Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Паневритмията и моя опит с нея


Иви
 Share

Recommended Posts

Здравейте,

През първата година, когато чух за Паневритмията много исках да я видя. Мой приятел ми разказваше какво е това, на каква невероятна музика се играе... и аз реших да отида. Музиката беше много по-различна от всичко друго, което бях чувала досега. Стоях и ги гледах пролетта и цялото лято, винаги когато успеех да се събудя. Вече бях научила голяма част от упражненията, бях научила част от текста на песните и изпитвах чувство на хармония. За мен този период беше тежък и след като гледах Паневритмията изпитвах спокойствие и увереност в себе си.

На следващата година, реших че мога да вляза в кръга. Бях питала и разпитвала за упражненията. Опитваха се да ми обяснят какво е упражнението "Пентаграм", но лъчите никога не бяха повече от 2 и аз трудно можех да си го преставя. Нищо друго не можех да сравня с усещането, което изпитвах играейки Паневритмия.

Започнах сезонна работа извън града през лятото и се усмихвах всеки път, когато се сетех за Паневритмията, музиката беше в главата ми и нямах търпение да видя Паневритмията на Рила. Отпуската и почивните ми дни за цялото лято бяха 4. Успях да ги убедя да ми дадат 2 от тях заедно :) . И тръгнах за Рила. Качих се точно на 18-ти Август. Никога не си бях помисляла колко много хора отиват там. Чувствах се прекрасно. На 19-ти качайки се към Бъбрека и наблюдавайки целия поток от хора си мислех само искам да остана още малко не ми се връща... Когато стигнахме до 5-тото езеро, затихнах и не знаех какво да кажа. Хиляди хора облечени в бяло, подредени в кръгове и усмихнати. Усмивките са рядкост в ежедневието ни. Чудех се дали мога да вляза и аз сред тях, но преди да се усетя Паневритмията започна. Това беше най-вълнуващата Паневритмия, която помня! Обадих се, че ще се върна с 1 ден закъснение и останах още малко. Сега се опитвам да свиря някои от песните на йониката вкъщи, пея си ги, слушам ги от дискове и чакам с нетърпение 22-ри Март, за да започне отново.

А вие как започнахте да играете Паневритмия?

Какво изпитвате?

За тези, които още не са чували нищо за нея ето малко линкове от Портала:

Link to comment
Share on other sites

А вие как започнахте да играете Паневритмия?

Какво изпитвате?

Здравейте Иви и всички,

Благодаря за хубавата тема и искрено споделеното преживяване. Ето и моята история.

За първи път играх паневритмия преди 6-7+ години. Моя близка (роднина) ми показа основите. Първтото ми впечетление беше от музиката и текста – много красиви и вдъхновяващи. Малко по-малко се запознах и с движенията. Отначало ми беше малко трудно, тъй като уча бавно всичко свързано с музика. Постепенно свикнах. Няколко години усърдно изучавах тези космични движения. Но най-красивото и велико усещане за мен бе да играя паневритмия на Рила – чистия въздух, красивата гледка, величествените планински върхове, яркото слънце, вдъхновения хор, божествения оркестър, радостните лица. Всичко това остави незабравим спомен в мен. Усещането, промяната, която става с човек, по време и след игра, е дълбока, неописуема, магическа.

Link to comment
Share on other sites

:):):) Предишният текст на Иво ми напомни за първата ми Паневритмия преди 2 години на Симеоново. Дълго преди това идвах да наблюдавам танца , изучавах и от www.beinsadouno.org , но единствения ми спомен от Първата ми Паневритмия може да се изрази със следната фраза "...няма ли по-скоро да свърши , преди да съм блъснал или спънал някого ... и изобщо какъв съм смотан новобранец" :):):) . Сега Паневритмията е част от моя живот ! ...
Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

:rolleyes: Здравеите,

поздрави за темата радвам че ме върна назад в времето и ми донесе прекрасни спомени :hypocrite:

моята история е от преди 9 години когато баща ми заяви 4е отива на събор на Бялото братсво на рила.По онова време никои вкъщи намаше идея какво она4ава това.По това време бяха разпространени множество секти.Маика ми се страхуваше за баща ми и заяви категори4но 4е отиваме с него.тогава на 12 години се ка4их на рила и тогава видях и 4ух за пръв път...

от тогава до сега се ка4вам на седемте езера всяка година с изклу4ение на една в която беше кандидат-студентския ми изпит.

трудно ми е да опиша това изживяване!тези които са били там знаят :)

понякога в трудни моменти (тъи като съм дале4 от БГ) просто си представям паневритмията на 19 август ....4увството на хармония ,единство ,4истота.....

Наистина помага!

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Здравейте

и аз искам да споделя моите преживявания. За пръв път чух за Паневритмията от моя близка, но в моят град тогава не се играеше Паневритмия. Като ходех на гости при мои роднини в няколко града за пръв път я видях, но незабравимо за мен остава първото ми ходене на Рила. Бях толкова изумена и възхитена, че не може да се опише. През цялата следваща година очаквах този прекрасен момент, когато пак ще мога да отида и да участвам в този танц.

Първите пъти, когато се включих си мислех само за движенията и се концентрирах върху тях, но след като я научих за мен е удоволствие да си я пея наум докато играя. Открих че като започна деня си по този начин, всичко след това се подрежда по-добре. А през целия ден музиката на Паневритмията звучи в мен сякаш аз съм един музикален инструмент и трептя, вибрирам . Усещането е невероятно, много нежно и много любящо, изпълва те с трепет, светлина, надежда и хармония.

Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...

Здравейте! :) Играя Паневритмия малко повече от 7 години. Смятам, че срещата ми с тази красива и гениална по своята простота и сила на въздействие практика за усъвършенстване е един от най-хубавите подаръци, които съдбата ми е дала.

Защото колко са българите, които са открили какво чудо е това нещо наречено Паневритмия? И колко от тези, които знаят за нейната сила да оздравява, вдъхновява и изпълва със сили за живот имат възможност да я практикуват редовно?

Занимавала съм се с различни видове спорт, с йога, но нищо от това не мога да сравня с Паневритмията като средство за вътрешно балансиране, интензивно развитие и подобряване на социалните умения. За мен Паневритмията е едно малко вълшебство :sorcerer: , което практикува ли се всеки ден води до съществени положителни промени.

Преди 5 години преминах през курс за преподаватели по Паневритмия и това беше началото на моето по-задълбочено и непрекъснато занимание с нея, което се свърза с професионалните ми интереси (лечение чрез двигателна активност). Още се уча и (за щастие) не спирам да откривам в Паневритмията нови хоризонти. Тя е висока "планина", но е дстъпна за търпеливите си посетители. :feel happy: Преподавам Паневритмия и препоръчвам на всички, които искат да се запознаят с нея, непременно да посетят курс за начинаещи преди да пристъпят към постоянно практикуване. :smarty: Упражненията изглеждат прости, но само на пръв поглед и по никакъв начин не може да се разберат и приложат добре без подготвително изучаване. Тези, които влизат в кръга на Паневритмията неподготвени рискуват да научат упражненията неправилно и дълго време да внасят известна дисхармония в ритъма на целия кръг. И обратно - ако са добре подготвени, те могат дори да повишат красотата и хармонията на общото изпълнение със своето включване.

Курсове по Паневритмия се организират в много градове на страната и повечето започват през есента. Така през зимата начинаещите се подготвят да се включат през март-април в някоя от групите вече практикуващи.

Паневритмията носи радост за душата и тялото. Тя е и предизвикателство към самите нас. И онези, които пристъпват към нея с уважение имат много по-голям шанс да я разберат в дълбочина и да получат повече от нея.

Потърсете курс по Паневритмия и не се колебайте - резултатите си заслужават!

Може при следващо включване да приложа някои интересни данни от научни изследвания на Паневритмията. До тогава любопитните могат да надникнат тук: Научно-практическа школа Беинса Дуно :smarty:

Link to comment
Share on other sites

 • 8 months later...

Любов + Светлина + Мир + Радост !

Думите ми... ще са слабо отражение на това което преживяваме танцувайки Паневритмията от именно 2 април 1994 година , когато беше първата ни среща - курс с Ина Дойнова , .... отначало само в събота и неделя веднага след изгрева , сега и през седмицата....днес след само 5 часа!

Любов + Светлина + Мир + Радост!

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...
Guest shroom

А не мислите ли, че малко се е загубила магията на събора през Август месец? Там се събират толкова много хора, че се чувстваш не на планина, а по скоро като в центъра на някой град.

И ми е чудно винаги ли има място за нови и нови хора в кръга? :)

Link to comment
Share on other sites

Здравейте, мили хора,

Аз играя паневритмията епизодично в последните 12 години. Но искам да я направя ежедневна практика. Ние Българите трябва да оценяваме какво ни е дадено - аз след много години скитане по различни школи и практики, се връщам към там от където тръгнах - към Учението на Братството - към извора на всички религии, традиции, Йога системи и научни открития! За Паневритмията искам да кажа само че много добре се съчетава с чи - кунг. В Чи Кунг работата с енергията е много детайлизирана и ясна - така че може да се прилагат при играта на Паневритмията и гимнастическите упражнения. КОгато чета Учителя във връзка с вътрешната енергийна работа и цветове и сравня с например Мантак Чиа - "Космически Чи кунг"(още не е преведена на български), не виждам разлика никаква, но единствено допълване. Учението на Учителя дава неизразимо висшата вибрация и новата вълна, а Тао Йога задълбочава практическото приложение на неща само леко загатнати от Учителя! :)

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

За първи път играх пеневритмия преди 2 дена! И още първия път на Рилските езера, от което останах много щастлива. И аз като вас съм заплаленена от ефирността на движенията, нежността на музиката, но най-вече от общата енергия, която разпръсква облаците!

За мен беше много пречистващо като изживяване и много естествено. Бях виждала 2 пъти групи в южния парк, но само за малко имах време да наблюдавам. На Рила исках да се включа още първия път, но се поколебах. На втория обаче бях убедена, че ще се включа. Въпреки че дори нямах бели дрехи, се надявах да не развалям енергийната хармония на другите. Занимавала съм се с танци и затова движенията не ме затрудниха, мисля, че се получи много естествено и веднага почувставх танца и музиката. Моите приятели, които гледаха отстрани казаха, че невероятно бързо съм влезнала в общия енергиен кръг, все едно съм играела поне в продължение на месеци.

И така - извинявам се за дългия текст, но след едно такова преживяване, всеки бърза да го сподели!

Играе ли се още паневритмия в южния парк? Защото аз живея там, ходя сутрин в парка да тичам, но вече не съм виждала групата, която играеше там. Може би в Ловния парк при Дианабад?

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...
:thumbsup: Здравейте всички! Първата паневритмия се помни като първата любов. Моят първи досег до паневритмията беше малко странен. През късната есен на 1993 г. бях поканена на сбирка на групата на бялото братство в града ни. След известни перипетии и колебание в 10 ч. сутринта плахо позвъних на вратата на апартамента, в който се събираха. Влизайки заварих само непознати, около десетина човека, които сърдечно ме поздравиха и ми казаха, че са започнали урока по паневритмия и са до пето упражнение, но заради мен ще започнат отначало, като ме поканиха да застана в кръга. Просто не знаеха, че за първи път чувам даже термина "паневритмия". Казах, че само ще гледам в началото и застанах в страни от кръга. Пуснаха касетофона, зазвуча божествена музика, която чувах за първи път, кръга се завъртя и аз осъзнах, че неусетно съм застанала в кръга и играя заедно с другите. Стана ми страшно неудобно - светсткото говореше в мен - какво ще си помислят хората. Винаги съм се притеснявала да не ме вземат за натрапница. На 22.03.1994 г. за първи път посрещнах пролетта и изгрева съзнателно. За първи път изиграх паневритмията си и до сега всяка година играя. Различно е когато играеш с жива музика и то на Рила, когато играеш на касетофон, когато играеш с повече хора, които знаят движенията, музиката и правилата и когато в кръга има хора, които не знаят дори движенията. Най-добре е да се играе с хора, с които си в хармония. Тогава е вълшебно, магическо. Мисля, че всеки който иска да играе паневритмия, а не да се учи, трябва да положи усилия преди да влезе в кръга да я научи. В момента има и видео материали и касети за обучение има и курсове, почти във всички градове. На Рила по време на събора също непрекъснато има курсове. Когато обаче не си готов, не си усввоил дори движенията, не бива да се обиждаш, ако някой ти каже - първо се научи да играеш прочети за основните правила и философията и тогава заповядай в кръга на паневритмията. Важно е когато си вътре да не нарушаваш хармонията. Паневритмията се играе от 22.03. до 22.09. и то само сутрин , след изгрев слънце. След обяд можеш да учиш паневритмия, но не и да играеш. Магически мигове и много опитности желая на всички ви.
Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

преди пет-шест години гледах паневритмия от съседното било край седемте езера в Рила. Беше приказно. Не събрах смелост да се включа и аз - не знаех нищо за учението на Дънов.

планирам през август идната година да съм на Езерата. Паневритмията е цел! :angel:

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Аз попаднах на Паневритмия съвсем слу4айно - една приятелка ме заведе на курса на ина дойнова - един прекрасен 4овек, заради когото любовта ми към Паневритмията и към у4ителя стана неизмерима! Не съм ходила на Паневритмия от мноооого време и сега когато 4ета ва6ите статии си спомням колко прекрасно бе6е на Рила- времето е спряло и едновременно ти показва 4е минава невероятно бързо без да може6 да направи6 ни6то по въпроса(и колкото и да ти се иска да остане6 там о6те и о6те знае6 4е трябва да слезе6.....някога :D )

Еееех -Разме4тах се! :angel:

Моля пишете на кирилица. Мнението е "преведено" на кирилица от модераторския екип.

Link to comment
Share on other sites

Първият ми досег с паневритмията беше от едно предаване по телевизията. Да, имаше време, когато за нея се излъчваше редовно предаване. Мисля, че беше в събота и си спомням как гледах като омагьосана движещите се кръгове от бели хора, кацнали по зелените треви на някаква красива планинска поляна. Бях малка, но ми беше безкрайно интересно да слушам и да гледам. В моя град има едно изключително силно място, където се танцува в ритъма на света, но все още не съм играла, нито съм се качвала на Рила, дори основните движения не знам. Или само ми се струва, че не ги знам...

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...
:feel happy: Здравейте всички!Вече изиграхме първата паневритмия!Мисля , че всеки има впечатления от този вълшебен миг.Аз го усещам като ново раждане.А тази година и изгрева и паневритмията бяха като че ли още по- вълшебни,още по- магически!Пожелавам на всички прекрасни мигове ,успешна духовна практика и прекрасни ,хармонични паневритмии!!! :feel happy:
Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...
Guest anonimen

абе какви сте вие бе сектанти ли сте или просто се катерите на някви места е така да си играете танците ама това за мен е пълна секта

Моля пишете на кирилица! Мнението е "преведено" на кирилица от модераторския екип.

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

срещах преди време в смисъл, че "секта" се свързва със сека, нещо отсечено.

предполагам че повечето хора пишещи тук имат друга нагласа.

(Отделно от това, Общество "Бяло Братство" е официално регистрирано, и доколкото ми е известно, рилските събори се съгласуват със едно от министерствата)

Link to comment
Share on other sites

Здравейте, приятели,

Играл сам Паневритмията в България и Канада, но никога не съм бил готов досега да я приема изцяло и оценя истински. В простичките движения на паневритмията има космически смисъл нали затова се казва така - космически ритъм! Тя включва източните чи кунг практики, но ги надхвърля, защото освен работа с етерните енергии и дишането, песните и музиката я издигат до съвсем друго ниво. Песните които се пеят в Паневритмията с формули и човек съвсем естествено се свързва с висшият свят, придобива едно приповдигнато чисто радостно и чудно настроение. Освен това при играта по двойки - мъж и жена, става тънак обмен. Освен това цялата тази група която играе е един вид магически кръг - и ако всички са чисти хора (което се предполага) става една групова силна молитва, силна вибрация, която Небето чува (както казват Християните)...

:feel happy: Здравейте!Страшно ми харесаха разсъжденията на Орлин и споделеният му личен опит.Играя паневритмия от 1994 г.Наред със многобройните си други опитности , установих , че играта на жива музика и на касетофон е просто несравнима.А играта на жива музика на Рила е нещо изключително и не може да се сравнява с нищо друго.Тогава наистина усещаш че паневритмията е "висш космичен ритъм".Ако към това се добави и игра на приятели ,който знаят паневритмията и се отнасят към нея като към свещен танц-тогава се чувстваш във висините.Желая на всички ви такива преживявания и безкрайно хармонични паневритмии.Лилия в къщи можеш да учиш паневритмия,но тя се играе само на открито и по възможност веднага след изгрев слънце.Можеш да играеш и сам или с един приятел,но на открито.На Рила съм виждала и татковци с 10 месечни дечица да играят , но не съм си отговорила на въпроса дали това е правилно?Мир ,любов и хармония на всички! :feel happy:

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...
Guest Guest

Излизайки от лекарски кабинет с диагноза "хипертония", видях съобщение за курс по паневритмия, с цел изследване влиянието й върху хора с високо кръвно налягане и други заболявания.

Знам, че няма случайни неща и изобщо не се двоумих, веднага отидох на посочения адрес. Бях малко закъсняла, вече играеха "Евера". Преподавателката - Людмила, бе много внимателна, лъчезарна и всеотдайна, и ми помогна много бързо да настигна групата. Не пропуснах нито едно занимание и рано същата пролет всички излязохме да играем в кръга.

Оказа се, че има хора, които играят Паневритмия от години, но нямат духовна подготовка и не влагат конкретен смисъл в изпълнението на упражненията. За себе си съм убедена, че е много важно да разбираш, да знаеш какво правиш. Курса през който преминах, с разучаване на текстовете на песните и движенията на упражненията в детайли, както и разясняването на смисъла, вложен във всяко упражнение се оказа отлична подготовка за пъноценното ми включване още в първата Паневритмия на езерата.

Препоръчах на много познати този начин за запознаване с Паневритмията и всички, които последваха съвета ми останаха много доволни.

Дали на Изгрева, на Езерата или на Рила, с малка или голяма група, на жива музика или на запис, за мен играенето на Паневритмия е въпрос на вътрешна нагласа - да посрещна деня с усмивка, да се заредя с търпение и добронамереност, да събера сила и енергия за целия ден.

За съжаление тази година не намерих групата, играеща в Западен парк, където ми е най-удобно да ходя.

А резултата от изследването е публикуван в статия в списание "Паневритмия" и той е, че след изиграване на цикъла упражнения кръвното налягане се нормализира! В момента не пия никакви лекарства - нито конвенционални, нито на билкова основа, а организма ми сам търси и намира баланса си.

Паневритмията, както и други упражнения дадени от Учителя, песните и философската основа на учението на бялото братство са мощно средство за пречистване на тялото, мисълта и духа.

За мен основен принцип в живота стана:

" Ти съзнавай, ти люби!

Безспирно сей, гради!

И в живота всичко давай,

тази Истина, Бога ти познавай!"

Link to comment
Share on other sites

 • 9 months later...

Здравейте приятели,

Време е за Паневритмия! Ставайте от удобните столове и играйте Паневритмия. Тогава няма да се сещате да спорите кой е прав и кой е крив, кой кого е обидил, кой повече говорил, кой повече си служел с цитати, за да провокира мисленето на съпорталците/съфорумците/си, кой на коя школа е поддръжник, кой е по- сладкодумен и кой по-директен и т.н.

"Дали на Изгрева, на Езерата или на Рила, с малка или голяма група, на жива музика или на запис, за мен играенето на Паневритмия е въпрос на вътрешна нагласа - да посрещна деня с усмивка, да се заредя с търпение и добронамереност, да събера сила и енергия за целия ден.

За съжаление тази година не намерих групата, играеща в Западен парк, където ми е най-удобно да ходя.

А резултата от изследването е публикуван в статия в списание "Паневритмия" и той е, че след изиграване на цикъла упражнения кръвното налягане се нормализира! В момента не пия никакви лекарства - нито конвенционални, нито на билкова основа, а организма ми сам търси и намира баланса си.

Паневритмията, както и други упражнения дадени от Учителя, песните и философската основа на учението на бялото братство са мощно средство за пречистване на тялото, мисълта и духа.

За мен основен принцип в живота стана:

" Ти съзнавай, ти люби!

Безспирно сей, гради!

И в живота всичко давай,

тази Истина, Бога ти познавай!""

Ще добавя, че в морската градина във Варна се играе всяка сутрин Паневритмия от 7.00 часа. Заповядайте варненци! Прекрасно е да станеш сутрин рано и да вкусиш от чистия въздух, да усетиш чистотата му, да чуеш прекрасния птичи хор, да се насладиш на чудесния изгрев на Слънцето, да се срещнеш с прекрасни хора, да преживееш ритъма на Природата! :thumbsup2:

Link to comment
Share on other sites

Точно така, настана време за Паневритмия. Тази година имам две до момента. За съжаление мястото, където се играе при нас е много далеч и е извън града, това е единствената пречка да съм по-редовен. Само 3-4 човека ходят през седмицата, и не се получава истинска Паневритмия.

Edited by Максим
Link to comment
Share on other sites

Време е за Паневритмия! Ставайте от удобните столове и играйте Паневритмия....

Паневритмията, както и други упражнения дадени от Учителя, песните и философската основа на учението на бялото братство са мощно средство за пречистване на тялото, мисълта и духа.

За мен основен принцип в живота стана:

" Ти съзнавай, ти люби!

Безспирно сей, гради!

И в живота всичко давай,

тази Истина, Бога ти познавай!"

:3d_137:

И аз имам опит с Паневритмията тази година. Беше прекрасно! През целия днес след това се чувствах много спокоен и в добро настроение. Денят ми се видя много дълъг и свърших много полезна работа.

За мен наистина е учудващо как по време и след Паневритмия съзнанието и даже възприятията като, че ли се променят. Мислите и чувствата се хармонизират. Е не мога да кажа, че този ефект се случва винаги, но в по-вечето случаи. Поне при мен е така.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share


×
×
 • Create New...