Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Орторексията


Recommended Posts

Тази болест е описана за първи път от д-р Стивън Бартман, който практикува алтернативна медицина. Неговата книга “ Пристрастени към здравословната храна” , в която се описва орторексията, става бестселър.

В книгата си Братман представя няколко въпроса, които разкриват наличие на орторексия, като “Различава ли се начинът ви на хранене от този на близките ви”, “Чувствате ли се виновни, ако ядете нещо непозволено за хранителния ви режим”, “Интересувате ли се повече от полезните съставки в храната,отколкото от вкуса й”.

Тези, които отговорят положително поне на един от въпросите, могат да се смятат за пристрастени към здравословното хранене, една от най-новите болести на нашето време.

“Всички ние се стремим да се храним здравословно, но когато това нормално поведение се превърне в обсебваща мания, която е вредна за здравето, тогава вече говорим за орторексия”, обяснява д-р Бартман.

Тази нова болест, характерна за западното общество, се появява след манията по диетите, култът към тялото и страха от консумиране на храни, обогатени с изкуствени продукти.

След като преди години бяха определени симптомите на анорексията и булимията, лекари и учени започнаха да обръщат внимание на друго хранително разстройство на психическа основа - орторексията.

Също както при булимията и анорексията, лечението на тялото е много по-лесно от лечението на психиката. Трябва да се премахнат всички навици, придобити от орторексиците, а за това се изисква много желание и време.

Симптоми на орторексията:

Маниакална пристрастеност към здравословното хранене.

Често се среща при хора, които са страдали от друго хранително разстройство, анорексия или булимия. Парадоксалното е, че тези хора, в стремежа си да се излекуват от една зависимост, се изпадат в друга.

Изключване от храната на червени меса, мазнини и храни, обработвани с изкуствени вещества.

Стриктно спазване на хранителния режим, дори при специални случаи.

Както при повечето заболявания на психическа основа и орторексията може да бъде избегната, ако се храните разумно, разнообразно и имате повече увереност в самите вас.

Помнете, всеки от нас е уникално творение на природата има достатъчно положителни черти, с които да се гордее. Всеки от нас е уникален, неповторим и има своите добри страни и своите недостатъци, важното е да бъдеш Ти на правилното място в правилния момент, такъв какъвто си!

* * *

Сглобено по материали от нета. Дано е от полза на някой.

Линк към коментар
Share on other sites

За мен беше полезно! Не бях чувал за този вариант на анорексията - орторексията...

Там е работата, че "нормалното" хранене едва ли включва ядене на животни, хора, бебета, на пестициди, нитрати, хормони и антибиотици, приемани с "нормалната" ни храна. Едва ли включва и дегенерацията на днк-то ни при тъпкането ни с генетично променена храна... Като се замислиш, нормалното е нещо, което трудно се намира в магазините днес...

На запад отдавна хората, искащи да се хранят нормално, го правят с органична храна, отглеждана в сертифицирани и контролирани ферми. Повечето от тези нормално хранещи се са вегетарианци, но които не са, ядат месо от добитък само от органик ферми, гледан само на открито, в оптимални за него условия, включително емоционални такива. Както и такъв добитък е колен максимално безболезнено.

...

"Нормалното" за психопатичното ни човечество дали е нормално от глобална гледна точка?

...

Съгласен съм обаче, че фиксацията в природосъобразното хранене и живот може да станат патология.

Редактирано от Орлин Баев
Линк към коментар
Share on other sites

Орторексията си е цяла нова болест. До колкото аз разбрах, отнася се за хората, които до такава степен са се вкопчили в модел на хранене, че не могат да го разчупят. Все едно да зациклиш само на ядене на месо и като ти предложат маруля, да не можеш да я изядеш и да изсипеш два тона ругатни по адрес на растението и вредите от консумацията му. Или да си до такава степен почитател на растетията, че ако в чинията се озове пилешка кавърма, да не можеш да ядеш, да изсипеш два тона ругатни за вредите от яденето на месо. Всичко това е на основата на психическо разстройство.

Това съм чела, че е много опасно за здравето, когато се яде само месо или иде реч за вегетарианство. Крайностите вредят и в случая с храненето, като и навсякъде.

Нормата е да има някаква балансирана среда какво да се яде. Другото са болестни състояния.

За съжаление е наистина много актуална и темата за качеството на храните, които ги има в магазина. (ей, как се сетих за тоалетната хартия в каймата, за химикалите в плодовете- неприятна история).

Като че ли няма отръвка, каквото и да прави човек. :(

Линк към коментар
Share on other sites

Орторексията си е цяла нова болест. До колкото аз разбрах, отнася се за хората, които до такава степен са се вкопчили в модел на хранене, че не могат да го разчупят.

:thumbsup:

Моя много близка роднина е в това състояние. Виждала съм и други хора, попадащи постепенно в тази категория. Както казва Орлин:

Съгласен съм обаче, че фиксацията в природосъобразното хранене и живот може да станат патология.
Такъв човек освен за храна, за нищо друго не може да говори. Ако излезеш с него сред природата трябва да търпиш безкрайното му висене под някое дърво с ябълки - дивачки или край къпинов храст. Ако това е за 5-10минути е нормално. Аз също обичам дивите плодове, но да вися половин час край някоя къпина - не! Обичам да се разхождам сред природата, да я усетя, да видя красотата й, а не да паса сред нея. :P

Нямам нищо против здравословното хранене и прочистването на организма, но ако човек се фиксира само върху това, работата загрубява.

Съгласна съм с chimera. Такова заболяване съществува и е предмет на изследване. Има много написано за това заболяване. Всеки може да го потърси с някоя търсачка в нета.

Съгласна съм с:

Орторексия, когато манията за правилно хранене се превръща в болест

Орторексията е патологична мания да се яде само здравословна храна. ...

Думата “орторексия” идва от гръцката дума “орто”, което означава “точен”. Тази болест е описана за първи път от д-р Стивън Бартман, който практикува алтернативна медицина. Неговата книга “ Пристрастени към здравословната храна” , в която се описва орторексията, става бестселър. В книгата си Братман представя няколко въпроса, които разкриват наличие на орторексия, като “Различава ли се начинът ви на хранене от този на близките ви”, “Чувствате ли се виновни, ако ядете нещо непозволено за хранителния ви режим”, “Интересувате ли се повече от полезните съставки в храната,отколкото от вкуса й”. Тези, които отговорят положително поне на един от въпросите, могат да се смятат за пристрастени към здравословното хранене, една от най-новите болести на нашето време.

“Всички ние се стремим да се храним здравословно, но когато това нормално поведение се превърне в обсебваща мания, която е вредна за здравето, тогава вече говорим за орторексия”, обяснява д-р Бартман.

Тази нова болест, характерна за западното общество, се появява след манията по диетите, култът към тялото и страха от консумиране на храни, обогатени с изкуствени продукти.

След като преди години бяха определени симптомите на анорексията и булимията, лекари и учени започнаха да обръщат внимание на друго хранително разстройство на психическа основа - орторексията.

но не приемам:

Тази обсебваща идея може да се превърне в болест, когато не се приемат червени меса, риба и други важни хранителни продукти и се стигне до недохранване....

Орторексията се определя като патологичен стремеж да се ядат следните типове храна: натурални, растителни, без консерванти, без мазнини, без червени меса. Начина на приготвяне - нарязването по специален начин или употребата само на дървени или керамични съдове, също може да бъде един от симптомите на орторексията.

По-подробно тук

Не съм фен на червените меса и не смятам, че ако не ям месо съм болна от орторексия.

Мисля, че е нормално човек да се стреми към екологично чисти храни, но това да не му е целта на живота. :)

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей Бина.

Това, което знам за вредите от неяденето на месо е, че липсата на мазнини в организма пречи на усвояването на мастноразтворимите витамини като А, D, E, K. Освен това без месо, нивото на желязо в кръвта намалява значително. Дори да се приемат богати на желязо и протеини храни с растителен произход, те са с по-ниско качество, отколкото в месото. Липсата на желязо в организма води до срив в имунната система в един момент. Сривът в имунната система прави организма уязвим.

Това за желязото го потвърждавам. Защото също не ядах месо. Години наред. Мислех, че растенията ми дават всичко, а и ме беше жал за животните. Сега се лекувам от желязодефицитна анемия в следствие на неправилното ми хранене. Колкото и да не ми се щеше да го призная пред себе си, човекът е всеядно същество и не може да живее като тревопасните, без това да си плати за това. Просто не искам и други хора да се докарат до моя хал. :(

Линк към коментар
Share on other sites

:3d_146: В момента доста над 1 милиард хора по света са вегетарианци - напълно или почти напълно. Повечето са в добро здраве и достигат, често и надвишават средната продължителност на смесеноядните. Ортоманиаци има от друга страна и сред месоядните, например някои ядат само яйца, за да отслабнат и получават жлъчни проблеми, мигрени и т.н. Тъй като познавам доста хора с хранителни проблеми, бъдете сигурни, че повечето от тях са страдали достатъчно (от тежки физически болести и/или психодепресии), не намирайки помощ отникъде и тогава са тръгнали с крайни мерки, вкл. диетични. Много по-рядко при общо добро самочувствие здраве се явява някаква мания за стриктни диети или други "твърди" методи. Изводът, до който не стигат дори и някои специалисти, е: не чрез призиви "бъди като другите" могат да се подобрят тези хора, а чрез по-адекватни програми за индивидуално резултатно лечение. Някои наистина трудно се чувстват добре при масовите форми на вегетарианство, но при адаптиран такъв режим се справят, ако не знаят как да си адаптират режима, си страдат или могат, както в случая, да преминат в другия лагер и да почнат да агитират срещу вегетарианството изобщо. Ами какво да кажем за другите, които имат много ниска поносимост или директно алергия към месото? Тези, при които излишното желязо се отлага в черния дроб, поощрявайки инфекциозни и туморни процеси?! (За да не благоговеем прекалено пред този микроелемент, полезно е и да знаем, че веществото, което предизвиква смърт у малки деца, наяли се с мултиминерали за възрастни, е именно желязото!) Аз лично познавам десетки хора и с анемия, и с отслабена имунна система, които си хапват месо - и то по доста - но например не ядат важни за организма продукти като сурови ядки и зелени листа... И, разбира се, храненето не е единственият важен фактор за здравето - наследствеността, психореактивността и състоянието на околната среда са също така много важни. Затова, когато някой е много убеден в някакво си становище, дори и да смята, че има право на това, тъй като е от личен опит - да не забравя и че този личен опит е ограничен, а и тълкуването на неговите резултати може да бъде различно... :hmmmmm: Редактирано от Добромир
Линк към коментар
Share on other sites

Аз лично познавам десетки хора и с анемия, и с отслабена имунна система, които си хапват месо - и то по доста - но например не ядат важни за организма продукти като сурови ядки и зелени листа... И, разбира се, храненето не е единственият важен фактор за здравето - наследствеността, психореактивността и състоянието на околната среда са също така много важни.

:thumbsup:

От юни месец съм вегетарианка, преди това съм била винаги с нисък хемоглобин, виеше ми се свят въпреки , че си хапвах месо. От половин година се чувствам чудесно, голяма ми беше изненадата, когато изследванията ми показаха отличен хемоглобин!Наблягам на сурови и печени ядки , хапвам по малко ленено семе, и много суров сусам, явно организма си го иска. Така , че липсата на месо в менюто не е показателна за нисък хемоглобин и болести.

Линк към коментар
Share on other sites

Май за всеки е различно. И ако може сега да му хвана и цаката за кой какво хранене е най-добро и щеше да е много хубаво, ама на... Пусти късмет. Не се получава номера. :(

Редактирано от chimera
Линк към коментар
Share on other sites

Трябва да се внимава какво се започва, като промяна в хранителния режим. Защото може да се отключи някоя болест, която до тогава да не се е проявявала. Въпреки, че въображението е вратата през която влизат и излизат всички болестите. По принцип ям сорови плодове и зеленчуци, варива и ядки. Не съм отказала съвсем месото, но е риба и пилешко твърде рядко. Всичко е строго индивидуално, но повишавайте внимане при промяна на хранителните навици. Аз издържах житния режим беше чудесно, но след него се получиха доста неприятни неща, които още немога да оправя. От време на време сега ми се разстрова храносмилателната система- стомаха ли ще ръководи нещата или аз. Лекарите нищо не откриват, но нещата не са както преди, а аз незнам как да ги оправя. Преди това никога не съм имала проблеми с корема.

Линк към коментар
Share on other sites

Почти винаги може да се получи, но често е трудно - особено в съвременните условия, където вредностите са много, а достъпната информация - обилно-противоречива. Човек или трябва да намери точния консултант и с много търпение да заработи с него, или с още повече търпение да се образова сам - но не само на теория, а и на практика. При това както при студентите-третокерсници се преминава през период на доста голямо объркване, преди знанията да се подредят в сторйна и що годе адекватна система. Следва проверка на знанията - стъпка по стъпка. В конкретния случай могат да се пробват не кардинални, а отначало частични промени за по няколко седмици, за да се види резултатът. Понякога това се налага да се повтаря многократно, с промени в различни аспекти на храненето и други сектори от начина на живот. Изглежда много да се посвети половин или цяла година за индивидуализиране (в тази ера на бързите и лесни решения), но затова пък може да се стигне до оптимален резултат, до който иначе едва ли ще се стигне през целия живот! :sorcerer:

Линк към коментар
Share on other sites

Естествено че има! Това обаче не означава, че трябва да допускаме на масата си каква ли не храна и да се притесняваме, че нашата предпазливост е болестно състояние. Всеки нормален човек би желал да се храни с екологично чиста и генетично немодифицирана храна. Чета какво съдържат храните, избягвам други целенасочено. На това уча цялото си семейство, децата на които преподавам и приятелите си. Не ме интересува какви модерни болести се появяват и дали ще имат отражение върху поведението ми. Границата обаче е много финна и лесно се преминава. Затова всичко в нормални граници. Успех и силна вяра по пътя на избраната мисия!

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 years later...

Хм, къде ли е границата между здраве и болест, когато опрем да гаворим за състоянията на психиката. Пък и учените постоянно се надпреварват да обясняват кое е вредно и кое полезно. Ако човек седне да ги слуша, нищо чудно от уплах и да спре да се храни....

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...