Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Помните ли сънищата си?


Recommended Posts

 • Replies 90
 • Created
 • Last Reply

Top Posters In This Topic

Здраве, Иво!

Помня само епизоди от сънищата си, и то ако са били по-необичайни или наситени. Но всъщност започнах да ги помня по-добре след като взех да си ги преповтарям веднага като се събудя. Научих се (и то доста трудно) почти за нищо да не мисля преди да заспя. Сега май е време да мисля за нещо конкретно, за да видя дали ще се появи в съня ми... ;)

Поздарви! Елина

Link to comment
Share on other sites

Здравей Елина,

Аз също помня само определени епизоди от моите сънища и то невинаги. Бих искал да се науча да помня максимален брой от своите сънища. Някъде бях чел, че всяка нощ човек сънува над 100 минути. Ако това е вярно, защо не помним?

Ти как се научи да помниш по-добре сънищата си?

Искаш да кажеш, че ако мислиш силно за нещо конкретно през деня то се появява в сънищата ли? Как го правиш? Използвала ли си го за решаване на някакъв конкретен проблем?

Иво

Link to comment
Share on other sites

Здравей, Иво!

Да, имала съм и такива случаи, нещо конкретно не ми даваше мира, не знаех как да се направи. И в съня си видях точно как става. Друг път не можех да си намеря една книга, бях я натикала някъде.. :D и непрекъснато мислех къде може да е. И пак насън видях как отварям един стар куфар - и тя си беше там. Като се събудих на следващия ден, проверих на същото място, книгата си ме чакаше. Та на въпроса ти - когато си концентрираш мисълта върху някой проблем, съзнанието започва да търси решения, духът ти се размърдва за работа, а в съня той е в стихията си. Не знам дали си чел Карлос Кастанеда, но там той описва как можем да повишим сънното си внимание. Като начало трябва да започнем да се концентрираме през деня върху даден предмет, гледаш го поне няколко минути като в съзнанието ти е само той. Задържаш вниманието си само върху едно нещо.

Поздрави! Елина

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

Човек, за да се научи да помни сънищата си трябва да си води дневник на сънищата, където да записва всички сънища - всички, мисли, чувства, действия, ситуации, хора, цветове, звуци и т.н. с максимални подробности. Трябва човек веднага след като се събуди да запише сънят си иначе има голяма опасност да го забрави. Тази нощ например сънувах много интересен сън. Събудих се към 7 ч и се опитах още преди да съм се раздвижил и да съм отворил очи да проиграя съня в съзнанието си отново. След като си го припомних, после си помислих, че ще поспа още малко... та нали всичко си спомням. В следващия момент се сетих, че ако заспя най-вероятно ще забравя съня си и станах да го запиша. В тоя дух на разговор е и следната мисъл:

"Някой път сънувате много хубав сън, събуждате се, искате да го запишете, но отлагате за другия ден. Отложите ли, всичко е забравено вече. Същото няма да се яви втори път. Ако трябва ти веднага ще станеш и ще запишеш съня си." Беинса Дуно, МОК4, лекция 10

Link to comment
Share on other sites

много странно , но аз пончти винаги помниа моите сънища ......пониакога сънувам толкова странни сънища , че дори аз самата се плаша . винаги , като се събудиа и си премислиам съниа и така го запомниам . често ниамам представа какво значат , въпреки , че доста неща съм чела ... е аз не се впечатлиавам много от тиах , просто ги помниа и имам чувството , че значи нещо ... например днес сънувах канибализъм ( вчера биах на заведение и един разкасваше за черепи и такива и иавно съм се впе4атлила) ............. дали е гадено значението на този сън ..-незнам , но тои беше ужасен :(

Link to comment
Share on other sites

Странно нещо са това сънищата... Аз нопоследък сънувам все работи, свързани с действителността, но представени по някак доста абстрактен начин. Все едно някой ми на шепва решението на даден проблем, но във формата на гатанка.

Усещането за истина е много силно... Трябват само сетива, за да намериш отговора.

Link to comment
Share on other sites

Ами и аз да споделя. Когато бях детенце помнех по сън всеки ден. Интересно тогава ми беше, че винаги едната част от съня беше измислена, а другата съществуваща. Става въпрос за хората които сънувах и местата. Винаги едното от двете само беше познато, а другото - не. Последва период в който не помнех сънища, случваше ми се да имам спомен само 2-3 пъти годишно. От скоро обаче пак помня и има отново нещо което ми е странно. Или съм сънувал сън с изключително несвързани помежду си хора и събития, или имам спомени от по-голям брой сънища през съответната нощ. Доста често ми се случва и никога не мога да определя кое всъщност е. Мир и Любов!!!

Link to comment
Share on other sites

Помня сънищата си известно време. Обикновенно са гадни. Забравям ги до обяд на следващия ден. Не обичам да пътувам в спомените на сънищата си. Обичам сънища на яве, защото мога да ги контролирам, дали другите не са отмъщението за дерижираните от мен. Не знам.

Link to comment
Share on other sites

Най-вероятно ти се връща, да! Макар, че ако търсиш връзката няма да я намериш. Това е защото не би и трябвало, поне засега... Това обаче не пречи да си правиш нужните ( полезни ) изводи. Мир и Любов!!!

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Здравейте, приятели! Разглеждайки темата за сънуването , имам импулс да ви попитам , какви са причините всъщност човек да не помни сънищата си/да не сънува? Може ли това да е нещо като защитен филтър от низшия астрал?

Link to comment
Share on other sites

Много са интересни сънищата, когато човек е болен (от личен опит споделям).

Преследват те цял ден. Не можеш да се концентрираш върху нищо и все едно не ти избираш за какво да мислиш, нито в каква посока да се развиват мислите ти. Общо взето не мислиш, а сънуваш, досънуваш...

Много беше странен един сън, в който сънувах замък. Беше на Фидел Кастро. И всеки път, като се надигнех да си издухам носа и по една кула се срутваше. На сутринта беше останала само една вита стълба от него. Гола и черна сред руините...

А аз се опитвах да я продам на някакъв предприемач. :hmmmmm:

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Здравейте,

много се радвам, че намерих този сайт и мога да споделям моите преживявания със сънищата си.

Аз помня по няколко сънища на ден и редовно си ги записвам в дневник всяка сутрин или веднага след като се събудя вечер.

Както каза Иво, когато се събудим от сън може да си го спомняме много добре, но след известно време го забравяме и това според мен е резултат от паметта която отговаря за сънищата, подобно на паметта която използваме в физическата си реалност, само че тази която отговаря за сънищата ни не е развита толкова, колкото другата. Разбира се това е силно индивидуално и някои хора могат да помнят много повече от други без големи услилия.

Един начин да развиваме способността си да запомняме сънищата е да си водим дневници, където да записваме всичко което се сещаме за сънуваното дори то да е само частично или без логика, а най доброто време за това е веднага щом се събудим от сън.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

аз съм 16 гдишно момиче и не разбирам много много от астролгия, макар че тя виаги ми е била интересна, просто до сега не съм срещала книга или сайт който може да разясни тази сложна материя на по простичък език за такива като мен. Имам един въпрос и ако някой мже да ми отговори ще му бъда много благодарна, а той е следния: как може да се случи така че двама човека (аз и моя приятел) да сънуваме абсолютно един и същи сън? Сънищата ни не са ли личностни преживявания, претворени от въображението?

Link to comment
Share on other sites

до миналия век се е гледало на сънищата като на безсмилени хаотични и нелогични, докато Фройд не застава зад тезата че всъщност сънищата са логически подредени и носят послания от подсъзнанието. Днес се смята че човек съществува в два свята, а именно: света на физическото, материалното и света на своето съзнание, своя аз. сега чета една много хубава книжка за сънищата и тяхната роля в нашият живот: http://www.books.bg/book.php?ISBN=9547395971

аз лично съм нямал споделен сън, но много хора са имали.

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Аз ги помня. Много обичам да спя, защото много сънувам и всичко си спомням, дори по повече от един сън на нощ. Все едно гледам филм, в който участвам и аз. Рядко пъти е кошмар, а често - че се нося из стаята, сякаш няма гравитация, най-прекрасното усещане! Някои сънища са предсказателни, други предупредителни, трети отражение на нещо, което се е случило или което е видяно. Записвам ги, само понякога, когато ми е направил силно впечатление и е много ярък. Оставям и място за тълкуване/обяснение.Един и същи сън сънувах в два варианта в последователни нощи !

Link to comment
Share on other sites

Още нещо да напиша - наистина е много важно да си записваме сънищата, поне най-ярките. И ако в момента не можем да си ги разтълкуваме, нека се абстрахираме за изв. време, затова се оставям място след всеки сън в тетрадката. Веднъж имах ярък, много символен сън. След 2 седмици се запознах се с човек, който е имал кръгъл юбилей на датата, на която съм сънувала съня. Символите съвпаднаха.

Включвам се пак толкова скоро, защото снощи /тази сутрин/ми се случи нещо многостранно, но съвсем обяснимо. Сънят ми индуцира физическо преживяване. Ще ви кажа как. Сънувам че с токчето на обувката си удрям вътрешното кокалче на десния крак. Болката е много силна. /познавам тази болка , на това място, се удрям често по този начин/. Събудих се и за моя изненада установих, че кокалчето ужасно ме боли. Няма как и на какво да си ударя това място, леглото е широко, а и позицията в която бях - легнала по гръб, изключва да съм се ударила в нещо и то да е извикало усещането насън. Аз наистина чувствах същата болка. Не е невероятно и има обяснение, естествено, при това много логично. То е същото като да сънуваш, че се смееш или пееш и наистина да го правиш /познавам такъв човек/. Бих го нарекла ОСЕЗАТЕЛНО сънуване.

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

Всики жени , поне много повече и по-масово от мъжете са си родени сънувачки и лесно развиват осъзнаването на съня, а за мъжете това е много по-трудно. Причината е в половата сила и в загубата и. Защото тази сила не е само полова, но е сила на съзнанието и е директна проява на тази предрожденната сила, която получаваме в ново тяло. А жените не я губят така лесно като мъжете, като цяло са по-независими енергийно и по-стабилни - само мнение... Но дали е лесно човек да живее без някои отношения с другият пол, всеки мъж знае...

Link to comment
Share on other sites

Здравейте!

Милкана,според мен когато човек испитва болка докато спи тя се появява и в съня му.

Освен това бих искала да споделя или по-скоро да попитам Защо почти винаги съннувам кушмари?На какво седължи това?

Защо при мен не помагат думите"Приятни сънища"? :sleeping:

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

Аз помня най-силните си и разтърсващи сънища, но напоследък забелязвам, че започвам да забравям какво съм сънувала през нощта само знам че съм сънувала и помня само някоя част от съня, сънищата ми винаги са наситени със символи, но явно аз не ги разпознавам, забелязала съм само, че когато сънувам, че ще говоря по телефона или ме викат на телефона или той звъни на сън, винаги се разделям с важни за мен хора и особена, с такива които на сън са ме търсили по телефона. Сънищата са странно проявление на психиката на човек.

Link to comment
Share on other sites

Извинете 4е пи6а на латиница първо, но така правя най-малко гре6ки... И та кво бе6е...

Някуде 4етох 4е то4но когато заспива и непосредствено преди да се събуди 4овек неговото подсъзнание преминава в едно по-вис6о ниво, където има не6то като неиз4ерпаем архив от минали, настоя6ти и бъде6ти данни... Когато 4овек сънува той осъ6тествява връзка с това ниво и така се полъ4ават проро4еските съни6та... Но вси4ки съни6та ли са проро4ески? Ами не! Доколкото знам от книги, има 3 вида съни6та: 1 - битови, които тъй като всеки ден хиляди картини, звуци и злъ4ки ни заобикалят, и не на вси4ки обръ6таме внимание, ала вси4ки се съхраняват някъде в на6ета памет, в този вид съни6та те изникват хаоти4но и не дотам; 2 - проро4ески, които са в резултат на контакта на на6ето подсъзнание с по-вис6ето ниво; 3 - смесени... тоест и от двете по-малко и става една манджа с грозде... Е все пак всеки трqбва да разбере за себе си как да познава съни6тата си от кои от трите вида са, но това което го каза Иво е мн вярно и даже като си записвате съни6тата с времето 6те по4нете да забелязвате колко мн подробности си спомняте от съня и колко по-дълги и живи стават те ;) (това го знам от собствен опит)... Пък и си е голяма зарибявка да седне6 и да 4ете6 съни6тата си от 1 - 2 4е дори и 3 години назад :P

Моля пишете на кирилица! Мнението беше "преведено" на кирилица от модераторския екип.

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

:thumbsup2: как сте ве хора.мн ме :D такива форуми.и също и аз сънувам и се кефя от това 6тот повечето ми познати мн рядко ако не изоб6то не сънуват :wub:

Моля пишете на кирилица! Мнението беше "преведено" на кирилица от модераторския екип.

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

:sorcerer: знаете ли, ва6ият форум много ми хареса, а относно съни6тата мога да кажа, 4е сънувам всяка ве4ер и вси4ко помня на сутринта като се събудя. Съни6тата ми представляват сцени от това, което ми предстои занапред и най интересното е 4е вси4ко се сбъдва. Понякога ме е страх много, в смисъл 4е не вси4ки събития са хубави, има и много напрежение в някои от съни6тата ми. Не зная на какво се дължи това, но ми помага, сякъ6 някой бди над мен и ме пази в съни6тата ми..... :sorcerer:

Моля пишете на кирилица! Мнението беше "преведено" на кирилица от модераторския екип.

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Аз още от малка понякога имам много странни сънища които след като се събудя си ги спомням толкова ясно все едно наистина са се случили и то с подробности.Помня ги с години и то без да ги записвам. Тези сънища обикновенно се сбъдват, но не винаги мога да разбера какво означават или по скоро ми съобщават по някакав много абстрактен начин за някое важно събитие в живота ми което ще се случи. Дори имах един сън, който се сбъдна по съвсем същия начин по който го сънувах като случки, място, хора. Може би все пак човек успява да погледне в бъдещето дори и на сън :). Също ми се е случвало, когато много силно се опитвам да разреша някои проблем, търся решението му и не мога да го открия, лутам се между много отговори и не мога да намеря верния и на сън разбирам как трябва да постъпя дори в такъв момент сам се чувала че си говоря на сън и в този момент се събуждам. Моите сънища според анализа който съм си правила се делят на 3 вида - 1.такива, които не си ги спомням като се събудя, те са някаква бъркотия от образи без някаква особенна последователност и нямат никакво значение; 2. такива, които ги помня на сутринта но бързо ги забравям - някъде до обяд ги помня най-много. Те също нямат някакво значение, а дори и да имат е за нещо незначително. Обикновенно са много интересни.; 3. такива които не мога да забравя и винаги значат нещо или ме прдупреждават за нещо важно. Когато сънувам такъв сън зная, че нещо ще се случи а то не се случва веднага, а след повече време. Не мога да ги тълкувам и не разбирам какво точно значат докато не се случат. Те нямат нито лошо, нито добро значение. Но такива сънища имам много рядко. Бих искала да ги разбирам повече. И изобщо това дали човек ходи някъде другаде в други парарелни измерения по време на сън. Един мой приятел ми е разправял за един негов познат - музикант който на сън сънува някаква мелодия, събужда се в този момент, записва си я и така си създавал песните :) , което е уникално. Радвам се че успях да споделя с вас тези мои мисли.

:angel:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share


×
×
 • Create New...