Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Хирон в астрологията


Recommended Posts

Вече почти няма астролог, който да не използва Хирон в съставянето на астрологичните карти. За изтъквуване на неговото влияние е общоприета символиката на "ранения лечител" - кентавъра Хирон - взаимствана от гръцката митология. А от положението, което заема орбитата на Хирон - между тази Сатурн - последната от видимите с просто око планети и Уран - първата от трансцеденталните планети, произтича значението му на мост между видимото и невидимото, ключ, който може да отвори вратата на съзнанието ни към по-висшите светове.

Въпреки това обаче ролята и влиянието му остава спорно, най-вече в частта кой знак Хирон управлява и дали изобщо може да управлява зодиакален знак.

Хирон е открит през 1977 г. и за много астролози става благодатна почва за "свободни" съчинения по темата как се проявява той в зодиакалните знаци и в домовете на наталната карта.

В тази връзка искам да попитам имате ли собствени наблюдения върху влиянието на Хирон в домовете и знаците на астрологичната карта и книгата на кой автор по темата Хирон смятате за най-реалистична и отговаряща на вашите наблюдения?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Здравейте!

Моето пътешествие към Хирон започна преди две години, когато открих, че планетата е разположена в точен съвпад с една от най-важните точки в картата ми. За съжаление не мога да кажа, че съм наясно със значението му. Има много малко литература на български език по въпроса. За най-пълна и изчерпателна приемам книгата на Барбара Хенд Клоу:" Хирон - мост между вътрешните и външните планети". Творбата на Алена: "Хирон и Лилит" е много кратка за да разясни напълно общите положения и основните моменти, свързани с планетата. Предвид това, че това е територия все още не проучена докрай е важно да се споменат някои основни моменти.

Счита се, че Хирон олицетворява мистикът, оракулът, гадателят на картите Таро, великият астролог. Предвид разположението му между Сатурн и Уран може да се приеме, че господства върху границата между видимият и невидимият свят, между живота и смърта, между физическото ни съществуване на Земята и досега ни с по-висшите измерения отвъд. Ето защо се смята, че хиротичното влияние е отговорно за преживявания на прага на смъртта, опитности извън тялото и всички онези форми и проявления на досега ни с по-висшите светове.

Енергията на Хирон е високоинтензивна и специфична в своето проявление. Ако сме в състояние да я увладеем тя може да се превърне в мощно средство на лечение, но в противен случай може и да убива. Така Хирон е назоваван и лечител, и убиец.

Други аспекти на влияние са екологията, ароматерапията, лечението с кристали, всички други видови високоенергийна медицина, хомеопатията също. В тази връзка ми се струва любопитно да изследваме влиянието на Хирон в картата на лекар-хомеопат :P . Може и да ни даде светлина и по въпроса дали Хирон управлява знака Дева и шести дом :)

Нека някой с повече знания да сподели с нас, за да се приближим още малко до истината за тази все още загадка- Хирон. :yinyang:

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...
Guest Зара_

Интересно е положението на Хирон в домовете, и то най-вече от гл.т. на синастрията. Не мога да кажа, че имам задълбочени познания за ролята му,но имам следните наблюдения:

-човек много често привлича партньори ,които имат Хирон в еднакъв дом,т.е. партньорите от различните по време връзки се оказват с еднакъв Хирон по дом.Вероятно този е домът,който партньора трябва да активира при себе си, за да отговори на нашите изисквания и нужди.

Имам наблюдения и над Хирон в 1 и 9 дом в наталната карта. В 1 дом води човек до грандиозни кризи,често без външен повод. Повод за това е заступоряване в нещо-било модел на поведение, възглед,отношение...

В 9 дом пък е свързан с големи духовни върхове и падения-на единия ден може да се усети Единството с всичко, а на другия-тотална депресия.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
:unsure: Здравейте! Като ги пишете всички тези неща за Хирон на човек запознат с астрономията му става зле!Бас държа ,че всички астрономи,които никога не са долюбвали астрологията -ще паднат от смях, ако прочетат тази статия преведена кой знае от къде?! :D Още от 90-те години на 20 век астрономите заснеха кометно ядро и 3 опашки на Хирон,да не говорим за орбитата му подобна на комета! :thumbsup2: Ако всичко това,което е написано за Хирон в статията е вярно,то нямаме нужда от влиянието на Марс,Нептун, Плутон и Уран, и Сатурн в рожденната карта. Бива ли да приписваме толкова много човешки качества на една комета? :( Ами какво правят останалите Кентаври от групата на Хирон? Те спят ли ? Къде гледат Фол ,Нес, Асбол,Харикло?(Много е по-голяма от Хирон,и е най-светлия от всички Кентаври ) :P Те какво лекуват? И те ли отговарят за изнасилването ,за екологията,за туморите,за комуникацията между хората? :D Поздрав! Лейла
Link to comment
Share on other sites

Лейла,

ти лично изучавала ли си влиянието на Хирон в твоя и примерно в още 100 други хороскопа, за да можеш да се произнесеш относно това какво е неговото влияние и дали въобще има такова?

Edited by Кирил
Link to comment
Share on other sites

Guest Зара_

Имам предложение занимаващите се с астрология участници в този форум да оставят данните си и да проучим позицията на Хирон в картите им, тъй като наистина смятам, че той има пряка връзка с астрологията.

Пък и,Лейла, това е начина да се докаже или обори дадена теза - чрез задълбочен анализ :)

П.П. Да нямаш квадратура на Хирон с Марс,Уран или Слънце ;);)

Link to comment
Share on other sites

:o Здравейте! Уважаеми Кирил и Зара, проучвала съм достаттъчно на брой хороскопи...,за да се убедя ,че не може една комета да отговаря за киселинните дъждове и за хирургията и за лечението с ръце-хирологията ,че и за хиромантията и изнасилването.Към Хироновите общества, в САЩ ,към техните проучвания се отнасям с огромно съмнение.Изписани са тонове(томове)откровенни глупости! :rolleyes: Американците са царе да ти забъркат един коктейл от астрономически открития,много фройдизъм,юнгиански идеи,марксизъм, астропсихология от Дейн Ръдиар и да ти го поднесат като шоу-хороскоп.И доста хора печелят добри пари -признавам! :D Едва ли само Хирон свързва видимият и невидимият свят,открити са и номерирани вече около 50 комети -астероиди- Кентаври. Не можем всички да ги включим в хороскопа. Прав беше астрологът Ап. Апостолов ,който още в края на миналия век,предупреди българските астролози да не включват Хирон в картите, тъй като не е добре изучен. Хирон все пак не управлява Дева,нито може да управлява Телец,нито Везни .Естествената му обител трябва да Стрелец,и още по-точно съзвездието Кентавър.Притежава сатурново-уранови черти,но никога не се приближава особено близо до Слънцето,че да му придаваме такива животинско-човешки черти.Що се отнася до лечението -Харикло и Асклепий отговарят за него,включете и Хигия... :thumbsup2: Това е за използването на астероидите в хороскопа... :thumbsup: Лейла
Link to comment
Share on other sites

Радвам се че сподели с нас наблюденията си. Трябва да ти кажа обаче, че те не съвпадат с моите наблюдения върху влиянието на Хирон. Теб явно те притеснява наличието на други кентаври. Или пък наличието на хиляди астероиди.

Още Хермес е казал, че това което е горе е подобно на това, което е долу. Т.е щом тези астероиди ги има, те трябва да съответстват, да имат проекция в определени области на нашия живот. Остава да открием къде.

"Не можем всички да ги включим в хороскопа."

Кой ти каза че не можем? Ако ти не можеш - не го прави. И днес има астролози, които работят само с планетите от септенера.

Разбира се, не трябва да се приемат като чиста монета писанията на американски, руски или българска астролози. В астрологията има едно златно правило, формулирано от американския астролог Грант Леви:

"Астрологията е валидна по същата причина, поради която е валидна таблицата за умножение - понеже върши работа"

На мен Хирон ми върши работа и затова го използвам :)

Link to comment
Share on other sites

Имам предложение занимаващите се с астрология участници в този форум да оставят данните си и да проучим позицията на Хирон в картите им, тъй като наистина смятам, че той има пряка връзка с астрологията.

Пък и,Лейла, това е начина да се докаже или обори дадена теза - чрез задълбочен анализ 

Моят Хирон се намира 5'55'' в Овен ретрограден и интерсептиран, намиращ се в 12-дом (с връх Риби), като Хирон е в опозиция спрямо Стелиума ми Меркурий-Уран-Юпитер Везни отново интерсептиран 6дом дева.Управителят на 12-дом е Нептун в 7-дом.

Link to comment
Share on other sites

Guest Зара_

Това,което ми се натрапва от пръв поглед е твоето нежелание или неумение да си слушаш интуицията. Във връзка с астрологията - това много би те затруднило най-вече за получаването на цялостна представа за даден човек. Това е подчертано и от интерсептираните знаци, в които се намират Хирон и планетите от стелиума. Като се има предвид че нептун ти е в 7 дом, взаимоотношенията ти с хората са стимула да се занимаваш със самоизучаване, или поне така си мислиш. Ако е така,е добре да превърнеш стимула във вътрешен, макар че на годините,на които си, това може вече да е станало.

Най-голямата трудност ще ти е именно синтеза между рацио и интуиция и ми се струва, че си човек, който достига до известни прозрения за себе си, а след време напълно ги забравя и трябва да достига до тях отново /поправи ме ако греша/. Както казва баба ми: Записвай си! ;)

С Хирон в 12 дом вероятно имаш някакви странни преживявания, свързани с някакъв род мазохизъм,в смисъл че се подлагаш на преживявания или имаш натрапчиви мисли, които допълнително и сам увеличаваш и поддържаш.

Любовта е движещата сила за преодоляване на тези твои изпитания.

Много силен аспект е опозицията със стелиума-харесва ми! И аз имам подобна, макар че понякога :(:(

Можеш да използваш словото да помагаш на другите, то може да бъде много силно енергийно ако го осъзнаеш и си поставиш за цел да го използваш за добро. Но не и за да влияеш и да манипулираш другите, трябва да внимаваш за излишества в това отношение; в случая включи висшите нива на Юпитер - безкористност и отдаване.

И една много важна забележка-аз се занимавам с астрология абсолютно непрофесионално и не се предоверявай на анализа ми.

Във връзка с опозицията на Хирон и Уран /която имам и аз/ да добавя само,че не е много добра за професионално занимание с астрология /макар че Уран ти е в 6 дом/.По-скоро може да послужи за знания по астрология,които човек да използва в работата и ежедневието. поне моите наблюдения са такива. Ще се радвам ако и други споделят вижданията си :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

И моят е ретрограден и интерсептиран,в единадесети дом , с връх Риби ;) Но иначе си е и той в Овен,на 15,52!И е в опозиция с Уран във пети-в интерсептирани Везни!А Нептун пък ми е в шести-скорпион!!Венера в трети-Лъв,Плутон и той интерсептиран във Везни!

На мен ми е много интересен Хирон и транзитите му,най вече съвпадите с лични планети ,които при мен доказано са свързани с ключови събития в живота ми!Така че съм 100% за проучването му !!!Пак и е единствения ретро в картата ми :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Доскоро игнорирах влиянието на Хирон, но без него много неща в хороскопа ми оставаха неизяснени. Отдавна усещам, почти физически, че имам планета в Овен, а в този знак не може да остане непроявено влияние. Оказа се, че съм права и именно Хирон е при мен в Овен на 13° в 4 дом. От прочетените статии по върпоса за Хирон не попаднах на единодушно мнение. Аз лично смятам, че Хирон се управлява от Стрелец, но по въпроса за екзалтацията не съм сигурна. Най-силното в митологичната символика на Хирон виждам в отказа му от безсмъртието и доброволното му оттегляне в царството на Хадес. Лечителят не е в състояние да излекува себе си и трябва да плати животите, които е спасил със собственото си безсмъртие. И тук е налице правото на избор, висш религиозен и морален принцип. Не става въпрос за сделка, както е при Фауст, а за избор. Винаги имаш правото да се самоунищожиш, ако не можеш да се спасиш. Виждам в Хирон суицидния комплекс и смятам, че е замесен в самоубийствата, във въпросите на евтаназията но също така той отключва едно по-висше ниво - необходимостта от появата на Спасителя, този, който ще излекува душите ни и ще ни спаси. Въпросът за лечението не е само физически и медицината не свършва с премахването на телесните страдания. :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

:D Привет! Защо вместо да приписвате на тази комета Хирон какви ли не качества не си погледнете актуалните му транзити в момента? Това дето прави опозиция на ретро -Сатурн и нонагон с Уран ? И като как ще отговаря едновременно и за самоубийството и за самолечението? Моят съвет е да си отворите "Старогръцки легенди и митове" па да си прочетете митовете за Херакъл и взаимоотношенията му с Кентаврите!... Лейла :thumbsup1:
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
:D HM, не бива да се коментира само един аспект,без цялостен поглед върху картата,без знака,в който се намира луната , Хирон и Сатурн!Зависи и от това дали опозицията е точна и още много други фактори... Опозицията е разрушителен аспект- противоречия,борба,съмнения,вътрешни изживявания... :D
Link to comment
Share on other sites

:D HM, не бива да се коментира само един аспект,без цялостен поглед върху картата,без знака,в който се намира луната , Хирон и Сатурн!Зависи и от това дали опозицията е точна и още много други фактори... Опозицията е разрушителен аспект- противоречия,борба,съмнения,вътрешни изживявания... :D

<{POST_SNAPBACK}>

хм прав си, дълга и широка е :whistling:

близнаци е общия знак. лилит, хирон, луна близнаци натръшкани в 11-ти дом, в оп. на Сатурн в 4-ти :ph34r::whistling:

:hypocrite: Съжелявам, за това, че не пиша на кирилица, но си нямам. :thumbsup::hypocrite::whistling:

Моля пишете на кирилица! Мнението е "преведено" на кирилица от модераторския екип.

Link to comment
Share on other sites

Guest гост

Здравейте ,

По темата за Хирон - открих следната закономерност , която не мога да разтъл-

кувам-та гледайки транзитите в три много важни за мен дати -сватба ,

раждането на моят син и раждането на моята дъщеря той е бил все в

едно и също положение -- Хирон- 10 дом - в Близнаци !

В натала Хирон е с положение в 7 дом - Риби , а в 10 дом в рожденната си карта имам само Северен лунен възел в Близнаци!

Моля за вашият коментар!!!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Guest VampireLady

Някой може ли да ми каже къде е моя Хирон? Много искам да знам, а не знам как да го открия... Родена съм на 4 септември 1986 в 9.55 сутринта в Карлово, имам асцендент Везни... Помогнете моля! :(

Link to comment
Share on other sites

Твоя Хирон се намира на 21 00' 59" в Близнаци, в 9-ти дом и е в в точен съвпад с Лилит.

Моля пишете на кирилица! Мнението е "преведено" от модераторския екип.

Link to comment
Share on other sites

Здравейте,

много ми е интересна темата за Хирон . Аз съм психолог и хомеопат.

Работя със сънищата на моите пациенти. Правя регресивна терапия.

Напоследък проявявам интерес към лечението със скъпоценни и полускъпоценни камъни. Всичко това явно е свързано с Хирон, които е в 8 дом на 14 градуса в Риби в тригон с Нептун в четвърти дом и в опозиция на Венера, Уран и Плутон във втори дом. Учила съм Астрология ,но я ползвам само за да се ориентирам...... така че ако някои може да каже нещо повече за тази позиция на Хирон ще ми бъде интересно......

Link to comment
Share on other sites

Guest VampireLady

Твоя Хирон се намира на 21 00' 59" в Близнаци, в 9-ти дом и е в в точен съвпад с Лилит.

<{POST_SNAPBACK}>

Много благодаря, а това какво може да означава?

P.S. аз горката съм съвсем начинаеща и умирам от любопитство! :angel:

Моля пишете на кирилица! Мнението е "преведено" от модераторския екип.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Guest медунка

Привет на всички,

Може ли някой да ми каже какво е влиянието на Херон върху моята натална карта? Родена съм на 02.07.1977 в 16.40 в София, Херон ми е на 8.00'.50'' в Телец в 5 дом.

Предварително Благодаря

Link to comment
Share on other sites

За да се направи точно тълкувание на дадена позиция трябва да се имат предвид всички фактори в хороскопа. Все пак ето няколко думи за родените с Хирон в 5 дом:

Юношеските им години посветени изцяло на забавленията и емоциите, търсят своята голяма любов. Любовните връзки могат да станат публични. Бракът е последван скоро от раждането на деца, те се оказват впоследствие по-важни от т.нар. голяма любов, имат много добри отношения с децата

С тази позиция човек може да има талант в областта на изкуството (театър, кино, музика.) Човекът трябва да успее да разгърне талантите, които са вложени в него. При всички положения ще се стреми към изява.

Хора с Хирон в 5 дом обикновено се ползват с популярност и могат да станат кумири, дори без да го осъзнават. Ако имат положително излъчване и дават добър пример биха могли да помогнат на мнозина. Съществува опасност да станат зависими от одобрението на хората.

При напрегнати аспекти на Хирон е възможен трагичен край на любовните връзки или брака.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share


×
×
  • Create New...