Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Видове предсказателни техники


Recommended Posts

Това е повече въпрос към средно напреднали астролози.... но би била полезна информация и за съвсем начинаещите астролози.

Какви видове предсказателни техники познавате и какво представляват те?

В кои случаи каква техника ползвате? Какви по-големина и характер събития дават?

Link to comment
Share on other sites

един вид предсказателна техника е хорарната астрология-за отговаряне на въпроси с да и не и за откриване на изчезнали хора и предмети-препоръчвам книгата на алфи лавоа-"хорарна астрология"Но мисля че хорарната астрол не е подход за предсказване на мащабни събития

Link to comment
Share on other sites

Хорарната Астрология дава търсене на отговор( на въпрос) свързан с определено място и време.

Времето и мястото което се избира е от съществено значение. Питащият, този който търси отговор се нарича Кверент.

Когато кверента задава въпрос, в писмен вид, писмо, мейл, бележка, за изчертаване на хорарната карта се използва времето и мястото където е астролога. Ако обаче, връзката е online, тоест телефон, ICQ или конферентна връзка се използва мястото където се намира кверентът и времето в което астролога е чул въпроса. B)

Хорарната астрология е една от най-старите техники за прогностична астрология и е доста оспорван метод. :dancing yes:

Има и други методи като Солар и Лунар. Солара дава сведение за живота и събитията в рамките на една соларна година. От датата на вашето раждане, до същата през следващатата година. Лунара е меceчно засичане на влиянието на звездите и планетите, с главно действие Луната. Тук се имат предвид, транзити и аспекти които са сключват между транзитни и радикални планети.

Link to comment
Share on other sites

Здравейте :)

Ето още малко информация за хорарната астрология.

Този метод е малко по-долеч от научните основи в астрологията, и се доближава до окултната й страна. По същество се опира преди всичко на интиутивното усещане на астролога. Може да бъде много ценно средсво за отговор на конкретен въпрос и все пак е необходимо да се внимава, преди да се направят генерални заключения... :yinyang:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Здравейте!

Относно темата за хорарната астрология- има една много добра книга на руски от Юрий Олешко "Хорарная астрология". Там има правила за определяне на радикалността на картата - дали питащия наистина се интересува от мнението ти като астролог или просто те изпитва, проверява какво ще му кажеш. Има 8 такива правила. Също от занчение са градусите на Луната и т.н. Работя по нея и сам много доволна. Разбира се не бива да се прекалява с много въпроси или с повтаряне на един и същ.Има и примери така, че можеш и по тях да се ориентираш...и последно разбира се е личната ти интерпретация, как ти виждаш въпроса, човека и отговора. :)

Link to comment
Share on other sites

Здравейте!

Видът на предсказателните техники трябва да бъдат съобразени с продължителността на астрологическото влияние, т.е

- при ежедневни прогнози, където продължителността на влиянието е няколко дни се използват транзитите на слънце, луна и вътрешни планети

- при месечни прогнози - лунен хороскоп, транзити на юпитер, сатурн и лунен възел

- при годишни и дългосрочни прогнози - соларен хороскоп; транзити на тежките планети; дирекции и прогресии

Последните методи дават кардиналните събития, докато предните дават по-маловажни случки или такива от емоционален психологически характер.

Аз съм се уверила в действието на соларния хороскоп (в съчетание с транзити) - той наистина указва значими събития в рамките на годината, особено тези с неблагоприятен ефект -анализирайки го добре може да се предвиди с точност 2-3 дена дадено събитие. Но в тази връзка винаги съм се питала променяйки плана си на действие променяме ли Общия план или и това наше решение е предначертано? :huh:

Относно хорарната астрология - имам един въпрос - може ли астрологът сам да зададе въпрос за себе си и да си отговори? :hmmmmm:

Link to comment
Share on other sites

Относно хорарната астрология - имам един въпрос - може ли астрологът сам да зададе въпрос за себе си и да си отговори?  :hmmmmm:

Да си зададе определено може, стига да не е на глас :blink:

Виж за отговора е по-различно. Казват никой не е пророк за себе си :) .

Като правило не можеш да си отговориш сама, няколкото души, с които съм говорила по въпроса дават също - 95%неуспеваемост по отношение на себе си.

Е, винаги остават едни 5% за стимул ;)

Поздрави,

Надя

Link to comment
Share on other sites

Здравейте !

Ха -ха , разбира се , че може човек да задава за себе си въпроси .

И отговори разбире се , че може да получава .

Достоверноста е еднаква както ако отговаряш и за друг човек , така и за себе си . За да знаеш къде се намират другите хора във времето и пространството , първо и много важно условие ( но недостотъчно ) е да знаеш самият ти къде се намираш . Нещо като , да знаеш точката си на местостоене , посока и скорост на предвижване към определена цел . Така поне си мисля , че е .

Съвсем друг е въпроса , дали самият човек ще си признае какво е видял за себе си . Обикновено мислите отиват в посока .... - " Точно на мене ли пък ще се даде ...? " Не е задължително да си пророк . Поне така си представям нещата .

Достатъчно е да гледаш поличбите .

А те как се разчитат - виж това е друг въпрос ???

Точно това е еЗотеричното обучение според мене ... : Умението да се разчитат поличбите с цел "заемане " на провилното място във времето и простронството , за предобиване на умения по контрола на собственната карма . Иначе много хора ги виждат поличбите , но малцина се замислят . Нали за това сме във Форума !?

Нали въпроса беше :

" Видови предсказателни техники " ?

Ако не бъркам ?

Поздрави !

Иван

Link to comment
Share on other sites

Хорарната астрология борави преди всичко с фактора време и по-специално с онзи миг, в който въпросът е достигнал до астролога, защото в по-езотеричен план - това е именно моментът на най-синхронно разположение на планетите с питащият :) .

И така - ако астрологът задава сам на себе си въпрос, може ли да е сигурен за точния миг, в който си го е задал, за да си направи вярна хорарна карта? Вероятно това е един от проблемите за отговор на собствения си въпрос - кога точно сме си го задали първо???

Вие как смятате?

:sorcerer::yinyang:

Link to comment
Share on other sites

здравей,Надежда!-Ами когато аз самата си задам въпрос-и той съществено има някакво значение,а не просто ей-така си записвам часа някъде, и като се прибера в къщи проверявам-мога да се похваля,че хорарната астрология доста помага-дори ми поставят въпроси външни хора-и казват че както съм им казала-точно така и е станало-основното е да определиш правилно всички замесени сигнификатори-наистина действа!!!!

Link to comment
Share on other sites

Здравейте !

Според Емануел Кант , времето е наша вътрешна категория виж " Критика на чистия разум "( и... не само според него , според мене също , струва ми се и други ще се намерят да подкрепят тази констатация ) . С други думи " времето " е само "наше" усещане - реално то не съществува. Тази категория можем да я използваме само за показване на относителни неща .... "извадки " в учебен план . Така , че Надежда - мисля , че трябва да бъдем внимателни като я опотребяваме ( категорията време ) в езотеричен план . Защото в езотеричен план под " астролог " се разбира вече нещо ново по съдържание понятие . Нямащо нищо общо с астролога за когото говориш . Тъй като най- добрия начин да предскажеш " бъдещето" е да го " създадеш " под .... " контрола на съзнанието " . Така мисля , че е по Християнски - другото е езичество . За това говорих по- горе . Мисля , че бях длъжен да направя уточнението . Християнския астролог не работи със " земни " ( времеви ) предсказания - те не са достоверни ( могат да бъдат променяни при промяна на определени съотношения ... тъй като "земните или времеви предсказания " са само вътрешни усещатия на " затворения дух " . И при "освобождението " стават невалидни .

Поздрави !

Иван

Link to comment
Share on other sites

Защото в езотеричен план под " астролог " се разбира вече нещо ново по съдържание понятие.

Здравей Иване,

Какъв е твоя опит с астрологията? Какви видове астрологични предсказателни техники познаваш и ползваш? В тази посока на размисъл отворих темата.

Иво

Link to comment
Share on other sites

Здравей Иво !

Добре питаш . Макар , че очаквах по- дълбоко влизане в "материята". Много добре си поставил темата и много точно . Само , че лично мене не ме интерисуват "гадателите " , а предсказателите . Границата на пръв поглед е много тънка и за някои дори не съществува - поради несъвършенството на думите . Предсказателя изследва причините за явленията , а "гадателя " ... "фиксира" следствията ( а те могат да се променят при определени обстоятелства при ..." незряла карма " напремер , а има и други ) . Ако мога така да се изразя . Разбира се това е крайно недостатъчно и неточно изразявване , защото някои неща не могат да се "вкарат" в едно есе.Само се опитвам да фиксирам определени отправни "точки " за разсъждение , за този който се интерисува от материята по въпроса . Тъй като тук има хора с различни интереси .

Най- добрата "предсказателна техника " която ползвам е .... " Да бъда на необходимото място в необходимото време " . Ако питаш за техническите подробности - гледам поличбите , другото е работа на невидимите тела . А като такива , човек трудно може да обясни с видими думи работата им . Освен с понятията на идеалистичната ( идва от идеално съществуване, не от идея )философия . Вече трудностите стават много за един форум с разнородни посетители . Не мислиш ли ?

Учените астрономи вече изведоха математическите модели за изкривяването на времевата и пространствена рамка на Вселената. И мисля , че с това се доказва теоретически несъвършенството на критерия "време" . И за това много "гадатели" не успяват да "предугадят" точния ден и час на дадено събитие . А ако стане ... това според мене е тото - лотария .

Дълбоко и искрено се извинявам на хората продаващи хороскопи , ако развалям бизнеса им !!! ??? :blink: Поднасям им моите извинения най-чистосърдечно !!! Но не може в един ден и час,минута да се родят 10 000 деца ( всичките с различна карма и мисия в настоящето прераждане ) да имат еднакъв гадателски хороскоп . Звучи несериозно ако познаваш закона за прераждането . А той е категоричен в часта му за свободната воля на преродилия се Човек . Има заложени причини , които могат да бъдат променяни при определени обстоятелство ( това е друга тема за разговор ) , когато човек е тук в материалния ( триизмерен ) свят. Иначе не би могло и да бъде , нали за това се прераждаме - да прекратим съзнателно кармичната верига . За мене хороскопа( енергийното състояние на определена точка от Вселената в даден момент ) е предпоставка , която следва да бъде използвана и доразвита с цел натрупване на опит от прераждащото се Его или още Чистия Дух -Човек . Ако пропусне предпоставката или другата думичка е шанса - :)) нищо не се случва , остава му пропуснатата възможност и "тъпченето " на едно място . Нищо повече .

Мисля , че без конкретизирани въпроси изписах доста глупости - едва ли повечето хора хора ще се интерисуват от тях . За което се извинявам ! Но все пак - да опитам . Забелязах 2-3 човека тук, които се замислят доста сериозно в/у диалектиката на нещата . Мога да науча нещо от тях . Не съм само аз "отнесения " :))) тук .

Иван

Link to comment
Share on other sites

Здравейте!

Какво представляват примарните дирекции??!Знам го само като термин, но си нямам представа какво означава и как се изчислява.Ако някой може да ми помогне ще съм много благодарна да ме просветли по въпроса, а ако може и да ми посочи някаква книга....? :huh:

Link to comment
Share on other sites

Здравей, Руми :)

Такааа, примарните дирекции явно са нещо особено потайно из средите на астролозите, понеже двечките с Диляна :P отдавна надаваме ушенце и още нишичко не са изплюли уважаемите астролози...мълчат и това си е :unsure:

За съжаление не мога да ти помогна по въпроса :( , но Иво ги спомена в една от темите и защо ли още мълчи...???

:sorcerer::harhar:

Link to comment
Share on other sites

Здравей!

Благодаря ти за това, че се включи.Значи не съм само аз непросветената по въпроса.

В сайта на astro.com намерих едно мъгляво обяснение, от което нищо не разбрах освен, че се изчислявали много сложно :hmmmmm: , но какво от това.Нищо не е ясно, поне не и на мен. :unsure::sorcerer:

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Здравейте :)

Съвсем наскоро ми попадна информация за използването на възвръщания на планети за определин тип предсказване. Да вземем например революцията на Венера - картата може да ни даде информация относно събития в областите под венерино влияние - любов, изкуства, понякога финанси, брак и т.н.

Например забелязах известна периодичност - на около две години в заниманията ми със спорт. Транзитите и дирекциите не дадоха желания отговор, та се питам дали революцията на Марс няма да даде нужния резултат :hmmmmm: ? Необходимо е да се вземе под внимание това, че тази карта се интерпретира само в светлината на съответната планета, разглеждат се предимно мажорни аспекти, положение по дом и знак, и управители. Останалото се пренебрегва.

Някай от вас има ли подобни наблядения, моля да ги сподели :angel: .Особено ме интерсува революцията на Юпитер :thumbsup2:

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

11.07.2004, 17:00 ч, във Варна - начало на цикъл лекции по Примарни Дирекции от Румен Колев, ул. Хр. Самсаров 3, ет. 1, Българска Астрологична Асоциация

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...
Guest Гост_елзбет_*

Здравейте!!! :D

Имам една молба към знаещите тук!Ако може да изясните какво означават прогресиите и дирекциите,как се изчисляват и за какво служат!

Благодаря ви предварително!

Желая ви късмет! :thumbsup1:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

дирекциите и прогресиите се използват за прогнозиране на бъде6ето, по4ти всяка компютърна програма има опции за тях.

ина4е те наистина са не6о важно и показват кога 4овек 6е сре6не голяма любов и кога е уда4но да се ожени или омъжи и други важни не6а.

Моля пишете на кирилица! Мнението е "преведено" от модераторския екип.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

и аз съм от новите тук, май най-новата в този момент :dancing yes: въпросът ми е: къде мога да намеря такава програма/и от гореизброените или къде биха могли да ми изчислят тези неща?

Link to comment
Share on other sites

  • 9 years later...

Прогностичните техники са система за прогнозиране, основано на базата, на наталната карта. Точно на тази основа, техниките могат да се разделят, условно, на две групи. 

 

Първата група са такива, условно, "затворени" в наталната карта. Такива са например техниките, които работят, с планетите, които управляват по триплицитет знака на асц, като на всяка планета се отрежда една трета от живота на натива. 

 

Например, ако на асц-та имаме воден знак, в карта с дневно раждане, първата третина от живота ще се управлява от Венера, втората от Марс и третата от Луната. Според силата на тези планета - есенциална и акцидентална, както и силата на техните диспозитори и темите, които управляват в наталната карта, ще опишат влиянията, които ще изпитва Натива в периода, подвластен на определената планета. 

 

Подобна техника, може да се прилага и върху Светилото, което управлява раждането - Слънцето за дневните раждания и Луната - за нощните раждания. 

 

Друга затворена в наталната карта техника се базира на квадрантите. 

Имаме четири квадранта:

от Асц до Мц - е ранен, първи квадрант, говори за детството

от Мц до Дсц - втори квадрант, описва младостта

от Дсц до Иц - трети квадрант, описва зрелите години

от Иц до Асц - четвурти квадрант, описва старостта

 

Тук живота на човека се дели на четири части, съобразно изменението във физиологията, и ако се позовем на тази техника, първо трябва да определим сигнификатора, на темата, която ни интересува и да разгледаме разположението му в квадрантите. Оценява се разположението на планетата, дали е по близо до началото на квадранта или към неговия край и тн. 

 

Това са две техники, които помагат да се ориентираме за приблизителното време на потенциално събитие. 

 

Техниките, които не са "затворени" в пределите на наталната карта са много повече, сравнително прости, като алгоритъм на изчисляване, но всяка със собствени особености, усвояването на които е тънкостта в работата. 

 

Основната задача при работа с техниките за прогнозиране започва с наталната карта. Първо трябва да определим сигнификатора на темата, която ще изследваме, а след това с помощта на прогнозните техники да определим кога този сигнификатор ще проработи. 

 

В общи линии наталната карта ни трябва, за да определим сигнификатора на събитието, а прогнозните техники, за да определим кога този сигнификатор се превръща в хронократор, или Управител на определен период от живота на натива сигнификатор, за да даде тласък на събитието, което управлява. 

 

Основните прогнозни техники са: 

- Фирдарии, профекция, афезис и подпериодите в солара.

 

Ще разгледаме обстойно всяка една от тях.

Link to comment
Share on other sites

Фирдария е една от основните техники при прогностиката. Тя обхваща период от 75 години, като за сигнификатори в нея участват седемте планети от септенера и лунните възли. 

 

Принципа на който работи фирдария е едно от основните деления в наталната астрология - дневно и нощно раждане. 

 

Вида раждане е база за много техники в астрологията, като се започне от фирдария, мине се през формулите за изчисляване на арабските точки и стигнем до делението на планетите на дневни и нощни. Точно върху това деление, се поставя началото на броенето в поредицата от сигнификатори. 

 

Когато говорим за дневно раждане, редицата започва от Слънцето, което управлява 10 години от раждането, следва го Венера - 8, Меркурий - 13, Луната - 9, Сатурн - 11, Юпитер - 12, Марс - 7, Главата на дракона - 3, Опашката на дракона - 2. Нощното раждане започва с Луната, продължава със Сатурн, Юпитер, Марс, Слънце, Венера, Меркурий, Главата и Опашката. 

 

Има няколко варианта на фирдария, неговата подредба, също варианти има и при подпериодите в главните периоди. Но, специално за подпериодите, предпочитам най-простия вариант, който се състои в деленето на главния период на седем равни части, като първият подпериод се управлява от планетата, управляваща главния. Само периодите на Главата и Опашката нямат подпериоди. 

 

Основното при работата с фирдариите, е че планетите, които в момента са хронократори, работят с темите, които управляват в натална карта. Тълкувания от рода на - фидарии на Венера  - период за влюбване, или фирдарии на Луната - бременност/майчинство, не са правилни. 

 

Хубавото при работата с фирдариите, е че могат да служат като проверка, за това дали правилно сме определили сигнификатора на темата, която ни интересува. 

 

Наталната планета, съответно и планетата, която управлява дадения период, трябва да се оценят според -

1. Дома/знака, в който се намира

2. Домовете, които управлява

3. Диспозитора и неговата сила

4. Домовете, които управлява диспозитора

5. Планетите, с които планетата, управляваща фирдария, прави аспекти/рецепции

 

Всички тези фактори ще се проявят в периода на хронократора. 

Link to comment
Share on other sites

Профекцията е най-простата и елегантна техника, която помага в прогнозата. 

 

Както и другите прогнозни техники и тази има за цел да изведе на преден план хронократор, управител на времето, планета, която ще помогне да се опишат събитията в даден период от време. 

 

Това е циклична техника, обхващаща период от дванадесет години. 

В същността си тази техника, се състои в това, наталния асц, да се предвижва със стъпка един знак - една година. Първата година обхваща периода от датата на раждане до навършване на една година, съответно тази първа година се управлява от планетите, които имат достойнства в знака на наталния асц. Втората година се управлява от планетите имащи достойнства във втория знак след този на асц-та и тн, до затваряне на кръга или до навършване на 12-тата година, когато периода започва отначало с наталния асц.

 

По този начин профекцията ни дава управителите на всяка година от нашия живот. Ние просто трябва да следим как те се изменят.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Последната, от популярните, техники за прогнозиране е афесиса. 

 

Това е моята любима техника, не заради своите достойнства в прогнозирането, а защото тази система събира в себе си цялата красота на наследството, което сме получили от традицията в западната астрология. При афесиса ние се сблъскваме с много и различни задачи, оценки на ситуацията, анализ, както и дълбоко разбиране на това, което правим и защо го правим. 

 

В основата на тази техника стоят две фиктивни точки, така наречените арабски точки, макар техниката да произхожда от школите на древна Гърция, но това е друга тема. 

 

Базата, от която започва всичко е точката на Фортуна/Луната или точката на Духа/Слънцето. При римлянина Манилий, Фортуна играе ролята на втори асц, и подобно на "стандартния" асц, от Фортуна, по-точно от знака, в който се намира тя, започва отброяване на домове по системата дом // знак. 

 

Подобно на профекцията, при афесиса отново работим със знаците, а не с планетите, като управители на периодите, като за всеки знак имаме определена продължителност на периода. На база на знаците извеждаме и планетите, които ще описват измененията в дадения период - това са всички планети, които имат достойнства в знака - по обител, екзалтация и триплицитет. 

 

Връщаме се отново на фиктивните точки. 

 

Отново аналогия с профекцията, знака в който се намира фортуна / духа, служи за начало на отброяването на периодите в афесиса, но тук има един момент, който трябва да се вземе под внимание, преди да се започне изчисляването.

 

Във формулата, по която се изчислява Фортуна, главен елемент е Луната, съответно, като краен резултат, фортуна ще бъде много по описателна в женски карти и в картите на деца до четири години. Обратното, във формулата на за изчисляване на точката на Духа, главен елемент е Слънцето - респективни, то трябва да е много по описателни като инструмент в мъжка карта. Тук идва и въпросното "Но!". Това правило не трябва да се следва сляпо, тук идва анализа.

 

Първата стъпка, която трябва да се направи е да се изследва силата на заряда, който носи в себе си арабската точка. Понеже тя е фиктивна, несъществуваща, а просто математически резултат, тя не може да се оцени по сила, както можем да правим това с планетите. Съответно, трябва да оценим силата на двете светила, по позиция в дом - за да разберем тяхната акцидентална сила - до каква степен те могат да породят действие, и тяхната позиция по знак - тяхната есенциална сила - до каква степен те са описателни за едно потенциално събитие. И на последно място - силата на диспозитора на арабската точка, която разглеждаме. 

 

Когато сме придобили представа за "заряда", който носи в себе си арабската точка, идва вторият етап на анализ. 

 

Както вече стана дума, Фортуна служи за анализ в женски карти, а точката на Духа в мъжки, но това, разбрахме, не е константа. 

 

При работата с арабските точки, ние работим с техните диспозитори, подобно на асц-та. И като допълнение, на горното правило, отново трябва да премерим силата, но този път на диспозитора, малко по внимателно. Знака, в който се намира Фортуна/Духа е първи дом, например Везни, трябва да разгледаме нейните диспозитори - Венера, Сатурн и Меркурий за нощните раждания.

 

Като пример - Венера ще е в Козирог, Сатурн ще е в Овен, съответно Венера ще е в четвъртия знак от този на Фортуна, а Сатурн в седмия от този на Фортуна. Аналогично на стандартната домификация - имаме положение в ъглови позиции, което е равно на силни и действени планети. Респективно - точката на духа в Стрелец, работим с Юпитер и Слънцето при дневно раждане. Юпитер е във втория знак от Стрелец - Козирог, а слънцето в петия от Стрелец - Овен. Втори и пети, като домове, по аналогия със стандартната домификация, са слаби акцидентално, съответно и тези планети са неспособни да опишат ярко действие. И нека допуснем, че предполагаема карта е мъжка. По правило трябва да се обърнем към точката на Духа, но в този случай Фортуна ще ни бъде по полезна. 

 

Всичко това трябва да се направи в самото начало на работата с афесиса, когато основата е получена, другото са прости сметки. При смяната на периода на един знак, се сменят и планетите, с които работим. От тази гледна точка, афесиса е комбинация от профекция и фирдарии, но със собствена вътрешна логика и капани. 

 

П.С Стана малко дълго, но гарантирам, че е много по забавно отколкото звучи!

:D

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...