Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Кръщаването


Ван123
 Share

Recommended Posts

Здравейте!

Как мислите, много важно и задължително ли е човек да бъде кръстен? Чула съм, че кръстникът трябва да отговаря на разни условия, например да има живи родители, да е здрав, добър, успешен и т.н. тъй като някак си тези качества и късмет се предавали на кръстения. Незнам дали това е вярно, но синът ми е на 12 години а още не сме свършили тази работа. А пък и не познавам човек на когото всичко му е на 6

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 30
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Здравейте!

Как мислите, много важно и задължително ли е човек да бъде кръстен?

Кой го казва? Само православните християни. Защото това е част от техните обряди. Аз не съм кръстен- по стечение на обктоятелствата в онази епоха не кръщаваха в църкви, и не смятам и сега да го правя. Просто защото според мен това не означава нищо, кръщенето е само един религиозен ритуал.

Link to comment
Share on other sites

Кръщението е ритуал, който е безсмислено да бъде прилаган без кръщавания да е наясно с вътрешния му смисъл. Така кръщавания може съзнателно да премине през ритуала и да носи отговорност за поетите задължения (защото за мене кръщенето е един вид обет, когато е извършено съзнателно). Затова и не мисля, че кръщаването на деца е от полза за някого.

Edited by Станимир
Link to comment
Share on other sites

Аз съм убедена, че ритуалът "работи", независимо какво е осъзнал и какво не обектът на ритуала. Не случайно детето се кръщава още като бебе. Кръщаването е от най-силните ритуали. Идеален кръстник по очевидни причини не може да се намери, но е важно той да е добър човек, т.е човек, с чиста мотивация (поне преобладаващо).

Link to comment
Share on other sites

Радвам се , че съм кръстена още в годината на своето раждане . Затова нещата при мен както и да се развиват завършват добре . Когато минавам покрай православната църква се чувствам част от нея.

Чувствам се дори свързана духовно и със сградата /това малко може и да звучи налудничаво, но така си е /.

Баща ми беше кръстен в много напреднала възраст именно защото в онези времена.....

Много неща в живота му са се обърквали по много абсурдни за мен начини и дълго време той се скиташе духовно, просто мое усещане за нещата/.

Откакто е кръстен се промени из основи ,просто не е същия човек,

винаги се чувства приобщен или по - скоро като част от християнската общност.

Link to comment
Share on other sites

Здравейте, приятели!

Кръщението е едно от седемте тайнства в християнството.

Тайнството кръщение

Християнство

Казано е, че без кръщение човек не може да достигне до останалите шест тайнства. Тук не съм напълно съгласен. Според мен покаянието е преди кръщението и е като предхождащо го. Покаянието е задължително и без него кръщението не би могло да се състои.

Кръщението е най-необходимото за човека (след покаянието, то пък след поста и молитвата, така че думата "най" е доста неточна, едва ли някой би се наел да клалифицира). Кръщението трябва да бъде съзнателен акт.

Не е за предпочитане кръщението на малки деца, въпреки догматиката на православната църква.

В протестанството малки и неосъзнали се деца не се кръщават, докато в католицизма е дори насилствено извършвано (против волята).

Кръщението се извършва от Свещеник или както е по-правилно да се каже от Свещенослужител (йерихей или презвитер).

Свещеник

Какъв трябва да бъде този Свещенослужител? Самото име говори много. Свещенослужител - човек служещ на Светлината и работещ с Нея, а имено - раб Божи. И както се казва по между нас си: не всеки поп е Свещеник. :feel happy:

Свещеникът излъчва Светлина, а тоест Любов.

Любовта е основен похват за вярното кръщение, както и негов мотив.

В православното християнство се позволява при крайни, належащи случаи кръщението да се извършва от миряни, тоест от вече кръстени и покаяли се човеци.

Кръщението става чрез потапяне на кръщавания във вода и изричане на определената формула:

Кръщава се Божия раб (или Божията рабиня) .......... (името на кръщавания), в Името на Отца (следва потапяне във вода), Амин, и Сина (ново потапяне във вода), Амин, и Светия Дух (трето, последно потапяне във вода), Амин.

Според мен кръщението задължително трябва да бъде съзнателно действие от страна на желаещия го.

Отново според мен думата "вода" използвана в Библията, по повод кръщението, е символ, и не трябва да се приема буквално като "вода".

За справка:

Тайнства (от форума на Порталът)

Изхождайки от това, според мен и ти, Максим си кръстен. :thumbsup:

Може би Шри Шри е твоя кръстник? Знае ли човек! ;)

Важно място в християнското кръщение се отдава на кръстника, който поема отговорността са по-нататъшното наблюдение за и над праведния живот на кръстения.

Особено важна роля са получили кръстниците в католицизма, където се възприемат като втори баща. И не напразно. Кръстникът е духовен баща на кръщелника и както се изразява моя кръстник (не фактическия): Кръстникът е този, дето "драсва клечката!", а аз бих добавил, че е и този, дето внимава над "вече разгорелия се пламък на светилника в дома" на кръстения от него.

Кръсникът има съществена роля!

Кръстник, който е изпълнен със Светия Дух, е истински Свещенослужител. В такъв има огън има и вода в достатъчно количество.

Ако искаме да извършим правилно и истинно тайнството кръщение ни е необходимо много огън (Любов) и много вода (познание), с други думи истинското кръщение може да се извърши само от просветени.

Учителя е бил великолепен кръстник! Блазе на тези, които са кръстени от Него.

:)

Edited by niki0912
Link to comment
Share on other sites

Изхождайки от това, според мен и ти, Максим си кръстен. :thumbsup:

Може би Шри Шри е твоя кръстник? Знае ли човек! ;)

Кой знае...Не държа да имам специален кръстник, не съм минавал никъде никакви специални посвещения, ако не броим личната мантра, която съм получил от Шри Шри. Аз съм неотделим от Бог, и да искам, не мога да бъда отделен от Него.

Имам познат свещеник, който естествено е кръстен както си трябва, но в момента много страда, има такива проблеми със себе си, които не пожелавам на никого. Дори се е обезверил. Стана така, че в момента аз се моля за него, да се оправи.

Link to comment
Share on other sites

Наскоро гледах по някоя от Тв един "шаолиновец" в Ню Йорк. Уж монах, пък женен и с дете, пък прави манастир. Отишъл в Ню Йорк да прави манастир подобен като този в Шао лин. Правише едни каратиски номера и събираше последоваели.

До тук добре.

Но за да те приеме трябва да си смениш името и да си обръснеш главата. Например може да ти даде ново име ... "Цун кай гу" .Най-вероятно в превод означава "летаща птица" на китайски. Всички команди и термини и те на китайски. После да станеш посветен и изпит по китайски език трябва да минеш, за да се разбираш с "шаолиновците". После и техните дрехи трябва да носиш. После и поданството ......

После и народността ...

Тя стана много дълга. Та да попитам Максим...

Защо още си с българско име?

Приказката за твоя познат свещеник е много несериозна цитирана в безлична форма си е жива антипропаганда. Един път ти казах вече. Като ти харесва учението на този Шри Шри... отиди и живей в неговото Битие. Защо живееш тук сред нас тъпите християни. Хубаво ли ти е тук? Що не отидеш да го правиш този маскарад в тъмната Индия, да те видя колко ще просъществуваш там сред духовно извисените?

Тук във форума има една тема за емигрантите. Там прочетах един виц за емигрантите и екскурзиянтите и каква била разликата можду двете. Ако държиш Максим ще го изровя този виц и ще го копирам тук и по тази тема.

Все ще намеря начин да те накарам да уважиш нас уважаващите ритулите ни на българската нация и народ.

Link to comment
Share on other sites

Guest BENITA

Кръщението трябва да бъде съзнателен акт.

Не е за предпочитане кръщението на малки деца, въпреки догматиката на православната църква.

В протестанството малки и неосъзнали се деца не се кръщават, докато в католицизма е дори насилствено извършвано (против волята).

:)

Да така е :thumbsup: , в протестантството, малките деца само се представят пред Бога в църквата и Пастора се моли Бог да поеме грижата и ръководството в живота на детето, мисля че се помазваше и челцето с масло, но не си спомням вече :).

Кръщението идва по късно, когато човек се е покаял и съзнателно е решил да следва Бог. Потапянето във вода символично означава-гроб, умира стария човек и се ражда новия, чист човек :)

Link to comment
Share on other sites

Благодаря ви за мненията! Значи не е късно!? А винаги съм мислила, че ако човек не се кръсти в бебешка възраст няма смисъл да го прави изобщо. Самата аз съм кръстена много късно и то инцидентно. Просто с приятелят ми /в момента съпруг/ трябваше да станем кумове на наши приятели. В последния момент стана ясно,че не съм кръстена и хукнахме с бъдещият ми съпруг да ме кръсти. Всичко мина добре, обаче когато след време трябваше да сключим брак, в черквата ни отказаха венчавка. Понеже това бил много голям грях да се венчая за кръстника си. Дори искахме разрешение от "високо", но ни отказаха категорично. Сега сме само с граждански брак, ама някак си не звучи добре, това че съм " грешница". Нали?http://www.beinsadouno.com/board/style_images/portal_ski/folder_post_icons/icon9.gif

http://www.beinsadouno.com/board/style_ima...icons/icon9.gif

Link to comment
Share on other sites

Ян, всичко което си написал в последния си постинг не ти прави чест. Пълен е с агресия. Това ли са качествата, които трябва да има един християнин?

Ти продължаваш да делиш нещата и да им лепиш етикети, което само води до все повече и повече ограничения в теб.

Току що в предния постинг казах, че не ме интнересуват никакви посвещения и никакви кръщения! Четеш ли внимателно? Не съм член на никаква духовна група. Ако това ще те успокои: горд съм, че съм българин, уважавам българската култура и традиции, и никога няма да сменя името си, но не се идентифицирам с намиращата се тук религия. Защото религията е нещо много второстепенно. Не смесвай нещата! Кой ти каза, че Шри Шри иска да живеем в ашрами и да ни сменя имената? Първо проучи учението, и после прави заключения, защото така сега звучиш несериозно. Носи отговороност за нещата, които пишеш във форума, както и всички други го правят. В Индия не съм ходил и нямам намерение да ходя. Защо не говориш нищо за доброто ми отношение към Петър Дънов и неговото учение, за участието ми в Братски събори? Щях ли да ходя на Рила търпейки всички несгоди на планината и студа, щях ли да ставам по тъмно наравно с всички за утринна молитва, ако не уважавах българщината и този български учител? Щях ли да държа нощни бдения на молитвения връх за благото на България, щях ли да нося вода и да помагам в кухнята по време на дежурства? Защо спестяваш подробности? Нещата нямат само една страна.

Кое е безличното в мнението ми за свещеника? Факт е, че е кръстен и въпреки това се чувства ужасно зле и психически и физически в момента. Най-коректно е да не споменавам имена, за да има дискретност. За такива неща публичност не се дава, само се намеква. Не ти се вярва, но е факт, и аз изобщо не задоволствам от това, а се чудя как да му помогна.

Надявам се да препрочетеш своя постинг отново и отново и да го преосмислиш, ударите под кръста не са най-доброто, което да направиш. С обич към теб!

Максим

Link to comment
Share on other sites

Guest BENITA

По този повод, ето какво бях намислила да напиша :) :

СЕДЕМТЕ СТЕПЕНИ ДАДЕНИ ОТ УЧИТЕЛЯ

1-Обръщане към Бога

Учителя казва:"Обръщането е от Бога".

Има степени, които зависят от човека, за които човек лично трябва да направи усилие... Тази степен е от Бога...

Затова Христос казва:"Никой не може да дойде при Мен,, ако Отец не го привлече. По вътрешният превод на този стих е: Никой не може да влезе в духовния свят, ако Отец не го привлече. И после още един момент:Никой не може да отиде при Бога, ако Аз, Словото не му покажа пътя.

Тук трябва да се разбере, че има 2-взаимосвързани положения.1-трябва да бъдеш привлечен, а после е разкриването на пътя. По друг начин казано:Първо действа Отец, а после Синът, т.е. Словото. Това означава, че Духът е началото на всички неща. Когато Духът действа и привлича една душа, тогава се явява Словото, което упътва тази душа.

2-степен -Покаяние-Учителят казва:"Покаяние значи преглеждане и ликвидиране на старите сметки. Чрез покаянието ти молиш за нов кредит и нови възможности."

Учителят казва, че покаянието е от самият човек. Когато човек се изповяда, за греховете си в него започва да тече една нова енергия и започва да се проявява един нов начин на мислене. Дори се явява един нов начин на мълчание (за тези които го правят както трябва). Покаянието (в превод от Арамейски) означава - върни се към своето начало, към своя произход...

3-степен-Спасение- Учителят казва:"Покаянието и спасението са две неща тясно свързани." Спасението настъпва след като човек е минал през обръщението и покаянието.Спасението е това, че на човека се дава нов кредит и Бог го праща да учи в света. Тук в третата степен умът и сърцето се хармонизират... Тази степен е от Бога...

4-степен-Възраждане-Възраждането е процес на оплодяване и връзване на плодовете на Духа. Учителя казва:"След като е спасен, човек е посаден като семе в земята, за да се разцъфти и да даде плад. Като плод той се възражда за нов живот.

Първо трябва да станеш плод и само тогава можеш да съграждаш новия живот в себе си. 4-та степен е от човека!

Тук във Възраждането се намира доброволната работа, която е работа с много Любов и търпение...

Възраждането е свързано най-вече с формулите, т.е. с молитвата и усърдната работа...

5- степен-Новораждане-При Новораждането, Учителя казва, че човек се освобождава от кармичния закон и става свободен гражданин и господар на своя живот. Тук никой не може да владее над него. Новораждането е от Бога! При Новораждането се образува правилна връзка между менталното и причинното тяло. В душата започва един нов път на развитие. Само при тази степен може да се говори за чистота (когато кармата е заличена). Това е свързано и с контрол над ума. Символично казано, понеже Христос е чист, то Той никога не губи връзката си с Отец. Това се осъществява в 5- степен.

6-степен-Посвещение- Тук , в шестата степен се развива волята, а волята трябва да се развива, защото злото винаги се пречупва в силната воля.В тази 6-та степен се събират плодовете на абсолютната вяра.Само в 6-та степен познаваш истинската Любов-При Посвещението. Тук познаваш себе си.

Учителят казва, че Посвещението е от човека, то е дело на неговата воля и усилия. След като е добил Новораждането и след като е станал господар на лошите духове, тук ученикът се посвещава да служи на Бога. До 5-степен е ученик, а в 6-та степен става служител. От тук нататък той е служител, а на Бога може да служи само този, който е намерил методи за приложение на Божествените Истини в живота си.

Учителят казва:"Велико нещо нещо е Посвещението, защото тук на ученика се разкриват ключови тайни на природата и той става посветен.

7-степен-Възкресение- Учителят казва:"Възкресението, това е последната степен в развитието на човека. Тук се завършва човешката еволюция. Тук човек става равноангелен. Учителут казва:"Възкресението е от Бога..." При Възкресението, долните тела - физическото, етерното, астралното, менталното и причинното се свързват със Духа. Това е влизането във Висшия Божествен свят и всички тела тук започват да работят в унисон, т.е. в единство. Сега физическото тяло тегли в една посока, астралното в друга и менталното в трета, и на това се дължи дисхармонията в човешкия живот. Ученикът трябва да хармонизира своите мисли, чувства и постъпки, за да се хармонизират неговите тела. Възкресението е излизане от смъртта, то представя един велик закон на будност и пробуждане.

Когато разбереш смъртта тя се превръща в живот. Това е окултната алхимия на Духа. Всичко това означава, че будността води човека към Духа и към Вечния живот. Такъв е Великият път на ученика, докато дойде той до големия връх на Възкресението...

Животът на Христос е изнасяне на историческата сцена на пътя на ученика, който път в миналото се извършваше в само в храмовете, за Посвещение, далече от погледите на хората.

Пречистването е много важен елемент, защото в него се определят духовните органи, а за духовния свят са необходими духовни органи и възприятия..."-Елеазар Хараш-лекции-5-ти том

За Пустинята -Главното в Библията е не преводът, а тълкуването.

Чрез пречистването човек излиза извън Земята, защото чистотата е плод на духовния свят. Пътят на пречистването е пътят на одухотворяване. Следващата степен е Обожествяване. Изкушението на Христос от дявола е един много дълбок, мистичен въпрос. Това изкушение е отразено в трите евангелия по различен и приблизителен начин, а в Йоан не се говори, за изкушението нито, за кръщението. Изкушението се ръководи изцяло от Духа. Бог никога не изкушава, а изпитва силата на убежденията, за да се види дали ученикът е годен, за по-високи нива. Изкушението на Христос става във вътрешността, защото Духът не е нещо физическо. Пустинята не е физическа пустиня, а навлизане във вътрешността.

Изкушенията са три, свързани с ума, сърцето и волята. В изкушенията на Христос има много важен момент: Христос е бил изкушаван в пустинята където не е бил нито един от учениците Му. Тогава кой е знаел, за тези изкушения, защото Христос не е разказвал на учениците си. Следователно Евангелията са писани по откровение на окултния свят. Изкушенията са едно изнасяне на забулен език на това, което е ставало в древните мистерии. Чрез изкушенията Христос говори за това, което се извършва в древните мистерии, когато даден човек е минавал през процеса на посвещението. Какво означава Посвещение?

Посвещението е процес, при който се унищожава съмнението-изкореняване на съмнението. Само чистият може да издържи изпитанията. Тогава се разбира чистотата като плод, т.е. чистотата даваща живот..." -Е. Хараш -Живата вода лекции 4-том

В някои учения след като човек се е обърнал към Бога и се е покаял, той символично се кръщава във вода, което означава, че е взел съзнателно решение от тук нататък да следва Бога. Водното кръщение е символ на гроб в който умира стария човек и се ражда новия-духовно чист човек. Пътя на пречистване е много дълъг, свързан с много изпитания и вътрешни противоречия, които ученикът с Божия помощ, но и със собствени усилия трябва да преодолее. Сега се сещам, за Йоан 3:3-8

"3 Исус в отговор му рече: Истина, истина ти казвам, ако се не роди някой отгоре, не може да види Божието царство.

4 Никодим Му казва: Как може стар човек да се роди? може ли втори път да влезе в утробата на майка си и да се роди?

5 Исус отговори: Истина, истина ти казвам, ако се не роди някой от вода и Дух, не може да влезе в Божието царство.

6 Роденото от плътта е плът, а роденото от Духа е дух.

7 Не се чуди, че ти рекох: Трябва да се родите отгоре.

8 Вятърът духа гдето ще, и чуваш шума му; но не знаеш отгде иде и къде отива; така е с всеки, който се е родил от Духа. "

Огненото кръщение е друго тайнство, то се дава от Бога и е описано в Деяния на Апостолите 2глава, това е кръщението в Святия Дух :) , май стана много дълго, а ако продължа ще стане безкрайно :) . Само, за информация, има и друго тайнство, това е тайнството на Господната вечеря т.нар. (причастие).

Мисля, че това което написах има връзка с темата, защото нещата са взаимосвързани :)

Link to comment
Share on other sites

Guest Мона

Дълго отлагах кръщението си, но накрая склоних и се кръстих. Не се промени нищо особено в живота ми, промяната вече се беше състояла. Това е много личен и интимен избор и трябва да се прави в по-късна възраст.

Сега за втори път ще бъда кръстница и то на малко дете, това ме прави щастлива.

Link to comment
Share on other sites

Всичко мина добре, обаче когато след време трябваше да сключим брак, в черквата ни отказаха венчавка. Понеже това бил много голям грях да се венчая за кръстника си. Дори искахме разрешение от "високо", но ни отказаха категорично. Сега сме само с граждански брак, ама някак си не звучи добре, това че съм " грешница". Нали?

Надявам се да ти отговори онзи, който яростно защитаваше християнството и българщината преди малко.

Link to comment
Share on other sites

Guest BENITA

Мисля, че за това става въпрос :) :Исая 64:8

Но сега Господи, Ти си наш Отец; Ние сме глината, а Ти грънчарят ни; И всички сме дело на Твоята ръка

Лука 10:22

Всичко Ми е предадено от Отца Ми; и освен Отец, никой не знае Кой е Синът; и никой не знае Кой е Отец, освен Синът и оня, комуто Синът би благоволил да Го открие.

Йоан 5:37

И Отец, Който Ме е пратил, Той свидетелствува за Мене. Нито гласа Му сте чули някога, нито образа Му сте видели

Йоан 6:44

Никой не може да дойде при Мене, ако не го привлече Отец, Който Ме е пратил и Аз ще го възкреся в последния ден.

2 Коринтяни 6:18

И ще ви бъда Отец, И вие ще Ми бъдете синове и дъщери", казва всемогъщият Господ.

Ефесяни 1:3

Благословен да бъде Бог и Отец на нашия Господ Исус Христос, Който в Христа ни е благословил с всяко духовно благословение в небесни места;

Ефесяни 1:17

дано Бог на нашия Господ Исус Христос, славният Отец, ви даде дух на мъдрост и на откровение, за да Го познаете,

Ефесяни 4:6

един Бог и Отец на всички, Който е над всички, чрез всички и във всички.

Филипяни 1:2

Благодат и мир да бъде на Вас от Бога, нашия Отец и от Господа Исуса Христа.

Филипяни 4:20

А на нашия Бог и Отец да бъде слава во вечни векове. Амин.

Link to comment
Share on other sites

Ян, всичко което си написал в последния си постинг не ти прави чест. Пълен е с агресия. Това ли са качествата, които трябва да има един християнин?

Ти продължаваш да делиш нещата и да им лепиш етикети, което само води до все повече и повече ограничения в теб.

Максим

Максим,

Не страдам от нуждата друговерци да ми подсказват, че като съм християнин съм овца и да ми подсказват как точно да търпя от тях обиди.

За лепенето на етикети е твой патент. Ако не искаш да ти се прави забележка, не говори или не пиши срещу християните. И така няма да имаш проблеми с моите "етикети" . Аз го наричам защитаване на елементарно достойнство. За моите вътрешни ограничения ооо.. Просветлениии Максим - това е лична работа. Ти се погрижи за твоята си лична работа, а обществените ти изявления нека да са в рамките на добрия тон и към така омразните ти християни.

Всичко е толкова просто- не пиши срещу тях и всичко ще е ОК. Няма да има така наречени "етикети" от мене.

А по въпроса за Кръщението, както и други въпроси от това което ти не приемаш - също е просто , щом не го разбираш и приемаш ...добре това е твое право, но няма да обиждаш моята Вяра. Ако ме няма тук във форума говори си колкото искаш. Но тук ли съм - винаги ще има неприятен отпор при злонамерени приказки. Уважението е двустранен процес.

Link to comment
Share on other sites

Максим,

Не страдам от нуждата друговерци да ми подсказват, че като съм християнин съм овца и да ми подсказват как точно да търпя от тях обиди.

За лепенето на етикети е твой патент. Ако не искаш да ти се прави забележка, не говори или не пиши срещу християните. И така няма да имаш проблеми с моите "етикети" . Аз го наричам защитаване на елементарно достойнство. За моите вътрешни ограничения ооо.. Просветлениии Максим - това е лична работа. Ти се погрижи за твоята си лична работа, а обществените ти изявления нека да са в рамките на добрия тон и към така омразните ти християни.

Всичко е толкова просто- не пиши срещу тях и всичко ще е ОК. Няма да има така наречени "етикети" от мене.

А по въпроса за Кръщението, както и други въпроси от това което ти не приемаш - също е просто , щом не го разбираш и приемаш ...добре това е твое право, но няма да обиждаш моята Вяра. Ако ме няма тук във форума говори си колкото искаш. Но тук ли съм - винаги ще има неприятен отпор при злонамерени приказки. Уважението е двустранен процес.

Не е твоя работа да ми кажеш къде да пиша. Където искам, там ще пиша. Изобщо не ме е страх от теб. Ти сам си вкарваш автоголове като продължаваш в същия стил. Аз те харесвам такъв, какъвто си, нищо че съм малко твърд към теб понякога. Вече съм казвал някои неща, но като не искаш да ги проумееш, си е твой проблем. Тази идентификация "Твоя вяра, моя вяра, едноверец, друговерец и т.н." е много незряло мислене. На уважавана възраст си вече и е време да показваш зрялост, не мислиш ли?

Link to comment
Share on other sites

Да, мисля!

Редно е да се продължи личния диалог на друго място - като на лични.

А обществения диалог - уважение за уважение.

Пиши където си искаш - имаш право.

Но не си го и помисляй, че "овцете" нямат право да се защитават.

Това пък е мое право. Смятам да го използвам както намеря за добре.

Link to comment
Share on other sites

Хей хора! Ама моля ви се! Не спорете така ожесточено за такива работи! Толкова ви харесвам всички. Аз само поставих въпрос за различни мнения, а не да ви скарвам.

Link to comment
Share on other sites

Хей хора! Ама моля ви се! Не спорете така ожесточено за такива работи! Толкова ви харесвам всички. Аз само поставих въпрос за различни мнения, а не да ви скарвам.

Няма страшно. Извинявам се от свое и от негово име. На лични му пожелах лек, приятен и спокоен сън. :3d_148:

А ти имаш страхотен и много мил аватар!

Link to comment
Share on other sites

Добро утро на всички!

Всичко и "тип-топ", с друг израз "ОК".

Спах приятно и спокойно. Благодаря!

Ван123,

не спорим ожесточено. Само уточнихме позиции.

Link to comment
Share on other sites

1-Обръщане към Бога

Учителя казва:"Обръщането е от Бога".

2-степен -Покаяние-Учителят казва:"Покаяние значи преглеждане и ликвидиране на старите сметки. Чрез покаянието ти молиш за нов кредит и нови възможности."

3-степен-Спасение- Учителят казва:"Покаянието и спасението са две неща тясно свързани."

4-степен-Възраждане- Учителя казва:"След като е спасен, човек е посаден като семе в земята, за да се разцъфти и да даде плад. Като плод той се възражда за нов живот."

5- степен-Новораждане- Учителя казва, че човек се освобождава от кармичния закон и става свободен гражданин и господар на своя живот.

6-степен-Посвещение- Учителят казва:"Велико нещо нещо е Посвещението, защото тук на ученика се разкриват ключови тайни на природата и той става посветен.

7-степен-Възкресение- Учителят казва:"Възкресението, това е последната степен в развитието на човека. Възкресението е от Бога..."

Това е! Обичам Дънов!

Edited by Венцислав_
Link to comment
Share on other sites

Как мислите, много важно и задължително ли е човек да бъде кръстен?

Не мисля,че е важно и задължително,макар че аз съм кръстена.Направили са го двете ми баби,когато съм била малка и даже не си спомням нищо от ритуала.Аз също кръстих своите деца,когато бяха малки.Това го направих, защото започнах да се интересувам от християнството като религия.Баба ми беше много вярващ човек,а аз много я обичах.

Сега обаче, с годините и с наблюденията,които имам;с промяната на възгледите ми за живота( в това число и отношението ми към нашата християнска религия) не мисля,че има задължителни неща.Имаме свободата на избор,който всеки прави само за себе си.Ако сега решавах за децата си,бих ги оставила да решат сами дали да се кръстят.Има една поговорка,която е приложима и в тоя случай:"Насила хубост не става."

Колкото до самото кръщаване като ритуал,от него е останала само формата,изпразнило се е от съдържание.Никой не ти обяснява в църквата защо и какво точно правим с него.То май е така и с другите неща,които се случват там.Ако питаш хората,всеки си има почти индивидуална версия за нещата.Свещениците в повечето случаи не обичат да се обясняват.От библията не би могъл сам да научиш много,дори и да я прочетеш цялата.

Литературата,която чета в момента, ми дава повече светлина върху християнството,като едновременно с това го сравнява с другите религии.Много от нещата в него са присвоени от ритуалите на "езичниците".

Аз нямам нищо против християнството,особено когато говорим за нравствената система.Имам против начина,по който се налага в повечето случаи, а той е насилствен.Припомнете си как е покръстена България от цар Борис-с реки от кръв.

А днес кой ни дава право да налагаме мнението си на другите,били те и наши деца?

Link to comment
Share on other sites

И аз го Обичам Дънов !! :thumbsup2:

Но има различна обич!?

Моята Обич е свързана със Мъдростта му да ни учи на спазването на природните закони.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share


×
×
  • Create New...