Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Съдбовна забрана за брак


allure
 Share

Recommended Posts

Здравейте! Не знам дали тук е мястото да попитам и ако съм сбъркала извинявайте, предварително, че ви губя време! С приятелят ми планираме брак, попадна ми списанието на Алена, според която повечето хора до определена възраст имат съдбовна забрана за брак.Това според вас проблем ли е? И ако е - то важи ли и при създаване на дете? Аз не съм никак компетентна, а в нета чета, че последиците могат да са твърде сериозни- развод, смърт на дете, невъзможност за зачеване и т.н. Очаквам отогворите ви!

Link to comment
Share on other sites

Момиче, Алена не е никаква астроложка, макар, че е медийно изкуствено създадена и много известна. Астрологията е една лъже наука. Ако ти и приятелят ти се обичате и се чувствате добре заедно, се женете и не си навивай в главицата такива глупости. Съдбовна забрана за брак. Боже. Кой ги измисля тези работи. Нашият Бог не е толкова жесток, за да ограничава хората в техния избор и особено любовта. Напротив. Любовта е висшата форма на самоосъзнаване на човека, най=великото чувство, носещо най-голяма енергия. Бог го приветства. Докато Бог отрича страха, Тази съдбовна забрана си е точно страх. Не се поддавай нa страха. Що за суеверни глупости? Че имало и опсатност дори от смърт.

Не си мисли такива неща, гледай напред в

Edited by Донка
Link to comment
Share on other sites

мисля, че това мнение е доста крайно...

в крайна сметка... защо тогава толкова хора се разминават по необясними -на пръв поглед- причини с брак до определена възраст. Аз например съм с АС Козирог и действително не се омъжих до 30 г.И все пак вярвай повече на интуицията и чувствата си - те ще ти посочат верния път и отговорите на въпросите ти..

Link to comment
Share on other sites

Мислиш ли, че само до преди 20-на години, когато хората са се женили основно в ранните си двадесет, че и преди това, са имали съдбовна забрана за брак? Астрологическите фактори се гледат индивидуално, а общите приказки най-често само вредят!

В когнитивната наука в такъв случай се говори за когнитивното отклонение "самоизпълняващо се пророчество" - някой те сугестира с нещо, то прониква в теб и ти несъзнавано правиш всичко възможно, за да изпълниш това "пророчество"!

Link to comment
Share on other sites

Съдбовна забрана за брак наистина звучи плашещо, но това не означава, че няма неподходящ и подходящ период за брак. Доколкото знам, Учителят също е предупреждавал да не се бърза - съветвал е жените да изчакат до към 28г. поне, а мъжете - до към 30г. (съжалявам, не мога да дам линк към източник - цитирам по памет).

Мислиш ли, че само до преди 20-на години, когато хората са се женили основно в ранните си двадесет, че и преди това, са имали съдбовна забрана за брак? Астрологическите фактори се гледат индивидуално, а общите приказки най-често само вредят!

Съгласна съм с Орлин, че е било така (което обаче не означава, че браковете са били хармонични и че не е имало трудности при създаването на деца и т.н.) и наистина е индивидуално, при различните хора е различна препоръчителната възраст.

В когнитивната наука в такъв случай се говори за когнитивното отклонение "самоизпълняващо се пророчество" - някой те сугестира с нещо, то прониква в теб и ти несъзнавано правиш всичко възможно, за да изпълниш това "пророчество"!

Да, определено внушението и самовнушението могат да доведат до много сериозни резултати, обаче как ще обясниш вече случили се събития при по-възрастни хора, които по-рано не са знаели нищо по въпроса - като съвпадение ли?

Link to comment
Share on other sites

mvm, твърдението ти доста крайно-не може една лъже- наука да оцелее толкова векове, още повече при забраните на Църквата през Средните векове.Не, астрологията категорично не е лъже-наука.Въпросът е в правилното и тълкуване.И винаги трябва да помним, че тя ни дава само ключа, от нас зависи дали ще отворим вратата.Всеки хороскоп задължително трябва да се разглежда отделно и цялостно.Има обаче един аспект/квадрат ва Венера и Сатурн/, при който астролозите съветват бракът да бъде забавен до 28 години.Не принципна забрана за брак, а забавяне до 28 години.

Link to comment
Share on other sites

Аз не разбирам от астрология. Убедена съм, че всичко във вселената е свързано и ние се влияем от небесните тела, но с тези влияния съвсем не се изчерпва всичко. В проблема, който разглеждаме тук, астрологията има второстепенна роля, както и всеки друг метод за прогнозиране. Да не казвам колко субективизъм има в прилагането на такива методи. Все едно да оставиш съдбата си в чужди ръце. Не бива! Добре е човек да има връзка с висшето Аз, за да може да знае какво е най-добро за него и другите.

Бих дала съвет на момичето да не бърза само поради една причина. Щом се колебае, значи не е убедена в правилността на решението да се омъжи сега. Щом не е убедена в правилността на такова решение в този момент, просто да си даде време. Ако връзката има бъдеще, тя ще се запази. Двамата ще узреят повече, ще дойде момент, когато външни сили и критерии няма да влияят на решението им да бъдат заедно. Ще бъдат наистина сигурни и ще могат да поемат пълната отговорност за общите си решения. Ще бъдат по-отговорни и добри един към друг и към децата си. През това време може да поживеят заедно, да се сработят един с друг, да се развиват професионално, да помъдреят, да подготвят подходящи условия за бъдещо семейство.

А ако не е било писано да бъдат заедно, ще си спестят много болка и имат шанс поне да останат приятели в този живот, вместо да се нараняват дълбоко. Защото обвързването с брак е наистина сериозна работа. Зная от собствен опит. На сегашния си акъл ако бях някога, макар и бременна, нямаше да се омъжа, щях да си дам време.

В днешно време е нормално да поживееш с някого без брак. Радвайте се на любовта си и бъдете разумни, за да се радвате още дълго! "Хубавите работи стават бавно", е казал народът.

Link to comment
Share on other sites

Точно така, "Хубавите работи стават бъвно".Но, имай предвид, че в астрологията съвместното съжителство се разглежда като брак. Най-добре е първо да се видят двата хороскопа и чак след това да се прецени дали би било добре да изчакате.

Link to comment
Share on other sites

Точно това щях да предложа и аз, да видим какво ще излезе. Все пак нещо е накарало момичето да се обърне за помощ именно по този начин. Хубавото на съжителството е, че няма обвързване през съдебната система. Имам много лош опит в това отношение, който ще ви спестя. Много хора предпочитат съжителството заради по-малкия риск от излишни и продължителни главоболия после, ако връзката се провали.

Link to comment
Share on other sites

Аз си мисля, че няма нещо като забрана или разрешение. Имаме насоки от звездите, но свободната воля Бог ни я е оставил, да обичаме и да си носим последствията или да не обичаме и пак да си носим последствията. Иначе, няма лошо да се допитваме до звездите, но отговорностите са си наши.

:smarty:

Link to comment
Share on other sites

Guest Кристиян

Няма такова "животно" "свободен избор"- бракът и безбрачието са следствия...Всичко в живота ни е карма. Единствената свобода с която човек разполага е да се обърне като Душа към Твореца, всичко останало е към кармичните активи или пасиви, които присъстват във всеки един житейски кредит, отпуснат за раждането ни във физическо тяло.

Такава шашма Съдбовна забрана за брак няма и не може да има. Може двама души да не си подхождат един на друг, въпреки че съзнанието им може да твърди, че са си 100% лика-прилика- всъщност, това е вярно, защото всеки его-индивид нте може да види в когото и да е, в което и да е явление и т.н извън себе си друг, освен самия себе си, т.е. определянето на хората като подходящи или неподходящи един за друг става по егоугодни критерии на принципа на огледалото. Когато се огледаме в някой и видим неща, които не ни харесват, просто избягваме да се оглеждаме в това конкретно огледало...ако пък няма възможност да избягаме, може да започнем да се оглеждаме в това огледало, но с маска- а маски егото си има...

Астрологията е доказуемо точна наука, въпреки че не разбирам почти нищо от астрпология. Аз пък не вярвам на нито една от т.нар. "хуманитарни" науки, защото са пълна измислица и в тях няма нищо вярно,при това в повечето слчаи "верността" е или недоказуема, или представлява коефициент на "вероятност"... но пък кой ли ме пита мен...повечето хора вярват- човек без вяра няма и не може да има...

Link to comment
Share on other sites

Благодаря ви за мненията! Този въпрос съм коментирала само с приятелят ми, благодаря на всички за отзивчивостта! Колебания относно чувства засега нямаме и не това е причина да потърся мнение. Бракът е сериозно начинание, не желая да обърквам своя или неговия живот,а и това с децата звучи ужасно. Аз съм зодия Телец, с асцендент Дева. Приятелят ми е Дева, асцендент Овен. От 3 години сме заедно. Моят житейски път е 11, неговият 5. Според статиите на Алена, които аз прилежно изчетох, тя от числото 36, което винаги е постоянно, изважда числото на жит.път и така получава годината, до която сме в т.нар. забрана. + приложените наглед примери на провалени бракове, според авторката поради нарушена забрана.

Вероятно, ако става дума за друг бих посъветвам да не се разколебава от някакви си глупости, но когато главният герой съм аз, събирам от 10 кладенеца вода...

Link to comment
Share on other sites

allureq не събирай от 10 кладенеца вода.... така само ще се "разводни" насоката на плановете и намеренията ти, както и на вътрешното ти убеждение. Действайте, когато си сигурна, че си готова - ти и партньора ти. И още нещо - знам какво представлява нуждата от 100 %-во убеждение - телците сме така.... но не търси такова потвърждение във външни фактори...или си убедена или не... средно положение няма...търси отговорите вътре в себе си.. Като телец ти казвам това, а като психолог - все пак си мисля, че имаш още малко да поузрееш за решение.. явно не си стигнала до категоричност дори да не го осъзнаваш...

Edited by Olq3
Link to comment
Share on other sites

Благодаря ви за мненията! Този въпрос съм коментирала само с приятелят ми, благодаря на всички за отзивчивостта! Колебания относно чувства засега нямаме и не това е причина да потърся мнение. Бракът е сериозно начинание, не желая да обърквам своя или неговия живот,а и това с децата звучи ужасно. Аз съм зодия Телец, с асцендент Дева. Приятелят ми е Дева, асцендент Овен. От 3 години сме заедно. Моят житейски път е 11, неговият 5. Според статиите на Алена, които аз прилежно изчетох, тя от числото 36, което винаги е постоянно, изважда числото на жит.път и така получава годината, до която сме в т.нар. забрана. + приложените наглед примери на провалени бракове, според авторката поради нарушена забрана.

Вероятно, ако става дума за друг бих посъветвам да не се разколебава от някакви си глупости, но когато главният герой съм аз, събирам от 10 кладенеца вода...

От личен опит, наблюдения върху мои близки, познати (а професията ми осигурява контакт с много хора) мога да кажа, че няма случайни връзки. Ако сме срещнали някой човек, това не е случайно. Ако обичаме някой човек, това пък няма нищо общо със случайността. За добро или лошо, имам повишена чувствителност към хората и особено към мъжете, с които в последствие съм имала сериозни връзки - разбирам от първия миг, в който мъжът се появи в моя живот, че тук ще става нещо сериозно. Това ми усещане никога не ме е лъгало. Имала съм много сериозни и продължителни връзки, в които отношенията ни не са били перфектни, но не съм можела да си тръгна - заради любовта. Любовта е онова чувство, над което нямаме контрол, което ни кара да приемаме и страданията, и промените. А смисълът на живота ни е да се променяме, да се развиваме. Всяка връзка ни учи на това.

Няма как да не вярвам на астрологията, защото направих анализ на всичките си връзки и тези, които са били наистина значими за мен, имат общи астрологични характеристики - лунни възли, определени аспекти между планетите (в моя слуай между Уран, Нептун и Плутон в партньорската карта), определени аспекти на Хирон и Лилит в картат на партньора и в общата карта, големи кръстове и квадрати в общата карта, определени аспекти в композитните карти. Твърде много съвпадения открих. Но реално нямах нужда от тях - по-точен индикатор от сърцето няма. Човек само трябва да умее да го чува и да му вярва.

И вярвам, че идеални връзки няма и не трябва да се стремим към това. Дошли сме тук да се учим - а инерцията е голяма и се преодолява само при силни стимули. По-силен от любовта няма :) След като връзката е стигнала до брак, това е логичният ход на събитията, определен и от двамата. Проблемите са неизбежни, но отношението към тях може да ги сведе до минимум :) Следвай сърцето си :)

Link to comment
Share on other sites

Благодаря ви за мненията! Този въпрос съм коментирала само с приятелят ми, благодаря на всички за отзивчивостта! Колебания относно чувства засега нямаме и не това е причина да потърся мнение. Бракът е сериозно начинание, не желая да обърквам своя или неговия живот,а и това с децата звучи ужасно. Аз съм зодия Телец, с асцендент Дева. Приятелят ми е Дева, асцендент Овен. От 3 години сме заедно. Моят житейски път е 11, неговият 5. Според статиите на Алена, които аз прилежно изчетох, тя от числото 36, което винаги е постоянно, изважда числото на жит.път и така получава годината, до която сме в т.нар. забрана. + приложените наглед примери на провалени бракове, според авторката поради нарушена забрана.

Вероятно, ако става дума за друг бих посъветвам да не се разколебава от някакви си глупости, но когато главният герой съм аз, събирам от 10 кладенеца вода...

Така се намира до кога е 1 период  и съдбовната забрана е реалност с която трябва да се съобразяваме.Алена не е профан а сериозен и отговорен човек което знае го знае.

Link to comment
Share on other sites

Лично аз не се съмнявам въобще,че любовта е магия и вълшебство.В смисъл, че те свързва директно с по-висши светове или вибрации.За жалост ( а всъщност не) я срещаме много рядко, ако изобщо това ни се случи.А и тогава често я подминаваме...

Разпознаваме я, когато щастливо заставаме с нашия любим първо пред самите себе си, пред лицето на близки и приятели и изобщо пред целия свят, нямаме колебание и не се влияем от мнението и оценките на останалите,от разположението на звездите или каквото и да било друго.

Естествено в една твърде млада възраст ( а и не само) човек прави грешки и може да се заблуди, особено когато е налице напрегнат аспект Венера-Сатурн, за който много правилно писа по-горе Оля.Съвпад Хирон Венера също може да даде много тежък и в същото време много продължителен брак.Свързано с проблеми е и подписване на ретро Меркурий и т.н. и т.н... Истинската любов (всъщност друга няма) може да преодолява всякакви тежки звездни констелации, тя е един дар от бога и наистина може да сътвори своите малки чудеса.

За мен едно раждане на Земята и съответната звездната карта отразява уроците и изпитите, които ние сами сме си избрали за това прераждане.И подобно на демократичните европейски университети можем сами да си съставим програмата за семестъра, да си избираме преподавателите и дисциплините, които ще посещаваме.

Обикновено вътрешният ни глас е най-добрият ни съветник. Да се обърнем за помощ към Астрологията е правилно, само когато вътрешно сме убедени, че ни е нужно.Тя може да ни помогне, стига целта ни да е успешно справяне с изпитите ни, развитие на душата до едно по-високо ниво. Когато се появяват допълнителни трудности и изпълняваме и без друго крайно тежка програма и сме на ръба на силите си,има резон, естествено, да търсим малко почивка и разтоварване. Да се откажем от някой изпит, само защото е много тежък или напълно да зарежем следването и да си прополеем цялото време по”студентски купони” примерно казано, би било жалко.

allure,Има тясната връзка между вибрациите на числата и на планетите, въпреки че въпроса ти не е астрологичен, нумерологичен е.Ако искаш да се допитваме до звездите, трябват повечко данни. :rolleyes:

Има една схема,за голямо съжаление не я намирам в момента, но съм я разглеждала преди време и я прецених като много добра.Възможно е да е на Алена. Изчисляват се и се интерпретират нумерологично отделни периоди от живота.Мисля, че се падаха през девет години. Там има по-леки и по- тежки вибрации.Обясни по-подробно каква схема имаш предвид.Според мен тогава би трябвало да попадаш под вибрациите на седмицата, когато, ако не греша, акцента е върху плащане на кармични дългове. Аз си мисля, че независимо от семейно положение, съдбата си ти “връчва някои твои сметки”, ти просто така или иначе си ги плащаш, с което се освобождаваш от задължения и това е нещо положително. Дори и да е така, по-добре е в такъв момент да имаш до себе си любим човек.Макар и рядко- може пък да ти се върне “ресто”, защото си платил повече. ;) Не може да се твърди, че обезателно ще имаш много тежки и непосилни сметки, още по-малко пък девет години забрана за брак.При теб това е между 25 години и 34 години.Много интересно, кога ако не точно през тези години да се омъжиш и да раждаш!?

Човек трябва да си изясни дали е готов да брани любовта си, минавайки през изпитания или да я захвърли, с погрешна идея да си спести проблеми. И дали във втория случай е ставало изобщо дума за любов.

Да се радваме на хубавите моменти, които живота ни предлага и да не чакаме неприятности, преди да им е дошло времето.

От сърце ти пожелавам щастлива и успешна женитба.

Edited by Атлантида
Link to comment
Share on other sites

Свързана с определени опитности и зрелост които трябва да се придобият.За всеки е различно.Не всички я имат.

Edited by mihailo
Link to comment
Share on other sites

Guest Кристиян

Ако аз например имам съдбовна забрана за брак, а бъдещата ми жена няма такава- просто аз няма да се оженя за нея, а тя ще се омъжи за мен...

Съдбовна забрана за брак няма, и не може да има. Това твърдение е лесно доказуемо, и що се отнася до мен- аз съм си го доказал- редките случаи на безбрачие, независимо дали е временно или се отнася за цял живот, се бележи с различни стигми, като най-постоянни са хиромантските. Човек може да не сключва брак през живота си и да живее с човека, когото обича, но обратното е масово явление- да сключи брак и да живее цзял живот с човек, когото не обича...

Сериозен човек е този, който твърдейки че има знания и дългогодишен опит в коя и да е наука, изложи според правилата на съответната наука стройно изложение относно дадено твърдение и го подкрепи с най-важното- с примери, примери, и примери...и спретне една съвсем научна статистическа разработка.

Link to comment
Share on other sites

В астологията при определени случаи има СЪВЕТ да се забави малко брака, но не и забрана.Всеки поема отговорност за определено решение и носи последиците от него-и положителните, и отрицателните.В случая на allure поне при нея от астрологична гледна няма основание за каквито и да е притестения.

Link to comment
Share on other sites

Не знам хора, аз съм един такъв инатлив скорпион, че ако някой ми каже-Не, за нещо точно това ще направя. Просто, за да съм сигурна, че сама съм си го направила, че съм опитала... И, когато вече имам опита, мога да кажа-да, прав беше. Доверявам се на себе си и от сто чути мниния избирам това, дето ми е най-близко и просто се уча.

Имала съм периоди, дето ми се е искало да знам нещо със сигурност не 100, а 1000%. Но живота е училище. Брака е училище. Но зная, че има ли Любов и радост от Живота изобщо, просто израстваме.

Много е важно във всички партньорски отношения да има свобода и разбиране, добра воля и от двете страни. :)

Очите на Любовта са особени, те виждат всичко красиво. Може околните да се чудят как обичам определен човек и за тях той да е ужасен, но ей на, аз го виждам прекрасен и за мен е най-!

Когато започнем да гледаме през очите на Любовта всичко е красота и има смисъл... И не се дели на добро и лошо, а на просто Любов......

Когато преценяваме дали сме обичали, както трябва, и дали сме живели пълноценно, можем да видим начините, по които нашите сърдечни връзки и страхове са ни ограничавали и можем да видим много възможности сърцата ни да се отворят. Дали сме си позволили да обичаме хората наоколо си, семейството си, земята, на която живеем? И дали сме се научили също да се разделяме? Дали сме се научили да преминаваме през превратностите на живота с благосклонност, мъдрост и съчувствие? Дали сме се научили да прощаваме и да живеем чрез сърцето, а не като произнасяме оценки и присъди? (Джек Корнфиилд)
Edited by xameleona
Link to comment
Share on other sites

Би ли ми обяснил някой с думи прости понятието "съдбовна забрана за брак"? Извинявам се за невежеството но тази абстракция ми идва малко в повече непонятна

Link to comment
Share on other sites

Guest Кристиян

Любовта и бракът нямат нищо общо. Не знам кой е измислил или въвел понятието "Съдбовна забрана за брак", но който и да е, явно нещо много важно му убягва...Бракът е тежък урок, който се учи по принцип по принуда, и спрямо него се оказва силна съпротива, водеща до болка и страдание, докато липсата на брак е вид благословия- има определени хора, които са благослровени да живеят с един хомот по-малко. Това не е забрана, а си е точно благословия- за всички научили брачния урок, и в живота си подобни хора не страдат от това, че не създават брак, и не се занимават със сексуална интимност във взаимоотношенията си, и точно такива хора имат много повече опит по отношение на Любовта, и много по-малко възможности да объркат Любовта с нещо друго. Такива хора са малко, и за тях апостол Павел е писал, че са "скопци" по рождение.

"Забрана" за брак човек сам може да си създаде, ако нарушава принипите и законите, които стоят в основата на брачните отношения, и това се отнася и за жените и за мъжете в еднаква степен. Казват, че навиците са втората природа на човека, и това е вярно. Човек често е готов да срещне смъртта отколкото да се раздели с някой свой навик. Навиците като модели се създават още в най-ранното детство. Колкото по-рано е създаден един навик, толкова по-устойчив е той- бих си позволил да твърдя, че създадените навици до 4 годишна възраст са най-устойчиви и ако тогава човек си създаде "програма" за безбрачие, тя ще си "работи" до старостта му- как става това изработване ли? Ами по принцип е много просто, и разбирането е най-лесно ако просто възстановим спомените си от тази възраст- в будно състояние на такава възраст мозъчната дейност е с характеристика на алфа-вълните- ет отова е начин по който лесно може да се възстанови всеки спомен от този период, ако има и подходяща сетивна стимулация, става още по-лесно...А от сетивата, най-добрите "реставратори" на спомени са обонянието и вкуса...

В живота си ние сме свързани с много хора- с всичките си роднини и познатиь, и ако на някой му е чудно как например влияе на живота му фактът, че 7-ми братовчед, практически непознат и живеещ от години да речем в Канада, си счупи ръката, може да вземе да си спретне един хубав хороскоп, и от него да разбере какво и как се случва с всички хора, с които е свързан в живота си- аз специално не мога да боравя с хороскопи, но пък съвсем същата информация се придобива от работата с числа- ако се построят основните нумерологични матрици(мандали), или пък още по-добре е от изработена цялостна числова матрица (мандала), може да се разбере съвсем конкретно защо например бракът е нещо, което така и не се случва все още...

От личния ми опит с числата имам поне три случая на подобно явление- и трите са на жени, които по отношение на брака имаха огромни затруднения. Причината и при трите беше обяснена с разни забрани за брак, или с КАРМА...То, кармата където и да пробуташ за причина, все ще е вярно, защото всичко е карма и извън кармата няма никакво житейско проявление...Но, интересното е това, че и при трите жени, причините за това, че нямат брак, бяха свързани с роднини. При две от тях роднините бяха възрастни хора- дядо при едната и прабаба- при другата. Бракът им се случи като гръм от ясно небе след като старците се споминаха, е, не съвсем по едно и също време, но в годината на смъртта на дядото при едната жена се създаде връзка, която без никакви препядствия и проблеми се превърнав брак, почти същото беше и в другия случай. Третата жена все още няма брак, вече е на около 35-36 години, но причината за това е свързана с майка й, а майката пък е млада- разликата им е само 17 години...Сещате се вероятно за възможните конкретни "програми", които една млада майка може да "качи" на "харддиска" на детето си докато на 2-4 годишна възраст, и детето й да ги превърне в основен житейски навик или "модел"...

И от всякакви ъгли да се прегледа коя и да е житейска ситуация, никъде няма да се намери нещо, което да отговоря на понятието "забрана"- Забраната е нещо, което се разиграва минимум между две страни. Щом твърдението е, че човек кове сам Съдбата си, то как изобщо би било възможно Съдбата да може да му забрани нещо, преди да е изкована от човека? Другата позиция, кожято и аз споделям е тази, че Съдбата е предопределена и начертана като графика, а човек има възможността да я оцвети по избор, както в книжка за оцветяване- какви краски да избере решава той, но в това се състои изобщо възможността му за избор- формата е зададена и не подлежи на промяна, а щом е така, не може да се говори за позволение или забрана, а за предопределение, което може да бъде или да не бъде егоугодно...

Link to comment
Share on other sites

Според мен тази тема би следвало да се премести в подфорум нумерология, тя си е за там, защото тук въпросът опира до изчисляване на определени периоди в живота на човека и през първият такъв не е желателно да се пристъпва към обвързване с партньор, раждане на деца и т.н.

Не съм чела статията на Алена и не зная дали тя или някой друг е измислил това понятие "съдбовна забрана за брак", но аз го свързвам именно с това, което написах по-горе.

Така назовано, както вече казах в началото на тема, звучи плашещо, но периодите в живота ни си съществуват и е хубаво да си се съобразяваме с тях. Сега, някой може именно съдбата му да го подтикне да не се съобрази с тези периоди и съответно са му заложени да преодолее определени трудности и страдания. Съобразявайки се с периодите обаче, не означава, че ще се "измъкне" съвсем от предопределените трудности, но колкото повече се сдобиваме със знания и се съобразяваме със законите на живота, толкова по-гладко и леко изживяваме съдбата си, бих казала - по оптималния възможен начин.

Аз не съм съгласна до край с Кристиян, че човек няма ама съвсем никаква свободна воля. Мисля, че всеки има - или може би нямат свободна воля само тези хора, които са все още на първото стъпало на своето развитие, съвсем младите души. Колкото човек е по-напреднал, толкова по-голямо въздействие може да окаже и върху своята собствена и върху чуждите съдби. Много автори дават класификации на хората, Учителят също - цитирам по памет: старозаветен човек, новозаветен човек, ученик и т.н. Спирам до тук, защото излизам от темата и дори последния абзац, ще го прехвърля към темата за свободната воля, макар че там може би пък ще се повторя ....

Link to comment
Share on other sites

Guest Кристиян

"Ако анализираме действията на човек, ние ще открием че всички те се извършват по принуда. Така вътрешната природа на човека и външните обстоятелства го принуждават да действа по заложения в него алгоритъм на поведение. Защото природата ни е поставила между насладата и страданието. Ние нямаме свобода за избор на страдание и отхвърляне на наслаждение. Цялото предимство на човек над животното се състои в това, че човек е способен да вижда отдалечена цел и затова би се съгласил на известна степен страдания, виждайки в бъдеще компенсиращо възнаграждение.

Но в края на краищата тук няма нищо повече от сметка, когато оценейки ползата ние я намираме за предпочитана от болката и се съгласяваме на болка в замяна на бъдещото наслаждение. Така отиваме на хирургическа операция и си плащаме скъпо, готови сме да се трудим много за получаване на изгодна специалност. И всичко опира до сметката, когато изкарвайки страданията от очакваните наслади, получаваме определен положителен остатък.

Така сме устроени. А струващите ни се безразсъдни и непресметливи – романтиците или жертващите се – са нищо повече от хора с особен вид разчет, за които бъдещето се проявява като настояще и то явно, така че в името му са готови днес да приемат необичайни за другите страдания, които се разбират от нас като жертва, подвиг. Но всъщност и в този случай организма съзнателно или подсъзнателно си прави сметката. Известно е на психолозите, че приоритетите на всеки човек могат да бъдат променени, да бъде приучен да прави разчети така, че от най-големия страхливец да стане герой. В очите на всеки човек можеш да възвисиш бъдещето толкова, че човек да се съгласи на всякакви лишения заради него. От тук следва, че няма разлика между човека и животното.

Във всяко творение съществуват четири определящи го фактора:

1. Основа – това е първичният материал на дадено създание, от който то възниква. Неизменните му свойства – това е порядъкът на развитието му. Например гниенето на зърната пшеница в земята предизвиква новото израстване на пшеница т.е. от същия вид. Зърното изгнива – външната форма напълно изчезва, подобно на това както нашето тяло се разлага в земята, но основата остава и дава ново начало, подобно на това, както душата ни предизвиква раждането на ново тяло, за да се облече в него.

2. Неизменните свойства на основата. Основата (зърното в нашия пример) никога няма да приеме форма на други хлебни зърна, например овес, а само на предшестващата го форма т.е. форма на пшеница. Възможни са определени изменения в количеството и качеството на новата реколта, които зависят от окръжаващата среда – от почвата, подобрения, влага, слънце, но основата – пшеница (предната същност) не претърпява никакви изменения.

3. Свойствата променящи се под въздействието на външните сили. Под въздействието на външните фактори качествено се променя обвивката на същността – зърното си остава зърно, но неговата външна форма се променя и зависи от околната среда. Допълнителните външни фактори присъединени към същността и заедно с нея дават ново качество за сметка влиянието на външната среда. Това могат да бъдат слънцето, земята, подобренията, влажност, дъжд относно зърното; или обществото, групата, книгите, Учителя относно човек.

4. Измененията на външните сили. На човек е нужно обкръжение, което се развива постоянно и постоянно влияе върху развитието на човек. А човек развивайки се влияе на обкръжението подбуждайки го към ръст, което на свой ред отново повдига човека. По такъв начин човека и средата му паралелно растат.

От тези четири фактора се определя цялото състояние на всяко творение. И даже човек денонощие да прекара в изследване, все едно нищо няма да може да измени или прибави към това, което му предоставят четирите фактора. И каквото и да правим, мислим или придобием – всичко се заключава до тези четири фактора. И всяко добавяне, което може да се реализира ще бъде само количествено, определено в по-голяма или малка степен от разума, докато качествено тук абсолютно нищо няма за прибавяне. Тези фактори принудително определят нашия характер и форма на мислене.

1) Своята същност – човек не може да промени.

2) Законите, по които се променя същността му – човек не може да измени.

3) Законите за промяна на вътрешните му свойства в зависимост от външните въздействия – човек не може да промени.

4) Окръжаващата среда, от която той е напълно зависим човек може да измени! Ако човек може в настоящето да влияе на окръжаващата го среда, той определя с това своето бъдещо състояние.

Единственото, на което може да повлияе окръжаващата среда това е качеството и количеството, т.е. на темпа и на качеството на този път, който ще извърви човек: ще го премине ли човек с болка, в страх, страдание в хилядолетни кръвопролитни войни или ще го измине спокойно, комфортно, защото сам се стреми към целта."

За пореден път цитирам този текст, а цялата статия може да прочетете ТУК

Всичко това няма нужда да бъде словесно доказвано по какъвто и да е начин- доказателствата за липсата на свобода на волята и избора непрекъснато "текат"- човек диша, има сърдечна дейност, сетивата му функционират, т.е. самото естество на живота е пряко доказателство за липсата на свободен избор и липса на свободна воля...

За периодите в живота- всички те са предопределени. Има си и астрологични периоди сигурно, има си нумерологични периоди- всичко е цикли и нямя нищо което да не е циклично и периодично по своята същност- циклите не могат да бъдат променяни нито от желанията ни, нито от волята ни, нито по друг начин- ние зависим от циклите в това състояние, в което сме.

Независимо дали става въпрос за брак, образование, боледуване, или опияняващо щастие- всичко това представлява реализация на желанията, които са в основата на човешката същност, и която същност не може да бъде променена, и в контекста на зададената тема- не може да има позволения или забрани.

Няма брак= желание за безбрачие, а как ще го приеме и преживее човек- дали липсата на брак ще предизвика в него усещане за страдание и болка, или пък ще предизвика радост и щастие- това също не зависи от човека. От човек зависи само едно- той може да окаже съпротива и неприемане на това, което Е, като по този начин ще увеличи страданията си, или да приеме това, което Е, разбирайки или по-точно осъзнавайки, че всъщност изпълнението на Божията Воля представлява точно това- приемането на това, което Е. В Твореца не съществуват недостатъци- Той няма желания, няма дуалистични прояви- не наказва, нито възнаграждава. Неговото проявление е само това, което изпълва онова, което Той е сътворил-т.е. Желанието. А Желанието може да изпълни само удовлетворението и наслаждението. Т.е. Творецът винаги удовлетворява всяко едно желание, т.е. изпълва "мярката" или "съсъдът" със светлина според вместимостта му- Разликата между Душите е само една- в размера на желанието, т.е. във вместимостта. Разликата между човешката душа и душата на една крава е само количествена- Човешката Душа е с по-голяма вместимост, т.е. Желанията на човека са по-големи, от тези на кравата...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share


×
×
  • Create New...