Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Валдорф/waldorf/ училищата


Mindfield

Recommended Posts

:)

Привет на драгите посетители !

Валдорф училищата са създадени около Антропософията на Рудолф Щайнер.

Вече има такива и в България. Аз имам приятелка която е завършила немско такова. Наблягали са при нейното обучение на занаятите - въобще всичко направено чрез ръцете е имащо голяма стойност в тяхното училище.

Това дали важи за всяко такова училище ? А има ли подобни училища направени и според учението на Учителя Беинса ?

Поздрави!

:)

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 months later...

И на мен ми се ще да видя училище създадено по идеите на Учителя в България.

Знам, че засега се отдава най-голямо внимание на паневритмията да влезе в учебната система, но защо не и създаване на цяла образователна система?

Имам малка дъщеричка на почти 4 месеца и много ми се ще да получи нормално образование.

Редактирано от marinkov
Линк към коментар
Share on other sites

Идеята наистина звучи много привлекателно! :thumbsup2: Ако има повече ентусиасти,може пък да се намери път към материализирането и! :3d_015:

Линк към коментар
Share on other sites

Аз за разлика от Любо не знам да има Валдорфско училище в България. Чувала съм за една малка частна детска градина, където се стараят да работят по валдорфската педагогика. Тя, мисля, е в София.

Не знам защо няма такива детски градини и училища в България. Иначе си имаме антропософско общество ... Бях чела, че нещо липсват обучени кадри.

Да се направят детски градини и училища според идеите на Учителя е чудесно, аз лично бих участвала в такъв проект, обаче ми се струва още по-далечна работата. Все пак Валдорфски училища има в много европейски страни и то отдавна, т.е вече има традиции, опит ...

Интересно е наистина - разбрах, че има открити и то не малък брой Валдорфски училища и в страните от бившия соц. лагер, вкл. в съседна Румъния, а ние спим :sleeping: .

П.П. И на мен ми се иска децата ми да получат нормално образование, но за съжаление моите вече са прекалено големи, обаче след 7 години знае ли човек ... Дано!

Редактирано от Диана Илиева
Линк към коментар
Share on other sites

Валдорфовските училища биха могли да бъдат взети като пример и по този начин нашето училище ще се реализира по-бързо.

Не съм запознат с организацията на братството и дали има група за разискване на този въпрос и дали въобще е разискван, но доколкото знам вече има педагогически състав, който преподава паневритмия. Предполагам, че има и достатъчно хора, които са запознати с идеите на Учителя за образованието и възпитанието на децата и са педагози също така. Остава само да се структурира цялото знание, да се организират работни групи от компетентни хора, да се вземат в предвид минималните изисквания на Министерството на Образованието и да се подготви една подходяща система за образование - детска градина и основно образование.

Сигурен съм, че много хора ще пожелаят да запишат децата си в тези учебни заведения и те ще бъдат много популярни.

На Запад и на Изток има и други образователни системи, алтернативни на официалните, които са насочени към развитие качествата на децата и едно предварително изучаване на материята ще бъде от голяма полза.

Линк към коментар
Share on other sites

Ето и сайта на детската валдорфска градина в София: http://zlatno-zrantse.bg/

Току що четох последния брой 30 на вестник Братски живот, където има статия озаглавена "Проведен семинар на комисията за наука и образование".

Това ме зарадва и ще се радвам и на други новини в тази насока :)

Редактирано от marinkov
Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря за информацията. Не знаех, че има сформирана такава "Комисия за наука и образование" в Бялото братство - това е много въодушевяващо, една крачка напред. :thumbsup1:

Радвам се също така, че все повече хора се интересуват и имат желание за такова по-нестандартно възпитание и образование за децата им - само тук, в този сайт, в рамките на седмица няколко човека питаха за детска градина или училище с дух. насоченост!

На мен тази идея ми се върти в главата от много години и както казах бих работила и съдействала с каквото мога да съм полезна за такъв проект. Правила съм определени проучвания, държавната издръжка за дете при едно разумно, целесъобразно разходване на средствата е напълно достатъчна, може да се направи, особено за по-малките ученици целодневно присъствие с осигурена здравословна храна (закуски, обяд) при заплащане на определена неголяма месечна такса, а част от тази храна може да се произвежда от самото училище с известно участие от страна на децата, но за съжаление е нужна и една подходяща материална база, а там вече нещата опират до много сериозни финансови средства ...

Редактирано от Диана Илиева
Линк към коментар
Share on other sites

На мен ми е интересно дали има някъде нещо публикувано от тази комисия, нейните членове и какви цели и задачи са си поставили.

Ако някой има повече информация ще се радвам да я сподели.

Линк към коментар
Share on other sites

И на мен ми се ще да видя училище създадено по идеите на Учителя в България.

Идеята наистина звучи много привлекателно! :thumbsup2: Ако има повече ентусиасти,може пък да се намери път към материализирането и! :3d_015:

Пишете и мене в сметката. Аз съм твърдо ЗА тази идея! Поздрави!

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 years later...

Много интересна тема, .... жалко, че няма развитие....

Линк към коментар
Share on other sites

На 15 септември отваря врати първото в България валдорфско училище "Николай Райнов". Същият ден чуйте повече за него и валдорфската педагогика в предаването "Лабиринти на познанието" по Българското Национално Радио, програма "Христо Ботев": 15 септември, 14:30 ч.

Да ни е честито!!!

Линк към коментар
Share on other sites

14 септември 2011

Заповядайте на откриването на първото валдорфско училище в България – начално училище „Богомил Райнов“!

Откриването ще се проведе на 15.IX.2011 г. от 10:00 ч.

Училището е на същият адрес като валдорфската детска градина „Златно зрънце“: София, кв. „Драгалевци“, ул. 508/18А.

Транспортни връзки: Автобус 98 от кв. „Хладилника“ в посока Симеоново, Бистрица, Железница. Слиза се на спирка „ресторант 507“.

http://www.aobg.org/news.php?ln=1&id=7

Линк към коментар
Share on other sites

Ясно, името му не било "Н.Райнов", а "Б.Райнов".

Честито да е, и дано от начално стане СОУ.

Редактирано от Florestan
Линк към коментар
Share on other sites

Това показа брат Гугъл, може би все пак е Николай, а антропософите трябва да си го оправят на страницата.

http://bglog.net/Obrazovanie/45905

Редактирано от zarche
Линк към коментар
Share on other sites

"НИКОЛАЙ Райнов" е името му, ето поканата, която получих и аз:

Деня на Отворените врати

на Валдорфското училище "Николай Райнов" (първото в България)

и Валдорфската детска градина "Златно зрънце"

10 септември 2011 г. · 10:00 - 13:00

кв. Драгалевци, ул. 508/ 18А, Sofia, Bulgaria

Ето и ПРОГРАМАТА

10:00-10:30 Посрещаме гостите, Благотворителен Базар, Чай

Училище "Николай Райнов" (в залата на училището):

10:45-11:05 Беседа: основни принципи на Валдорфската педагогика и приложението им в обучението от 1 до 4 клас.

11:05-12:00 Час по математика - за ученици и родители.

12:00-12:30 Въпроси и отговори

Детска градина "Златно зрънце":

10:45-11:05 Беседа: основни принципи на Валдорфската педагогика и приложението им при възпитанието на детето до 7-годишна възраст.

11:05-11:30 Въпроси и отговори

11:00-12:00 Демонстрация на основна дейност: РАБОТА С ВЪЛНА: изработваме зайчета, джудженца, ангелчета, настолни кукли. За родители и деца.

12:00-12:30 Куклен театър за деца (в залата за игра на партера)

КАК ДА СТИГНЕТЕ ДО НАС?

Автобус 98 от кв. "Хладилника" в посока Симеоново, Бистрица, Железница. Слиза се на спирка "ресторант 507" (на ул. "Зографи Молерови" /старо наименование 507-ма, която свързва Драгалевци и Симеоново/). Завийте покрай ресторант 507 нагоре към планината (по ул. 508). Втората пряка - вдясно и веднага отново вдясно. Входът на градината е откъм ул. 505.

Очакваме ви!

Валдорфска детска градина "Златно зрънце"

Валдорфско училище "Николай Райнов"

Редактирано от jul
Линк към коментар
Share on other sites

Райнов прави своя литературен дебют с книгата "Богомилски легенди" през 1912 г. Окултната традиция сочи, че това са легендите на Боян Мага (основателят на Богомилската Школа), във варианта им за широка аудитория. През 1912 г. Николай е едва 23 годишен, а легендите носят силен духовен отпечатък.

Писателят е тясно свързан с историята и същината на Богомилското Учение в България. В редица от неговите произведения („Богомилски легенди”, „Книга за Царете”, „Богомилство и Богомили” и др.) има много ценна информация за делото, апостолите и живота на тази Божествена Школа.

Въпреки многобройните неуспешни опити на редица влиятелни хора (включително и Людмила Живкова), именно Николай Райнов получава достъп до строго пазеното хранилище на библиотеката в Малта, подслоняващо и до ден днешен оригинални Богомилски книги и произведения.

Няма случайни неща.

Никак не е случайна и дълбоката връзка между Богомилството и Учението на Бялото Братство в България.

http://www.beinsadou...%BA-%D0%B2-r172

НИКОЛАЙ РАЙНОВ

=============================

n_rajnov.jpgНиколай Райнов е роден в с. Кесарево, Великотърновска област на 01.01.1889 г. Завършва Духовната семинария в София (1908). Следва философия в Софийския университет (1911). Участва в Първата световна война като военен кореспондент. Завършва Държавно художествено-индустриално училище в София (1919). Главен ректор на сп. "Зеница" и сп. "Орфей". Литературен дебют с книгата "Богомилски легенди" (1912). Автор и на 30 сборника с приказки от цял свят (1930-1934); 9 тома "Вечното в нашата литература" (1941); "История на пластичните изкуства" - 12 тома. Пише поезия, белетристика, философски трактати, трудове по въпросите на изобразителното изкуство, фолклора, етнографията; сътрудничи на периодичния печат; проучва много паметници на културата; публикува редица статии за изкуството и литературата. Превежда "Тъй рече Заратустра" от Ницше (1919). Професор по история на изкуството в Художествената академия, София (1927-1950). Академик, дописен член на Българския археологически институт. Умира на 02.05.1954 г.

http://liternet.bg/p...inov/index.html

БОГОМИЛСКИ ЛЕГЕНДИ

http://www.scribd.com/doc/8486364/-

Редактирано от Мария-София
Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 year later...

Първи учебен ден 2012

Първи учебен във Валдорфско начално училище "Николай Райнов" www.waldorf,bg

Ако искате да разберете повече за нас- www.waldorf.bg

Редактирано от Мария-София
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...