Jump to content
Порталът към съзнателен живот

28.03.2008 г. - В бъдещето всички ще бъдат господари и слуги


Recommended Posts

Мисъл на деня - 28 Март 2008 г.

"Бъдещата култура носи две качества: в къщи мъжът ако иска да бъде господар, трябва да бъде господар и слуга; и жената, ако иска да господарува, и тя трябва да бъде господар и слуга... Всички ще бъдат господари и слуги. Най-първо ще заповядват на себе си и ще го направят. И след като го направят, тогава ще го предават и на другите."

Из Елате да разсъждаваме, 25-а НБ, 30.V.1937 г.

Линк към коментар
Share on other sites

В славяните трябва да се пробуди онова Божествено Начало, първо в света да служат на Божественото, а второ да се служи на човешкото. Първо човек да урежда благото на своите ближни, а после да урежда своето благо. Сега въпросът е другояче поставен. Всеки урежда своето благо и после урежда благото на своите ближни. Това е само един принцип. Този принцип навсякъде ще засегне.

Ти искаш да подчиниш Божественото – ти ще си строшиш главата. Ако жената мисли да подчини в мъжа Божественото, нищо няма да остане от нея.

Казвам: Не е въпрос за човечеството да се подчини мъжът. Човешкото у мъжа трябва да се подчини на Божественото у жената. И човешкото у жената трябва да се подчини на Божественото у мъжа. Туй е сега процес. Тъй разбрано, вече има смисъл. Мъжът трябва да се подчини на Божественото у жената и човешкото у жената трябва да се подчини на Божественото у мъжа. Тогава имаме философия и в децата ще бъде така. Човешкото на бащата и майката ще се подчини на Божественото у сина и човешкото на сина ще се подчини на Божественото на бащата и майката. Вече имаме нов закон, който важи и за дъщерята, и за слугите, навсякъде. Като се приложи този закон, вече имаме едно истинско положение, една нова философия, едно ново разбиране. При сегашното разбиране ще имаме постоянно стълкновения, неразбиране в живота.

Казвам: Новите разсъждения кои са? Трябва да се научим да зачитаме. Всеки човек иска да бъде уважаван и почитан. Почитайте в човека Божественото. Като срещнете един човек, във вас да се роди едно чувство да зачитате туй, Божественото, да намерите Божественото в човека, да знаете, че той има нещо, което може да уважаваш.

Из Елате да разсъждаваме, 25-а НБ, 30.V.1937 г.

Значи да служиш на другите не означава да изпълняваш всичките им прищевки и капризи. Да служиш на другите означава да създадеш условия да се развие доброто, Божественото в тях. Това последното няма как да стане ако не сме открили Бог в себе си и не сме започнали да го проявяваме в живота си. Ако не сме намерили Бог в себе си с каква мярка ще отсъждаме дали служим на нисшата или на Божествената природа у хората? Ние трябва да сме развили Божесвеното в себе си, защото ако не сме, служейки на другите, в действителност ще служим единтсвено на техния егоизъм и властолюбие.

Също така е добре да се направи разграничението между служенето и подчинението. Подчинението не е лошо, когато нисшето, материалното е подчинено на духовното. Значи правилното отношение е човек да се подчини на по-знаещите, по-можещите, по-напредналите в развитието си от него. При служенето по-напредналите се жертват, отдават от себе си за да може да издигнат и останалите до собственото си равнище. Може да звучи парадоксално, но всъщност управляващите служат на управляваните или по-скоро на цялото от което и управляващите и управляваните са част.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...