Jump to content
Порталът към съзнателен живот

За заплащането ... при лечители, астролози, ясновидци


Ради
 Share

Recommended Posts

Здравейте,

според вас трябва ли лечителя или астролога да взима пари за своята дейност?

Или ясновидеца и нумеролога?

От една страна имаме Дарба и безкористно служене...

От друга музиката, художеството, литературата, науката - все са дарби.

Всичко е плод на нашите усилия.

Астрологията е много трудна наука например, изучването и коства много, много усилия.

Би ли могъл астролога да стане наистина такъв ако няма средствата и времето?

Какво ще кажете за астролозите по различни медии - телевизии, радио, вестници, школи?

Дали те популяризита тази велика наука и правят огромно добро на обществото или забогатяват и печелят неправомерно?

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 237
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Да, наистина, заплащането...

Твърдо "За" съм!

Не може да си мислим, че ще получим даром всичко, от което имаме нужда.

Друг е въпросът колко струва това. Важно е хората, имащи дарба, да я използват в помощ на другите. Дори чрез вестници, списания, телевизия и т.н.

Проблем може да се появи, когато мисълта за печалба стане основната мотивираща цел.

:smarty: Тук вече е въпрос на личен морал и съвест.

:feel happy:

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Привет

Ради все пак живеем в материален свят

Щом лекарят може да взима пари за преглед и лечение защо астролога гадателя вещицата или магьосника да не го правят има лоши и от едните и от другите.Христос сащо е лекувал хора раздавал е живота си на бедни и богати

друг е въпроса дали е взимал някакви пари или не, а може би повечето хора които са се докосвали до него са били бедни, но това няма значение аз мисля че силата и таланта определено трябва да бъдат възнаградени по някакъв начин Все пак този който ги притежава трябва да ги съхранява и развива.

"Проблем може да се появи, когато мисълта за печалба стане основната мотивираща цел."

Да Наде съгласна съм с теб.Мисля и че в този момент дарбата боже да бъде загубена, но също така мисля и че ако човека който я притежава няма пари да си купи хляб , колкото и да е даровит също може да загуби дарбата си. :(

Златната среда :hmmmmm: къде ли е тя :feel happy:

Това ме навежда на една тема която сага ще отворя :thumbsup2:

Link to comment
Share on other sites

Аз имам малко по-различно мнение. Дарбата на тези хора им е дадена не заради самите тях, а в полза на обкръжаващите ги. В този смисъл - според мен конкретният човек не трябва да приема желаещи, а сам да търси нуждаещи се от помощта му. Оттам - който както почувства, така се отплаща. Без предварително поставена цена за услуга и т. н. По този начин това се превръща във вид бизнес, а коренът пу е абсолютно противоположен. Както всичко - и това трябва да е без всякаква корист. Проблем с издръжката ще има само ако помощта не е била наистина това. В противен случай, благодарността се изразява материално. Разбира се тя не е толкова разпространено явление, но това е и вид пособие за възникването и там където я няма.

Проблема в интерес на истината е доста сложен и аз осъзнавам утопичното в своето виждане, но ние така или иначе трябва да правим опити в тази насока, ако искаме да си развиваме и да помагаме на другите за това. :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
Guest Кристиян

Здравейте,

Да плащаме или да не плащаме? Не проличава точния мотив при такова задание на темата, дали става въпрос за точно определен "контингент" "таланти- или надарени", или се търси някакво принципно становище в отношенията между "контингента-надарени" и "останалите"; но каквато и основа да вземем при опита за отговор, със сигурност няма да стигнем до еднозначно разрешаване от типа на "да, трябва", или "не, не трябва". Според моя житейски и професионален опит бих споделил с вас насоката, която се опитвам да следвам в размишления от подобен характер, а тя е основана преди всичко на идеята за нивото на съзнание на практикуващия и на неговите "клиенти" или "пациенти", а също и нивото на развитие на съзнанието на човечеството като цяло.

Не бих могъл да приема, че дарбата е понятие, отнасящо се към възможности, като лечителство извън "стандартната" рамка на това понятие или ясновидство от какъвто и вид да е то, както впрочем и всички дарби получени по т.нар. от мен "окултна линия" - била тя вродена или разкрита в по-напреднала възраст.

Със сигурност знаете, че има различни дарби, всеки от нас е притежател на поне един такъв дар - независимо в каква област от живота е нейната реализация, просто тези, които са открили дарбата си и са я развили и я реализират в живота си с любов и желание все повече да я усъвършенстват или да я укропняват и разширяват, независимо от това, какви са били първоначалните им намерения, впоследствие постепенно започват да "виждат" "смисъла" на техния дар все по-встрани от материалната гледна точка, включваща в себе си и "заплащането".

Мисля си, че лично аз имам дарбата да бъда добър хирург и музикант, и все повече се убеждавам в това, но в случая с хирургията обществото е наложило рамката да се практикува хирургия срещу заплащане, а от там са и основните ми доходи. Без да имам за цел да звуча самохвално бих ви казал, че от всички хирурзи, малцина носят дара да практикуват хирургията не само като професия, но и да я развиват като наука, малцина хирурзи имат един цялостен подход към себе си и към това, с което се занимават, за да имат ясно съзнание за точното им място в обществото, за нивото на моралните им ценности, за това, че във всички случаи трябва да имат стремежа да бъдат своего рода образец за останалите - проявявайки всичките добродетели не само като професионалисти, но и като нормални човеци.

Сигурно се досещате, че щом някой стигне до необходимост от хирургично лечение, явно не е разбрал нещо в собствения си живот, и въпреки дадените му възможности да разбере и да поправи живота си, той не е пожелал да се поправи, сам не може да се раздели с някой от недостатъците си и търси хирурга, той да му го отстрани, но не разбира, че патологията е далече извън засегнатия орган...

Музиката, която се ражда в мен обаче не подлежи на поставяне в рамка от обществото...дали да свиря срещу заплащане или безплатно зависи единствено от мен и моето съзнателно виждане в това отношение. Преди време се запознах с тайнството на звука, с неговите възможности за развитие на личността като цяло, с влиянието на музиката върху живата и неживата природа, с влиянието и като цяло в организацията на структурата и формата на материята и много още неща. Както светлината е навсякъде, звукът следва светлината и както светлината става звук, така и звукът може да стане светлина. Когато говорим, ползваме най-съвършения музикален инструмент - човешкия глас. Звукът, издаван от гласа може да твори, да лекува, да изгражда, да "задейста" словото и отново да го превърне в светлина...но толкова за музиката - как я използваме ние? Когато срещна болен човек, освен по всичко останало, по гласа мога да разбера естеството на заболяването му и действителната причина за неговото състояние - има някъде нарушена хармония; чрез слуха си определям къде точно е тази дисхармония и в мен възниква желание да я поправя някак - как? Знам кой тон в този човек звучи фалшиво, подавам му верния тон като му говоря, вибрациите от моя глас, насочени макар и неспецифично (в смисъл, че човека не знае че съм "чул" диагнозата му) към него започват да му въздействат благоприятно, като добавим и качеството на звука- като височина, тембър, мелодика, облечени в естествената красота на езика ни - тогава този човек подсъзнателно откликва на възприетия звук и на подсъзнателно ниво се опитва да "вземе" верния тон, независимо, че ще понесе една операция...често се получава така, че с някои хора, откликнали на верния тон, отношенията прекрачват границата лекар/пациент, той споделя много повече за себе си, за качеството на живот, за постиженията и проблемите си, за своите слаби и силни страни, и ако бъде насочен правилно, сам стига до разбиране на онзи първичен проблем, от който е възникнала болестта му, а може би и не само една болест, а няколко, но непроявени или проявени във времето. И така, след изписването, идва на пхреглед, приятно му е, благодарен е, че освен сполучливата операция е намерил нещо различно...при това безплатно...

Освен това, свиря музика, с нея се опитвам да постигна много по-голям ефект, при това двустранно осъзнат...

Това е, въпрос на ниво на съзнанието, но и въпрос на воля за постигане на това ниво...

Желая ви всичко най-добро, мисля все повече и повече сме готови да заживеем по нов начин, постепенно да излезем от платените услуги.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

В природата има равновесие - колкото дадеш, толкова ще получиш. Това е хубаво да го знае и едната, и другата страна. В тази връзка аз съм против "твърдата" тарифа от типа на: хороскоп - 100лв, съвместимост на партнъори - 50лв. Всички медии преливат от меко казано натрапчиви реклами на всевъзможни астролози, ясновидци и т.н., които за нула време, но за прилични суми се наемат да ти помогнат за какво ли не.

От друга страна, ако се пишеш на хитър и не си платиш, независимо по какъв начин, за добре оказаната помощ, то така ще се извъртят нещата, че или няма да можеш да се възползваш от нея, или ползата ще бъде съвсем за кратко, или живота ще те "резне" по друг параграф двойно и тройно повече, отколкото е било хубаво да дадеш на човека.

В редките случаи на подобен тип "услуги" винаги съм давала толкова, колкото ми идва от вътре.

Link to comment
Share on other sites

Guest Мона

Никога не трябва да се вземат или да се дават пари. Това е много лошо и за двете страни.

Link to comment
Share on other sites

Не трябва ли да се обърнем към Бог , когато имаме нужда ! А относно ясновидството -всеки може да го изучава , всеки носи интуицията в себе си . Всеки ученик може да прави упражнения за това ! Астрологични познания също трябва да имаме.... така , че ......... посадете си цвете ,поливайте го и му се радвайте !

Link to comment
Share on other sites

Не трябва ли да се обърнем към Бог , когато имаме нужда ! А относно ясновидството -всеки може да го изучава , всеки носи интуицията в себе си . Всеки ученик може да прави упражнения за това ! Астрологични познания също трябва да имаме.... така , че ......... посадете си цвете ,поливайте го и му се радвайте !
:3d_043::thumbsup1:

Някога бабите, дето са баели и помагали са казвали да се остави стотинка, а не с тези тарифи... :feel happy:

Link to comment
Share on other sites

Има таланти и таланти! Едно е да можеш да рисуваш и с това да си изкарваш хляба, друго е да си надарен от Бога, да лекуваш болни. И двете дарби са за благото на другите, но без картина на стената можеш и да преживееш , а без здраве, и ако нямаш и пари !? :hypocrite:

Link to comment
Share on other sites

Не мога по никакъв начин да приема варианта да се вземат пари за такива неща. Много съм мислил върху този казус, првеждах какви ли не доводи за, но не можах да се убедя че трябва да се плаща. Отвътре така ми се подсказва все едно и също. Може да греша, но не мога да заповядам на сърцето си и да одобря евентуална комерсиалност в такива дейности.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Който е алчен и който е обрал намира който го обиира.Натоварванането е голямо .Всеки отговая за себе си.

Link to comment
Share on other sites

Който е алчен и който е обрал намира който го обиира.Натоварванането е голямо .Всеки отговая за себе си.

Ако си алчен отиваш при ясновидец който ти взима парите.Не е лесно да помогнеш на някого натоварването е голямо всеки отговаря за себе си това не  означаша да се не вземат пари.

Link to comment
Share on other sites

Никога не трябва да се вземат или да се дават пари. Това е много лошо и за двете страни.

Мона, ти ако отидеш да прекопаеш някое лозе или извършиш малко офис работа, сигурно няма да очакваш сда ти се плати - ако е спорадично, ако е за приятел,ако е в общия контекст на работата ти, ако е между другото... Но ако това е основната ти дейност, ако не получаваш нужните хартийки, как ще преживяваш - ти, семейството ти, родителите ти, всички, които зависят от теб?

Който има пари за глупости да дава.

Вендор, ти си все още в двадесетте, предполагам. С годините тялото се износва, буквално започва да се разпада, което е доста неприятно. Алтернативните лечители, когато имат дарба, плюс работа по нейното развитие, плюс практикуване в научен контекст - съвсем не са "Глупости" - що з амнение, приятелю... Нима не знаеш, че светът е много повече от тясна логика и примитивна сетивност?

Някога бабите, дето са баели и помагали са казвали да се остави стотинка, а не с тези тарифи... :feel happy:

Привет, Илиянче - ами някога бабите са работили и помагали в съвсем друг контекст - живяли са в селски условия, при друга пазарна икономика, като са разчитали на основната си прехрана на земеделската си работа - а са "бабували" и врачували като допълнително морално призвание. А сега въобще вече не може да става дума за невежи баби, а за поставяне на тези знания в съвсем нова, научна светлина. Ако някой лекува по 8 часа на ден и не получава пари - как? Кажи как ще живее в този свят, зависим от финансите?

Не мога по никакъв начин да приема варианта да се вземат пари за такива неща. Много съм мислил върху този казус, првеждах какви ли не доводи за, но не можах да се убедя че трябва да се плаща. Отвътре така ми се подсказва все едно и също. Може да греша, но не мога да заповядам на сърцето си и да одобря евентуална комерсиалност в такива дейности.

Максим, ти получаваш ли заплата? А, замисли се - един доктор, който е преди всичко търговец, продвач на порочната фармацевтична промишленост - невзема ли пари? Взема и те разболява още повече ... единствено за рязане (хирургия)става съвременната медицина, каквато е...

Аз си мисля, че да, наистина има много измамници и псевдо лечители, които работят единствено комерсиално - те са не по-добри от много от докторите(системата зад тях), които не те приемат и лекуват, не ти осигуряват лекарства и условия, докато не си платиш тлъсто ... Но не са и по-лоши - защото, подобно на докторите, вземат парите и не правят нищо съществено, което същностно да те излекува...

Обаче има и истински лечители - а в България те са не малко!!! И те са скромни и етични хора - винаги! Такъв човек има призвание - да помага, да облекчава болката, да посочва пътя! Ако тези хора имат семейство, деца, родители, нужди физиологични, социални, културни и пр., как да заработват нужната им финансова енергия, проявена в малките хартийки при положение, че са отдали живота си на вършене на добро? Ако са монаси - добре. Но - всички ли са монаси и монашеството ли е най-добрият избор в новото време?

Link to comment
Share on other sites

... има и истински лечители - а в България те са не малко!!! И те са скромни и етични хора - винаги! Такъв човек има призвание - да помага, да облекчава болката, да посочва пътя! ... Ако са монаси - добре.

ако още не са, най добре да станат :)

"Само съвършеният може да служи на Бог"

Учителят Дънов

Link to comment
Share on other sites

Честно да си кажа когато съм ходила при ясновидци никога не са ми искали пари - негласно правило е че се оставя сума по твое усмотрение и аз съм оставяла. Все пак и тези хора трябва да се препитават от нещо. Искаш да чуеш нещо и те ти го казват , съответно ти си плащаш за услугата. Много съм против обаче разни шарлатани от рода на тези по телевизията, които работят на импулсни телефони и задължително те питат страшно безсмислени неща за да се въртят повече минути, а накрая за капак ти казват, че трябва да се видите на живо, защото имате сериозен проблем, който не е за обсъждане в ефир. Това не го приемам. Също и тези дето лъжат хората, че имат тежка черна магия, която биха развалили срещу скромната сума от 200-500лв. Подиграват се с надеждата на хората.

За астрологията и нумерологията съм съгласна, че е много трудна наука и смятам, че хората, които прибягват до подобни услуги трябва да си плащат.

Link to comment
Share on other sites

Guest Кристиян

Ако допуснем, че в настояще време някои хора се раждат с призвание, което ги задължава само да дават- това е аномалия; но ако в същотото време допуснем, че има хора, чието призвание е само да получават- тогава аномалии няма...

Ако аз имам само най-чисто лечебно "злато", би трябвало да съм много задръстен, за да запаочна да го раздавам на всеки...Ще има хора, на които ще го продам по 100лева за грам, ще има хора, на които ще го продам по 1000 лева за грам, ще има хора, на които ще го продам и за 10 лева за грам, но няма да се намери нито един, на който да го подаря. Подаръци се правят само на тези, които вече имат- християнсски принцип е това- "на онези, които имат, ще се прибави, а на онези които нямат, ще се отнеме и малкото което имат".

А разликатая между "призвание" и "задължение" е огромна...Ако съм "призван" да лекувам, когато лекувам, за да бъда здрав, се задължавам да спазвам принципа на везните, баланса и хармонията. Заплащането е инструмент за "обслужване" на хармонията... :3d_166:

Аз бих насочил внимание към застраховки, застарахователните компании, застрахователите- ето това по-лошо иот лъжливи ясновидци, застрахователния бизнес е 100% черна магия- при това, практически доказуема...

А импулсните телефони са нещо много, ама много полезно...Те нямат нищо общо с ясновидци и прочие неща, те имат отношение към времето...

Наскоро видях, че един мой колега си е направил импулсен телефон, чрез който пациентите контнактуват с него, притова има си "дневна" и "нощна" тарифа...

Така, когато посред нощ някой пациент се обади за да се жалва, че "докторе, скубе ми операцията и нещо ми е неврно и немога да заспя...", ще има възможност да разберле какво е скубане- 10-на лева за "мерака" плюс импулсите за проговореното време...И честно казано, реших да си направя също такъв импулсен телефон, с максимално най-високите предлагани цени, който ще давам предимно на пациенти, но не само...има хора, които не умеят да използват времето и го разхищавават, но не следва да ощетяват и другите...така няма да си изключвам телефона през нощта...Аз съм хирург, и като такъв разговорите ми с пациенти са кратички, и няма да се "замогна" от "импулсни" разговори, но ако бях психиатър..или пък кожен лекар, или общопрактикуващ лекар, със сигурност чрез импулсните разговори ще си осигуря достатъчно средства за да си "покрия" разноските по отношение на това, да съм здрав и в "кондиция", за да бъда "на разположение" на пациентите си, и техните близки и роднини, дори и по телефона...

Така че, плаща се само "времето", лечението е безценно, помощта е безценна, и т.н., но времето има цена...

Link to comment
Share on other sites

Който има пари за глупости да дава.

Вендор, ти си все още в двадесетте, предполагам. С годините тялото се износва, буквално започва да се разпада, което е доста неприятно. Алтернативните лечители, когато имат дарба, плюс работа по нейното развитие, плюс практикуване в научен контекст - съвсем не са "Глупости" - що з амнение, приятелю... Нима не знаеш, че светът е много повече от тясна логика и примитивна сетивност?

Точно така "глупости".Така се получава, че хората дават крупни суми по псевдо врачки и баячки развалящи магии и тн.

Не съм лечител или ясновидец, но се занимавам с астрология.Много хора искат помощ предимно в областа на хорарната и елективната астрология.Най-странното, е че се връщат доволни и буквално ми "бутат'' парите в ръцете но почти винаги ги връщам.

Света не е само логика и примитивна сетивност, но не трябва да се губи и връзка със трезвата мисъл и разсъдливост и да разчитаме на някой да ни помогне.

Link to comment
Share on other sites

Така че, плаща се само "времето", лечението е безценно, помощта е безценна, и т.н., но времето има цена...

Именно, точно това е. Плаща ти се за изразходеното от теб време, другото си получил от Бога и се дава даром. Т.е на Астролога се заплаща тълкуването на хороскопа, защото той е отделил два часа от времето си, а не за самите знания и интуция.

Link to comment
Share on other sites

... А импулсните телефони са нещо много, ама много полезно...Те нямат нищо общо с ясновидци и прочие неща, те имат отношение към времето...

Така, когато посред нощ някой пациент се обади за да се жалва, че "докторе, скубе ми операцията и нещо ми е неврно и немога да заспя...", ще има възможност да разберле какво е скубане- 10-на лева за "мерака" плюс импулсите за проговореното време...

Би било чудесно да се въведе "импулсно заплащане" в заведенията за хранене;

т.е. съобразно "изразходеното" Време за приготвяне на съответното ястие :3d_135: ,

и тогава, когато "пролетната" ми салата би била с "цена" от 15 минути, то една добре маринована, овкусена, опечена и гарнирана пържола от свински бут би била с цена 60 минути...

* и все си мисля, че ако "ценяхме" повече интуицията си, то нямаше тоолкова да "се скъпим" на времето си...

Link to comment
Share on other sites

Е, в момента не става въпрос за салати. А такова "ценообразуване" на време за Астролозите, го е дал Учителя на Иван Антонов. Последният все пак е отказал да взима пари, но това е друга тема:).

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share


×
×
  • Create New...