Път със сърце" от Джек Корнфийлд (http://www.books.bg/book.php?ISBN=95489454280).

Георги, темата е много интересна. Може би ако зададеш по-конкретни въпроси за размисъл може да се вкючат повече хора :)

Иво

Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...

Здравей, Георги!

Темата, която засягаш е доста обширна. Всъщност са повече от една теми:

1) Учителя ни е дал всевъзможни упражнения и формули...но как ни действат те ?

2) Какво всъщност ни заставя да го правим? (постигане на някакво ниво на самопознание, подобряване на вътрешната хармониия)

3) Кои е истинския мотив който ни заставя да спазваме тези принципи по пътя на нашата цел...

Има много литертатура, насочена към отговора на тези въпроси. Някои автори са посветили живота си на това... Въобще, не е лесно да се говори от позицията на личен опит по тази тема.

За мен лично не е толкова важна нито една от горните 3 точки.

Важно е че чувствам желанието си, че имам достъп до известни методи за неговата реализация и че в крайна сметка мога наистина да ги използвам. за да реализирам желаниети си.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Здравей Васко,

Така е прав си. Но трябва да внимаваме с мотивацията, със самите желания. Казано по друг начин - трябва чистота.

Защото иначе човек може да бъде завлечен.

Но все пак се учим от всичко:).

Поздрави,

Ради

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Здравей Васко,

Така е прав си. Но трябва да внимаваме с мотивацията, със самите желания. Казано по друг начин - трябва чистота.

Защото иначе човек може да бъде завлечен.

Но все пак се  учим от всичко:).

Поздрави,

Ради

Мога да препоръчам книгата "Тайната на съзнанието" с извадки от беседите на Учителя

ISBN 954-90719-6-0 :smarty:

Link to comment
Share on other sites

Аз пък не я препоръчвам за четене... са справка може би да... и за идеи и размисъл. По принцип винаги има опасност при четене на извадки, когато не се гледат в контекста на дадена беседа/лекция.

Иво.

Link to comment
Share on other sites

Аз пък не я препоръчвам за четене... са справка може би да... и за идеи и размисъл. По принцип винаги има опасност при четене на извадки, когато не се гледат в контекста на дадена беседа/лекция.

Иво.

зависи кой е съставителя :thumbsup1:

Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...

Васко :) е как така няма да говориш от личен опит то тогава ще е едно празнословене... който обедини опита и го предостави като валиден...значи е направил невъзможното или това просто е ТОЙ:) нали?

Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...
 • 6 months later...

Здравейте на всички !

Психологията не е възникнала на базата на езотериката, защото логически се опитва да обясни неща които са необясними само с външната логика на човека! Естественно има различни търсения в психологията, но това са опити да се докажат неща, които са известни на древните Ведически мъдреци от хиляди години! Нещо като опит отново да откриеш колелото и да го наречеш със сложен измислен от теб термин.

Един цитат на Ведически учен по отношение на съвременната наука:

"Тези които се опитват да познаят Цялото Знание само с научни експерименти са още в детската градина! "

(За тези които не знаят какво значи Веда : Това означава Цялото знание !)

Обединяването на Вътрешното и външното познание (наречено от Дънов Космично съзнание - просветление) не се постига с изучаване на психология или четене на книги.

Привет на всички Бели братя търсещи Мъдроста Любовта и Истината !

Link to comment
Share on other sites

Guest Търсещ истината

Здравейте и от мене !

Во ,

не съм съгласен с тебе . Причините са простички . Ти сам си противоричиш .Казваш , че психологията се опитва да обясни неща необясними само с външната логика . Значи са скрите "вътре"- т.е. невидими , значи езотерични , окултни (скрити) :))) Не се сърди , но противоречието е много видно .

Предлагам ти една друга постановка на въпроса :

Термина психология има следната етимология . От гръцки психи- душа и логос- дума,причина , реч . Значи наука за душата . Логически една душа ако почне да изучава друга душа без отправна точка - винаги полученото познание ще бъде субективно . Трябва някаква независима отправна точка , за да се получи обективно познание . Предлагам ти това да бъде - Духа в Божествените светове . Иначе всички психолози ще се надпреварват да доказват колко те са прави , а не някой друг .

Прав си за мъдреците , човек трябва да е мъдрец за да лекува болните души на другите . С други думи ... първо да излекува собствената си душа от субективизма , за да е обективен . Казано с други думи - Дух просветен в душа пречистена донася в телесния ум обективни приценки . С други думи да се получи триединството на - Дух ,Душа и Тяло в Едно Цяло .

За мене това е логиката . Разбира се има още неща , но за сега ще изчакам за да не досаждам излишно с разсъжденията си .

:))) И тук си прав , че обединяването на вътрешното и външно познание не се постига с четене на книги само . Тук във Форума имаше сблъсък по този въпрос . Според мене критерия тук на земно ниво е във ефектите получени при "изучаване" на скритото( окултно, езотерично ) познанние . Ако го притежаваш познанието, ефектите са много осезаеми и беспорни . Иначе си само - рецитатор на чуждо познание , дикламатор като артистите в цирка и театъра . На това ме научи един майстор , но още и аз съм само рецитатор - жалко :((( . И аз търся ефектите за да се облегна на здрава скала , за да не се заблудя.

Дано съм подбудил форумците към разсъждения !???

Поздрави на всички !!!

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...
Guest Търсещ истината

Здрасти ...Х !

Благодаря за похвалата ! Но повече щях да се зарадвам да се обади този ... Во . Много бих искал да видя неговите разсъждения . Разбира се и на другите форумци . Едно потупване без обосновка лично не ме топли. Тук съм за да се уча да разсъждавам обективно и реално. Нека оценката я постави Обективния Дух .

:smarty:

Link to comment
Share on other sites

 • 6 months later...

Психологията и Езотеризма би трябвало да са едно цяло - ако не са, ще станат - идват цели нови клонове на психологията сега и скорио ще станат водещи, защото са истински и действащи! Чували ли сте за "Biology Total" i za "New Medicine"? Създателите им : Клод Саба и Др. Хамър лекуват рака като хрема, парализа от 40 години за няколко консултации и прочие, почти като Исус... :) ! Как - зад всяка болест , каквато и да е - стои психична причина, емоционален шок, несмлян ментален багаж. Когато съзнанието не успее да смели информацията, когато духът не е силен да приеме всичко като опитност, тогава мозъкът се задейства автоматично и болестта всъщност е защитна реакция, която позволява на системата да продължи да функционира, иначе резултата би бил смърт. Тези лекари, психотерапевти правят връзка между различните заболявания и причините им и когато пациента осъзнае тази причина, болестта изчезва като дим! Основно книгите им са на френски, така че, приятели, да се хващаме за френския...:)

Link to comment
Share on other sites

Към причините за болестите (продължавам списъкът Ви)

-запушени енергийни канали

-Магии всевъзможни

-Изтощение- виж енергиен вампиризъм

-сатаназъм

- демонизъм

ит.н.

на подобни неща са станали жертваа много повече хора отколкото загиналите във войните ...

Любопитен факт-

знаете ли ,че на 16 март 2001 не е извършено нито едно самоубийство ?

/источникът на тази информация е едно изследване ,което се обсъждаше по BBC тази седмица/

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Психологията е квинтесенцията на Философията, проявата и в действие! Тя е съвременната магия и добрите психолози са съвременните магьосници - разбира се - учебниците са само най-малката част - останалото е практика и езотерика... !

Link to comment
Share on other sites

Науката психология е свързана изцяло с окултната наука. Психологията има за цел да я преведе на достъпен език. Да разгадае тайните които всеки от нас крие.

Окултната наука е свързана с абсолютно ВСИЧКИ науки !

Психологията е само една от многото науки!

Мисля си, че езотериката и окултизма са си на много ДОСТЪПЕН език - за когото и както!

Да му мислят останалите науки...за псевдо науките...ний да му мислим !

А тайните/неизвестните във всеки един от нас...с помощта на доста науки и сили ще ги разгадавамЕЕЕ!

Да бъде ВИДЕЛИНА!

:feel happy: Любов+Светлина+Мир+Радост :feel happy:

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

"Предлагам ти една друга постановка на въпроса :

Термина психология има следната етимология . От гръцки психи- душа и логос- дума,причина , реч . Значи наука за душата . "

Eто го капанът на думите. Не съм професионалист психолог, така, любителски, доста съм чела. Като цяло не съм забелязала да се говори за душата. Това би означавало науката да даде определение на това понятие, а не ми е известно строго научно определение на това понятие. Много може съвременната психология. Един добър психолог наистина има почти магически способности. Но това си е наука, а не езотерика. Т.е. опит на човека да обясни някои неща, като старателно заобикаля темата "Бог" и всичко, което следва от нея. Нещо като опит за превод на духовните учения на езика на материализма. Поради това , например, на съвременния материалист се налага психолози да му дават техника за прощаване и приемане на себе си и другите, нещо, което един религиозен човек се предполага, че си знае като важен елемент от религиозната си система. Не твърдя, че всички психолози са атеисти. Но съвременната психологическа литература ми напомня за историята с Лаплас, на когото казали по повод теорията му за възникването на небесните тела:

" Във вашата картина на света няма място за Бог!", а той отговорил: "Нямам нужда от тази хипотеза!"

Link to comment
Share on other sites

Багира,

Не знам имаш ли представа колко си права? Само ще допълня, че изкривяването на термините и в последствие на съдържанието им идва от криворазбраната ЦИ ЛИ ВИ зация ( цивилизация ) ...:)))

Бог е създал Човек(Душата) за недление, сега няма да го доказвам , защото е ненужно. И като нетленна Душата се подчинява на вечните ... сиреч идеални закони в Идеалния свят ( Духовните светове).

По тази причина е измислена Идеалната философия целяща да може Душата да опознае и живее по идеалнита закони за да достигне идеалното съществуване в Идеалните светове- там от където е създадена.

Но тук на земята властват материалните закони осъществяващи материалното съществуване необходимо на Душата за да се осъзнае като Божествено създание. А пък идейте обслужват идейната философия имаща за цел да свърже Идеалното и Материално съществуване. И точно тук е препъни камъчето.

Много хора ( бих казъл огромна част от хората ) бъркат идейте ( философията на идейте) които водят до осъзнаване на Душата за да влезе като самоосъзната в Идеалното съществуване със самото Идеално съществуване ( Идеалистичната философия) . И от там голямото разминаване.

Все едно да объркаш Пътят от Земния град до Небесния град със самият Небесен град ( Небесния Йерусалим или Рая ).

Link to comment
Share on other sites

На езика на психологията: аз - самосъзнание; То - подсъзнание; Свръх Аз - Свръхсъзнание. Разминаване на психологията с езотеризма няма, просто термините следват състоянието на разбирането на западният човек, вярващ в логическите аргументи, а не в мъглата на религията... Има психолози и психолози - някои са материалисти, но имат невероятни резултати, защото имат силна психика, интуиция и бистър ум. Други са религиозни, но са слаби натури и не успяват да проникнат в човекът пред тях!

Езотеризмът е чуден подход, но напоследък се изумявам как в една голяма част от него съществуват явни механизми за разболяване на човека, за разцепване на съществото му, което е в основата на всяка болест. Психологията от друга страна изучава действието на човешкото съзнание в много практичен аспект и учи човек как правилно да борави със сложното си естество. Същото би трябвало да прави и религията, но явно и очевидно се е провалила тотално...не поради основателите и, но поради изкриваването на първоначалните послания във времето. Но това важи единствено за западните религии...

Някои психолози, например Юнг успешно съчетават вътрешните учения със съвременната психология - и те са на най-прав път!

Напоследък се запознах по-добре с Фройд - по мое непредубедено мнение - зад привидно материалистично обяснениет принципи стоят такива безкрайно дълбоки истини за човешката душа, че по значението му мога да го сравня например с учители от ранга на Шивананда или Йогананда - не повече, но не и по-малко! Когато човек не знае нищо за Фройд, обикновено си позволява прибързани изказвания, но ако е запознат с принципите на езотериката и навлезе по-надълбоко във мислите на Фройд, ще откри тясна връзка! Между другото - неговата сила е боравенето с подсъзнанието(несъзнаваното, То) - от него идват всички човешки проблеми. Йога, религиите отхвърлят подсъзнанието, подтискат го, отделят се от него и по този начин увеличават до безкрай човешката болка, защото се опитват да постигнат невъзможното! Езотериката е силна в работат със свръхсъзнанието. Ето така и двете си имат мястото и ролята. Всъщност, Психологията е в ядрото на всяка религиозно, морално етична и фолософска система. Тя е ядката и същността на целият ни живот. По-безкрайно поле за развитие за нас няма.

Едно мое хрумване - нещо в мен ме кара силно да вярвам че толкова осмиваният от всички лаици и тесно скроени хора баща на съвременната психология Фройд в миналото си е бил наистина висш Йог - такова проникване в човешката душевност, такъв кристално ясен ум и силен интелект, такъв речеви израз и острота на мисълта - дали е случайно? Когато той е говорил, епохата е изисквала материалистичен израз, така че той си е бил точно на мястото - сега нещата се променят - за вътрешните структури на човека се говори по-открито, съществува дори парапсихология...

Както писах в темата за религията, съществуват истински и фалшиви религии - истинските действително оздравяват човек, водят го към развитие и знание, докато лъжливите разцепват съзнанието му на принципа "разделяй и владей" - разцепи човешкото съзнание, създай неизгладим вечен конфликт в него, и после го манипулирай както пожелаеш като му предложиш временно решение на конфликта. В истинските религии няма разделение, има единство, недуалност, вместване на противоположностите - и в тях централна роля играе едно детайлно познаване на човешката психология и умелото боравене с нея. Християнството е било такава религия - "не се борете със злото", но бързо е било изопачено, Разбира се, в езотеричните му клонове положението е различно! Само лично мнение - бъдете здрави! :)

Link to comment
Share on other sites

Разминаване на психологията с езотеризма няма, просто термините следват състоянието на разбирането на западният човек, вярващ в логическите аргументи, а не в мъглата на религията

Ми наистина няма разминаване с езотеризма и частност езотеричното християнство. А от друга страна пак.. да така е ако се приема Религията като консервативна догма , а не принципни положения претворени във всеки отделен случай с индивидуално разбиране. То пък в психологията няма мъгла като, че ли !? :hypocrite:

Хайде пак се заиграхме с думите... :harhar:

Явно имаме време в излишък или се пише ...лекция, докторат, реферат, професура или каквото е там ... :smarty:

:sorcerer:

Link to comment
Share on other sites

Че то, Иване, лошо няма да се пише лекция, докторантура и професура и изобщо да се пише - с или без повод. Пише този, който иска да каже нещо с писането си на другите. Иначе ще си пази /по-/знанието за себе си и няма да го споделя. И ако съумее хем да е полезен на другите, хем и на себе си, по-хубаво няма. Не мисля, че някой от нас тук се чуди къде да си дява времето...инак, тежко и горко на четящите :D

Ако някой ви посвети част от времето си, благодарете му.

Та по темата все пак - психологията и астрологията били двете страни на една и съща монета, казват...

Защо ли...? ;)

Link to comment
Share on other sites

Да така е Милкана ... :D

Голямо БЛАГОДАРЯ !!! :hypocrite:

Ей ти ме разби! :1eye:

Така е ... психо-логията и астро-логията са двете страни на една монета. Защо ли ? :thumbsup: Да помисля .... :blink:

Ми сигурно и двете страни на монетата си "приказват" за едно и също нещо но с различни думи - Душата.

Но поради необятните простори на Психея , навтиката из вселенията на Психея са трудна работа за астронавти без точна карта за навтиката и без подкрепата на богинята на Мъдроста , Истината е почти невъзможно да се постигне без Любовта.

:hypocrite:

Link to comment
Share on other sites

Мисля, че психологията, както всяка друга наука е ценна сама по себе си. Инструмент е за опознаване на себе си и на околния свят. Кофти е, когато стане самоцел или ни промени в посока да наблюдваме и изследваме другите, но не и себе си. Или пък обратно. Понякога психологията (както и психиатрията) водят точно до това. Понеже търсят отклонения, специфики и "странности" принципно в хората, в душите, много е голяма вероятността един заниимаващ се професионално с тези неща човек да започне да вижда именно това у хората около него и малко друго. За това е нужно някой да го "подръпва" от време на време към земята, за да не хвръкне твърде високо. ;-) Освен това е голямо предизвикателство да си приятел или партньор на такъв човек.

:angel: Желая успех на сродните души!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share


×
×
 • Create New...